Whatsapp

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Anasayfa » Blog » Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelikte beslenme anne ve bebek sağlığı için önemli bir başlıktır. Annenin günlük alması gerektiği kadar besin alımı hem kendi sağlığını korumak hem de bebeğin gelişimini desteklemek üzere elzemdir. İhtiyaç duyulan kalori alımı hamilelik süreci içerisinde artarken besin dağılımı gebelik sürecinde özenle planlanmalıdır. Annenin vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme planı uygulaması ve belirli gıdaları beslenmesinden çıkarması gerekir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının benimsenmesinin son derece önemli olduğu gebelik döneminde beslenme, doktorun önerileri ve mümkünse bir diyetisyenin kontrolünde gerçekleşmesi gereken bir beslenme sürecidir.

Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelik sürecinde kilo alımı doğal bir durumdur. Ancak toplumda kabul görmüş olan fazla kilo almanın hamilelik için iyi bir şey olduğu düşüncesi yanlış bir algıdır. Hamilelik döneminde bir anne adayının toplamda 7 veya 14 kilo kadar kilo alması normal kabul edilir. Her ay bir veya bir buçuk kilogram olacak şekilde anne e kilo artışı gözlemlenir. Canı her çekilen yiyeceğin tüketilmesi yanlış bir algıdır. Özellikle rafine şeker içeren şekerli gıdaların tüketimi hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Taze sebze ve meyvelerden oluşan sağlıklı protein ve yağ kaynaklarına yer verilmiş bir beslenme alışkanlığı hamilelikte kilo alımının da dengeli olmasını sağlayacaktır.

Hamilelikte Kilo Alımı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte kilo alımı hamile kalınma süreci itibariyle başlayabilir. Annenin her ay bir veya bir buçuk kilo olacak şekilde kilo alması normal ve sağlıklı olarak kabul edilir. Ancak kişinin halihazırda kilolu olması halinde fazla kilo da gebelik sürecinin olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür durumlarda ek kilo alınmasından ziyade mevcut kilonun korunması hatta belirli durumlarda kilo verilmesi sağlanabilir. Fazla kilolu annelerin mutlaka bir doktora ve ardından diyetisyene danışması gerekir.

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Hamilelikte ideal kilo alımı annenin hamileliğe başlangıç dönemindeki kilosuna göre değişkenlik gösterir. Fazla kilolu veya obez bir anne adayı hamilelik dönemini sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimseyerek öngörülen kadar kilo almadan atlatabilir. Ancak sağlıklı bir kiloya sahip olan bir anne adayı için hamilelik sürecinde 7 veya 14 kilo kadar kilo alması normal karşılanır.

  Mamografi Nedir? Mamografi Nasıl Çekilir?

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelikte beslenme sürecinde annenin ihtiyaç duyduğu kadar protein, yağ ve karbonhidrat alması gerekir. Bebeğin gelişimiyle beraber annenin günlük besin ihtiyacı artmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik sürecinde besin seçimlerine dikkat edilmesi gerekir.

Çiğ süt ve yumurta içeren yiyecekler hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken gıdalardır. Beyaz peynir veya çökelek peyniri gibi fermante edilmiş veya pişmiş sütten yapılan peynir çeşitleri tüketilmelidir. Pastörize süt tüketimine özen gösterilmeli çiğ süt tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Çiğ süt çerisinde zararlı mikroorganizmalar barındırabileceğinden hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Gebelikte beslenme sürecinde iyi pişmiş et, tavuk ve balık tüketimine özen gösterilmelidir. Yumurta önemli bir protein kaynağı olarak sabah kahvaltılarına eklenmesi önerilir. Annenin hali hazırda bir kolesterol hastası olması halinde günlük ihtiyaç duyulan protein alımı bir diyetisyen kontrolünde planlanmalıdır.

Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillere günlük beslenmede yer verilmelidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller çorbalarda veya yemek olarak tüketilebilir.

Taze sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve ve sebzelerin iyi bir şekilde yıkandığında emin olunması gerekir.

Az az ve sık sık beslenme hamilelik sürecinde de önemlidir. Hamilelik sürecinde kısıtlamalardan oluşan bir zayıflama diyeti kesinlikle uygulanmamalıdır.

Hayvansal kaynaklı katı yağlar yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir. Özellikle zeytin yağı besleyici özelliği sayesinde hamilelik döneminde önerilen bir yağ türüdür.

Hamilelik döneminde demir ihtiyacı artacağından et gibi demir içeren gıdalar tüketilirken yanında C vitamini kaynağı olan bol limonlu, maydanozlu veya yeşil biberli salataların tüketilmesi önerilir. Böylece demir emilimi desteklenebilir.

Annenin herhangi bir tiroit hastası olmaması halinde iyotlu tuz kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Gerekli durumlarda iyot takviyesi alınması gerekebilir.

Hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Sigaralı ortamlardan anne adayı uzak durmalıdır.

Günlük tüketilmesi gereken su miktarına özen gösterilmelidir. En az 10 bardak olacak şekilde annenin su içmesi gerekir.

Gebeliğin İlk 3 Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Gebeliğin ilk 3 ayında beslenme bebeğin sağlığının gelişimi için son derece önemlidir. Annenin, taze sebze meyve tüketimine yer verdiği sağlıklı protein kaynaklarından oluşan bir beslenme uygulaması önerilir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı karbonhidratlar tercih edilebilir. Beyaz un içeren yiyecekler sınırlandırılmalıdır. Rafine şeker ve yoğun tuz içeren paketli ürünlerden uzak durulması son derece önemlidir.

  • Hamilelik dönemiyle beraber folik asit, iyot, demir ve C vitaminine duyulan ihtiyaç artar.
  • Bunun yanı sıra b vitamini kaynakları da bebek ve anne sağlığı için son derece önemlidir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, portakal mandalina çilek gibi C vitamini kaynağı meyveler günlük beslenmede yer verilmesi gereken besinlerdir.
  • Yumurta, sakatatlar demir ve çinko bakımından önemli gıdalar olup yine beslenmede yer verilmesi gereken gıdalardır. Yaşamın her döneminde olduğu gibi ilk 3 ayda da dengeli beslenmek son derece önemlidir.
  Mide Kanseri Nedir?

Hamilelik dönemi boyunca günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral değerleri artacağından anne adaylarının ekstradan vitamin ve mineral takviyesi alması gerekebilir.

Gebelikte Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Gebelikte kalori ihtiyacı annenin mevcut kilosu, sağlık durumu ve yaşına göre değişkenlik gösterir. Kesin bir hesaplama yapılabilmesi için annenin yaş, boy, kilo değerlerine sahip olunması gerekir. İdeal kiloda bir anne adayının hamileliğinin bulunduğu aya göre ek kalori ihtiyacı doğabilir. İlk trimester yani ilk 3 ay içerisinde annenin günlük alması gerekenden ekstra 150 kalori daha alması gerekir. İkinci ve üçüncü trimesterde ise bu kalori değeri 300 olacak şekilde yükselir. Annenin düşük kiloyla hamile kalması halinde bu değer ilk üç ay için 250 kalori şeklinde olur. Yüksek kilolu bireyler birinci trimester da ek kalori alımına ihtiyaç duyulmazken ikinci ve üçüncü trimester da bu değer 300 kalori şeklindedir. Obezite hastası gebeler için ise ek bir kalori değerine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Sağlıklı bir birey için hesaplanan günlük kalori alımı ile hamilelik dönemindeki hesaplama benzer değildir. Annenin aktivite düzeyi, annenin yaşının 18 yaşından küçük olması halindeyse büyüme faktörü gibi etkenler eklenerek kalori hesaplaması yapılır. Doğru bir kalori hesaplaması yapılması için diyetisyen desteği alınması önerilir.

Hamile Kadınların Günlük Olarak Mutlaka Alması Gereken Besinler Nelerdir?

Hamile kadınların günlük olarak mutlaka alması gereken besin grupları protein, karbonhidrat ve yağlardır. Bunun yanı sıra C vitamini, iyot, folik asit, D vitamini, demir, B vitaminleri de mutlaka günlük beslenme veya takviyeler ile alınması gereken mikro besinlerdir. Bu besinlerin sağlanabilmesi için et, süt, yumurta günlük beslenmeye eklenmesi gereken gıdalardır. Yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve tahıllar da yine beslenmede bulunmalıdır.

D vitamini eksikliği bulunması halinde D vitamini besin yolu ile karşılaşılabilen bir vitamin çeşidi değildir. Bundan kaynaklı, ihtiyaç duyulan kadar D vitamini alınabilmesi için takviye alınması gerekebilir.

Hamilelikte Bebeğin Sağlıklı Olması İçin Ne Yenmeli?

Hamilelikte bebeğin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı bir beslenme planı içerisinde dahil edilen tüm gıdalar hamilelikte beslenmeye de eklenmelidir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için tüketilmesi gereken besinler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Taze sebze ve meyveler
  • Yumurta
  • Pastörize süt ve süt ürünleri
  • Somon, uskumru gibi Omega 3 değerinden zengin balıklar
  • Et, tavuk veya hindi
  • Yağlı tohumlar
  • Zeytinyağı veya avokado yağı gibi bitkisel sıvı yağlar
  • Mercimek nohut fasulye gibi kuru baklagiller
  • Karabuğday, yulaf, çavdar ve arpa gibi tam tahıllar

Gebelikte Önemli Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Gebelik döneminde her vitamin ve mineral önemli olduğu gibi özellikle bazı vitamin ve mineraller bebek gelişimi için elzemdir. Bebeğin zihinsel gelişiminden fiziksel gelişimine kadar etkili olan vitamin ve mineraller bulunur. Spinal kordun gelişmesi ve sağlıklı bir bebeğin doğabilmesi için folik asit elzem bir vitamindir. Bununla birlikte A, B, C, D ve E vitaminleri de bebeğin gelişimi için son derece önemlidir.

  B1 Vitamini Ne işe Yarar?

Mineral olarak ise iyot, demir, çinko ve selenyum bebek gelişimi için önemli mineraller arasındadır.

Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?

Hamilelikte fast food ve paketli gıdalardan uzak durulması gerekir. Özellikle yağ, tuz ve rafine şeker içeriği yüksek olan besinler hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Pişirilen besinler ızgara haşlama veya fırında şeklinde pişirilmeli aşırı yağlı pişirme tekniklerinden uzak durulmalıdır.

Çiğ yumurta ve süt ürünü içeren besinler tüketilmemelidir. Benzer bir şekilde çiğ deniz ürünlerinden oluşan gıdalar da toksik etki yaratabileceğinden gebelikte tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Gebelikte bitkisel ürünlerin tüketimini son derece özen gösterilmelidir. Bitki çayları veya bitkisel takviyeler gebelik sürecinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden hiçbir bitkisel ürün doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Hamilelik sürecinde yoğun kafein tüketiminden de kaçınılması gerekmektedir. Günlük kafein alımı 150 200 miligramı geçmemelidir. Kakao, kahve, çay gibi kafein içeriği yüksek olan ürünler sınırlı şekilde tüketilmelidir. Enerji içeceği gibi yoğun kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.

Hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketiminden de uzak durulmalıdır.

 

 

Sık Sorulan Sorular: 

Hamilelikte Ceviz Ne Zaman Yenmeli?

Ceviz içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece besleyici bir yağlı tohumdur. Özellikle içerisinde bulunan Omega 3 sayesinde ceviz önemli bir besin kaynağıdır. Hamileliğin birinci trimesteri yani üçüncü 3 ayından itibaren ceviz tüketimi önerilmektedir. Günde 30 veya 60 gram olacak şekilde ceviz tüketiminin bebeğin zekâ gelişiminde önemli bir yeri olduğu yapılan çalışmalar ile gözlemlenmiştir.

Hamile Kadın Maden Suyu İçebilir Mi?

Hamile kadınlar doğal ve katkısız olmak şartıyla gebelik süreci içerisinde maden suyu tüketebilirler. Günde bir şişeyi geçmeyecek şekilde maden suyu tüketiminde sakınca görülmemektedir. Ancak maden suyu seçimi sırasında tatlandırıcı veya aroma içermeyen sade maden suları tercih edilmelidir. Annenin kan sulandırıcı bir ilaç kullanması halinde veya vücudundaki sodyum ve potasyum değerlerinde dengesizlik olması halindeyse maden suyu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması önerilir.

Hamilelikte Kola İçilebilir Mi?

Kola, şeker, kafein ve asit içeren bir içecektir. Özellikle içerisinde bulunan rafine şeker yoğun miktarda olduğundan hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bundan dolayı hamilelik döneminde kola tüketiminin sınırlandırılması mümkünse tamamıyla tüketiminin kesilmesi önerilir.

Hamile Bir Kadın Günde Kaç Bardak Su İçmeli?

Hamile bir kadının günlük alması gereken su miktarı kilosuna göre değişkenlik gösterir. Ancak minimum 10 su bardağı (2- 2.5 litre) olacak şekilde su tüketimi günlük hayatın bir parçası olmalıdır. Yeteri kadar su tüketilmemesi halinde hem annenin hem de bebeğin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir.

Hamilelikte Kahve İçilir Mi?

Hamilelikte kahve içilebilir. Ancak alınması gereken kafein miktarı sınırlı olduğundan kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Hamilelik döneminde günlük alınması gereken kafein miktarı maksimum 200 miligram şeklindedir. Çay, kahve ve çikolata gibi gıdalar içerisinde kafein bulunur. Annenin tüm bu gıda tüketimlerini göz önünde bulundurarak kafein hesaplaması yapması ve günlük tükettiği kahve miktarını diğer kafein kaynağı olan gıda tüketimine göre ayarlaması gerekir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR