Whatsapp

Günlük Su İhtiyacı Ne Kadardır? Nasıl Tüketmeliyiz?

Anasayfa » Blog » Günlük Su İhtiyacı Ne Kadardır? Nasıl Tüketmeliyiz?

Su, vücuttaki fizyolojik süreçlerin devam etmesi için temel gereksinimlerden biridir. İdeal su tüketimiyle hücre işlevlerinin verimli bir şekilde çalışması, doku onarımı, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, kalp fonksiyonları gibi vücuttaki birçok sistem desteklenebilir. Su tüketiminin ihmal edilmesi halindeyse vücutta çok sayıda komplikasyon gelişebilir. Vücudun çok fazla su kaybetmesi olarak tanımlanan dehidrasyon özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hayati risk yaratabilen bir durumdur. Vücutta kalıcı hasarlar ve yaratabilen bu durum genellikle herhangi bir hastalık sonrası vücudun su kaybetmesiyle gelişir. Bu tür spesifik durumların yanı sıra her insan vücudu belirli miktarda su tüketimine ihtiyaç duyar. Yaş, boy ve kilo oranı, günlük fiziksel aktivite miktarı günlük su ihtiyacını değiştirebilir. Sağlıklı bir beden için ideal su tüketimi ihmal edilmemesi gereken bir başlıktır.

Günlük Su Tüketimi Nedir?

Günlük su tüketimi, bir insanın günde ne kadar su içtiğini gösteren bir kavramdır. Sağlıklı bir bireyin en az 2 litre olacak şekilde günlük su tüketimine sahip olması önerilir. Bu değer sporcularda veya yüksek kilolu bireylerde 2.5 veya 3 litre üzerine ulaşabilir. Günlük su tüketiminin ideal aralıklarda olması başta sindirim sistemi olmak üzere vücuttaki fizyolojik süreçlerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Aksi takdirde vücutta ödem tutumu gelişerek; yüksek tansiyon veya çarpıntı gibi belirtiler açığa çıkmasına neden olabilir. Yetersiz miktarda su tüketimi kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine de neden olabilir. Bu nedenle kişiler kendi yaşam şekillerine ve mevcuttaki kilolarına göre hesaplamalar yaparak ideal su tüketimine özen göstermelidir. Böylece susuzluk nedeniyle gelişebilecek olan komplikasyonların gelişimi önlenebilir.

  İyot Nedir? İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Günlük Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Günlük su tüketimi çeşitli faktörlere göre kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Amaç ideal sıvı alımını sağlamak olurken günlük su tüketimi içerisine çorba, kahve veya bitki çayı gibi diğer sıvı alımları dahil edilmemelidir. Vücut başlı başına suya ihtiyaç duyar. Günlük su tüketimi miktarı hesaplanırken çeşitli yöntemlere başvurulabilir.

Günlük su tüketimi sağlanırken tüketilen suyun hijyenik şartlara uygun olduğuna özen gösterilmelidir. Ülkemizde musluk suyu tüketimi tavsiye edilmemektedir. Musluk suyu kullanılması halinde mutlaka bu su kaynatılmalı veya özel arıtma cihazlarından geçirilerek kullanılmalıdır.

Ortalama Su Tüketimi Nasıl Belirlenmelidir?

Bir kişinin ihtiyaç duyduğu su miktarı çeşitli yöntemler ile hesaplanabilir. Bu noktada ilk yöntem 8 çarpı 8 kuralıdır. Bireylerin her biri 8 ons yani yaklaşık 240 ml olacak şekilde 8 bardak su içmesi önerileri. Bu sayede günde 2 litreye yakın su tüketimi sağlanabilir.

Daha doğru bir su tüketim miktarı için kiloya yönelik kişiye özel hesaplamalar yapılabilir. Kişinin kilosu başına 30 ml su tüketmesi önerilir. Örneğin bir kişi 80 kilo ise günlük su tüketimi 2.4 litre şeklinde olmalıdır. Bu kişinin yoğun terleyecek aktiviteler yapması veya sporcu olması halindeyse ihtiyaç duyduğu su miktarı artacağından bu değer yükselebilir.

Günlük su tüketimi sıcak ve nemli havalarda arttırılmalıdır. Terleme yoluyla sıvı kaybını dengelemek için su tüketimi fazlalaştırılmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, ishal veya kusma gibi semptomlara neden olan hastalıkların varlığı olması halinde yine su tüketiminin artırılması gerekir. Hastalıklar vücutta dehidrasyon gelişmesine neden olabilir. Kabızlık ise yeterli miktarda su içilmesinden kaynaklı gelişiyor olabilir.

Günlük Su Tüketimi Hedefine Ulaşılmazsa Neler Olur?

Günlük su tüketimi hedeflerine ulaşılmaması vücudunuzda çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir. Bu olumsuz etkiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Dehidrasyon
  • Zihinsel ve fiziksel performansta azalma
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Sindirim problemleri
  • Uzun vadede böbrek taşları gelişme riskinin artması
  • Cilt sorunları
  • Elektrolit dengesizlikleri nedeniyle yüksek tansiyon gibi kardiyolojik problemler veya kas yorgunlukları
  Online Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Yeterli su tüketimi, vücudunuzun çeşitli işlevlerini düzgün bir şekilde sürdürmesi için hayati öneme sahiptir. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmasının önüne geçilebilmesi adına günlük su tüketim miktarına mutlaka özen gösterilmelidir. Eğer ki susuzluk nedeniyle çeşitli semptomlar gözlemlenmeye başladıysa kişiler bir sağlık kuruluşundan destek almalıdır.

Günlük Su Tüketimi Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Uygular?

Günlük su tüketiminin ideal seviyelerde tutulması gerekir. Böylece vücudun temel ihtiyacı olan su yeterli miktarda sağlanabilir. Su tüketimi hayati önem taşır. Yeterli miktarda su tüketilmesi halinde vücutta aşağıdaki sistemlerin verimli bir şekilde çalışması desteklenir.

  • Hidrasyon: Yeterli miktarda su tüketimiyle vücudun hidrate olması sağlanır. Hidrasyon ile hücrelerin düzgün bir şekilde çalışması ve vücut işlevlerinin sürdürülmesi desteklenir.
  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesi: Vücut sıcaklığı organ ve dokuların korunabilmesi ve tüm fizyolojik sürecin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için belirli aralıklarda olmalıdır. Su, vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Aşırı sıcak havalarda terleme yolu ile vücut sıcaklığının düşmesi sağlanır ve vücut sıcaklığı dengelenebilir.
  • Sindirim sistemi sağlığı: Su yiyeceklerin sindirilmesine ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Dışkı yapısının sağlıklı olmasını destekleyerek kabızlığı önler.
  • Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılması: Su tüketimi kan dolaşımını ve kandaki toksik maddelerin böbreklere yönlendirilmesini destekler. Böbrekler, toksinleri temizlemek üzere suyu kullanırlar. Gerekli süzme işlemlerinin ardından zararlı atıklar idrar yolu ile vücuttan uzaklaştırılır.
  • Cilt sağlığı: Cildin nem dengesinin korunabilmesi, elastikiyetinin bozulmaması ve sağlıklı görünmesi için suya ihtiyaç vardır. İdeal su tüketimiyle cilt sağlığı desteklenebilir.
  • Elektrolit dengesi: Su vücuttaki elektrolit dengesini korur. Hücreleri arasındaki sodyum ve potasyum dengesinin sağlanmasında görev alan su, kalp damar sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını destekler.
  • Enerji düzeyi: Yeterli miktarda su tüketimi metabolizma hızını destekleyerek kişilerin ideal enerji düzeyine sahip olmasını sağlar.
  • Zihinsel ve fiziksel performans: İdeal su tüketimi zihinsel performansı arttırabilir ve fiziksel performansı geliştirebilir. Su tüketiminin yetersiz olması halinde ise konsantrasyon problemleri veya hafıza sorunları gelişebilir.
  • İdrar rengi: Günlük Su tüketiminin yeterli miktarda olması idrar renginin de açık renklerde olmasını sağlar. Kişiler idrar renklerini gözlemleyerek yeterli miktarda su alıp almadıklarını tespit edebilirler. İdrarın sarı veya açık renkli olması halinde vücudun yeterli hidrasyonu sağlayabildiği düşünülebilir. İdrarın yoğun kokulu ve koyu renkli olması halinde ise bu durum bir dehidrasyon göstergesi olabilir.
  Leptin (Tokluk Hormonu)

Sıkça Sorulan Sorular

Günde Kaç Litre Su Tüketilmelidir?

Sağlıklı bir bireyin günde ortalama olarak 2 ila 2.5 litre arasında su içmesi gerekir. Bu değer günlük fiziksel aktivite miktarının artması veya sıcak havalar nedeniyle terleme miktarının artması halinde arttırılabilir. Günlük su tüketimi kişiye özel hesaplanabilir.

Ortalama Bir Günde Kaç Bardak Su İçilmelidir?

Yapılan çalışmalar günde 8 ila 10 bardak su içilmesini önerir. Bardaklar 200- 250 ml su alabilme hacmine sahip olmalıdır. Bu hesapla bir kişinin su tüketimi günde ortalama 2 litre olabilir.

Günlük Su Tüketimini Nasıl Hesaplarım?

Günlük su tüketim miktarı hesaplanırken kilo başına 30 ml su formülü kullanılabilir. Bir kişi 70 kilo ise 70. 30 ml hesabından günde 2.1 litre su içmesi gerektiğini hesaplayabilir. Ancak kişinin fiziksel aktivite düzeyinin yüksek olması halinde bu değer arttırılmalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR