Whatsapp

Hamile Diyeti Nedir?

Anasayfa » Blog » Hamile Diyeti Nedir?

Hamile Diyeti Nedir?

Hamilelik sürecinde herkes kendi vücut yapısına göre kilo almaktadır. Bazı kişilerde bu kilolar hiç belli olmazken bazı kişilerin günlük hareketlerini zorlaştırabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman bir doktor tarafından yardım alarak sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan bir beslenme düzeni oturtmanız önerilmektedir. Bebek için nelerin yararlı olup olmadığına ancak bu şekilde karar verebilirsiniz. Anne adayları için yapılan testlerde ise anne adayının test sonuçlarına göre bir diyet programı çıkarılabilmektedir.

Hamilelik süreci boyunca anne fazla kilo alabilmektedir. Bu kilolar nedeniyle de bebekte çeşitli sağlık sorunları oluşabilmektedir. Oluşacak sağlık problemlerini engellemek ve anne adayının beslenmesini düzene sokmak için hamilelik diyeti uygulanmaktadır. Hamilelik diyetinde amaç, bu süreç boyunca kilo alımını durmamak değildir. Daha dengeli kilo alımını sağlamaktadır. Doğumdan sonraki evrede ise alınan bu kiloların daha kolay verilmesi ve daha sağlıklı bir şekilde olması için yapılır. Bu sayede bebekte fazla kilolu doğmaz.

Hamilelikte dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Hem anne açısından hem çocuk açısından büyük önem taşıyan bu beslenme, doktor ve diyetisyenler tarafından diyet programları ile uygulanmalıdır. Hiçbir anne adayı uzmandan yardım almadan bu diyeti uygulamalıdır. Gebelik döneminde doğru ve dengeli beslenmek bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Yetersiz beslenme annenin kan değerlerindeki düşüklük, protein eksikliği ve vitamin eksikliği gibi durumlarda bebekte zeka ve gelişim geriliği de tespit edilebilir.

Bunların yanı sıra hamilelik sürecinde erken doğum ya da düşük yapma gibi riskler de beslenme ile ilgili olabilir. Fakat hamilelik sürecindeki beslenme düzeni anne adayının hamile kalmadan önceki kilosuyla da doludan orantılıdır.

  Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte beslenme anne olacak kişinin yaşına boyuna ve yeme alışkanlıklarına göre değişmektedir. Tüm bu etmenlere göre bir beslenme programı yapılmalıdır ve kilo kontrolü sağlanmalıdır. Protein, yağ ve karbonhidrat alımı çeşitli şekilde orantılı olmalıdır. Şekerin tüketimi dikkat edilmelidir. Hamilelikteki beslenme kişiye özel olmalıdır. Anne olacak kişinin hastalıkları veya alerjik durumları saptanmalıdır. Ona göre diyet programı yapılmalı daha çok doğal ve organik gıdalar tüketilmelidir.

Hamilelikte beslenme oldukça önemlidir. Hamileliğin 12 haftasında kadar vücuttaki hormonlar artış göstermektedir. Bu yüzden anne adayındaki mide bulantısı, kusma, koku da ki hassasiyet görülebilmektedir. Bu süreçteki en önemli etken bebeğin büyümesi ve gelişmesi için sağlıklı bir ortam oluşturulmasıdır. Hamilelik sürecinde anneler 10 ve 15 kilo alabilmektedir. Anne adayları gebeliğin ilk 3 ayında istediği şekilde beslene bilmektedir fakat 3 aydan sonra hormonlar düzene girmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda hem anne için hem bebek için beslenme düzeni büyük önem taşımaktadır.

 

İlk olarak hamileliğin 3 ayında daha az ve sık beslenme uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yağsız kokusuz, baharatsız yiyecekler genellikle Hamileler tarafından tercih edilmektedir. Balık, yumurta, kırmızı et, süt, ve süt ürünleri de bu dönemde mutlaka tüketilmelidir. Fakat  bu ürünlere karşı bir hassasiyet varsa İlk 3 ay tüketmek için zorlanmamalıdır. 3 ayın sonunda ise birey mutlaka bu ürünleri de tüketmelidir.

3 ayın sonunda hormonlar düzene girmeye başladığından anne adayı rahat bir nefes almaktadır. Bu yüzden beslenme düzeyi artırılabilir. Günde 3 ana öğün yanına ise 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir. Özellikle öğünlerde meyve süt yoğurt gibi kan şekerini dengeleyecek besinlere öncelik vermek gerekmektedir.

Hamilelikte Diyet Listesi Neler İçerir ?

Hamilelikte diyet listesi kişiye özeldir. Bu yüzden doğru bir şekilde uygulamak oldukça önemlidir. Uzman bir diyetisyenden veya doktorunuzdan yardım almanız önerilmektedir. Hamilelikte diyet listelerinin vazgeçilmezi olarak bilinen besinler arasında et, sebze ve meyve gelmektedir. Kahvaltıdan önce bir bardak su içmeniz önerilmektedir. Kahvaltı esnasında ise yumurta, peynir,  zeytin, çiğ kuruyemiş ve ekmek tüketilmelidir.

  Metabolik Sendrom

Ara öğünlerde ise mutlaka meyveyi ve kuruyemişleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Öğle yemeklerinde ise fırında  yada ızgarada kırmızı ya da beyaz et tercih edilmeli, mevsim yeşilliklerinden yapılmış bir salata olmalı, yoğurt ayran tüketilmelidir. Çorbada içilebilir.  Akşam yemeğinde ise yine bir kase yoğurt, bir porsiyon sebze ve çeşitli bakliyat yemekleri tercih edilebilir. Bunun yanı sıra salata yemeye de özen gösterebilirsiniz

Hamilelikte Neler Yenmelidir?

Hamileler günlük olarak mutlaka protein, kalsiyum, folik asit ve çeşitli vitaminler almalıdır. Gebelik döneminde protein gereksinimi normal düzeyden 5 ile 20 gram daha fazla olduğu için çeşitli protein ihtiyacı da artmaktadır.  Süt,  peynir,  yoğurt,  yumurta, tavuk,  balık, kırmızı et, Baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalarla beslenmesi önerilmektedir.

Kalsiyum da bu konuda oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin kemik ve diş gelişimi 8 haftadan itibaren başlamaktadır. Anne adayı bu dönemde kalsiyum miktarını ne kadar artırırsa o kadar çocuğun kemik ve diş gelişimi de artış gösterir. Kalsiyum; süt ve süt ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, ceviz ,fındık, badem, Susam gibi daha yağlı tohumlar da zengindir.

Folik asit ise bebeğin omurga gelişimi açısından oldukça önemli bir vitamindir. Folik asit gebelik döneminde mutlaka yeteri kadar alınmalıdır. Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, bakla, bezelye ve turunçgiller folik asit konusunda oldukça zengindir.

A, B12 ve C vitamini ise yine bebeğin gelişiminde önemli rol oynayan vitaminlerdir. Ayrıca annenin sağlığını korur ve annenin Vücut direncini de artırır. Bu vitaminler ıspanak, havuç, kayısı ve yumurta gibi besinlerde zengindir.

Balık süt ve süt ürünleri B12 açısından, taze sebze ve taze meyveler ise C vitamini açısından oldukça zengindir.  Yani kısacası anne adayı günlük olarak mutlaka süt, yoğurt, ayran, kefir, et, tavuk, balık, kuru baklagiller, peynir ,yumurta, sebze, meyve, zeytinyağı, yağlı tohumlar gibi besinleri tüketmelidir.

  B12 Vitamini Ne İşe Yarar? B12 Eksikliği Nedir?

Gebelik Diyeti Ne Kadar Süre İle Yapılmalıdır?

Gebelik diyetlerin Uzmanlar tarafından haftalık olarak takip edilir. Fakat çeşitli değişiklikler sebebiyle her üç ayda bir yapılır.  Diyetlerin uygulandığı süre boyunca üç kere gebelik diyetinin değiştiğini söylemek mümkün olabilir çünkü bebek vücut içerisinde gelişmeye ve büyümeye devam eder. Yapılan diyet de bebeğin bu süreçlere doğrudan alakalıdır. Genelde ihtiyaç duyulan mineraller artış gösterdiği zaman diyet listesi değiştirilmektedir.

Gebelikte Sağlıklı Kilo Almak İçin Neler Yapılmalıdır?

Gebelikte sağlıklı kilo almak için sağlıklı ve organik gıdalar tüketmelisiniz. Bu gıdalar arasında süt ürünleri, meyve, et, tahıllı gıdalar, Baklagiller bulunmaktadır. Günlük su ihtiyacınızı da önemli bir şekilde karşılamalısınız. Bunun yanı sıra çeşitli egzersizler ile de kilo alımınızı daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde yaptığınız açık havadaki yürüyüşler hem size hem bebeğinize de oldukça iyi ve sağlıklı gelecektir.

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR