Glutatyon Nedir? Glutatyon Faydaları Nelerdir?
Glutatyon vücut tarafından doğal bir şekilde üretilebilen bir moleküldür. Oksidatif stresin azalması ve hücre işlevlerinin düzenlenmesi gibi önemli roller üstlenen glutatyon her bireyde belirli miktarlarda bulunur. Çeşitli faktörler etkisiyle glutatyon seviyeleri vücutta azalabilir. Eksiklik görülmeye başlandığı durumlarda ise glutatyon faydalarından yararlanılamayabilir. Bu tür durumlarda glutatyon tedavilerine başvurulabilir. Tedavi süreci doktor tarafından planlanması gereken bir süreçtir.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon, tripeptit yapısına sahip amino asit zinciridir. Vücutta doğal olarak bulunan ve antioksidan özelliğe sahip olan bu molekül vücutta birçok önemli işleve sahiptir. Her yaş grubunda vücutta belirli bir miktarda glutatyon bulunurken yaşın ilerlemesi, çevresel faktörler ve stres nedeniyle vücutta bulunan glutatyon miktarı azalabilir. Son dönemlerde glutatyonun oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olması ve hücrelerin normal işlevlerini sürdürmesine destek olması özellikleri nedeniyle değeri daha çok bilinmeye başlamıştır. Yaşlanma karşıtı ve hücre sağlığını destekleyici olarak birçok kişi glutatyon takviyesi kullanmaya başlamıştır.
Glutatyon Ne İşe Yarar?
Glutatyon vücutta çeşitli görevlere sahiptir. Başlıca görevleri arasında ilk sırada antioksidan etkiye sahip olması sayesinde vücuttaki oksidatif stresi azaltmada etkili olması yer alır. Vücuttaki serbest radikalleri indirgeyen glutatyon hücrelerin oksidatif stres nedeniyle hasar görmesini önleyebilir. Glutatyon, toksinleri ve zararlı bileşikleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Detoksifikasyonu destekleyen bir molekül olması yine vücudun genel sağlığı için önemli bir özelliktir. Glutatyon, kimyasal maddelerin karaciğerde metabolizma edilmesini ve vücuttan atılmasını destekler.
Glutatyon bağışıklık sisteminin destekleyen bir etkiye sahiptir. Böylece vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesinde görev alır. Hücresel sinyal iletiminde ve protein sentezinde de önemli roller oynayan glutatyon hücresel işlevleri düzenler.
Vücuttaki glutatyon miktarının azalması halinde glutatyon eksikliği meydana gelebilir ve oksidatif stresin artması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve toksin birikimi gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle vücuttaki glutatyon seviyelerinin ideal aralıklarda olmasına özen gösterilmesi önerilir.
Glutatyon Eksikliği Nasıl Belli Olur?
Glutatyon eksikliği direkt olarak ölçülebilen bir durum değildir. Glutatyon vücuttaki birçok kompleks biyokimyasal reaksiyon sonucu üretilir. Bu nedenle direkt olarak glutatyon eksikliğini tespit etmek oldukça zordur. Ancak glutatyon eksikliği söz konusu olması halinde vücutta bazı belirtiler açığa çıkabilir. Oksidatif stresin artması ve hücresel işlev bozuklukları gibi durumlar neticesinde aşağıdaki belirtiler ile karşılaşılabilir.
- Yorgunluk ve halsizlik
- Oksidatif stres nedeniyle ciltte erken yaşlanma belirtileri, saç problemleri ve hücresel hasar gelişimi
- Bağışıklık sisteminde zayıflama
- Toksik maddelere karşı duyarlılığın artması
- Cilt lekeleri ve sivilce oluşumu gibi cilt problemleri
- Metabolik problemler
- Diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların artması
Glutatyon En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
Glutatyon vücutta üretilebilen bir bileşik olmasının yanı sıra çeşitli gıdalarda da bulunan ve bu gıdaların tüketimiyle de vücuda alınabilen bir moleküldür. Glutatyon içeriğiyle zengin besinler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Brokoli, lahana, karnabahar gibi sülfür içeren sebzeler
- Sarımsak ve soğan
- Avokado
- Baklagiller
- Tavuk ve balık gibi yağ oranı düşük protein kaynakları
Glutatyon Kilo Verdirir Mi?
Glutatyonun direkt olarak kilo verdirme etkisi olduğu henüz bir tartışma konusudur. Glutatyonun vücuttaki ana görevi hücresel stresi azaltmak, oksidatif hasarı önlemek ve bağışıklık sistemini desteklemektir. Bu 3 başlık da sağlıklı bir kiloya sahip olma ve kilo yönetimiyle yakından ilişkili başlıklardır. Ancak glutatyonun direkt olarak kilo vermeyle ilişkilendirilmesi henüz söz konusu değildir.
Vücuttaki ideal glutatyon seviyelerine sahip olmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve stres yönetimi sağlanmalı veya uygulanmalıdır. Bu başlıklara dikkat eden bir birey metabolizma hızını arttırabilir veya kalori yakımını destekleyebilir. Bu sayede hem vücuttaki ideal glutatyon seviyeleri sağlanabilir hem de ideal kilo aralığına ulaşılabilir.
Glutatyon Ağrılara İyi Gelir Mi?
Glutatyon antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki oksidatif stresi azaltarak hücrelerde meydana gelen hasarı veya stresi de azaltabilir. Bağışıklık sistemini desteklemesi sayesinde vücutta gelişen savunma mekanizmaları daha verimli bir işleyişe sahip olabilir. Bu durumlar ağrı oluşumunu önleyici etki gösterebilse de glutatyon ağrı kesici veya anti inflamatuar özelliklere sahip bir molekül değildir. Bu nedenle glutatyon ve vücut ağrılarının iyileşmesi arasında direkt olarak bir ilişki bulunduğu söylenememektedir. Ancak bazı çalışmalar glutatyonun kas performansını arttırmada etkisi olduğunu öne sürer ve bu durumun eklem ve kaslarda oluşan ağrıların azalmasında etkili olabileceği düşünülür.
Glutatyonun Eksikliği Nelere Yol Açar?
Glutatyon eksikliği, vücuttaki doğal glutatyon seviyelerinin olması gerekenden daha düşük değerlerde olduğu durumları ifade eder. Bu durum beraberinde bazı olumsuz durumları getirebilir. Vücuttaki oksidatif stresin artması, hücresel işlev bozukluğu gelişmesi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Çeşitli faktörler nedeniyle glutatyon eksikliği gelişebileceği gibi eksiklik halinde açığa çıkabilecek problemler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Oksidatif stresin artması
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Hücresel işlev bozukluğu gelişmesi
- Vücutta toksin birikimi
- Metabolik sorunlar görülmesi
- Kronik hastalık riski artması
- Saç problemleri ve ciltte erken yaşlanma belirtileri
Glutatyon Tedavisi Nedir?
Vücuttaki glutatyon seviyelerinin artması adına glutatyon tedavisine başvurulabilir. Glutatyon tedavisi genellikle glutatyon eksikliği geliştiği durumlarda veya oksidatif stresin arttığı durumlarda tercih edilir. Tedavi planlaması tamamıyla kişiye özel olabileceği gibi doktorun tavsiyeleri üzerine uygulanmalıdır. Günümüzde glutatyon tedavisi kapsamında kişilere damar yolu ile glutatyon verilir. Damar yolu ile glutatyon alımı en etkili glutatyon tedavisi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemin yanı sıra alınacak olan C vitamini , E vitaminleri ve selenyum gibi diğer antioksidan kaynaklarının da glutatyon seviyelerini dolaylı yoldan artırabileceği düşünülür. Glutatyon içeriği yüksek besinlerin günlük beslenmeye eklenmesi veya farklı glutatyon takviyeleri kullanmak da tedavinin diğer basamaklarını oluşturabilir.
N-Asetil Sistein (NAC), glutatyon üretimini artırmada kullanılan bir bileşiktir. Bu takviye, vücut tarafından glutatyon üretiminde kullanılan bir amino asit olan sisteinin kaynağı olarak işlev görür. Bazı kişilerde N-Asetil Sistein (NAC) takviyelerine de başvurulabilir.
Glutatyon Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Glutatyon tedavisi direkt olarak hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntem değildir. Ancak glutatyonun vücuttaki önemli işlevleri birçok hastalığın tedavisine katkıda bulunabilecek etkiye sahip olabilir. Glutatyonun potansiyel olarak faydalı olabileceği bazı hastalıklar aşağıda listelenmiştir.
- Romatoit artrit
- Diyabet
- Karaciğer hastalıkları
- Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Kanser
Glutatyon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Glutatyon tedavisi genel olarak risksiz kabul edilen bir tedavidir. Ancak her birey için uygun özelliklere sahip bir tedavi değildir. Bazı özel sağlık durumları bulunan veya farklı ilaç kullanımları olan kişilerde glutatyon tedavisi uygulanmayabilir. Bu nedenle glutatyon tedavisi almadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Aşağıdaki şartlara sahip olan bireyler glutatyon tedavisinden muaf tutulur.
- Hamilelik veya emzirme döneminde bulunan kadınlar
- İlaç etkileşim riskine sahip olan bireyler
- Glutatyon duyarlılığı bulunan kişiler
- Bazı otoimmün hastalığa veya böbrek sorunlarına sahip bireyler
- Çocuklar
Glutatyon Tedavisi Etkisini Ne Kadar Sürede Gösterir?
Glutatyon tedavisinin etkisinin ne kadar sürede görülebileceği kişiden kişiye ve tedavinin amacına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Glutatyonun etkilerinden faydalanabilme süresi mevcut sağlık durumuna göre de değişebilir. Bu nedenle tedavi etkinlik süresi için kesin bir zaman belirtilmesi doğru değildir.
Damar yoluyla alınan glutatyon serumu tedavisi genellikle 4 veya 6 seans şeklinde uygulanır. Yapılan gözlemler dahilinde tedavinin etkinliğinin ikinci uygulamayla beraber başladığı görülmüştür. Altıncı seansın tamamlanmasıyla beraber ise glutatyonun etkilerinden verimli bir şekilde faydalanılabilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR