Whatsapp

Kalsiyum Nedir? Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Kalsiyum Nedir? Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum vücutta en çok bulunan minerallerden biridir. Kasların kasılması, kemik oluşumu ve güçlenmesi, sinir iletimi gibi birçok fizyolojik süreçte kalsiyum görev alır. Besin yolu ile alınabilen kalsiyumun vücutta ideal seviyelerde bulunması hayati öneme sahiptir. Kalsiyum eksikliği gelişmesi halinde kemik erimesi, çarpıntı, diş kayıpları veya kemik erimesi gibi ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği yeterli besin alımı ile önlenmeli veya eksiklik gelişmesi halinde durum aksatılmadan tedavisi sağlanmalıdır. 

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum, vücut için hayati öneme sahip olan bir mineraldir. İnsan vücudunda en çok bulunan mineral olan kalsiyum biyolojik işlevler için gereklidir. Kemik ve diş sağlığı başta olmak üzere, sinir iletimi, kas fonksiyonu ve kan pıhtılaşması gibi hayati fonksiyonlarda kalsiyumun büyük bir yeri vardır.

Vücutta kendiliğinden bulunan kalsiyum dışarıdan da düzenli olarak alınması gereken bir mineraldir. Bu noktada günlük beslenmeye eklenen yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri ve diğer protein kaynakları kalsiyum alımını destekleyen besinler arasında yer alır.

Vücutta yeterli miktarda kalsiyum bulunması önemli bir başlık olurken besin yetersizliği veya geçirilen hastalıklar nedeniyle vücutta kalsiyum eksikliği gelişebilir. Kemik kaybını önlemek, vücudun sorunsuz bir şekilde sinir iletimine devam edebilmesi gibi birçok biyolojik süreç adına kalsiyum eksikliğine müdahale edilmesi gerekir. Eksiklik seviyesinin ciddi olduğu vakalarda kalsiyum eksikliği birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir. 

Kalsiyumun Vücuttaki Rolü Nelerdir?

Kalsiyum çeşitli biyolojik fonksiyonlarda yer alan, kemik ve diş yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Kalsiyumun insan vücudundaki rolü maddeler halinde aşağıdaki şekilde açıklanabilir.

  • Kemik ve Diş Sağlığı: Kalsiyum, kemik ve dişlerin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Vücuttaki kalsiyumun büyük bir kısmı kemiklerde ve dişlerde bulunur ve bu yapıların sağlam ve güçlü olmasını sağlar.
  • Kas Fonksiyonu: Kalsiyum, kasların kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen bir işlev gören bir mineraldir. Sinir hücrelerinin uyarılması ve kas kasılması için kalsiyum gereklidir.
  • Sinir İletimi: Kalsiyum, sinir hücrelerinin uyarılması ve sinir sinyallerinin iletilmesi için önemlidir. Sinir hücreleri arasındaki iletişim kalsiyumun düzenlediği iyon hareketleriyle gerçekleşir.
  • Kan Pıhtılaşması: Kalsiyum, kan pıhtılarının oluşmasını ve kanamaların durmasını sağlayan koagülasyon sürecinde önemli bir rol oynar.
  • Hücresel İşlevler: Hücre zarının stabilitesini korumak, hücresel iletişimi düzenlemek ve birçok enzimatik reaksiyonu desteklemek için kalsiyum gerekir.
  • Hormon Salgısı: Paratiroid bezler, kalsiyum düzeyini kontrol eden parathormon adı verilen bir hormon üretir. Bu hormon, kalsiyumun vücutta uygun bir seviyede kalmasını sağlamak için böbreklerde ve bağırsaklarda kalsiyum emilimini düzenler.
  Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir ?

Kalsiyum Kaynağı Besinler Nelerdir?

Kalsiyum, birçok farklı gıdada bulunan bir mineraldir. Kalsiyum kaynağı besinler günlük beslenmeye eklenerek, kişiler günlük alması gereken kalsiyum miktarına besin yolu ile ulaşabilir. Kalsiyum içeriği bakımından zengin besinler aşağıdaki gibidir:

  • Süt ve süt ürünleri
  • Ispanak, pazı veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Fasulye ve mercimek
  • Fındık ve badem gibi yağlı tohumlar
  • Sardalye, somon gibi deniz ürünleri
  • Portakal suyu
  • Tahıllar
  • Tofu
  • Lahana turşusu gibi fermente sebzeler

Kemik Sağlığında Kalsiyumun Rolü Nedir?

Kemik sağlığı ve gelişimi için kalsiyum kritik bir role sahiptir. Kemik yapısında bulunan kalsiyum, kemiklerin güçlenmesini ve sertleşmesini sağlar. Vücut, kemikleri sürekli olarak yeniden inşa eder ve bu inşa sırasında kalsiyumdan faydalanır. Kemik hücreleri oluşturulurken ve mineralize edilirken bir diğer deyişle sertleşirken kalsiyum kullanılır. Kemikler, kalsiyum ve fosfor minerallerinin kristal yapısı oluşturulması ile sertleşir. Bu işlem mineralizasyon olarak adlandırılır ve kemiklerin dayanıklı olmasını sağlar.

Kalsiyum, kemik yoğunluğunu artırarak kemiklerin güçlenmesini destekler. Yeterli kalsiyum alınması halinde osteoporoz gibi kemik erimesi problemleri önlenebilir.

Kalsiyum ve kaslar arasındaki ilişki kemikleri de etkiler. Kalsiyum sayesinde kaslar düzgün bir şekilde çalışabilir ve kasılabilir. Kemikler kaslar ile bağlı olduğundan kemik kas fonksiyonu kalsiyum sayesinde efektif bir şekilde çalışabilir.

Kalsiyum eksikliği, kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve osteoporoz gibi kemik erimesi sorunlarına yol açabilir. Kemikler, kalsiyum eksikliği durumunda zayıflar, incelir ve kırılgan hale gelir. Bu nedenle, yaşam boyu yeterli miktarda kalsiyum alımı kemik sağlığını sürdürmek ve kemik kaybını önlemek için önemlidir.

Kalsiyumun Kas Fonksiyonları Üzerindeki Etkisi Nedir?

Kalsiyum ve kas fonksiyonları arasında yakın bir ilişki bulunur. Kas kasılması ve gevşemesinde kalsiyum iyonlarının hücre içine girip çıkması adımları izlenir. Kontraksiyon olarak adlandırılan kasılmalar kas liflerinin kısalması veya kasın gerilmesi anlamını taşır. Kaslar kasıldığında kalsiyum iyonları kas hücrelerine girerek kasılmayı tetikler. Kas proteinleri olan aktin ve miyozin arasındaki kimyasal etkileşimleri düzenleyen kalsiyum hareket üretilmesini sağlar.

  Stres Kilo Aldırır Mı?

Kasların kasılması ardından gevşemesi kısmında ise kalsiyum iyonları kas hücresinden çıkar. Böylece kasın gevşemesi başlar ve kaslar normal pozisyonuna geri döner. Kasılma ve gerilme işlemlerini kontrol eden kalsiyum böylece kas koordinasyonunu sağlar.

Kalsiyum kalp kasları ile de yakından ilişkilidir. Kalp kası yapısına sahip olan kalp düzenli ve koordineli bir şekilde çalışmalıdır. Her bir kasılma ile açığa çıkan kalp atışı, kalsiyum iyonlarının kalp kası hücrelerine girip çıkmasıyla düzenlenir.

Kalsiyumun düzenlediği bu kas fonksiyonları, vücudun hareket etmesi, kasların korunması ve kasların işlevini yerine getirmesi için hayati önem taşır. Kaslar, kalsiyum dengesindeki bozukluklar veya eksiklikler nedeniyle kas güçsüzlüğüne, kas kramplarına ve diğer kas sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, yeterli kalsiyum alımı ve kalsiyumun düzenli olarak kas hücrelerine girişi, kas sağlığını korumak için kritiktir.

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Oluşur?

Kalsiyum eksikliği, vücudun yeterli miktarda kalsiyum alamadığı veya kalsiyumun vücutta yeterli bir şekilde emilemediği durumlarda açığa çıkar. Yetersiz beslenme, laktoz intoleransı veya süt alerjisi nedeniyle süt ürünleri tüketememe, vegan veya bitkisel diyet şeklinde beslenme gibi faktörler nedeniyle yeterli miktarda kalsiyum alınamayabilir. Crohn hastalığı gibi kalsiyum emilimini etkileyebilecek olan hastalıklar nedeniyle malabsorpsiyon problemleri gelişebilir. Kullanılan ilaçlar veya hormonlar değişiklikler de yine kalsiyum eksikliğine neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücutta yeterli miktarda kalsiyum bulunmadığı durumlarda kalsiyum eksikliği problemi açığa çıkar. Kalsiyum eksikliğiyle çok sayıda belirti açığa çıkabilir. Eksikliğin kısa vadede tamamlanmasıyla açığa çıkan belirtilerin şiddeti azaltılabilirken, kalsiyum eksikliğinin ihmal edilmesi halinde belirtilerin şiddeti ve yarattığı hasar ciddi boyutlara ulaşabilir. Kalsiyum eksikliği belirtileri aşağıdaki şekildedir.

  • Kas krampları ve spazmlar
  • Kas zayıflığı
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Çarpıntı ve kalp ritmi sorunları
  • Diş problemleri
  • Osteoporoz
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sinirlilik veya depresyon gibi ruhsal durum değişiklikleri
  • Konsantrasyon problemleri

Kalsiyum Eksikliği Cilt Sağlığını Nasıl Etkiler?

Kalsiyum cilt hücrelerinin işlevini ve yapısını etkileyebilir. Kalsiyum eksikliği gelişmesi halinde bu durumdan cilt sağlığı da etkilenir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle cilt bariyerinin zayıflaması ve ciltte su kaybının artması cilt kuruluğuna yol açabilir. Ciltte tahriş veya kaşıntı meydana gelmesi halinde egzama ve cilt iritasyonları gelişebilir. 

  E Vitamini Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyumun cilt elastikiyetini destekleme gibi bir rolü vardır. Eksiklik gelişmesi halinde elastikiyet bozulabileceğinden erken yaşlanma belirtileri veya ciltte kırışıklıkların artması görülebilir.

Kalsiyum eksikliği nedeniyle cilt renginin solması veya yer yer değişmesi görülebilir. Bu durum estetik kaygılar yaratabileceğinden uzun vadede kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Cilt sağlığını iyileştirmek için kalsiyum alımını artırmak, iyi bir cilt bakımı rutini uygulamak ve dengeli bir diyet sürdürmek önemlidir.

Kalsiyum Eksikliğinin Daha Sık Görüldüğü Yaş Grupları Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği her yaş grubunda görülebilir. Ancak bazı yaş grupları kalsiyum eksikliği gelişmesi bakımından daha fazla riske sahiptir. Bu noktada ilk sırada çocuklar ve ergenlerden bahsedilebilir. Büyüme ve kemik gelişimi çocukluk ve ergenlik döneminde hızlıdır. Bu tür dönemlerde kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyulur. Yeterli miktarda beslenmenin sağlanamadığı takdirde kalsiyum eksikliği gelişimi görülebilir.

Çocuklar kadar yaşlılar da kalsiyum eksikliğinden şikayetçidir. Yaşlandıkça kemik yoğunluğu azalabilir ve osteoporoz riski ile karşı karşıya kalınabilir. Özellikle yaşlı kadınlar kalsiyum eksikliği problemi yaşayabileceğinden günlük kalsiyum alımlarına ekstra özen göstermelidir. 

Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar östrojen seviyelerinin azalması nedeniyle kemik kaybı riski taşırlar. Bu durum menopoz dönemiyle beraber de kalsiyum eksikliğiyle karşılaşmasına neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliği ile Osteoporoz Arasındaki İlişki Nedir?

Kalsiyum eksikliği ile osteoporoz arasında yakın bir ilişki vardır. Osteoporoz, kemiklerin incelmesi ve zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır ve kalsiyum eksikliği osteoporoz riskini artırabilir. Yeterli kalsiyum alınmadığında veya vücut tarafından yeterince emilmediğinde, vücut kalsiyumu kemiklerden çekmeye başlar. Bu, kemik yoğunluğunun azalmasına ve kemiklerin incelmesine yol açabilir. Yıllar boyunca sürekli kalsiyum eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve osteoporoz riskinin artmasına neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

Kalsiyum eksikliğini önleme veya tedavi etmede dengeli bir beslenme planı uygulamak son derece önemlidir. Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması için süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlardan faydalanılabilir. Yeterli miktarda kalsiyum alınamadığı dönemlerde kalsiyum takviyeleri kullanılarak kalsiyum alımı desteklenebilir. Ancak vücutta fazla miktarda kalsiyum olması da bazı sağlık problemleri yaratabileceğinden takviye alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

D vitamini kalsiyum emilimini arttırıcı özelliğe sahiptir. Yeterli kalsiyum alımına özen gösterilirken vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminine sahip olmasına da dikkat edilmelidir. Bu noktada güneş ışığına maruz kalmak veya D vitamini takviyeleri kullanmak gerekebilir.

Kalsiyum eksikliği teşhis edilmesi halinde genellikle kalsiyum takviyelerine başvurulur. Dengeli bir beslenmeyle beraber doktor kalsiyum takviyesi ve D vitamini takviyeleri reçete edebilir. Yine doktor önerileri kapsamında fiziksel aktivite miktarı artırılabilir. Fiziksel aktivite kemik sağlığını destekler ve kalsiyumun kemiklere yerleşmesine yardımcı olabilir.

Tedavi sırasında doktorun önerileri dahilinde kontroller aksatılmamalıdır. Kemik sağlığını izlemek ve mevcut kalsiyum seviyelerini değerlendirmek kalsiyum eksikliği tedavisinde son derece önemlidir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR