Helicobacter Pylori Nedir?
Helicobacter Pylori Nedir?
Helicobacter Pylori; mide yanması, karın ağrısı ve başka yan etkiler meydana getiren bir bakteri çeşidi olarak karşımıza çıkar. Mide yapısında bulunan aside karşı dirençli olan bu bakteri ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklara neden olur. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı bir nitelik taşıdığı için belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden tavsiye edilen testleri olmanız yararınıza olacaktır. Mideyi koruyan mukozanın içine yerleşen bu bakteri çeşidi bulaşıcı nitelik taşır.
Yurt, koğuş ve diğer kalabalık yaşam ortamlarında ve yemekhane gibi ortak kullanılan alanlarda yayılma riski fazladır. Toplu yaşam alanlarında kullanılan ortak eşyalardan bulaşabilen bu bakteriye kalabalık ailelerde ve sosyoekonomik olarak zayıf kalan ülkelerde sık rastlanır. Kalıcı ve yan etkileri artarak devam eden Helicobacter Pylori tedavi edilmediğinde ileride şu rahatsızlıklara neden olabilir:
- Gastrit,
- Ülser,
- Mide Lenfoması,
- Mide Kanseri.
Helicobacter Pylori Nasıl Bulaşır?
Helicobacter pylori bakterisinin bulaşma şekli hakkında araştırmalar devam etse de kalabalık yaşam alanlarında daha sık oluştuğu gözlemlenir. Bu nedenle yemekhane, yurt, otel ve diğer toplu yaşam alanlarında ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla insandan insana geçme olasılığı yüksektir. Mide mukozası içinde uzun süre yaşamını sürdüren bu bakteri türü gelişmekte olan ülkelerde oldukça yaygındır. Temizlik ve hijyen koşullarının oldukça yetersiz olduğu bu ülkelerde sık rastlanması hastalığın bulaşma biçimi hakkında da fikir verir. Belirli sıcaklık değerlerinde besinler üzerinde de yaşadığı gözlemlenen Helicobacter pylori bazı vakalarda yan etkilerini uzun vadede gösterir. Teşhisi yapılmadığında tükürük, dışkı ve diğer yollarla diğer insanlara bulaşma olasılığı yüksek hale gelir.
Temiz suya ulaşmanın nispeten zor olduğu ülkelerde sıklıkla rastlanması bakterinin bulaşmasında hijyen faktörünün önemini ortaya koyar. Kirlenmiş su ve yiyeceklerle beslenildiğinde bakterinin oluşumu meydana gelebilir. İyice yıkanmadan yenilen meyve ve sebzeler diğer sağlık problemleri gibi H.pylori oluşumunda da önemli rol oynar. Bakteriyi taşıyan kişinin vücut sıvılarıyla temas edilmesi bulaşma riskini arttırır. Kalabalık evlerde ve yurt gibi yaşam alanlarında mecburi ortak kullanım alanları bakterinin kişiden kişiye geçmesi için elverişli ortamlardır. Helikobakter pilori bulaşma riskini azaltmak için hijyen ve temizlik kurallarına dikkat etmeniz tavsiye edilir. Belirtileri gözlemlediğinizde uzmanlardan destek alarak oluşması muhtemel olan diğer rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.
Helicobacter Pylori Belirtileri Nelerdir?
Helicobacter Pylori taşıyan hastalar ilk dönemlerde belirtileri net olarak gözlemleyemeyebilir. Bununla birlikte bakteriyi uzun süre vücudunda taşıyan birinde de herhangi bir semptom oluşmayabilir. Kişiden kişiye değişen H.pylori belirtileri bazı hastalarda diğerlerine göre daha ağır seyreder. Bu kişilerde gözlemlenen yan etkiler ileride oluşacak mide ülseri gibi rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Günlük hayatı oldukça zor bir hale getiren belirtiler hem uyuma hem de beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle hastalıkta sık rastlanan semptomları kendinizde gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden uzmanlardan destek almanız önerilir. Bakteriyi vücudunda taşıyanların en sık şikayet ettiği yan etkiler şunlardır:
- Mide yanması,
- Şişkinlik hissi,
- Mide ekşimesi,
- Bulantı,
- Aşırı geğirme,
- Ateş,
- İştah azalması,
- Kilo kaybı,
- Koyu renkli gaita.
Helicobacter Pylori Neden Olduğu Hastalıklar?
Mide mukozası içine yerleşen ve mide asidine karşı dayanıklı olan Helikobakter Pilori uzun yıllar boyunca insan vücudunda yaşar. Mukoza yapısına zamanla zarar verme ihtimali taşıdığı için mide ve hatta bağırsak rahatsızlıklarında da etkisi olduğu belirtilir. Zamanla çoğalan H.pylori mide koruyucu tabakasına zarar vererek ülser gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Bakteri kaynaklı en sık rastlanılan rahatsızlıklardan olan gastrit çeşitli aşamalardan geçerek günlük hayatı ve beslenme alışkanlıklarını zorlayıcı bir etken haline dönüşür. Akut gastrit olarak başlayan süreç atrofik gastrit gibi ileri seviye rahatsızlıklara yol açabilir. Tedavi edilmediğinde bakteri kaynaklı prekanseröz bulgularına rastlandığı da belirtilir.
Asitli ve baharatlı yiyecekleri tüketmenin zor hale geldiği gastrit ve ülser yaygın olarak gözlemlenen mide rahatsızlıkları arasında yer alır. Bu rahatsızlıklar günlük hayatı oldukça zor bir hale getirirken ilerleyen dönemlerde oluşabilecek diğer mide şikayetlerinin de habercisidir. H.pylori taşıyanların mide ve onikiparmak bağırsağında bu bakteriye bağlı olarak gastrit ve ülser oluşumu meydana gelebilir. Uzun süren mide yanması ve bulantı gibi şikayetlerinizin nedeni bu bakteriden etkilenmeniz olabilir. İlerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek mide kanseri gibi yüksek risk taşıyan rahatsızlıklara karşı erken tanı ve doğru tedavi ile önlem alabilirsiniz.
Helicobacter Pylori Mide Kanserine Yol Açar Mı?
Dünya genelinde en sık görülen kanser çeşitleri arasında yer alan mide kanseri yan etkileri ve sonuçları nedeniyle riskli bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Genetik yatkınlık ve beslenme alışkanlıkları gibi birçok sebebi olan bu hastalığın nedenlerinden biri de Helicobacter Pylori bakterisi kaynaklı etkilerdir. Mide koruyucu tabakasına yerleşerek aside karşı dayanıklı bir özellik gösterir. Bu nedenle vücuda yerleştiğinde kendiliğinden ortadan kaybolmaz. Bu bakteri çeşidi midede olduğu gibi ağız içinde de kendisine yaşam alanı bulur. Ülser, gastrit ve diğer mide rahatsızlıkları bakteriyi uzun süredir vücudunda taşıyanların rastladığı sağlık problemleri arasında yer alır. Ancak bu rahatsızlıklar bakteriyi taşıyan her insanda gözlemlenmez.
Bakteri nedeniyle zarar gören mide mukozası iltihaplanma gibi problemleri de beraberinde getirir. Gastrit olarak bilinen mide iltihaplanmasının yanı sıra ilerleyen dönemlerde oluşan prekanserik bulgular risk faktörü oluşturur. Mide kanseri oluşumuna dair bulgular tedaviye bir an önce başlanması gerektiği hakkında uyarıcı nitelik taşır. Dünyada yaygın olarak görülen mide kanseri, yan etkileri ve sonuçları itibariyle oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Bu nedenle hastalığın erken dönemlerinde uzmanlardan destek almanız ve uygun tedavi yöntemlerine başvurmanız tavsiye edilir. Mide kanseri oluşumunu etkilediği belirtilen H.Pylori bakterisine karşı belirtilen önlemleri alarak ilerleyen dönemlerde oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz.
Helicobacter Pylori Tedavisi Nasıldır?
Helikobakter Pilori tedavisinden önce farklı yöntemlerle gerçekleştirilen testlerin yapılması gerekir. Bu testler sonucunda ulaşılan sonuçlar bakterinin varlığı ve hastalığı seyri hakkında gerekli bilgiyi sağlayacaktır. Ailede bu bakteriyi taşıyan birinin varlığı ve diğer mide rahatsızlıklarınız da hastalığın teşhisinde dikkate alınır. Hazımsızlık, mide yanması, bulantı ve ateş gibi yaygın görülen şikayetler bakterinin varlığı hakkında ilk olarak göz önüne alınan unsurlar arasında yer alır. Belirtiler hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra gerekli görülen durumlarda hastalara şu testler uygulanır:
- Endoskopi ile ağızdan mideye ve ince bağırsağa sallanan kamera aracılığıyla doku incelenir.
- Fiziki muayene yaparak şişkinlik gibi şikayetler kontrol edilir.
- Kan testi ile antikor ölçümü gerçekleştirilir.
- Dışkı testi sonucunda hastalık hakkında bilgi sahibi olunabilir.
- Nefes testi yapıldığında bakterinin mevcut olması durumunda sonuç pozitif çıkar.
H.Pylori bir bakteri çeşidi olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilir. Belirtilen testlerden çıkan sonuçlar hastalık bulgularını gösterdiğinde vakit kaybetmeden tedaviye başlanması tavsiye edilir. Mide asidine ve diğer etkenlere karşı dirençli olan bu bakteriyi vücuttan atmanın yolu antibiyotik kullanımı sayesinde mümkün hale gelir.
Bakterinin tedavide kullanılan antibiyotiğe karşı direnç geliştirmemesi için birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Belirttiğimiz semptomları kendinizde gözlemliyor veya bakteriyi taşıyan biriyle temasta bulunduğunuz için endişe duyuyorsanız en yakın zaman gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Hijyen ve temizlik kurallarına dikkat ederek bakteriye karşı önlem alabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR