Whatsapp

Holistik (Bütünsel) Beslenme

Anasayfa » Blog » Holistik (Bütünsel) Beslenme

Holistik beslenme tarzının takip ettiği felsefe, bireyin sağlığının fiziksel ve kimyasal, zihinsel ve duygusal, ruhsal ve çevresel boyutlarda belirlenmesidir. Kısaca holistik beslenme, bu olgular arasındaki karmaşık bir etkileşimi ifade eder. Holistik yani bütünsel beslenme konusunda eğitim almış uzman bir holistik diyetisyen, bireyi bütünsel bir perspektiften ele alır. Beslenme eğitimini ana araç olarak kullanır ve her bireye tek tek yaklaşır. İdeal sağlığa ulaşılması için güçlendirici ve yardımcı bir tavırla çalışır. Aynı zamanda kişinin iyileşme süreciyle yakından ilgilenir.

Holistik beslenmede uzman olan kişiler, normal şekilde çalışabilmesi için vücudun devamlı olarak kimyasal işlemler uyguladığını bilir. Sentetik böcek ilaçları, gübre ve hormonlarla saflığı bozulmuş besinler vücuda girdiğinde bedenin standart kimyasal işlemleri de değişime uğrar. Bu anormal ve alışılmadık maddeler, sağlıksız kararlar vermeye neden olur ve beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler.

Mantıklı davranamama durumu, kişinin uzun süreli fiziksel ve duygusal hasarlarla karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanır. Gerekli eğitimi almış holistik diyetisyen, bedenin olağan detoksifikasyon fonksiyonlarını destekleyecek doğal ve organik yiyecekler ile bitkisel takviyeler önerir. Bu uygulamalar, bedenin genel sağlık durumunu geliştirmek için ihtiyaç duyulan kimyasal ve hormonsal düzensizliklerin iyileşmesini sağlar.

Holistik Beslenme Nedir?

Holistik beslenme, tek tip hâle getirilmiş bir beslenme tutumu değildir. Aksine bireyin bütün fiziksel ve zihinsel sağlığına odaklanır. Belirli bir beslenme tarzı sayesinde bedeninize yardım edeceğiniz gibi onu iyileştireceğinize de inanır. Kişiyi bütünsel bir varlık olarak düşünen holistik beslenme uzmanı, bu yaklaşımla beraber bireyin beslenme ve hayat tarzını merkeze alarak bir diyet oluşturur.

Temel hatlarıyla bahsedecek olursak holistik beslenmeyi uygulayan bir kimse, sağlıklı bir hayat biçimini destekleyen ve tüm benliğini zinde tutan yiyecekleri tüketir. Bu beslenme çeşidiyle alakalı daha spesifik ve detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız holistik beslenme eğitimlerine de katılabilirsiniz. Böylelikle hangi gıdaların size ve sağlığınıza uygun olduğunu tespit edebilirsiniz. Henüz yeni başladıysanız ileride nelerle karşılaşabileceğinizi ve kendinizi nasıl hazırlamanız gerektiğini kavramalısınız. Bunu başarmak içinse konuyla alakalı geniş kapsamlı bir okuma yapmak size yardımcı olacaktır.

  Obezite Tedavisi Sonrasında Saç Dökülmesi Normal Mi?

Hangi besinlerin size daha çok yarar sağlayacağını öğrenmek için holistik diyetisyenler, size ve ihtiyaçlarınıza özel bir beslenme planı hazırlar. Bu plan hem sevdiğiniz yiyecekleri hem de alerjiniz olan yiyecekleri ve yaşam tarzınızı hesaba katar. Böyle bir diyetisyenle yola çıkmak, tüm bütünsel beslenme süreciniz boyunca size kılavuz olacak bir rehberin varlığını hissettirir.

Holistik beslenme bireyin kendi beslenme gereksinimlerine ve genel sağlığına odaklandığından dolayı farklı faktörler burada rol oynar. Bunlar arasında en yaygın üç rahatsızlık şunlardır:

  •   Beslenme eksiklikleri
  •   Alerjiler
  •   İntoleranslar

Holistik beslenmenin amacı, tepeden tırnağa bütün bedeninize iyi gelecek dengeli bir diyet ve sağlıklı bir yaşam biçimi oluşturmaktır.

Holistik Beslenme Nasıl Olur?

Bütünsel beslenme rehberiniz, beslenme planınız şekillenirken holistik beslenmenin faydaları ve sağlıklı beslenmenin pozitif getirileri hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirir. Diyetinizde hangi yiyecekleri tüketebileceğinizi, denemek isteyeceğiniz çeşitli potansiyel tarifleri ve beslenmenizde uygulanan kısıtlamalar dâhilinde öğünlerinizi nasıl tasarlayacağınızı öğrenirsiniz.

İşlenmemiş, tamamen holistik gıdalardan oluşan holistik beslenme diyeti, genel sağlığınızı geliştirebilir ve iyileştirebilir. Diyetinizdeki holistik gıdalar, birçok sağlık durumu için doğal iyileştirme metodu olarak kullanılır hatta bir bakıma ilaç görevi bile görebilir.

Sağlık uzmanınız, aşağıda belirtilen diğer noktalarla ilgili de sizinle konuşacaktır:

  •   Hangi sıklıkla yemek yemeniz gerektiği
  •   Bir kerede ne kadar yemeniz gerektiği
  •   Öğünlerinizi dikkatli bir şekilde planlamanız
  •   Tüketilen besinlerden nasıl daha fazla zevk alacağınız
  •   Yemek yerken anı yaşayabileceğiniz
  •   Zamanla beslenme düzeninizi nasıl dengeleyeceğiniz

Holistik diyetisyen, kişisel ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış bir diyetin tüm ayrıntılarını A’dan Z’ye kadar bilir. Bu nedenle hedefleriniz hakkında açık ve dürüst olan bir uzmanla çalışmak önemlidir. İdeallerinizi ve ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacağınızın farkında olan bir diyetisyen bulmak, holistik beslenme ile zayıflayanlar veya sağlıklı bir kiloya ulaşmayı hedefleyenler için son derece kritik bir adımdır.

  Protein Diyeti

Holistik Beslenme Kimler için Uygundur?

Holistik beslenme diyetisyenleri, fiziksel ve ruhsal anlamda bir etki yaratabileceği hastalarla çalışırlar. Bireysel ihtiyaçlara göre holistik beslenme planları, şüphesiz ki kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bütünsel beslenme kapsamında uzmanlar, çok sayıda hastaya rahatsızlıklarını kontrol altına almak için yardım eder. Örneğin;

  •   Otizm spektrum bozukluğu,
  •   Gelişim bozuklukları,
  •   Duygu durum bozuklukları,
  •   Otoimmün rahatsızlığı,
  •   Şeker hastalığı,
  •   Kalp hastalıkları,
  •   Böbrek hastalığı,
  •   Kronik ağrı sendromu.

Holistik beslenme, enerji seviyesini artırmak veya genel zindelik durumunu geliştirmek isteyenlere de destek olur. Bu yola çıktığınızda amcanız her ne olursa olsun holistik diyetisyen, uzun süreli bir sonuç için her hastayla birebir ilgilenerek başarılı bir beslenme planı hazırlar. Bu beslenme düzeni, yaşam tarzı ve sağlık ihtiyaçlarına göre tasarlanır. Bunun yanı sıra olumlu değişiklikler sağlamak için hastalar eğitilir.

Holistik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Holistik beslenme, yalnızca daha sağlıklı bir yaşam sürmenize değil, bedensel ve ruhsal olarak da daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Bütünsel beslenmenin anahtarı, bedeninizi hem besleyecek hem de olumlu yönde çalıştıracak besinler tüketmektir.

Holistik beslenmenin sayısız faydası olsa da aralarında en çok karşılaşacaklarınız aşağıdaki gibi listelenebilir:

  •   Kilo kaybı veya kilo yönetimi
  •   Gelişmiş bir sindirim sağlığı
  •   Kabızlık şikayetinden kurtulmak veya etkilerini azaltarak rahatlamak
  •   Hastalıkların önlenmesi
  •   Enerji seviyesinin yükselmesi ve ruh hâlinin olumlu anlamda desteklenmesi
  •   Uyku düzeninde ilerleme
  •   Kan basıncı ve kolesterol seviyelerinde düşüş
  •   Kan şekeri düzeyinin dengelenmesi
  •   Bağışıklık sisteminin güçlenmesi
  •   Cilt tonu ve dokusunda gelişme

Görebildiğiniz üzere düzgün bir beslenme stili, holistik sağlığınız için son derece önemli bir yere sahiptir. Holistik beslenmeyle birlikte zinde kalır ve uzun vadede sağlığınıza çok ciddi bir yatırım yapmış olursunuz.

  Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Holistik Beslenme Diyet Listesi Nasıl Olur?

Birçok insanın aklına takılan soru, tek başınıza sadece sağlıklı beslenebilecekken neden spesifik bir holistik beslenme planına ihtiyaç duyulduğudur. Bu, sürekli olarak karşılaşılan mantıklı ve tam da yerinde bir sorudur. Bu noktada hatırlamanız gereken nokta, bütünsel beslenmenin hem tüm bedeni hem de tüm zihni iyileştirmeye odaklandığıdır. Belirli bir planı dikkate almadan gerçekleştirilen sağlıklı beslenme, sağlık için yararlı olabilir ancak böyle yaparak kesin bir hedef gösterilmediği için beklenen memnuniyetin sağlanması pek mümkün olmayacaktır.

Beslenme değeri yüksek bir holistik beslenme, sebze ve meyvelerin yer aldığı canlı bir diyet planlamasıdır. İçerisinde tam tahıllı, takviye edilmiş, lif bakımından zengin besinler; az yağlı veya yağsız süt, peynir, yoğurt veya kuvvetlendirilmiş bitki bazlı alternatifler bulunur. Aynı zamanda yağsız et, tavuk, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve sert kabuklu yemişler vardır.

Holistik beslenme ile zayıflayanlar, ideal kilolarına ulaşanlar ve uzun vadede zinde bir hayat yaşamayı başaranların takip ettiği 7 kolay adım vardır:

  •   İşlenmemiş ve çiğ besin tüketin.
  •   Her daim yeterli su ihtiyacınızı karşıladığınızdan emin olun.
  •   Sodyum alımınızı mümkün olduğunca azaltmaya çalışın.
  •   Sağlıklı yağlar tüketin .
  •   Vücudunuza aldığınız şeker miktarını azaltın.
  •   Yediğiniz porsiyonlara dikkat edin.

Yediklerinizi ne amaçla yediğinizi bilmek ve buna göre bir düzen oturtmak, kişisel boyutta ihtiyaçlarınızın karşılandığının garantisini size zamanla verecektir. Bir uzman ile görüşerek gereksinimlerinize göre tasarlanmış veya değiştirilmiş holistik beslenme düzenini hayatınıza adapte etmeye şimdiden başlayabilirsiniz.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR