Whatsapp

Karın Ağrısı

Anasayfa » Blog » Karın Ağrısı

Hayatın her döneminde her yaş grubu tarafından hissedilebilen ağrılardan biri karın ağrısıdır. Dünyadaki her bir insan hayatının bazı günlerinde veya döneminde karın ağrısından şikayetçi olabilir. Karın ağrısı şiddeti kişiden kişiye değişmekte olup farklı şiddetlerde hissedilebilir. Hafif veya şiddetli hissedildiği gibi bazı durumlarda kramp ile birlikte de hissedilmektedir. Karın ağrısı hissedilme süresine bağlı olarak akut veya kronik karın ağrısı olabilir. Akut karın ağrısı kısa süre içerisinde geçerken, kronik karın ağrısı ise haftalar veya aylar içerisinde belirli aralıklarla hissedilir. Bazı durumlarda bu süre yıllar içerisine de yayılabilir.

Karın ağrıları özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Hafif veya şiddetli olmaları ve gözlemlenme süreleri karın ağrılarının farklı sınıflandırılmasına neden olur. Akut karın ağrıları birkaç saat ile birkaç gün içerisinde geçebilir ve ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Kronik karın ağrıları ise epizodik yani belirli aralıklarla gözlemlenebilir. Kronik vakalarda ağrıların her geçen gün artması ve şiddetinin kötüleşmesi söz konusu olabilir.

Karın ağrısı çoğu zaman kendiliğinden geçebilen ve çok fazla ağrıya sebebiyet vermeyen bir ağrı çeşididir. Ancak bazı durumlarda kişiler artan bir karın ağrısı ile karşı karşıya kalabilir. Bu tür durumlarda hareketsiz oturmak veya rahat bir pozisyonda sabit kalamamak gibi fizyolojik hareketler oluşabilir. Kişinin bu boyutta bir ağrı çekmesi halinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Karın ağrısı bazı durumlarda çeşitli hastalıkların belirtisi olarak açığa çıkabilir. Karın ağrısıyla beraber ateş, ani kilo kayıpları, cilt renginde değişim, sürekli mide bulantısı veya kusma, kanlı dışkı gözlemlenmesi, karın bölgesinde gelişen hassasiyet veya karında şişme olması halinde bu ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve kişi derhal doktora başvurmalıdır. Karın ağrısının birkaç günden fazla sürmesi ve şiddetinin azalmaması halinde de doktora danışılması önem taşır.

  Kendinize Uygun Zayıflama Yöntemine Nasıl Karar Vermelisiniz?

Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Karın ağrısı oluşmasının temelinde birçok farklı neden yer alabilir. Hazımsızlık problemleri, kas ağrıları, gaz sancılarına bağlı gelişen ağrılar veya menstrüasyon dönemleri karın ağrısı nedenleri arasında bulunur. Karın ağrısı kendiliğinden geçebilen bir semptom olabildiği gibi bazı durumlarda akut müdahale gerektiren bir hastalığa bağlı olarak da gelişebilir. Karın bölgesinde gelişen bir enflamasyon genellikle karın ağrısı semptomu açığa çıkardığından karın ağrısının geçmemesi ve şiddetinin artması halinde tedbir amaçlı doktora danışılması gerekir. Akut karın ağrılarının temelinde yer alan nedenler ve kronik karın ağrılarının nedenleri arasında farklılıklar olabilir.

Akut karın ağrısına sebebiyet veren durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Apandisit
  • Bağırsaklarda tıkanıklık oluşması
  • Böbreklerde enfeksiyon gelişmesi veya böbrek taşı oluşması
  • Bakteriyel veya viral gastroenteritler
  • Dalak apsesi veya dalak enfeksiyonu
  • Kalp krizi
  • Karaciğer apsesi
  • Pankreatit veya perikardit
  • Fallop tüplerinde meydana gelen iltihaplanma veya sistit
  • Karın zarı iltihabı
  • Bağırsak tıkanıklıkları

Kronik karın ağrısına sebebiyet verebilecek durumlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Çölyak hastalığı
  • Gastrit
  • Safra taşı
  • Ülser
  • Kasık fıtığı
  • Karın kaslarında meydana gelen değişimler
  • Ülseratif kolit veya yumurtalık kistleri
  • Orak hücre anemisi
  • Fonksiyonel dispepsi
  • Kalbe giden kan akışının azalması

Karın ağrısının git gide kötüleşmesi progresif karın ağrısı olarak adlandırılır. Ağrı şiddetinin artmasıyla gözlemlenen bu durumun temelinde daha ciddi sağlık problemleri yer alabilir. Progresif karın ağrısı nedenleri arasında böbrek, mide, pankreas, karaciğer, safra kesesi gibi organlarda meydana gelen kanser yer alabilir. Kurşun zehirlenmesi, dalakta meydana gelen büyüme veya hepatit gibi hastalıklara bağlı olarak da progresif karın ağrısı gözlemlenebilir.

Karın Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Karın ağrısı gelişiminin altında farklı hastalıklar söz konusu olabilir. Kişiler karın ağrısı sıklığını ve şiddetini gözlemlemelidir. Karın ağrısının sürekli olması veya çok şiddetli olması bir hastalığın belirtisi olabileceğinden ağrının geçmemesi halinde veya görülme sıklığının artması halinde mutlaka bir doktora danışılması önerilir. Aşağıda yer alan hastalıklar karın ağrısı semptomuna sebep olabilen hastalıklardır.

  • Apandisit
  • Duodenit (ince bağırsağın ilk bölümünde gelişen iltihaplanma)
  • Divertikülit
  • Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Pankreatit
  • Karın zarı iltihabı
  • Sistit
  • Karaciğer, dalak apsesi
  • Ülser, ülseratif kolit
  • Çölyak hastalığı
  • Mide, böbrek, pankreas, karaciğer veya safra kesesi kanserleri
  Diyet Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Karın ağrısının geçmemesi, görülme sıklığının veya şiddetinin artması halinde mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Karın ağrısı bir hastalığın semptomu olarak gelişebileceğinden incelenmesi gereken bir semptomdur. Karın ağrısı için öncelikle genel cerrahi bölümüne danışılması önerilir. Genel cerrah klinik muayene ardından hastayı, gastroenteroloji, dahiliye veya onkoloji gibi bölümlere sevk edebilir. Bu bölümlerde gerekli olan tedaviler planlanır. Karın ağrısının altında sindirim sistemine yönelik bir enfeksiyonal durumun olması veya kanser tespit edilmesi halinde multidisipliner bir tedavi süreci izlenir.

Karın Ağrısı Türleri Nelerdir?

Karın ağrısı 3 farklı türe ayrılabilir. Aniden gelişen ve farklı şiddetlerde hissedilen karın ağrısı akut karın ağrısı olarak adlandırılır. Akut karın ağrıları bir sindirim problemine dayalı olarak kısa süre içerisinde kendiliğinden geçebildiği gibi bir hastalığa bağlı olarak da gelişebilir. Bu tür durumlarda karın ağrısına sebep olan hastalığın tespit edilmesi ve tedavi edilmesiyle karın ağrısı semptomu ortadan kalkar.

Karın ağrısının bir diğer türü ise kronik karın ağrılarıdır. Farklı dönemlerde farklı şiddetlerde açığa çıkan karın ağrıları yine bir hastalığa bağlı gelişen semptomlardan biri olabilir. Yine temelde yatan hastalığın tedavi edilmesi veya kontrol altına alınmasıyla karın ağrısı problemi ortadan kaldırılabilir.

Kronik karın ağrıları bazı durumlar da şiddetini artırarak gözlemlenmeye devam edilebilir. Bu tür karın ağrıları ise progresif karın ağrısı olarak adlandırılır. Progresif karın ağrıları her geçen gün kötüleşip daha şiddetli bir hale dönüşebilir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısının iyileştirilmesi için öncelikle temelinde hangi nedenin yer aldığının tespit edilmesi gerekir. Sindirim problemlerine kadar bağlı karın ağrısı oluşması halinde beslenme üzerinde gerçekleştirilecek olan müdahaleler karın ağrısına iyi gelebilir. Gaz sancısına bağlı olarak karın ağrısı hissedilmesi halinde yoğun lifli beslenmeden kaçınılarak karın ağrısının hafiflemesi sağlanabilir. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapmak, yeterli miktarda su içmek, bir öğünde tüketilen porsiyon miktarını azaltmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek karın ağrısına iyi gelen yaşamsal değişikliklerdir. Alkol ve sigara tüketiminden kaçınmak da karın ağrısını iyileştirmek üzere önerilen davranışlar arasında yer alır. 

  Skorbüt Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısının temelinde bir hastalık tespit edilmesi halinde ise öncelikle bu hastalığın tedavisi sağlanmalıdır. Tedavi süresince karın ağrısının kontrol altına alınabilmesi için doktor ana tedaviyle birlikte ağrı kesici ilaçlara başvurabilir. Enfeksiyonal durumun iyileşmesiyle karın ağrısı problemi de ortadan kalkacaktır.

Karın ağrısının hafiflemesi için bazı bitkilerden de destek alınabilir. Nane limon, rezene, papatya veya zencefil gibi bitkilerden elde edilen çaylar karın ağrısını hafifletebilir. Ancak karın ağrısının temelinde bir hastalık yer alması halinde bitki çayları tüketilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. 

Ülseratif kolit veya ülser gibi sindirim sistemini etkileyen hastalıkların teşhis edilmesi halinde ise bu hastalıkların yönelik bir beslenme programı uygulanması gerekir. Sindirim sistemine yönelik doğru bir beslenme için diyetisyen desteği alınması önerilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR