Whatsapp

Mamografi Nedir? Mamografi Nasıl Çekilir?

Anasayfa » Blog » Mamografi Nedir? Mamografi Nasıl Çekilir?

Gerek rutin muayene tetkikleri gerekse şüpheli bir durumda detaylı inceleme yapılabilmesi için başvurulan deri altı görüntüleme tekniklerinden biri mamografidir. Düşük dozda radyasyon kullanılarak meme dokusunun ayrıntılı olarak incelenmesine olanak tanır. Kadınlarda görülme sıklığı yüksek olan meme kanseri tanısında görev alan önemli araçlardan biridir. Kadınların 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak mamografi çekimine girmesi önerilir. 

Mamografi, meme kanserinde erken teşhis için altın değerindedir. Düzenli kontroller ile meme kanserine karşı korunma veya erken teşhis ile meme kanserinden kurtulma ihtimalini artırır.

Mamografi Nedir?

Mamografi, meme kanseri taraması olarak da adlandırılan memenin iki tabaka arasına sıkıştırılarak radyasyon aracılığı ile görüntülenmesi işlemidir. Çekim sayesinde elde edilen görüntüyle fiziksel muayene sırasında tespit edilemeyecek olan oluşumların görülmesini sağlar. Meme dokusunda gelişen küçük kistler veya kitlelerin tespit edilmesi halinde gerekli incelemelerin yapılması ve olası bir kanser durumunda erken teşhis konulabilmesinde büyük bir rol alır. Tarama ve tanı amaçlı kullanılan alternatifsiz bir yöntemdir. Meme röntgeni olarak da düşünülebilir.

Meme kanseri üzerine yapılan çalışmalar her 8 kadından birinin meme kanseri ile mücadele ettiğini gösterir. Ancak meme kanserinin erken tanısı ve teşhisiyle meme kanserine yakalanan hastaların %90’ı tamamı ile iyileşir. Mamografi sayesinde kanser evresi ilerlemeden ve diğer dokulara sıçramadan erken müdahale şansı yakalanır. Röntgen filminin çekilmesi ardından doktorunuzun yapacağı incelemeler ile meme dokusunda anormallik olup olmadığı tespit edilir. Mamografi sayesinde meme içerisindeki küçük kitleler ve farklılıklar kolayca fark edilebilir. Fiziksel muayenede elle hissedilen kitle genellikle kitle gelişiminden 2 yıl sonrasına tekabül eder. Mamografi yönteminde ise daha kistler yeni oluşmaya başladığında dahi röntgen görüntüsüne yansıyabilir.

  Ketojenik Diyet Nedir?

Meme yapısında portakal kabuğu görünümüne benzer bir görünüm, meme renginde değişiklikler, yara oluşumu, kızarıklık veya damar yapısında çoğalma ve belirginleşme gibi belirtiler olması halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktorunuzun yapacağı ilk iş ise sizi bir mamografi çekimine yönlendirmek olacaktır.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi çekimi bir röntgen çekimine benzer. Yapılan fiziksel muayene ardından doktorun mamografi talep etmesiyle kişi radyoloji bölümüne sevk edilir. Burada kişi belden yukarısı çıplak bir şekilde ayakta durur. Görüntüleme ünitesinin önünde pozisyonlanır ve görüntüleme yapılacak meme burada bulunan 2 tabaka arasına yerleştirilir. Detaylı ve kesin bir görüntü elde etmek için meme 2 tabaka arasına sıkıştırılır. X ışınları yardımıyla görüntüleme yapılır. Çekim süreci içerisinde sabit durmak ve tam işlem gerçekleştirirken yer yer nefes tutmalar çekim yapan teknisyen tarafından detaylıca anlatılır. Çekim kısa bir süre içerisinde tamamlanır ve aynı işlem diğer meme için de uygulanır. Mamografi ile elde edilen görüntüler öncelikle teknisyenler tarafından incelenerek raporlama yapılır. Herhangi bir çekim hatası olması halinde tüm işlemler yeniden tekrarlanır.

Meme dokusuna yönelik detaylı bir görüntüleme tekniği için levhalar arasında meme dokusu sıkıştırılır. Sıkışma hissi bazı kadınlarda rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak sıkıştırma işlemi ile meme dokusunun ayrılması ve olası kitlelerin fark edilmesi sağlanır. Bu sıkıştırma işlemi mamografi işlemi için gerekli olurken hissiyatından çekinen kişiler aşağıdaki önlemler ile sıkışma hissini minimum seviyeye indirebilir veya mamografi çekimine yönelik stres düzeylerini azaltabilirler.

  • Menopoz öncesinde olan kadınlar adet dönemlerinin ilk günlerinde mamografi çekimine başvurulabilir. İlk gün meme hassasiyeti oldukça düşer.
  • Toplam işlem süresini kısaltması adına giyip çıkarılması rahat bir kıyafet tercih edilebilir. Bu sayede işlem sırasında kişinin daha az psikolojik baskı hissetmesi sağlanır.
  • Çekim gününde koltukaltı bölgesine deodorant, pudra veya krem gibi ürünler kullanılmamalıdır. Bu tür kozmetik ürünler mamografi işleminin tekrarlanmasına sebebiyet verebileceğinden rahatsızlık hissiyatının daha uzun süre hissedilmesiyle sonuçlanır.
  Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Mamografi Çekimi Ne Kadar Sürer?

Mamografi çekimi kısa süreli bir çekimdir. Kişilerin rahat bir kıyafet giymesi işlem odasında geçirilen süreyi kısaltır. Mamografi işleminde meme 2 plaka arasına yerleştirilir ve bastırılarak olabildiğince düz hale getirilir. Bu sayede yağ dokuları arasında ayrışma görülür ve kistler daha açık bir şekilde göz önüne serilir. Çekim sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda teknisyenler hasta ile konuşma gerçekleştirir. Tüm bu aşamalar yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Çekim ardından teknisyenler tarafından inceleme yapılarak rapor hazırlanır. Raporun çıkma süresi ise uygulama yapılan merkezin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mamografi Ne İçin Çekilir?

Mamografi ile meme dokusunun detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenir. Radyolojik bir görüntüleme tekniği olan mamografi genellikle meme kanseri riskine karşı tarama amacıyla kullanılır. Meme dokusunda meydana gelen değişimleri saptamak ve içerisinde kitle veya lezyon oluşumu tespit etmek üzere uygulanır. 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak bir kez mamografi çekilmesi önerilir. Kişilerin herhangi bir kitle hissiyatı olması halinde veya meme dokusunda değişim meydana gelmesi durumunda da başvurulan ilk görüntüleme tekniğidir.

Memede kist tespit edilmesi halinde gerekli tedaviler uygulanması ardından da kontrol amaçlı mamografi çekimi sağlanır. Doktorun uygun göreceği şekilde yılda bir veya 6 ayda bir olacak şekilde mamografi çekimleri gerçekleştirilir. Mamografi, meme kanserinden korunmada ve erken teşhisi sayesinde kanserden kurtulmada oldukça önemli bir role sahiptir.

Mamografi Çektirmeden Önce Ne Yapılmalı?

Mamografi çektirmeden öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar bulunur. Öncelikle levhaların arasına sıkıştırma işleminden rahatsız olan kişiler daha az hassasiyet göstermek için çekim günü olarak regl dönemlerinin ilk günlerini tercih edebilirler.

Mamografi çektirmeden öncesindeki yakınlardaki dokuya herhangi bir kozmetik ürün sürülmemeli veya deodorant kullanılmamalıdır. Bu tür kozmetik ürünler kalsiyum birikintisi gibi görülebileceğinden mamografi sonucunu olumsuz yönde etkileyebilir. Şüpheli bir durumun tespit edilmesinin önüne geçebilir ve mamografi işleminin tekrarlanmasına sebebiyet verebilir.

  Kistik Fibrozis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mamografide Kanser Belli Olur Mu?

Mamografi meme kanseri teşhisinin konulmasında oldukça önemli bir role sahiptir. Meme dokusunda meydana gelen değişimleri gözler önüne seren mamografi, fiziksel muayenede dahi hissedilmeyecek olan kitlelerin tespit edilmesini sağlar. Mamografi kanserde erken teşhis ve doğru tanı konulması için önemli bir cihazdır. Meme kanseri şüphesi taşıyan her bir kadın mamografi görüntüleme tekniğiyle detaylı tarama altına alınır.

Mamografi Kimlere Yapılır?

Mamografi meme dokusunda kist hissiyatı hisseden veya meme yapısında ciddi ağrı ve şişkinlik oluşan kadınlar için uygulanan bir görüntüleme tekniğidir. Mamografi sayesinde meme dokusunda meydana gelen değişimler detaylı bir şekilde incelenir. Kanser şüphesi duyan kişilerde kanser hücrelerinin yayılma miktarını veya büyüklüğünün tespit etmek üzere uygulanır.

Mamografi aynı zamanda yıllık uygulanması gereken rutin tetkiklerden biridir. Kadınların 40 yaşlarının ardından eşey hormonlarında meydana gelen değişimlere bağlı olarak meme dokularında kist veya hücre birikintisi oluşumu gözlemlenebilir. Oluşan değişimlerle beraber veya yağ dokusunda meydana gelen farklılaşmalarla birlikte kist veya nodüller oluşabilir. Oluşan yapılar ise kötü huylu olma ihtimaline sahiptir. Kötü huylu kist veya nodülün gözlemlenmesi ise kişilerin kanser hastası olduğunu gösterir. Kanserin evresi ilerlemeden veya kanser hücreleri büyümeden tedaviye başlanması ve gerekli müdahalelerin yapılması hastanın kanserden kurtulması için büyük bir öneme sahiptir. Mamografi sayesinde erken kanser teşhisi mümkündür ve meme kanserinden kurtulma yüzdesi oldukça artar.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR