Meckel Divertikülü
Meckel Divertikülü tanım olarak, bireylerin vücudunda doğuştan geldiği bilinen bir gelişme kusuru olarak ifade ediliyor. Bireylerde bazı belirtilerle kendisini gösteren Meckel Divertikülü, bebeklerin anne karnında gelişmesini sağlayan göbek kordonunun doğumdan sonra kaybolmayıp ince bağırsağın çeperinde dışarıya doğru kesecik şeklinde kendisini göstermesi olarak biliniyor. Daha net ifade etmek gerekirse doğum ile beraber tamamen kaybolması gereken göbek kordonunun kaybolmaması durumunda ince bağırsak çeperinde gelişim kusuru Meckel Divertikülü ortaya çıkabiliyor.
Meckel Divertikülü Nedir?
Belirtildiği üzere doğuştan gelen bir gelişme kusuru olarak öne çıkan Meckel Divertikülü bireylerde nadir olarak görülüyor. Söz konusu gelişme kusurunun bulunduğu bireylerde doğumdan sonra kaybolan göbek kordonunun tamamen kaybolmadığı görülüyor. İnce bağırsakta kendisini gösteren Meckel Divertikülü, bireylerin ince bağırsak çeperinin normale kıyasla dışarı doğru çıkıntılı olmasına neden oluyor. Gelişme kusurunun ortaya çıktığı bireylerde ince bağırsağın son otuz santiminde çeperden dışarıya doğru kesecik oluşuyor. Dünya üzerinde Meckel Divertikülü sorunu ile karşı karşıya kalan bireylerin oranının da ortalama %2 olduğu görülüyor. Çeşitli belirtilerle kendisini gösterebilen gelişme kusuru bazı bireylerde ömür boyu fark edilmeden kalabiliyor. Kanama, bağırsaklarda tıkanıklık ve iltihaplanma sorunlarına yol açabilen Meckel Divertikülü’nün karın ameliyatı sırasında fark edilebildiği de oluyor. Meckel Divertikülü kusurunun kendisini gösterdiği en sık belirti kanama olarak öne çıkıyor. Özellikle çocuklarda görülebilen sindirim sisteminden kaynaklanan kanamaların büyük çoğunluğu Meckel Divertikülü’nden kaynaklanıyor. Meckel Divertikülü yapısı ve görülme sıklığına bakıldığında, erkeklerde kadınlara kıyasla 2 kat fazla görülen bir kusur olarak biliniyor. İnce bağırsak çeperinde kendisini gösteren gelişme kusurunun 5 cm boyu, 2 cm çapı bulunuyor.
Meckel Divertikülü Nerede Olur?
Doğumsal bir kalıntı olarak bilinen Meckel Divertikülü hem kadın hem de erkeklerde rastlanan bir gelişme kusuru olarak biliniyor. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülen Meckel Divertikülü bireylerin vücudunda ince bağırsakta kendisini gösteriyor. Gelişme kusurunun görüldüğü konuma bakıldığında, ince bağırsak çeperinin alt kısmında çeperden dışarıya doğru çıkan bir kesecik olduğu görülüyor. Yapısını doğumdan önce anne karnında oluşan ince bağırsağa ait kalıntıdan alıyor. Embriyonik dönemden yapısını alabildiği gibi Meckel Divertikülü nedeni ilgili bölgede olmaması gerekirken bulunan pankreas bezinden ve/veya mide hücreleri de olabiliyor. Bireylerin çoğunda hayat boyu bir soruna yol açmaması nedeniyle anlaşılmayan Meckel Divertikülü sindirim sisteminde en çok görülen doğumsal kalıntı olarak öne çıkıyor. Doğuştan gelen bir gelişim kusuru olmasına ek olarak ince bağırsak üzerinde yer almasından dolayı farklı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Nadir de olsa bazı hastalarda Meckel Divertikülü’nden kaynaklanan asit sebebiyle ülser ve kanama problemleri görülüyor. Aynı zamanda Meckel Divertikülü’nün delinmesi durumunda bağırsak içeriğinin bireylerin karnına aktığı da oluyor. Karından içeriye bağırsak içeriğinin akması durumunda bireylerde peritonit meydana geliyor. Gelişim kusuru olarak bilinen Meckel Divertikülü’nden dolayı kişide bağırsak tıkanıklığı sorunu da görülebiliyor. Meckel Divertikülü’nün ince bağırsak kanlanmasında bozukluğa yol açmasından dolayı kişilerin bağırsaklarını kaybetmesine de neden olabiliyor.
Meckel Divertikülü Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin göbek kordonunun yok olmamasından dolayı ortaya çıkan Meckel Divertikülü’ne ortalama %2 oranında rastlamak mümkün oluyor. Erkek ve kadınlarda görülebilen gelişim kusuru çeşitli belirtilerle kendisini gösterebildiği gibi herhangi bir belirti vermediği de oluyor. Meckel divertikülünün belirtileri bireylerde genellikle erişkinliğe ulaştıktan sonra görülüyor. Aynı zamanda yukarıda belirtilen meckel divertikülü belirtileri bireylerde yaşa göre farklılık gösteriyor. Kişilerde meckel divertikülü karın bölgesinin ortasında bir rahatsızlıkla kendisini gösterebiliyor. Şiddetli karın ağrısı ile de anlaşılabilen meckel divertikülü, bireylerin yaşamını olumsuz etkiliyor. Meckel divertikülü belirtilerinden bir diğeri de kişilerin sindirim problemleri ile karşı karşıya kalmaları olarak biliniyor. Bireylerin birçoğunda görülen sindirim sistemi sorunları meckel divertikülü kusurunun habercisi oluyor. Kişilerin boşaltım sisteminde meydana gelen problemlerle de meckel divertikülü anlaşılabiliyor. Örneğin, bireylerin kanlı ishal durumu ile karşı karşıya kalmaları ve kabızlık sorunu da meckel divertikülünün belirtileri arasında yerini alıyor. Bireylerde görülen bulantı ve kusma da bireyde meckel divertikülü olduğunun habercisi olabiliyor. Kişilerin ateşlenmesi bazı durumlarda meckel divertikülü belirtisi olsa bile en yaygın görülen belirti kanama olarak öne çıkıyor. Erkeklerde daha sık görülen gelişim kusurunun bulunduğu yerin apendikse yakın olmasından dolayı söz konusu belirtiler farklı hastalıklardan dolayı da görülebiliyor. Apendiks bölgesinin tıkanmasından dolayı görülen akut apandisit problemi meckel divertikülü ile aynı belirtilerden tespit ediliyor. Bu sebeple yukarıda ifade edilen belirtilerin bireyde görülmesi her zaman meckel divertikülü olduğunu göstermiyor.
Meckel Divertikülü Nasıl Anlaşılır?
Meckel Divertikülü, belirti olarak sayılan durumlardan hareketle bireylerin araştırılması ile anlaşılıyor. Gelişim kusurunun anlaşılabilmesi için ilgili belirtilerin bulunduğu bireylerin şüphelenmesi ve doktora başvurması gerekiyor. Meckel Divertikülü tanısı konabilmesi için genel olarak bilgisayarlı karın tomografisi kullanılıyor. Söz konusu tanı yöntemi haricinde de yöntemler bulunmakla beraber bilgisayarlı karın tomografisi neticesinde gelişim kusurunun habercisi olabilecek bulgulara ulaşılabiliyor. Meckel Divertikülü’nün bireyde bulunup bulunmadığının anlaşılması için kullanılabilecek en etkili yöntem mide mukozası sintigrafisi olarak öne çıkıyor. Mekkel sintigrafisi olarak da ifade edilen mide mukozası sintigrafisi yönteminde teknesyum-99m ile Meckel Divertikülü içerisinde yer alan mide mukozasının incelenmesiyle tanı konuluyor. Meckel Divertikülü kusurunun anlaşılabilmesi için kullanılan bir diğer yöntem olarak anjiyografiden de faydalanmak mümkün oluyor. Anjiyografi, bir diğer ifade ile damarların tam olarak neresinde kanama görüldüğünü tespit eden renkli damar filmi, vasıtasıyla da Meckel Divertikülü tespit edilebiliyor. Bu yöntem içerisinde diğer yöntemlerden farklı olarak hastaya bir giriş yapılarak işleme başlanıyor. Hastaya yapılan küçük bir işlem sayesinde söz konusu damarın içerisine kateter konularak film çekiliyor. Renkli damar filminden elde edilen bulgulardan hareketle kişilerin Meckel Divertikülü sorununa sahip olup olmadığı anlaşılıyor. Meckel Divertikülü için incelenen bireylerde ender olsa da iyi huylu tümörlerden kötü huylu tümörlere kadar birçok hastalığa da rastlanabiliyor. Bu nedenle Meckel Divertikülü bulunduğundan şüphelenen bireylerin mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor.
Meckel Divertikülü Tedavisi
İnce bağırsak çeperinde dışa doğru bir çıkıntı olarak gözüken Meckel Divertikülünün herhangi bir belirti vermemesi durumunda tedavi gerekmiyor. Bireylerin ilgili kusurun olduğundan şüphelenmesiyle yapılan incelemelerde çeşitli bulgulara rastlanıyor. Söz konusu bulgu ve belirtilerden hareketle Meckel Divertikülü teşhisi konan bireylere cerrahi müdahale yapılması gerekiyor. Meckel Divertikülü tanısı konmasına rağmen ameliyat yapılmaması halinde bireylerde karın zarı iltihaplanması oluşabiliyor. Meckel Divertikülü içerisinde yer alan mide mukozasından dolayı bireylerde ülser sorunu ve sindirim sistemi problemleri de görülebiliyor. İlaveten nadiren de olsa bireylerde Meckel Divertikülü’nün konumlandığı alanda iyi ve kötü huylu tümörler de bulunabiliyor. Meckel Divertikülü’nün birçok sorunu beraberinde getirmesinden dolayı teşhis konulduktan sonra tedavi edilmesi gerekiyor. İnce bağırsağın çeper bölümünde kesecik halinde olan çıkıntının cerrahi müdahale ile çıkarılması yeterli oluyor. İnce bağırsak yapısına bakıldığında ilgili kusurun genellikle son otuz santimlik kısımda olmasından dolayı söz konusu alandan ince bağırsak parçası çıkarılıyor. Meckel Divertikülü ameliyatında dışarıya doğru çıkıntı olan keseciğin alınmasının ardından bağırsağın geri kalan uçları birbirine dikilerek işlem tamamlanıyor. İnce bağırsağın iki ucunun birbirine dikme yöntemi ile bağlanması sindirim kanalının sorunsuz devam etmesini sağlıyor.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR