Whatsapp

Kolon Kanseri Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Anasayfa » Blog » Kolon Kanseri Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Kalın bağırsağın en uzun kısmı olan kolon bölgesi dokularında çeşitli nedenlerden kaynaklı kanser hücrelerinin gelişmesi veya artması gözlemlenebilir. Bu durumda kişiler kolon kanseri tanısı alır ve hastaya kemoterapi, radyoterapi, biyopsi veya cerrahi müdahalelerle ilgili kolon bölgesinin uzaklaştırılması gibi tedaviler uygulanır. Ana tedavilerinin yanı sıra kolon kanserinde mücadelede yaşamsal değişikliklerinde büyük bir önemi vardır. Kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlığı benimsemesi ve kolon kanserine uygun bir beslenme planı uygulaması tedaviyi destekleyici etki gösterir. İyi beslenmek ve besleyici gıdalardan zengin bir diyet planı uygulamak kolon kanseri tedavilerine hazırlanmanın aynı zamanda iyileşmenin önemli bir parçasıdır.

Kolon Kanserinde Beslenme

Kanser hastaları toplam kalori ve protein ihtiyacı da dahil olmak üzere genellikle artan besin gereksinimlerine sahiptir. Besin açısından zengin ve ihtiyaç duyulan kalorinin alınması genel sağlık durumunu desteklemek ve özellikle de bağışıklık sistemini sağlıklı tutabilmek için önemlidir. Kişilerin besin takviyesi alma ihtiyacı gelişebilir ve ihtiyaç duyulması halinde doktor kontrolünde günlük hayata besin takviyeleri eklenebilir. 

Kolon kanseri beslenme ilişkisi incelenirken yüksek lifli bir diyet yemenin kolon kanseri olan kişilerde ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar bulunur. Hastalara küçük ve sık porsiyonlar tüketerek ve proteinden zengin öğünler yemeleri önerilir.

Kolon kanseri tedavisi gören ve aldığı ilaçlar nedeniyle mide bulantısı veya iştahsızlık gibi problemler yaşayan kişiler yine az az sık sık beslenme yöntemleriyle beslenebilirler.

Hastaya özel ihtiyaçlarını ve sağlık durumuna uygun bir diyet planı uygulaması için diyetisyenden destek alması önerilir.

Kolon kanseri ameliyatı olacak bir kişinin ameliyata hazırlık için de beslenmesine dikkat etmesi büyük bir öneme sahiptir. Hastanın hassasiyet gösterdiği bir besin olması halinde bu besin günlük beslenmeden çıkarılmalıdır. Haftada bir veya 3 kez taze balık tüketimi Omega 3 alımı açısından önemlidir. Balık, kolon kanseriyle savaşan insanlar için ihtiyaç duyacakları protein açısından güzel bir kaynaktır.

  Nabız Nedir? Normal Nabız Kaç Olmalı?

Meyve ve sebzeler vitamin ve antioksidan içerikleri nedeniyle vücut için ihtiyaç duyulan besinlerdir. Ancak ameliyat öncesinde gerek bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek gerekse sindirim sistemini yormamak adına çiğ meyveler, çiğ sebzeler ve kabuklu yemişlerin tüketiminin sınırlandırılması önerilir.

Yine ameliyat öncesinde hastalara yumuşak yiyeceklerden oluşan bir beslenme programı uygulaması önerilir. Haşlanmış tavuk, tereyağlı erişte veya pirinç, tuzsuz krakerler veya yağsız peynirler günlük beslenmeye eklenebilir.

Kolon kanseri ameliyatından 24 saat öncesinde ise kişilerin berrak bir sıvı diyeti yapması gerekir. Berrak sıvı diyeti kapsamında et suyu, tanesiniz meyve suyu gibi gıdalar tüketilebilir.

Ameliyattan öncesinde ise belirli besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek lifli gıdalar ameliyat öncesinde bağırsaklarda yorgunluk yaratabileceğinden, bağırsakların dinlenmesi adına fasulye, fındık kahverengi pirinç ve kepekli tahıllar ameliyattan önce önerilmemektedir. Salam sosis gibi işlenmiş et tüketiminden ise ameliyat öncesinde ve sonrasında kaçınılmalıdır. Lif içeriği bakımından çiğ sebzeler, çiğ veya kuru meyveler ve patlamış mısır da yasaklar listesinde yer alan besinlerdir.

 

Kolon Kanserine Hangi Gıdalar İyi Gelir?

Kolon kanseri tedavisi sırasında veya tedavi sonrasında belirli gıdaların günlük beslenmeye eklenmesi iyileşme sürecini destekleyecektir. Sağlıklı yağlar, yağsız protein kaynakları ve lif açısından zengin bir diyet uygulanmaya devam edilmesi kolon kanseri tedavisinde olumlu etki gösterir. Bu noktada hastaların ihtiyaç duyduğu proteini alabilmesi için yağsız tavuk, büyük yağlı balıklar önerilebilir. Yumurta, yağsız süt ve süt ürünleri de önerilecek protein kaynakları arasında yer alır.

Ameliyat ardından lif sınırlandırılmasının devre dışı kaldığı durumlarda ise fasulye ve baklagiller gündeme gelir. Özellikle siyah fasulye üzerine yapılan araştırmalar kanser hücrelerinin büyümesine karşı korunma sağlayan spesifik yağ asitlerine sahip olduğunu vurgular. 

Kafein tüketiminin sınırlandırılması gerekirken belirli miktarlarda günlük hayata kahve eklenmesi kanser hücreleri üzerinde daha düşük nüks oranı yaratır. Bu durum beraberinde kolon kanserine bağlı gelişebilecek olan ölüm oranını azaltabilir.

  Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Havuç anormal hücrelerin büyümesini yavaşlattığına yönelik çalışmalar bulunan beta karoten bileşeniyle zengin bir besindir. Bundan dolayı kolon kanseri hastaları için de önemli bir gıdadır.

Brokoli, karalahana, lahana, karnabahar gibi turpgiller ailesinden sebzeler kanserle savaşmada etkili sebzelerdir.

Fındık üzerine yapılan çalışmalarda kanserin tekrarlamasını önlemede etkili olduğunu öne sürer.

Son olarak ıspanak içerisinde yer alan folat ve lif açısından zengin bir sebzedir. Ispanağın kolon kanserini azalttığını gösteren çeşitli çalışmalar bulunur.

Kolon Kanseri Hastaları Neler Yiyemez?

Kolon kanseri tedavisi gören hastaların beslenme planlarından belirli yiyecekleri çıkarması gerekir.

  • Şekerli tatlılar gibi basit şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
  • Kuzu eti, tereyağı veya işlenmiş etlerden oluşan yiyecekler gibi doymuş yağ ve trans yağı yüksek gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Yağlı ve kızarmış yiyecekler, yüksek yağ oranına sahip paketli ürünler tüketilmemelidir.
  • Soda da dahil olmak üzere gazlı içecekler, kafein içeriği yüksek kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
  • Kolon kanseri hastalarının alkol ve tütün tüketiminden kesinlikle uzak durması önerilir.

Kanser tedavisi süresince bağışıklık sistemi baskılanır. Bu tür durumlarda bağışıklık sistemini yormamak veya gıda zehirlenmesinden kaçınmak için az pişmiş yiyecekler veya iyi yıkanmamış sebze ve meyveler gibi çiğ yiyecekler yemekten kaçınılması gerekir.

Kolon Kanserine Hangi Meyve İyi Gelir?

Kolon kanseri hastalarının içerisinde yer alan antioksidanlar, lif ve vitamin mineral zenginliği nedeniyle çeşitli meyvelerin tüketmesi önerilir. Bu meyvelerde ilk sırada çilek yer alır. Antioksidan ve bitkisel besinlerle dolu olan çilek kolon kanseri hastalarının tüketebileceği bir meyvedir. Bunun yanı sıra ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler de kolon kanserine iyi gelebilir.

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrasında Nasıl Beslenilmeli?

Kolon kanseri ameliyatı sonrasında kişilerin yumuşak diyet planı uygulaması önerilir. Sindirimi kolay ve yumuşak özellikteki gıdalar günlük beslenmeye eklenerek kişinin ihtiyaç duyduğu protein ve kalori miktarının alınması hedeflenir. Az az sık sık beslenerek kişilerin besin tolerasyonu desteklenebilir. Yumuşak diyet kapsamında ;

  • Havuç
  • Kabak
  • Patates püresi
  • Kavrulmuş un içermeyen çorbalar
  • Yağsız yoğurt
  • Şekersiz puding tüketilebilir
  Montignac Diyeti Nedir?

Sonrasındaki süreçte ise beslenmeye derisiz haşlanmış tavuk eti ve balık eklenebilir.

Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Kolon kanseri ameliyatı sonrasında kişinin mevcut sağlığı da göz önünde bulundurularak bir beslenme programı hazırlanır. Listede yer alan yiyecekler ve porsiyon miktarları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak örnek bir listeye ihtiyaç duyulması halinde aşağıdaki liste bir rehber görevi görebilir.

Kahvaltı

  • Haşlanmış yumurta
  • Yağsız beyaz peynir
  • Beyaz ekmek

Ara öğün

  • Şekersiz puding

Öğle yemeği

  • Yağsız unsuz yoğurt çorbası
  • Haşlanmış patates, havuç ve kabak püresi
  • Yağsız yoğurt
  • Beyaz ekmek

Ara öğün

  • Yağsız süt
  • Fırınlanmış kabukları soyulmuş elma

Akşam yemeği

  • Haşlanmış tavuk
  • Yağsız yoğurt
  • Pirinç pilavı

Ara öğün

  • Muz

Sık Sorulan Sorular:

Kolon Kanserine Hangi Bal İyi Gelir?

Bal, önemli bir besindir. Yapılan çalışmalar bal çeşitlerini kıyasladığında kanser hastalarının kestane balı tüketmesini önerir. Kestane balına ulaşılamadığı takdirde çam balı da tüketilebilecek diğer bal çeşididir. Ancak bal da yüksek şeker içeriğine sahip bir gıda olduğundan belli porsiyonlarda günlük beslenmeye eklenebilir.

Kolon Kanserine Sirke İyi Gelir Mi?

Sirke, probiyotik bakteriler içeriğiyle zengindir ve bağırsak sağlığını destekler. Probiyotik bakteriler bağırsak dokusunun yenilenmesini ve mevcut sağlığını koruması için çeşitli rollere sahiptir. Bunun yanı sıra kronik kabızlık gibi bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyen durumların da gelişmesini önler. Sirkenin tüm bu etkileri kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterebilmesini sağlar.

Pekmez Kolon Kanserine İyi Gelir Mi?

Şekerli gıdalar kanser hücrelerinin beslemesine neden olarak mevcut sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu noktada sınırlandırılması gereken ilk şeker kaynakları rafine şekerler olurken pekmez tüketimi de benzer başlık altında değerlendirilir. Kolon kanseri hastalarının pekmez tüketmesi önerilmemektedir. Ancak yapılan çalışmalar belirli miktarda üzüm pekmezi tüketiminin kemoterapi sırasındaki iştah kaybını ve ağrı gelişimini azalttığını göstermiştir.

Kolon Kanserine Sarımsak İyi Gelir Mi?

Sarımsak, antioksidan içeriği ile zengin bir sebze olup kanser vakalarında birçok çalışmaya tabi tutulmuş bir gıdadır. Amerikan kanser araştırma enstitüsüne göre sarımsak tüketimi kolon kanserine karşı olumlu etkilere sahiptir. Sarımsak tüketiminin kolon kanseri gelişim riskini azaltmada etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR