Whatsapp

Hangi Diyet Çabuk Kilo Verdirir?

Anasayfa » Blog » Hangi Diyet Çabuk Kilo Verdirir?

Hangi Diyet Çabuk Kilo Verdirir?

Diyet yaparken öncelikle bilmemiz gereken en önemli noktalardan biri, hızlı verilen kiloların hızlı geri alındığıdır. Çünkü genellikle bu şekilde verilen, şok diyetlerle tartıda görülen eksiler aslında yağ kütlemizden değil vücuttaki ödemden gitmektedir. Kişilerin beslenme düzeni, günlük alması gereken kalori miktarı, metabolizma hızı gibi etkenler birbirinden farklı olduğu için her diyet programı herkese önerilmez. Aynı diyeti uygulayan iki farklı kişi farklı sonuçlar görebilir.

En hızlı sonuç alabileceğiniz diyetlerden biri aralıklı oruç yöntemidir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, aralıklı açlık yöntemiyle hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Hiçbir gıda veya detoks suyu tek başına yağdan hızlı kilo vermenize yardımcı olmaz. Bunun yerine kilo vermenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz şeylerin başında kalori açığı oluşturmak, yani harcadığınız enerjinin tükettiğiniz enerjiden az olması geliyor. Sonrasında rafine şekerden ve beyaz undan uzak durmak, günlük egzersizler yapmak kesinlikle kilo verme sürecinde çok önemli.

Hangi Diyet Sağlıklı?

Yukarıda da bahsedildiği gibi beslenme düzenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu yüzden ‘’şu diyet tipi herkes için sağlıklıdır’’ diye bir şeyden bahsetmek söz konusu değildir. Kişinin kendisi için sürdürülebilir ve en faydalı olan diyeti bulması için deneme yanılma yöntemine başvurması daha sağlıklı olacaktır. Sonuç olarak kalıcı bir şekilde zayıflamak isteyen bir bireyin yaşam tarzına en uygun beslenme şeklini seçmesi sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir diyet programında mutlaka protein ağırlıklı, sağlıklı yağları içeren ve uzun süre tok tutucu besinler yer almalıdır. Yasaklar koymak yerine porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Zira yasaklı besinler bir süre sonra insanı kıtlık zihniyetine sokacağı için yeme atakları yaşanabilir. Yeme atakları yeme bozukluklarını beraberinde getirebilir. Sağlıklı bir diyet programında bolca sebze, salata, proteinli besinler; porsiyon kontrolü olacak şekilde çiğ kuruyemişler, çeşitli meyveler ve kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir.

  Fıtık Ameliyatı

Maydanoz ve yeşil çay gibi ödem söktürücü yiyecekler ve içecekler de tercih edilmelidir. Protein ağırlıklı beslenmek denildiğinde hemen akla et, balık, yumurta gibi hayvansal gıdalar gelse de; nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller de protein açısından zengindir ve tüketilebilir. Protein ağırlıklı bir beslenme düzeni hem kas kaybetmenizi önleyecek hem de sizi uzun süre tok tutacak yiyeceklerle beslenmenize yardımcı olacaktır.

Bana Uygun Diyeti Nasıl Bulabilirim?

İnternette birçok sitede ideal kilo hesaplama programlarına rastlarız. Ne yazık ki ideal kilomuzu hesaplamak ya da kendimize uygun bir diyet listesi bulmak için sadece boyumuzu ve kilomuzu bilmek yetmez. Vücudumuzdaki yağ-kas yüzdesi ve vücut tipimiz beslenme düzenimizi değiştirmemizde baz almamız gereken en önemli faktörlerdir. Bu ölçümleri yapan özel tartılar; diyetisyenlerde, bazı eczanelerde ve spor salonlarında mevcut. Ölçümlerinizi ve kan tahlillerinizi yaptırdıktan sonra işinde uzman bir diyetisyene danışmak bu yolda çok büyük önem taşır. Diyeti uygularken çok fazla acıkma, kilo verememe, konstipasyon, saç dökülmesi, güçsüz tırnaklar, kadınlarda adet döngüsünün bozulması gibi problemler o diyetin size uygun olmadığını gösterir.

Eğer uzman bir diyetisyenden yardım almadan diyet yapıyorsanız, çok düşük kalorilerle yapılan diyetler metabolizmanızı yavaşlatacağı için vücudunuz kendini korumaya alacak ve bunun sonucu olarak kilo vermeniz duracaktır. Ayrıca bu tarz bir beslenme günlük aktivitelerinizde bile zorlanmanıza sebep olacaktır ve sizi aşırı yoracaktır. En doğrusu başarılı ve güvenilir bir beslenme uzmanına danışmaktır.

Diyete Ne Zaman Alışılır?

Diyet yapmak yasaklarla sürdürülebilecek bir eylem değildir. Kontrollü olduğunuz sürece kilo vermeniz mümkün. Abur cubur tercihlerinizi daha sağlıklı alternatiflerle değiştirerek, sizi daha uzun süre tok tutacak yiyeceklere yönelerek diyet sürecinizi zevkli bir hale getirebilirsiniz. Nasıl ki tatlı yemeye alışan vücut bir yerden sonra her yemeğin ardından tatlıya yöneliyorsa, bir süre sağlıksız tatlılardan uzaklaştığınızda vücudunuz buna da alışacak ve artık canınız daha az tatlı çekmeye başlayacak.

  Romatizmal Hastalıklar ve Beslenme

Yalnız bu süreç bir-iki haftada gerçekleşmesi mümkün bir şey değil. Her yeni rutin için bedenimize ilk olarak 21 gün müsaade etmeliyiz. Fakat diyetten sonuç almaya başladıkça motivasyonunuz yükselecek ve ikinci aydan sonra kendinizi artık çok daha iyi hissetmeye başlayacağınız için sağlıklı beslenmeye devam etmek isteyeceksiniz. 21. Günden sonra bedeniniz, 50. Günden sonra hem bedeniniz hem de beyniniz yeni düzene alışmış olacak.

Diyeti Neler Bozmaz?

Genellikle insanlar bi öğün kaçamak yaptıklarında diyet sürecine devam etmekten vazgeçerler. Çok fazla abartmadığınız sürece, sevdiğiniz bir yiyeceğin tadını çıkarabilirsiniz. Diyet yaparken besinleri iyi ve kötü yiyecekler olarak ikiye ayırmaktansa, o besinin size sağlayacağı haz ve tokluk süresine yönelmek diyeti sürdürülebilir kılmak adına daha faydalı olur. Eğer düşük kalorili ve sağlıklı sayılabilecek bir ürünün tüketiminde de aşırıya kaçarsanız ve günlük almanız gereken kalori miktarının her gün üstüne çıkarsanız yine kilo veremezsiniz.

Örneğin light ürünlerin tüketimi de porsiyon kontrolüyle sağlanmalıdır, sadece sağlıksız diye kategoriye soktuğumuz besinler değil her türlü besinde porsiyon kontrolü sağlanırsa diyet bozulmamış olur. Porsiyon kontrolü doğru bir şekilde sağlandığı sürece istediğiniz yiyecekleri de arada diyetinize ekleyip devam etmenizde bir sakınca yoktur.

Diyet Alışverişinde Neler Alınmalıdır?

Diyet alışverişine çıkarken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri alışverişe tok karnına çıkmaktır. Diyetinize uygun bir liste hazırlayıp listeye sadık kalmak da yapılabilecekler arasında sayılır. Alışveriş listeniz bol lifli, renkli ve çeşitli olmalıdır. Sebzeler, yeşillikler, mevsim meyveleri, kuru baklagiller, çiğ kuruyemiş, kuru meyve, et, balık ve tavuk gibi protein kaynaklarının yanı sıra tam buğdaylı makarna, ekşi mayalı ekmek gibi kompleks karbonhidratlar da alışveriş sepetinizde yer almalıdır.

Karbonhidratlar bize enerji verir ve mutfağımızın olmazsa olmazlarıdır. Diyette karbonhidratı kesmek yanlıştır. Sadece basit karbonhidratlardan uzak durmak gerekir çünkü onlar tüketildiğinde kan şekerini oynatıp çabuk acıkmaya sebebiyet verecektir. Bunlar dışında yulaf ezmesi, yumurta, yoğurt ve yeşil çay da mutlaka evinizde bulundurup tüketmenizin size fayda sağlayacağı besinlerdir.

  Diyabet Nedir ?

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR