Hızlı Yemek Yemenin Zararları
Günlük hayatta, yemek yerken ne kadar bir süre geçirildiğine dikkat edilmeyebiliyor. Yemek yerken farklı bir şeye odaklanılması veya geçmişten gelen hızlı yemek yeme alışkanlığının devam ettirilmesi mevcuttaki yemek yeme alışkanlığını etkiliyor. Hızlı yemek yeme genellikle beraberinde büyük porsiyon tüketimini getiriyor. Özellikle, iştah kontrolünü sağlamakta zorlanan kişilerin hızlı yemek yeme alışkanlığına sahip olduğu gözlemleniyor. Bu gibi durumlar ise mide hacminin genişlemesine ve beraberinde kilo alımı görülmesine neden oluyor. Kişilerin hormonsal olarak doyduğunu hissetmesi için ilk lokmadan itibaren belirli bir süre geçmesi gerekir. Ancak hızlı yemek yeme alışkanlığına sahip olan kişilerde tokluk hormonu olan leptin salgılanana kadar büyük porsiyonlarda yemek tüketilmiş oluyor.
Hızlı yemek yeme alışkanlığı, kilo alımının yanı sıra farklı sağlık problemlerine de neden olabiliyor. Bu alışkanlığın bırakılması adına hızlı yemek yemenin zararının bilinmesi ve nasıl bırakılabileceğinin öğrenilmesi ise büyük önem taşır.
Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?
Hızlı yemek yeme alışkanlığı mide ve bağırsak sağlığı başta olmak üzere vücudu genel olarak olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Kilo artışına neden olması beraberinde birçok sağlık sorununu getirirken hızlı yemek yeme mevcut anı da olumsuz yönde etkileyebilir. Çeşitli semptomlara sebebiyet vererek kişilerin kendilerini mutsuz hissetmesine neden olabilir. Hızlı yemek yeme sırasında mideye iletilen besinlerin boyutları daha büyük olur. Yiyeceklerin yeteri kadar çiğnenmemesi bu yiyeceklerin sindirim için hazır olmamasına neden olur. Bu durum midenin daha fazla çalışmasını ve yorulmasına sebebiyet verir. Hazımsızlık, midede gelişen yanma hissi, şişkinlik ve kimi zaman ağrı hızlı yemek yemenin verdiği zararlar sonucu açığa çıkan semptomlardır.
Kısa süre içerisinde fazla miktarda yemek tüketilmesine bağlı; kilo artışı, ihtiyaç duyulandan fazla besin alımına bağlı olarak gelişen metabolik sendromlar, metabolik sendromun kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırması, zincirleme hastalık oluşumu etkisi yaratan zararları arasında yer alır.
Hızlı Yemek Yemek Nasıl Bırakılır?
Hızlı yemek yemenin bırakılması için farklı teknikler uygulanabilir. Televizyon karşısında yemek yiyen biri, ekrana odaklanması ile yemek yeme hızını fark etmeyebilir. Bu gibi durumlarda kişi ilk olarak yemek yerken bir şey izlemeyi bırakabilir. Gün içerisindeki koşturmaya bağlı olarak yemek yemeğe vakti olmadığından hızlı yiyen biri zaman ayarlaması yapabilir. Kişi, yemek yemek için en az 15 dakikalık bir boşluk yaratmaya çalışabilir.
Bir diğer öneri ise süre tutulmasıdır. Beyinin vücuda doyma sinyalini iletebilmesi için 15 dakikalık bir süreye ihtiyacı vardır. Yemek süresinde bunun üzerine çıkılması halinde mide hacminin full kapasite dolması hissedilmeden önce kişi doyduğunu hissedebilir. Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanılması adına yemek yerken süre tutulabilir. Yemeğin 20 dakika gibi bir süre içerisinde yenmesi adına süreyle eş zamanlı gidilebilir.
Son öneri ise çiğneme sayısının sayılmasıdır. Ağza atılan her bir lokma en az 10 kez çiğnenmelidir. Bu durum hem yemek yeme süresinin uzaması hem de midenin besinleri parçalamak için daha az sıvı salgılamasını sağlar. Bu yeni kazanılan davranıştan uzun vadede mide sağlığı da olumlu yönde etkilenir.
Hızlı Yemek Yemek Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Hızlı yemek yemeği ile 1 öğünde doyma hissi oluşana kadar daha fazla yemek tüketilmesine neden olur. Bu durum beraberinde obezite riskini getirirken, metabolik sendrom oluşma ihtimalini de artırır. Fazla yemek yemeye bağlı olarak kan şekerinde artış, tansiyon, yüksek kolesterol değerleri, kanda biriken ürik asit miktarında artış, artan trigliserit seviyeleri gibi metabolik sendroma neden olabilecek çeşitli kan parametre değişiklikleri görülebilir.
Metabolik sendrom ise beraberinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin artmasını getirir. Damar tıkanıklıklarına bağlı olarak kişilerde uzun vadede kalp krizi, felç veya inme gibi hastalıkları geçirme riski artar.
Hızlı yemek yeme mide sağlığı üzerinde direkt olarak etkilidir. Fazla besin tüketiminden kaynaklı olarak mide sıvısının fazla salgılanması ve mide hareketliliğinin artması beraberinde çeşitli semptomlar yaratır. Midede ekşime oluşması, yanma hissi, mide sıvısının soluk borusuna ulaşmasına bağlı olarak reflü atakları geçirilmesi, mide içerisinde artan asiditeye bağlı olarak mide zarı yapısının bozulması mide sağlığı üzerinde meydana gelen ciddi olumsuzluklardır.
Hızlı Yemek Yemek Çarpıntı Yapar Mı?
Hızlı yemek yemeye bağlı olarak kişi doyduğunu hissedene kadar çok yüksek porsiyonlarda yemek tüketebilir. Bu durum mide hacminin tamamı ile doldurulmasına bağlı olarak abdominal basınç bir diğer adıyla karın bölgesinde basınç hissedilmesine neden olabilir. Artan iç basınç ile kişiler karınlarında bir sıkışma hissi hissedebilir. Bu durum ise çarpıntı oluşmasına neden olabilir.
Hızlı Yemek Yemek Mide Bulantısı Yapar Mı?
Mide hacminin maksimum derecede doldurulması mide bulantısına neden olabilir. Mide hareketliliğin olumsuz yönde etkileyen bu durum kişilerin rahatsızlık hissetmesine ve vücudun refleks olarak rahatlamak adına kusma eğilimine girmesine neden olabilir. Tüketilen yiyeceklerin sindirilmesi için ihtiyaç duyulan mide sıvısının artması bulantı hissi yaratabilir.
Hızlı Yemek Yemek Kilo Aldırır Mı?
Hızlı yemek yemek, kilo almaya neden olabilir. Tokluk hormonu salgılanma kadar geçen süre içerisinde kişiler ihtiyacı olandan daha fazla yemek tüketmiş olur. Bu durum günlük ihtiyaç duyulan kaloriden daha fazla kalori alınmasına sebebiyet verir. Alınan fazla kaloriler ise yağ olarak vücutta depolanmaya başlar. Kilo artışı beraberinde obezite riskini getirir. Birçok bünyede yağ dokunun artmasına bağlı olarak insülin direnci gelişmeye başlar. İnsülin direnciyle birlikte ise kişiler daha fazla açlık hormonu salgılamaya başlar. Bu durum vücutta adeta bir kısır döngü yaratır. Artan açlık hissiyle beraber kişiler daha fazla yemek yer, hızlı yemek yemeye devam ettiği müddetçe ise mide hacmi daha da genişleyerek kilo artışı görülmeye devam eder.
Hızlı Yemek Yemek Nefes Darlığı Yapar Mı?
Artan abdominal basınç solunum sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir. Vücudun sindirim için mide üzerine yoğunlaşması beraberinde daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olabilir. Artan iç basınçla beraber kalp atışında artış görülebilir. Bu durum ise beraberinde nefes darlığı yaratabilir. Hızlı yemek yemek alışkanlığına bağlı olarak reflü gelişmesi halinde soluk borusunu olumsuz yönde etkileyen reflü de nefes darlığına neden olabilir. Mide içeriğinin solunum yoluna kaçması solunum yolu sağlığını olumsuz yönde etkileyerek kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.
Hızlı yemek yeme ile artan kilo ve beraberinde gelen obezite, vücutta biriken karbondioksit miktarının artmasına neden olur. Bu durum vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması ile sonuçlanır. Artan oksijen ihtiyacı da beraberinde nefes darlığı yaratabilir.
Hızlı Yemek Yemek Gaz Yapar Mı?
Hızlı yemek yeme sırasında ağızda gerçekleşen sindirim tam anlamıyla başlatılamaz. Büyük ölçülerde mideye inen yiyecekler mide de yeteri kadar sindirilemez. Bu durum besinler içerisindeki gaz yapabilecek yapıların tam olarak parçalanmaması ve mide ve bağırsaklarda biriken gazın artması ile sonuçlanır. Hızlı yemek yerken çok fazla hava yutulabilir. Bu durum da mide hacminin artmasına neden olur. Kişilerde yutulan havaya bağlı olarak geğirme ihtiyacı oluşur. Mide içerisinde gaz birikmesi kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR