Whatsapp

Kolon Kanseri

Anasayfa » Blog » Kolon Kanseri

Kolon kanseri, kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen en sık rastlanan kanser çeşitlerinden biridir. Hem kadın hem de erkeklerde gözlemlenebilen kolon kanseri 50 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık karşılaşılan bir kanser türüdür. Çeşitli belirtiler ile açığa çıkan bu kanser türünde erken müdahale tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi son derece önemlidir. Aile geçmişinde kolorektal kanser öyküsü olan kişilerde görülme oranı daha yüksek olduğundan bu tür bireylerin kolon kanserinde karşı düzenli takip altında tutulması önerilir. Kolon kanserinden korunma yollarında çeşitli yöntemler bulunurken, teşhis edilmesi halinde tedavinin aksatılmadan uygulanması hayati bir öneme sahiptir.

Kolon Kanseri Nedir?

Kalın bağırsak, kolon ve rektum olmak üzere iki bölümden oluşur. Rektum anüs bölgesinden önceki 12 santimetrelik dışkının depolandığı yer olurken kolon ince bağırsak ile rektum arasında kalan bölgedir. Kolon bölgesinde sindirilmiş besinler toplanılarak yeniden ayrıştırılır. Su ve mineraller kalın bağırsağın kolon bölgesinden tekrar emilir. Vücut için önemli fonksiyonlara sahip olan bu bölgede bağırsağın iç yüzeyindeki tabakalarda hücrelerin kontrolsüz büyümesi gelişebilir. Kontrolsüz bir şekilde büyüyen hücre toplulukları kolon etrafına yayılmaya başlarlar. Belirli bir süre ardından hücreler kanserli hücrelere dönüşebilir. Bu durum kolon kanseri olarak adlandırılır.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri belirtileri başlangıçta birçok kişi tarafından fark edilmez. Kolon kanseri genellikle yıllık kontrol kapsamında gerçekleştirilen kolonoskopi taramaları ile açığa çıkar. Meydana getirdiği bazı belirtiler ise günlük yaşamın bir parçası olarak kabul edilebileceğinden kişiler bu belirtileri kolon kanseri belirtisi olarak düşünmeyebilir. Ancak aşağıda bulunan belirtiler birer kolon kanseri belirtisi olarak da açığa çıkıyor olabilir.

  • Dışkılama sıklığında değişiklikler olması
  • Kronik ishal veya kabızlık
  • Dışkı yapısında incelemeler
  • Dışkıda veya anüste kan görülmesi
  • Dışkıda yumurta akını andıran bir salgı görülmesi
  DASH Diyeti

Kanserin ilerlemesi ile ise gözlemlenen belirtilerin şiddeti artabilir. Bu belirtiler ise şu şekildedir:

  • Karın bölgesinde şişlik
  • Geçmeyen karın ağrısı
  • Dışkılama yaparken ciddi bir ağrı gelişmesi veya zorlanma hissi
  • Demir eksikliğine bağlı anemi
  • Kontrolsüz bir şekilde kilo verme
  • Karın bölgesinde kitle oluşumu

Kolon Kanseri Neden Olur?

Kolon kanseri, kalın bağırsağın ince bağırsak ve rektum arasında kalan kolon bölgesinde gelişen bir kanser çeşididir. Bu bölgede meydana gelen hücre yapısındaki farklılaşmalar çeşitli sebeplerden kaynaklı açığa çıkabilir. Aile bireylerinde kolon kanseri olan kişilerde kolon kanseri gelişme riski daha fazladır. Bağırsak yapısında polip üretimine yatkın olan bireylerde poliplere müdahale edilmemesi halinde de kolon kanseri görülebilir. Polipler iyi huylu tümörler olup bölgeden uzaklaştırılmamaları halinde zaman içerisinde kansere dönüşebilirler. Kalın bağırsağında polip gelişimi gözlemlenen bireylere düzenli olarak kolonoskopi yapılması ve bu poliplerin bağırsaktan uzaklaştırılması gerekir.

İnflamatuar bağırsak hastalıklarına sahip olan bireylerde de kolon kanseri gözlemlenebilir. Crohn ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları beraberinde kolon kanseri gelişimine sebebiyet verebilir.

Kolon kanserinde yaş faktörü de önemli bir unsurdur. Yaşla beraber hücre yapılarında değişimler meydana gelmesi kolon kanserine sebebiyet verebilir. Özellikle ellili yaşlardan sonra kolon kanseri görülme oranı artabilir. 

Erkeklerde kadınlara göre kolon kanseri oluşma riski daha yüksektir. Erkeklerde en sık görülen kanser çeşitlerinden üçüncüsü kolon kanseri olurken, kadınlarda ise kolon kanseri ikinci sıradadır.

Kişilerin sağlıksız bir yaşam biçimi olması veya kronik kabızlık problemiyle karşı karşıya olması da kolon kanserine sebebiyet verebilir. Lif yönünden yetersiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi gibi alışkanlıklar kolon kanserine neden olabilir. Şeker hastalığı veya obezite de kolon kanseri gelişimine sebep olabilir.

Yapılan bazı çalışmalar D vitamini eksikliğinin de kolon kanserine sebep olabileceğini göstermektedir. 

  Paleo Diyeti Nedir?

Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Kolon kanseri teşhisi konulması için kolonoskopi yöntemine başvurulur. Kolonoskopi, anüsten endoskopi cihazlarının kalın bağırsaklara doğru ilerletilmesi ile gerçekleştirilen bir görüntüleme tekniğidir. Bu sayede kalın bağırsak yapısındaki değişimler gözlemlenebilir. Kolonoskopi sırasında kalın bağırsak yapısında polip tespit edilmesi halinde bu poliplere müdahale gerçekleştirilebilir. Bu sayede kanser gelişme riski de önlenebilir. Kolonoskopi yöntemine ek olarak kolon kanseri teşhisi için; dışkı örneği incelenmesi, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerine de başvurulur. Bazı durumlarda ise kolonoskopi sırasında kalın bağırsak yapısından parça alınarak patolojik değerlendirme gerçekleştirilir. Tüm bu tetkikler ardından kolon kanseri teşhisi konulabilir.

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kolon kanseri tedavisinde genellikle cerrahi işlemler uygulanır. Kolon bölgesinde tümör oluşumu gözlemlenen kısımlar çıkartılır. Kanserin yayılmış olması halindeyse tümörlü bölgenin alınması ardından kemoterapi tedavisine başlanır. Kolon kanseri tedavisi aksatılmaması gereken önemli bir tedavidir. Aksi takdirde kanser hücreleri vücudun diğer dokuları ile metastaz yapabilir.

Kolon Kanseri Tamamen İyileşir Mi?

Kanser hastalığında erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığı bilinmelidir. Kolon kanseri teşhisi alan kişilerde kanserin erken evrede olmasıyla beraber doğru tedavinin uygulanması halinde kolon kanseri tamamen iyileşebilir. Kolon kanserinde tümör gelişimi gözlemlenen bölge cerrahi müdahale ile temizlenir. Kanserin çevredeki dokulara yayılması halinde cerrahi müdahale tamamen iyileşme için yeterli bir yöntem olabilir. Kanserin çevredeki dokulara yayıldığının gözlemlendiği kişilerde ise kemoterapi tedavisi uygulanır. Tedavilerin olumlu sonuç alması halinde kolon kanseri tamamen iyileşebilir.

Kolon Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?

Kolon kanseri genellikle 50’li yaşlardan sonra görülmeye başlayan bir sağlık problemidir. Ancak ailesinde kolon kanseri vakası olan bireylerde daha erken yaşta da açığa çıkabilir. Bu bireylerin düzenli olarak doktor kontrolünde olması ve doktorun önerdiği aralıklarla kolonoskopi yaptırması önerilir.

  Gastrit Nedir?

Kolon Kanseri Ağrısı Nerede Olur?

Kolon kanseri ilerlemesiyle birlikte şiddetli semptomlar açığa çıkarabilir. Kanserin ilerlediği vakalarda karın ağrısı veya dışkılama sırasında bağırsak bölgesinde ağrı gelişimi gözlemlenebilir. Kişinin bu tür semptomlar gözlemlemesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması ve genel cerrah tarafından muayene edilmesi gerekir.

Kolon Kanseri İyi Huylu Olur Mu?

Kolon kanseri genellikle iyi huylu polip hücrelerinden oluşur. Poliplerin erken müdahale ile alınması halinde kötü huylu tümörlere dönüşme ihtimali ortadan kaldırılır. Ancak düzenli kolonoskopi yaptırmayan kişiler genellikle polip gelişiminden haberdar olmaz ve belirli belirtiler sonucunda doktora başvururlar. Semptomlara sebep vermeye başlamış durumlarda genellikle kanserli hücreler saptanır. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR