Whatsapp

Gaps Diyeti Nedir?

Anasayfa » Blog » Gaps Diyeti Nedir?

Gaps Diyeti Nedir?

Yaşadığımız çağın en büyük sorunlarından biri obezite ve şişmanlıktır. Bununla ilgili hemen hemen her gün farklı alternatif kilo verme yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Birbirinden farklı stillerde ama temel amacı kilo vermeye ve sağlıklı bir vücuda kavuşmaya yönelik ortaya çıkan bu diyetlerin günümüzde en dikkat çekenlerinden biri gaps diyetidir. Gaps diyeti birçok ünlünün de uyguladı ve bu şekilde adından söz ettirerek meşhur olan ve temelde bağırsakları ve bağırsaklarda meydana gelen problemleri hedef alan bir diyettir.

Kilo verme noktasında en önemli organlar bağırsaklar aynı zamanda vücudun ikinci beyni olarak da adlandırılır. Bağırsaklar aynı zamanda sindirim sisteminin de merkezidir ve burada yaşanabilecek herhangi olası bir problem tüm sindirim sistemini olumsuz etkiler. Dengeli beslenmek ve yeterli fiziksel aktivite ile bağırsak sağlığı korunabilir. Günümüzde oldukça meşhur olan gaps diyeti de temel olarak bağırsakları ve bağırsak sağlığını hedef alan bir diyet türüdür.

Gaps Diyeti, insanların tahıl ve ürünlerini, rafine olan karbonhidratları, pastörize sütü ve pastörize süt ürünlerini, nişasta içeren sebzeleri tüketmemeleri gereken güçlü bir eliminasyon diyeti olarak tanımlanır. Gaps diyetindeki temel amaç bağırsaklarda yer alan ve düzeni bozulmuş bakteri dengesini düzelterek problemli, yaralı veya sızıntılı olan bağırsak duvarını tedavi etmektir. Gaps diyeti bunu bağırsaktaki epitelyum dokusunu tedavi etme amacıyla ve doğru bir beslenme düzeni ile yapar.

 Gaps Diyeti Örnek Liste

Gaps diyetinde sabah güne başlamadan önce limon veya havuç suyu içilmesi tavsiye edilir. Bu anlamda birçok sebze tercih edilebilir ancak gaps diyetinde lahana, havuç, kereviz ve pancar daha çok tavsiye edilir çünkü bu sebzeler diğerlerine nazaran daha çok tedavi edicidirler.  Gaps diyeti için örnek bir listede;

  • Kahvaltıda: salatalık, pişmiş yumurta, kabuklu yemiş unu kullanılarak yapılan ekmek, soğan söğüşü, domates ve limonlu zencefil çayı,
  • Ara öğünde: 250-300 ml kadar kefir,
  • Öğle yemeğinde: ortalama bir kasede yoğurt ve kıyma ile yapılan ıspanak,
  • Ara öğünde: 200-250 ml kadar sebze suyu,
  • Akşam yemeğinde: 1 bardak kemik suyu, haşlanmış şekilde brokoli, ızgarada yapılmış et ve avokado,
  • Ara öğünde: 200-250 ml kadar laktozsuz süt yer almaktadır.
  Kolajen Nedir? Görevleri Nelerdir?

Gaps Diyeti Yasakları Nelerdir?

Gaps diyeti yaparken nelerin yeneceği veya diyet listesinin nasıl olacağı kadar nelerin yenmeyeceği, listede nelerin yer almayacağı ve yasakların neler olacağı da oldukça önemli bir konudur. Gaps diyeti uygulanırken yasaklı yiyeceklerin başında tam tahıllı ürünler gelir. Arpa, kuskus, mısır, buğday, makarna, pirinç, karabuğday, çavdar ve yulaf yani genel olarak glutenli yiyecekler bu diyette yasaktır. Bunlarla birlikte nişastalı sebzeler, örneğin gulgas, yer elması, ararot, patates ve havuç gibi yiyecekler de diyette yer almaz.

Aynı şekilde şeker ve şekerli olan bütün yiyecekler, soya fasulyesi, nohut, bakla, maş fasulyesi, kuru fasulye, barbunya gibi nişasta içeren tüm kuru baklagiller yasaktır. Bunların yanında laktozlu süt ve laktozlu süt ürünleri ile pastırma, salam, tatlılar, sosis, kekler, sucuk ve krema gibi işlenmiş ürünler de diyette yer almaz. Gaps diyetinde soya kullanılan margarin, et ve tavuk bulyonlar, gazlı içecekler, hazır meyve suları, meşrubatlar, alkol ve içeriği net olarak bilinmeyen bütün hazır, paketlenmiş ürünler de yasaklar listesindedir. Bunların yanında salata sosları, kraker, bisküvi, kuruyemiş ve gofret gibi ürünler de diyetten çıkarılmalıdır.

Gaps Diyeti Zararları Nelerdir?

Gaps diyeti günümüzde çok fazla uygulanan ve birçok faydası görülen bir diyet türüdür. Hastalara oldukça faydası dokunduğu gözükse de bu diyetin herhangi bir bilimsel altyapısı bulunmamaktadır. Bu diyet türü, kalp ve damar hastalıkları, böbrek, karaciğer fonksiyon bozuklukları, diyabet ve kolesterol hastalıklarının bozukluklarında kesinlikle doktora danışılmadan yapılmaması gereken bir diyettir. Gaps diyetini uygulaması sakıncalı olan veya önerilmeyen bazı gruplar da vardır. Bu gruplar, çocuklar, hamileler, yaşlılar ve emzirme döneminde bulunan kadınları içerir.

Gaps diyeti uygulanırken, ilk üç aşamada günlük hayatımızda sıklıkla tükettiğimiz besinlerin neredeyse tamamına yakını diyetten çıkarılır. Bu durum da yeterli ve dengeli beslenmeyi engeller. Yeterli ve dengeli beslenmenin engellenmesi de bağışıklık sisteminde bazı problemlere sebebiyet verir. Örneğin gaps diyetinin ikinci aşamasında çiğ yumurta tüketimi yer alır ancak bu salmonella hastalığına kapı açtığından dolayı zararlı olabilir.

  Metabolizma Nedir ve Hızı Nasıl Artırılır?

Gaps Diyeti 1 Aşama Kaç Gün?

Gaps diyeti temel olarak 3 ana aşamadan oluşmaktadır. Gaps diyetinde yer alan bu 3 ana aşamanın 1. aşaması giriş diyetidir. Bu giriş diyeti de 6 bölümden oluşmaktadır. 6 bölümlük bu giriş diyetinin daha başlarında genel olarak diyeti yapanların birçok psikolojik ve fiziksel semptomu düzelmeye başlar. Bu bölümde bağırsağa rahatsızlık vermesi muhtemel olan tüm ürünler yasaktır ve bu sayede bağırsağın duvarının tamir edilmesi amaçlanır. Tamir edilen ve iyileşmeye başlayan bu bağırsak duvarı artık emilimden önce sindirim yapmaya başlar. Bu sayede de birçok gıdaya karşı hissedilen intolerans ve alerjiler son bulur.

Gaps diyeti süresi genel olarak semptomlara göre farklılaşır. Giriş bölümünde bir yıl kadar kalabilenler olduğu gibi bu bölümü 20 ile 40 gün arasında tamamlayabilenler de vardır. Tüm bunlar ile birlikte diyetin tüm bölümlerini 4 günde geçebilen hastalar da mevcuttur. Diyetin süresini etkileyen en önemli durum hastanın gerek fiziksel gerekse psikolojik bütün semptomlarının yok olmasıdır. Gaps diyetinde genel kabul görülen süre, diyette yer alan 6 bölümden ilk bölümün minimum 3-4 gün, ikinci bölümün minimum 6-8 gün, üçüncü bölümün minimum 7-15 gün, dördüncü bölümün minimum 20-30 gün, beşinci bölümün minimum 30-50 gün ve son bölümün ise 60-120 gün içinde geçilmesidir.

Gaps Diyeti Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Gaps diyeti ilk başta otizm tedavisi için meydana getirildi. Ancak günümüzde gaps diyeti çok büyük çoğunlukla sindirim sistemi problemleri ve kilo vermek amaçlarıyla kullanılıyor. Bununla birlikte birçok kişi gaps diyetini davranışsal ve psikolojik bozuklukların tedavisi için de kullanıyor. Gaps diyeti çoğunlukla sızdıran bağırsak sendromu, bozulmuş yeme alışkanlığı, otoimmün, inflamatuar bağırsak hastalığı, şizofreni, dispraksi, anksiyete, otizm, depresyon, epilepsi ve DEHB (hiperaktivite bozukluğu) hastalıklarının tedavilerinde uygulanmaktadır.

  Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli ve Neler Tüketmelidir?

Gaps Diyeti Kilo Verdirir Mi?

Gaps diyeti uygulandığında genelde 6 ila 8 kilo arası verilebiliyor. Gaps diyeti bu kilo verdirmeyi sindirim sistemini efektif bir işleyişe kavuşturarak yapıyor. Obezite veya aşırı kilo sorunu yaşayan insanlar, yağlarından kurtulmak için birçok farklı yola başvuruyor. Gaps diyeti aslında tüm bu denenen klasik yöntemleri alt üst eden ve son zamanlarda ününe ün katan bir diyet türü. Gaps diyetinde kendine yer bulan fermente gıdalar bu diyeti yapanların kendilerini daha fazla ve daha uzun süre doygun hissetmelerine neden oluyor. Bu sebeple de gaps diyeti yapanların vücudundaki istenmeyen fazla kilolar gidiyor ve diyeti yapanlar bu diyet sayesinde kilo verebiliyor.

Gaps diyeti ile birlikte bağırsak florasında yer alan iyi bakterilerin sayısı oldukça artıyor. Bu durum da diyeti uygulayanlarda açlık duygusunun azalmasına yol açıyor. Ancak tüm bu zayıflama ve kilo verme amaçlarının yanında gaps diyeti, tüm sağlığı tedavi edici bir işleve sahip.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR