Göbek Yağları Nasıl Eritilir? Göbek Yağlarından Kurtulmanın Etkili Yolları
Göbek çevresinde biriken yağlar kişilerde fiziksel kaygı yaratırken, başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere vücuttaki birçok sistem bu yağlardan olumsuz yönde etkilenebilir. Bu durumun bilincinde hareket eden kişiler göbek yağlarını eritmeye yönelik araştırmalar yapmaya başlar. Göbek yağlarının eritilmesi en etkili yöntem fazla kilolardan kurtulmaktır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile sağlıklı bir şekilde zayıflayabilir ve göbek yağları eritebilir. Hem göbek yağlarından kurtulmak hem de sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek içinse çeşitli başlıklara dikkat edilmesi gerekir.
Göbek Yağları Nedir ve Neden Oluşur?
Göbek yağları, karın bölgesinde bulunan yağ dokularına denir. Yağ dokuları belirli oranlarda olduğu takdirde vücut tarafından ihtiyaç duyulan dokulardır. Dokular, vücudun iç organlarını koruma, enerji depolama ve hormon üretimi gibi önemli işlevlere sahiptir. Ancak yağ dokularının gitgide artması ve özellikle abdominal bölge olarak adlandırılan göbek çevresinde birikmesi çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Bu nedenle vücudun yağ dokusu seviyesinin ideal aralıklarda tutulması gerekir.
Göbek yağları birçok farklı nedenle artabilir. Toplum tarafından bilindiği gibi kilo almayla beraber göbek çevresinde yağlanma gelişmeye başlar. Kilo alımının temelinde ise genellikle beslenme yeri alır. Yüksek kalorili, işlenmiş gıdalarla beslenme veya yoğun yağ, şeker ve karbonhidrat içeren besinlerin tüketimi vücudun fazla enerji depolamasına yol açar. Vücutta kullanılmayan fazla enerji genellikle yağ dokusu olarak karın bölgesinde birikmeye başlar. Bu durum beraberinde göbek yağlarında artışı getirir.
Beslenmenin yanı sıra sedanter bir diğer değişle fiziksel aktiviteden yoksun bir yaşam ile yaşamak yine karın çevresinde yağ birikmesine neden olabilir. Hareketsiz bir yaşam metabolizma hızını düşürürken, bölgesel yağlanmanın artışına neden olabilir.
Genetik faktörler nedeniyle de göbek çevresinde yağlanma söz konusu olabilir. Özellikle aile geçmişinde obezite veya bel bölgesinden kilo alma gibi problemler bulunan kişilerde göbek çevresinde yağlanma bir genetik yatkınlık olabilir.
Hormonal değişiklikler veya dengesizlikler nedeniyle de bölgesel yağlanma gelişebilir. Özellikle yaşlanma süreci, stres, uyku eksikliği ve menopoz gibi hormonsal değişime neden olan durumlar beraberinde göbek çevresinde yağlanmayı getirebilir.
Göbek Yağlarının Sağlık Üzerindeki Riskleri Nelerdir?
Göbek yağlarının fazla birikimi olumsuz sağlık durumlarına neden olabilir. Karın bölgesindeki yağlar, iç organların yağlanmasına da neden olacağından bu durum bazı organ bozukluklarını veya metabolik bozuklukları beraberinde getirebilir. Göbek yağları nedeniyle gelişebilecek olan hastalık uzun vadede açığa çıkar. Bu nedenle kişiler yağlanma problemlerini kısa süre içerisinde azaltmaya yönelik yaklaşımlar sergileyerek aşağıda bahsedilen göbek yağları nedeniyle gelişebilecek olan hastalık risklerini önleyebilir.
- Kalp hastalıkları: göbek bölgesinde biriken yağlar, kalp hastalıkları riskini arttırabilir. Vücutta fazla yağ birikmesi kandaki kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Benzer bir şekilde yağlar kan basıncını artırabilir ve insülin direncini tetikleyebilir. Tüm bu etkenler uzun vadede damar tıkanıklıklarına, kalp ritim bozukluklarına veya kalp krizine neden olabilir.
- Tip 2 diyabet: göbek yağlarının artmasıyla beraber insülin direnci gelişebilir. Genellikle yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklı kilo artışıyla beraber insülin direnci gelişimi de gözlemlenir. Vücuttaki hücrelerin insülin hormonuna karşı duyarsızlaşma başladığı bu durum uzun vadede tip 2 diyabet gelişmesine neden olabilir.
- Metabolik sendrom: metabolik sendrom birden fazla olumsuz sağlık durumunun bir arada gelişebileceği bir durumdur. İnsülin direnci, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, düşük HDL seviyeleri ve yüksek trigliserid seviyeleri metabolik sendromda bir arada görülebilir. Göbek yağları ise metabolik sendromun tetikleyicisi olabilir.
- Uyku apnesi: uyku sırasında solunumun geçici olarak durduğu uyku apnesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir sağlık problemidir.
- Karaciğer yağlanması: göbek çevresindeki yağların artmasıyla beraber karaciğerde de yağ birikimi gözlemlenebilir. Bu durum uzun vadede karaciğer fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyerek çeşitli karaciğer hastalıklarını beraberinde getirebilir.
- Kanser riski: kanser hücrelerinin bazıları yağ dokusu nedeniyle gelişebilir. Özellikle meme, kolon ve böbrek kanseri fazla kilo ile ilişkilendirilmiş kanser türleridir.
Göbek Yağlarının Kalp Sağlığı ve Diyabet ile İlişkisi Nasıldır?
Göbek yağları, kalp sağlığı ve diyabet ile yakın bir ilişkiye sahiptir. Göbek çevresinde biriken yağlar visceral yağ olarak adlandırılır ve iç organlarının etrafında birikir. Bu tür yağlanmalar birçok sağlık problemine neden olabileceği gibi özellikle kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve diyabet gelişme riskini arttırabilir.
Göbek yağları nedeniyle kolesterol düzeylerinde dengesizlikler meydana gelebilir. LDL kolesterol olarak adlandırılan kötü huylu kolesterol seviyelerinin yükselmesi, HDL kolesterol olarak adlandırılan iyi huylu kolesterol seviyelerinin düşmesi, kolesterol değerlerinde bir dengesizlik meydana getirebilir. Artan kolesterol seviyeleri kalp damarlarında tıkanmalar yaratarak kalp fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum kalp ritim bozuklukları ve kalp krizi riskini doğurabilir. Benzer bir şekilde göbek yağları nedeniyle yüksek tansiyon görülmeye başlayabilir. Göbek yağlarının insülin direncini geliştirilmede etkisi diyabet gelişme riskini artırdığı gibi kalp damar sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir.
Göbek yağlarının artması insülin direncini tetikleyerek, kan şekeri seviyelerinde yükselişe neden olabilir. Yağ birikimi, yağ dokularından salgılanan sitokinler adı verilen iltihaplanma belirteçlerini de artırabilir. Bu durum da insülin direncini tetikleyerek diyabet gelişimine neden olabilir.
Göbek Yağlarını Azaltan Besinler Nelerdir?
Göbek yağlarının azaltılabilmesi için sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına geçiş yapılması gerekir. Rafine şeker içeren, yüksek yağ ve tuz bulunduran paketli ürünlerden uzak durulması gerekir. Fast food gıda tüketiminden kaçınılmalı, beyaz un ve türevleriyle yapılmış basit karbonhidrat kaynakları tüketimi yerine tam buğday unu veya kara buğdayını gibi kompleks karbonhidrat yapısına sahip unlu mamullere yönelim sağlanmalıdır. Bu genel düzenin yanı sıra beslenme planlarına belirli besin gruplarının eklenmesi göbek yağlarını azaltıcı etki yaratabilir. Düşük kalorili, lifli, protein bakımından zengin ve sağlıklı yağlar içeren yiyecekler ideal kiloda olunmasını destekleyebileceği gibi göbek yağlarını azaltıcı etki gösterebilir. Bu noktada aşağıdaki besinlerden faydalanılabilir.
- Brokoli, lahana, ıspanak, kabak gibi düşük kalorili lif içeriği yüksek sebzeler
- Elma, armut, çilek gibi az şekerli, yüksek lifli meyveler
- Esmer pirinç, kepekli ekmek, yulaf ezmesi gibi yüksek lif içeriğine sahip yavaş sindirilen tam tahıllar
- Yağsız tavuk eti, yumurta, hindi eti, balık ve baklagiller gibi protein kaynakları
- Zeytinyağı, avokado, ceviz gibi sağlıklı yağlar içeren besinler
- Yoğurt ve kefir gibi probiyotik etkiye sahip fermente gıdalar
- Su
- Yeşil çay
- Badem, ceviz, chia tohumu gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemiş ve tohumlar
Göbek Yağlarının Oluşumunda Alkol ve Şeker Tüketiminin Etkisi Nedir?
Alkol ve şeker tüketimi vücudun aşırı miktarda kalori almasına neden olan ve vücut tarafından sindirilirken vücuda çeşitli zararlar verebilen faktörlerdir. Alkol, yüksek kalorili bir içecektir. Yoğun alkol tüketimi vücudun fazla kalori almasına neden olarak göbek yağlarının artmasına neden olabilir. Alkolün bir diğer etkisi kan şekeri seviyelerini etkilemesidir. Kan şekerinin ani yükselmesine neden olan alkol, insülin tepkisini etkileyebilir ve göbek yağlarının artmasına neden olabilir. Alkol tüketiminin fazla olması vücudun enerji harcamasını azaltabilir, kas kütlesi kaybına ve yağ depolanmasının artmasına yol açabilir.
Şeker tüketimi de alkol tüketimiyle benzer etkilere sahiptir. Şekerli yiyeceklerin yüksek kalorili olması kişilerin kilo almasına yol açabilir ve göbek yağları artabilir. Şekerin kan şekeri üzerinde yarattığı ani değişimler de insülin direncini tetikleyerek göbek yağlarının birikmesine neden olabilir.
Alkol ve şeker tüketimi metabolizma hızının bozulmasına, kan şekeri seviyelerinde dengesizlikler meydana gelmesine neden olarak göbek bölgesinde yağ birikmesini neden olabilir.
Göbek Yağları Diyet ile Eritilebilir Mi?
Göbek yağlarının eritilmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi adına diyet yapılması gerekir. Göbek yağı birikimi olan kişiler genellikle yüksek kilolara sahiptir. Kişilerin sağlıklı kilolarına ulaşması ve bunu kendilerine özel bir diyet planıyla uygulamaları beraberinde göbek yağlarında azalmayı da getirir.
Göbek yağlarının eritilmesinde dengeli beslenmenin yeri son derece büyüktür. Düşük kalorili, besleyici ve bol lifli yiyeceklerin tercih edilmesi göbek yağlarının erimesinde etkili bir yöntemdir. Kişiler ihtiyaç duydukları kadar kaloriyle beslenerek, yiyeceklerden ihtiyaç duyduğu besin içeriklerini almalıdır. Bu noktada bir diyetisyen desteği alınarak ideal beslenme planı takip edilebilir. Diyetisyen kontrolünde hazırlanan diyet listesi sayesinde kişiler porsiyon kontrolü yapmayı öğrenebilir. Böylece günlük alınan kalori miktarı sınırlandırılabilir.
Diyet yaparken tokluk süresini uzatması ve sindirimi yavaşlatarak kan şekerini dengelemesi üzerine lifli yiyeceklerden de faydalanabilir.
Göbek yağlarının daha hızlı ve etkili bir şekilde eritilebilmesi için dengeli beslenmeyle beraber düzenli egzersiz yapılması da gerekir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR