Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme
Kasık fıtığı ameliyatı, açık veya laparoskopik olarak adlandırılan kapalı yöntemler ile yapılabilen cerrahi girişimlerdir. Açık ameliyatlarda kasık bölgesinde 5- 6 santim uzunluğunda bir kesi açılırken kapalı operasyonlarda ise farklı 3 noktadan laparoskopik cihazların sokulmasıyla işlem çok daha küçük kesiler ile gerçekleştirilir. Gerçekleştirilecek müdahaleler ardından mevcut fıtığın giderilmesi ve fıtığa sebep olan organ parçasının tekrardan yerine yerleştirilmesi sağlanır. Fıtığın tekrar gerçekleşmesini engellemek üzere fıtık gelişen bölgeye yama benzeri bir doku eklenir. Fıtık ameliyatlarından sonra hastalar genellikle hızlı bir şekilde günlük hayatlarına devam edebilir. Ameliyat sonrasındaki komplikasyonları önlemek üzere hasta birkaç gün hastanede tutulurken bu süre içerisinde hastanın beslenmesine de dikkat edilir. Ameliyat sonrasındaki beslenme şekli hem iyileşme süresini hem de hastanın ameliyat sonrasında karşılaşılabileceği komplikasyon riskini azaltmada etkilidir. Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatı sonrası beslenme de dikkat edilmesi gereken başlıklar arasında yer alır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Kasık fıtığı ameliyatı ardından spesifik olarak belirtilmiş bir beslenme planı bulunmamaktadır. Ameliyat sonrasında kişiler normal beslenme düzenlerine dönebilirler. Ancak özellikle açık ameliyatlarda dikişlerin rahatsız etmemesi adına ilk birkaç gün gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulması önerilir. İyileşmeyi süresini hızlandırmak ve vücudun doku yenilenmesinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilmek üzere günlük alınması gereken kalori ve protein miktarına dikkat edilmelidir. Hastanede kalınan günlerde hastane, hastanın ihtiyaç duyduğu kalori miktarını ve besin tüketimini sağlayacaktır.
Hastanın eve taburcu edilmesi halinde ise hasta sağlıklı beslenme alışkanlıkları bünyesinde yer alan porsiyon kontrolü ve her besin grubuna yer verilen öğünler ile ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayabilir. Bu noktada ameliyat sonrasında gelen belli bir süreç içerisinde hastaların yağsız protein kaynaklarını tercih etmesi, yumurta ve süt ürünlerinden faydalanması önerilir. Beslenmesinde taze sebze ve meyve tüketimine yer vermelidir.
- Brokoli,
- Lahana,
- Karnabahar,
- Kurubaklagiller gibi yüksek lif içeriğine sahip besinler gaz yapabileceğinden iyileşme sürecinde bu tür besinlerin tüketiminden kaçınılabilir.
Hastanın normal beslenmeye geçmesiyle turunçgil olmayan meyveler günlük beslenmeye eklenebilir.
- Muz,
- Elma,
- Armut ve kavun gibi güçlü besin ve lif kaynağı olan meyvelere günlük beslenmede yer verilmelidir.
Hastanın kabızlık gibi bir semptomla karşılaşmasını önlemek adına yüksek lifli yeşilliklerden de yararlanılır. Ispanak, bezelye gibi gaz yapma etkisi düşük pişirilerek tüketilebilecek olan sebzeler beslenmeye eklenebilir.
Ameliyat sırasında lokal anestezi veya genel anestezi kullanılacağından kişilerin ilk 48 saat boyunca alkol tüketmemesi önerilir. Yine iyileşme süresini desteklemek adına sigara tüketiminden de kaçınılmalıdır. Anestezinin vücuttan atılımını desteklemek ve vücudun dehidrate olmasının önüne geçmek adına günlük tüketilmesi gereken su miktarı karşılanmalıdır. Yine mide hacminin yoğun derecede arttırmamak üzere su az az sık sık içilerek günlük hayata eklenebilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Ne Zaman Yemek Yenir?
Kasık fıtığı ameliyatı ardından hastalar 3 veya 4 saat sonrasında su ve sulu gıda tüketmeye başlayabilirler. Yağsız ve tuzsuz çorbalar, şekersiz meyve kompostoları bu noktada tercih edilen yiyecekler arasındadır. Ameliyatın akşamında ise hastalar normal yemek tüketmeye başlayabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?
Kasık fıtığı ameliyatı ardından hastaların mide bulantısı, kusma ve kabızlık semptomlarıyla karşılaşmaması üzerine beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Bu noktada ameliyat sonrasındaki ilk öğünde berrak sıvılar tüketilmesi önerilir. Çorbalar, puding, meyve suları veya komposto gibi gıdalar tüketilebilirken belirli besinlerden ise uzak durulması gerekir.
Kasık fıtığı ameliyatı ardından mide bulantısını tetiklememesi adına kişiler aşırı şekerli, yağlı ve tuzlu yiyecek tüketiminden kaçınmalıdır. Sebze ve meyveler günlük beslenmeye eklenerek lif alımı desteklenmeli, normal diyete geçilmesiyle beraber sürekli kuru gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu noktada kepekli tahıllar, taze meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenmeye eklenebilir.
İlk dönemlerde yağlı ve laktozlu süt ve süt ürünlerinden de uzak durulması gerekebilir. Özellikle hastanın bu tür besinleri tüketmesi ardından kabız olması gibi bir durum söz konusu ise süt ve süt ürünlerinin belirli bir süreliğine günlük beslenmeden çıkarılması önerilebilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası beslenme ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken önemli başlıklardan biri olurken, ameliyat ardından dikkat edilmesi gereken farklı konular da vardır.
- Kasık fıtığı ameliyatı ardından kişilerin istirahat etmesi büyük bir öneme sahiptir. Hastaların ameliyat sonrasındaki ilk hafta istirahat etmesi ve işe gitmemesi önerilir. Olağan gündelik fiziksel aktiviteler yapılmaya devam edilebilir.
- Ameliyat sonrasında gelen ilk 2 hafta kadar kasık bölgesinin gerilmesine neden olabilecek aktivitelerden uzak durulmalıdır. Egzersiz, araba kullanma veya cinsel birleşme gibi kasık bölgesinde gerilmelere neden olabilecek eylemlerden kaçınılmalıdır.
- Ameliyat ardından gelen ilk ay içerisinde hastaların 8 veya 10 kilodan fazla ağırlık kaldırması tamamıyla yasaktır. Ağır fiziksel egzersizler yapılmamalı, tenis ve futbol gibi sporlar yapılmamalıdır. Kasık fıtığı hastalarının kısa mesafe yürüyüşler yapabileceği hastalara bildirilir.
- Kasık fıtığı ameliyatından sonra kabız kalmamaya özen gösterilmelidir. Bu noktada günlük beslenmeye taze sebze ve meyveler eklenerek alınması gereken lif miktarı desteklenebilir.
- Ameliyat sonrasında hastaların giysi seçimine de dikkat etmesi gerekir. Rahat hissedilen ve kasık bölgesinde bası oluşturmayan giysiler tercih edilmelidir. Eşofman, bol kesim bir pantolon veya etek tercih edilebilecek giysiler arasındadır.
- Hastaların bağışıklık sistemine de dikkat etmesi ve özellikle bağışıklık sisteminde düşüşe neden olabilecek ve öksürme semptomu gösteren hastalıklara karşı kendini koruması büyük bir öneme sahiptir. Öksürme sırasında yine kasıkta var olan dikişler zorlanabilir.
Ameliyat ardından gelen bir ay sonrasında genellikle hastalar, gündelik hayatlarına tam anlamıyla geri dönüş sağlayabilir.
Kasık Fıtığı Olanlar Ne Yememeli?
Kasık fıtığı olan hastaların belirli yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu noktada ilk olarak
- Yüksek düzeyde trans yağ içeren hazır gıdalar,
- Fast food yiyecekler
- Cips gibi paketli ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bu tür yağlar yerine zeytinyağıyla pişirilmiş yemeklerin tüketilmesi, salatalara yine zeytinyağının eklenmesi önerilir.
- Kasık fıtığı hastalarının narenciye meyveleri ve narenciye meyve içeren ürünleri tüketmemesi önerilir. Narenciye yiyecekler fıtık belirtilerini etkileyerek hastalık semptomlarını arttırabilir.
- Fıtık hastaları büyük öğünler tüketmekten kaçınmalıdır. Büyük öğünler mide içerisinde bir baskı oluşturacağından fıtığı olumsuz yönde etkileyebilir. Kişilerin günlük hayatta daha çok semptom ile karşılaşmasına neden olabilir.
- Kasık fıtığı hastalarının alkollü içeceklerden uzak durması gerekir. Alkol tüketimi sindirim problemlerine yanında getireceğinden kişilerin mevcut semptomlarını artırabilir.
Kasık fıtığı hastalarının lif alması önemli bir unsur olurken çok fazla lif tüketiminden de kaçınılması gerekir.
- Lahana,
- Brokoli,
- Soğan,
- Sarımsak lif içeriğinden zengin besinlerdir ve vücuttaki gaz miktarını artırabilir. Benzer bir şekilde gazlı içecekler ve sakız çiğnerken yutulan hava da yine abdominal basıncı artırarak kişilerin semptomlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Günlük lif alımı belirli ölçülerde tutulmalı ve vücuda hava girişini sağlayan sakız çiğneme gibi ekstra eylemlerden kaçınılmalıdır.
Fıtık hastalarının kızarmış yiyecek tüketiminden de uzak durması gerekir. Bunun yerine fırında, yağsız tavada veya haşlama yöntemiyle pişirilmiş gıdalara yönelinmelidir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR