Karatay Diyeti Nedir?
Karatay Diyeti Nedir?
Canan Karatay tarafından hazırlanan ve Türkiye genelinde çok popüler olan Karatay diyeti, insanları uzun süre tok tutan yiyecekleri içeren bir diyettir. Karatay Diyeti, düşük glisemik indeksli gıdaların tüketimi ile kilo vermeyi ön plana çıkarmaktadır. Özellikle obez kişilerde insülin ve leptin direncinin kırılması amaçlanır. Böylece karaciğer ve karın yağları kolaylıkla eritilebilmektedir.
Canan Karatay’ın kendi ifadesine göre, “Bu bir diyet değil, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturma planıdır.” Karatay diyetinin en önemli detaylarından biri de verilen kiloların geri alınmamasıdır. Diyet listesi, diğer popüler diyetlerin “sık ama az yemek” felsefesinden kaçınmayı ve daha az öğünle doyma hissini sağlamayı amaçlar. Kahvaltı günün en önemli öğünü kabul edilir ve kahvaltıda mutlaka bol proteinli, yüksek kalorili bir menü tercih edilir.
Karatay diyeti, karaciğer yağlanmasından kurtulmak ve vücuttaki yağ artışını engellemek üzerine yoğunlaşmıştır. Çok yemek yiyenler ve yeme alışkanlıkları nedeniyle kilo sorunu yaşayanlar, kan dolaşımında insülin ve leptini sürekli dolaşımda tutarlar. Bunlar sürekli dolaşımda olduklarında, leptin ve insülin reseptörleri, hormonların uyarısına artık cevap veremeyecekleri ölçüde yıpranır. Buna, dejeneratif hastalıkların büyük çoğunluğunun ana nedeni olan insülin direnci denmektedir.
Karatay’a göre, insülin direnci döngüsünü kırmanın tek yolu, artan egzersiz ve düşük glisemik indeksli (GI) gıdaların, yani sağlıklı karbonhidratların tüketilmesinden geçiyor. Düşük GI gıda, uzun vadede açlığı gidermeye yardımcı oluyor. Bu tür yiyecekleri tüketmek açlığı önleyerek fazla yeme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ana düşük GI gıdalar proteinlerdir, bunu çiğ sebzeler takip eder. Sebzelerin GI değeri pişirildikten sonra düşer, bu nedenle Karatay Diyeti sebzeleri çiğ olarak tüketilmesini önerir.
Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?
Karatay diyeti yapılırken takip edilmesi gereken bazı aşamalar bulunur. Bunlar şu şekilde listelendirilebilmektedir;
- Sıvı ihtiyacının karşılanması için 2-3 lt. su tüketilmelidir.
- Tüketilen sebzeler ve meyveler mevsimine uygun olmalıdır.
- Günde bir porsiyon meyve tüketimi serbesttir.
- İşlenmiş paketli gıdaların tüketimi kesilmeli, tuz ve rafine şeker de hemen kesilemiyorsa mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
- Ara öğünler kaldırılmalı, öğünler arası 4.5-5 saatlik aralar olmalıdır.
- Her gün mutlaka yürüyüş ve/veya fiziksel aktivite yapılmalıdır.
- Karatay’ın önerdiği öğün sayısı 2’dir. 3 öğünden fazla yenmemelidir.
- Yemekler düşük ısıda uzun süre pişirilmelidir.
- Alkol ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sabah kahvaltısında protein ağırlıklı beslenilmelidir. Ekmek yerine yumurta yeme alışkanlığının kazanılması önemlidir.
- Sağlıklı yağ ve proteinler serbest fakat sağlıksız basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.
- İşlenmemiş çiğ proteinler, beyaz peynir ve yoğurt gibi süt ve süt ürünleri, siyah ya da yeşil zeytin gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
- Öğünler arasında ve akşam saat 20.00’dan sonra besin tüketmek yerine şekersiz çay, yeşil çay veya ayran içilebilir.
- Yemeklerde kullanılan yağ; zeytinyağı veya doğal tereyağ olmalıdır. İşlenmiş bitkisel yağlar tercih edilmemelidir.
Karatay Diyeti İle Zayıflayanlar
Karatay diyetini uygulayan çoğu insan bu diyet sayesinde iki haftada 5 kilo verdiğini bildirmektedir. Karatay diyeti ile ayda 8 kilo vereceğiniz garantidir. Canan Karatay diyetinin ana avantajı, verilen kiloların geri alınmamasıdır.
Karatay diyetine başlayan birçok kişi çok kolay kilo verdiğini bildiriyor. Kilo veremeyen kişilerin durumu incelendiğinde, çoğunun Karatay diyetini doğru uygulamadığı ortaya çıkmakta. Çok az ve sık yemek yiyen kişiler kilo veremezler. Günde 3 defadan fazla yemek yenmemelidir. Ayrıca bu diyete göre ara öğünler de kaldırılmalıdır.
Öğünler arasında en az 4-5 saat beklemeli ve akşam 8’den sonra hiçbir şey yememelisiniz. Günde en az 2-3 litre sıvı tüketmeniz gerekir. Tempolu yürüyüş yapmak kilo vermede çok önemlidir. Glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenen kişiler kilo veremez. Kahvaltısını doğru düzgün yapmayan kişilerin kilo vermesi de oldukça zordur çünkü kahvaltı metabolizmayı hızlandırır.
Canan Karatay bazı karbonhidratlar için sınırlama getirmiştir çünkü düşük glisemik indeksli besinlerden fazla miktarda yenildiğinde yüksek glisemik yük oluşmaktadır. Eğer diyetteki her kurala harfiyen uyarsanız bu programla kilo vermek kaçınılmazdır.
Karatay Diyeti Akşam Yemeği Nasıl Olmalıdır?
Canan Karatay’ın ‘’Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si’’ kitabındaki örnek akşam yemeği şu şekildedir;
- Akşam Yemeği (18.00-19.00) : Balık, yeşil soğan, roka ve turp. Salata içine; doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave ederek hazırlanmalıdır. Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dâhil hiçbir şey yenilmemelidir. Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir.
Karatay Diyeti İle Ayda Kaç Kilo Verilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diyete tamamen sadık kalan biri, bir ayda 8 kiloya kadar verebilir. İlk haftada ise 3 kiloya kadar verilebilir. Eğer Karatay diyetini uygulayıp yine de kilo veremiyorsanız kahvaltıyı atlıyor veya yanlış yapıyor olabilirsiniz. Sabah kahvaltısında tükleteceğiniz iki yumurta, 10 zeytin, tereyağı, beyaz peynir, çiğ kuruyemiş, domates ve yeşillik, 4-5 adet kuru kayısı, metabolizmanızı 4-5 km koşmuş gibi hızlandıracak. Eğer kahvaltı yapmıyorsanız metabolizmanızı hızlandırmanız için 4-5 km koşmanız gerekebilir.
Karatay Diyeti Menüsü
Karatay diyet menüsü şu şekildedir;
- Kahvaltı (08.00-09.00): İki adet yumurta (özgür tavukların doğal yumurtası) Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir. 8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytin, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 4-5 adet gün kurusu kayısı, şekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayı, bir çay bardağı ceviz içi, ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.
- Öğle yemeği (13.00-14.00): Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulye. Salata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır. İçecek olarak bir su bardağı tuzsuz ayran, şekersiz bitki çayı ya da su tüketilmelidir.
- Akşam Yemeği (18.00-19.00) : Balık, yeşil soğan, roka ve turp. Salata, içine; doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave ederek hazırlanmalıdır. Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dâhil hiçbir şey yenilmemelidir. Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir. Mümkünse, yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılması da önerilmektedir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR