Whatsapp

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Anasayfa » Blog » Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Göbek fıtığı, karın bölgesinde bulunan doku ve organların karın kasları arasından dışarı doğru çıkması ile açığa çıkan bir hastalıktır. Genel olarak zararsız bir sağlık problemi olan göbek fıtığı, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyecek etkiler gösterebileceğinden cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Bu başlıklardan biri göbek fıtığı ameliyatı sonrası beslenme başlığıdır. Genel olarak göbek fıtığı ameliyatı sonrasında belirlenmiş bir rejim bulunmasa da belirli başlıklara dikkat edilerek ameliyat sonrasındaki dönemin sağlıklı koşullar ile atlatılması desteklenebilir.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Göbek fıtığı ameliyatı ardından hastalar için özel olarak bir beslenme programı uygulanmamaktadır. Ameliyattan birkaç saat sonrasında kişiler berrak sıvı ile besin alımına başlarken günün ilerleyen saatlerinde normal besin alışkanlıklarına geri dönebilirler. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ve ihtiyaç duyulan miktarda kalori ve besin alınması ameliyat sonrasında iyileşme sürecini desteklemektedir. Ameliyat ardından günlük beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi devam ederken dikkat edilebilecek bazı başlıklar bulunabilir.

Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında kişilerin ıkınma gibi karın kaslarını zorlayacak hareketlerden kaçınması büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada hastaların kabız olmayacak şekilde günlük beslenmesine lifli gıdaları eklemesi ve bu yönde beslenmesi gerekir. Ameliyatın ilk dönemlerinde karın bölgesinde hissedilebilecek olan gaz sancıları dikişleri etkileyebileceğinden ameliyat sonrası semptomları artırabilir.

  • Lahana,
  • Karnabahar,
  • brokoli gibi gaz yapıcı besinlerden uzak durulması önerilir.
  Siroz Nedir?

Benzer bir şekilde tam tahıllı ve kuru baklagil ürünleri de yüksek lif içeriği sayesinde gaz yapma yetkisi gösterebilir. Ameliyat sonrasında dikişlerin alındığı döneme kadar bu tür besinlerin tüketiminin sınırlandırılması tavsiye edilir.

Vücudun iyileşme döneminde günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanması son derece önemlidir. Bu noktada taze sebze ve meyve çeşitliliğine günlük beslenmede yer verilerek vitamin ve mineral alımı desteklenebilir.

Hücre yenilenmesinde ve dokunun iyileşmesinde protein büyük bir role sahiptir. Hücrelerin yapı taşı olan proteine günlük beslenmede yeteri kadar yer verilmelidir. Bu noktada hastanın günlük beslenmesinde

  • Yumurta,
  • Yağsız süt ürünleri,
  • Hindi,
  • tavuk,
  • Balık gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir.

Ameliyat sonrasında kişilerin anestezi alması nedeniyle suya ihtiyacı artabilir. Anestezinin vücuttan atılabilmesi için hastanın yeteri kadar su tüketmesi gerekir. Böylece anestezi idrar yolu ile vücuttan atılabilir.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenir?

Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında hasta 3 veya 4 saat sonrasında berrak sıvı diyetiyle besin alımına başlayabilir. Berrak sıvı diyeti kapsamında hastaya; çorba, tanesiniz komposto, meyve suyu gibi gıdalar verilebilir. Daha sonrasında rejim bir tipi beslenerek sebze püresi ve meyve püresi verilebilir. Ameliyatın akşamında ise hastalar normal günlük beslenmesine geri dönebilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar genellikle aynı akşam eve taburcu edilmektedir.

Göbek Fıtığı Ameliyatından Sonra Hangi Besinler Tüketilmeli?

Göbek fıtığı ameliyatından sonra ağrı kesici kullanımı ve fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle hastalarda kabızlık problemi gelişimi sıkça rastlanan bir tablodur. Hastanın ihtiyaç duyduğu kadar sıvı tüketmesi kabızlık semptomları hafifletirken tükettiği besinlerdeki lif miktarı da gündeme gelmektedir. Günlük lif ihtiyacını karşılamak üzere beslenmeye taze sebzeler, meyveler ve tam tahıllar eklenmelidir. Sebzelerin gaz yapma ihtimalini azaltmak adına pişirilerek tüketilmesi önerilir. İhtiyaç duyulan lifi alabilmek adına

  • Muz,
  • Elma
  • Armut gibi meyvelerden faydalanabilir.
  • Kabak, havuç, bezelye gibi sebzelerin de günlük beslenmeye eklenmesi önerilir. 
  Dışkıda Kan Ne Anlama Gelir?

Ameliyat sonrasında kas onarımını sağlamak üzere protein alınması büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada

  • Balık,
  • Tavuk,
  • Hindi,
  • Yumurta,
  • Süt ve süt ürünleri tüketilebilir.
  • Yine protein alımını desteklemek ve sağlıklı yağ alımını sağlamak için fındık ve tofuya günlük beslenmede yer verilebilir.

Süt ve süt ürünleri tüketimi hem protein hem de kalsiyum alımını desteklerken bu tür ürünlerin yağsız veya laktozsuz şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Göbek Fıtığı Ameliyatından Sonra Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

Göbek fıtığı ameliyatı ardından kişiler anestezi nedeniyle mide bulantısı problemiyle karşı karşıya kalabilir. Mide bulantısının şiddetlenmesini önlemek veya bastırmak adına hastanede bulunan saatlerde de tüketilen besinlere ekstra dikkat edilir. Aşırı şekerli, yağlı ve tuzlu gıdaların tüketiminden kaçınılarak hastanın mide bulantısının ilerlemesi önlenebilir. Bu noktada işlenmiş etler, paketli cips veya şekerleme gibi ürünler ve fast food gıdalar tüketilmektedir.

Dikiş bölgesinin zorlamamak veya mevcut semptomları şiddetlendirmesini önlemek üzere karın ağrısına ve gaz oluşumuna neden olabilecek gıda tüketiminden kaçınılması önerilir. Bu gıdalar arasında lahana, mısır, brokoli, karnabahar ve salatalık yer almaktadır.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Korse Kullanımı Uygun Mudur?

Göbek fıtığı ameliyatlarından sonra bazı hastaların fıtık korsesi kullanması gerekebilir. Özellikle ileri derece vakaların ameliyatları ardından bölgedeki kas iyileşmesini desteklemek üzere korse kullanımına başvurulur. İyileşme sürecini destekleyen korse kullanımı ile ameliyat başarısı da yakından ilişkilidir. Yapılan çalışmalar göbek fıtığı ameliyatı ardından fıtık korsesi kullanılmasının fıtığın yeniden oluşma ihtimalini azalttığını göstermiştir. Doktorun önerdiği süre içerisinde korse kullanımı ameliyat sonrasında günlük hayata dönüşü de kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası korse kullanımı genellikle uygun kabul edilir.

Göbek Fıtığı Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası beslenme kapsamında dikkat edilmesi gereken farklı başlıklar da bulunur. Ameliyat ardından kişilerin ameliyat başarısını arttırmada etkili olabilecek aşırı yemek yeme alışkanlığından vazgeçmesi gerekir.

  • Mide hacmi zorlanmamalı böylece dikiş bölgesinde oluşabilecek ekstra basınçtan korunulmalıdır. Az az sık sık beslenme önerilir.
  • Mide hareketliliği sırasında yine kasların zorlanmaması adına yemekler iyice çiğnenerek yutulmalı ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir.
  • Yemek yenildikten sonra en az yarım saat kadar hastaların dik oturması önerilir.
  • Ameliyattan sonra gelen 6 hafta boyunca kafeinli içecek tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Narenciye ve domates bazlı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketiminden kaçınılması büyük bir öneme sahiptir. Asidik yiyecekler ameliyat sonrası gelişecek olan semptomların şiddetini arttırabilir.
  • Alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Sıvı tüketimi sırasında hastaların pipet kullanmaması önerilmektedir.
  Memede Kist

Beslenme alışkanlıklarından ve besin tüketim şekillerinin yapılacak müdahalelerin yanı sıra fıtık ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken günlük hayata yönelik davranışlar da vardır. Öncelikle anestezi nedeniyle ilk 72 saat hastada bir yorgunluk veya dalgınlık olması muhtemel bir durumdur. Bu nedenle gerek dikiş yerlerini zorlamamak gerekse risk almamak adına hastaların 72 saat sürece araba kullanmaması önerilir.

Hastalar, dikişlerini zorlamamak adına rahat giysi seçimleri yapmalıdır. Kişilerin ameliyat ardından ilk bir hafta kadar dinlenmesi bir haftanın ardından iş başı yapması tavsiye edilir.

Ameliyat sonrasında yine dikişleri zorlamamak adına bedensel güç gerektiren egzersize veya işlere -2 3 hafta sonra başlanmalıdır. Genellikle 4 haftalık bir dinlenme süresi ardından kişiler egzersiz yaşamına geri dönebilir. İyileşme süreci içerisinde ağır egzersizler yerine hastaların hafif tempoda yürüyüşler yapması önerilir.

Yataktan kalkarken veya koltukta doğrulurken yavaş hareket edilmesi ve dikişlerin zorlanmamasına özen gösterilmelidir.

Ameliyat sonrasında önerilen pansuman sıklığı aksatılmamalı ve doktor tarafından gösterilen şekilde pansumanlar yapılmalıdır. Böylece dikiş bölgesinde oluşabilecek olan enfeksiyon riski minimum düzeye indirilir. Fıtık ameliyatları ardından enfeksiyon gelişimi çok nadir karşılaşılan bir durumdur.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR