Whatsapp

Meme Kanseri

Anasayfa » Blog » Meme Kanseri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusu hücrelerinin değişmesi ve kontrol edilemeden çoğalması sebebiyle meydana gelen tümör sonucu görülen bir sağlık sorunudur. Meme kanserinin meydana geldiği yerler genellikle süt kanalları ve süt bezleridir. Meme kanseri sıkça görülen kanser türleri arasında bulunmaktadır. Meme kanseri, kadınlarda rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Bir kadının meme kanseri riski hayatı boyunca yaklaşık &12 olarak gözlemlenmektedir. Erkeklerin kansere yakalanma riski ise yalnızca %1’dir. Meme kanseri için erken teşhis oldukça önemlidir.

Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Meme kanseri nedenleri arasında genetik, kişisel ve çevresel faktörler yer alır. Ailesinde meme kanseri hikayesi bulunan kişilerin hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir. Bu kanser türünü etkileyen bazı faktörler şöyledir:

  • Cinsiyet ve yaş: Hastalık özellikle 50 yaş ve üzerinde görülür. 35 yaşındakilerin altında olan kişilerde kansere yakalanma riski daha az olarak görülür. Genç yaşlardaki kadınlarda kalıtsal ya da genetik bozukluklar nedeniyle oluşan meme kanserleri daha sık görülür. Erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı çok düşüktür. Kansere yakalanan erkeklerin çoğu 60-65 yaş üstü kişilerdir.
  • Aile faktörü: derece yakınlıkta olan akrabalarda kanser söz konusu ise kişi risk grubunda yer almaktadır. Bu kişilerde menopoz öncesi kansere yakalanma, çift taraflı meme kanseri olma, yumurtalık kanseri olma riski çok yüksektir.
  • Genetik risk faktörleri: Kansere yatkınlığı yol açan genleri taşıyan kişilerin meme kanseri hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Aile içerisinde en az iki kişide kanser öyküsü olanlar ve özellikle 50 yaşından önce kanser olanlar, ailede over kanseri olan kişiler bulunanlar, erkek meme kanseri bulunanlar gen mutasyonu analizi yaptırmalıdır.
  • Hormonal faktörler: Bir kadının ilk adet dönemi ve menopoz dönemi ne kadar gecikirse, kansere yakalanma riski o kadar artar. Hiç doğum yapmamış ve ilk doğumunu geç doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski daha yüksektir. Çocuk sayısının artması kansere karşı koruyucu bir rol oynar. Menopoz döneminde 5 yıl ve daha fazla süre kullanılan doğum kontrol hapları kanser riski oluşturur. Menopoz sonrası hormon tedavisi kanser riskini %30 arttırır. Düzenli olarak alkol tüketen kişilerin kansere yakalanma riski artar. Düzensiz uyku, stres, üzüntü gibi durumlar kanser riskini arttırır.
  Metabolik Sendrom Nedir?

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri, genellikle erken belirti göstermez. Meme kanserinin belirtileri daha çok hastalık ilerledikçe ortaya çıkmaktadır fakat bazı püf noktalar ile bu belirtileri erken şekilde farkedebilmek mümkündür. Dolayısıyla vücutta bulunan kanser evresi ilerledikçe çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Meme kanserinin belirtiler arasında; koltuk altı şişliği, meme başında renk ve şekil değişimi, akıntı, kızarıklık, yaralar ve ödem görülmesi yer alır.

Bazı hastalarda kanser belirtileri kanser hücreleri yayılan dokularda ve organlarda meydana gelen semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu kanser türü metastaz organlarda da doku bozukluğuna yol açmaktadır. Metastaz, kanserin başka bir hücreye sıçraması durumudur. Meme kanserlerinin yaklaşık %30’u beyne  metastaz yapabilir. Meme kanserinde metastaz hemen değil yıllar sonra ortaya çıkmaktadır.

Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?

Meme kanseri evreleri; bazı şartlara göre değişim göstermektedir. Bu şartlar; kanserli hücre boyutlarına, metastaz olup olmamasına ve yayılma derecesine bağlı olarak değişir. Meme kanseri evreleri farklılaşmaktadır. Meme kanserinin 4 evreleri ve bu evrelerin alt aşamaları ise şöyledir:

  • Evre 0: Bu evrede kanser hücreleri organlara yayılım göstermez. Meme kanserinin en erken evresi denilebilir. Bu evrede erken tanı konulabilmesi mümkündür.
  • Evre I: Bu aşamada kanser hücreleri 2 cm^den daha küçük boyutlardadır ve henüz lenf bezlerine ve çevre organlara ulaşmamıştır.
  • Evre IIA: Bu aşamada kanser hücrelerinin boyutlarına bağlı olarak lenf bezlerine yayılım gerçekleşebilir. Kanser hücreleri bu aşamada 2-5 cm boyutlara ulaşabilir.
  • Evre IIB: Bu evrede kanserli hücreler yakın organlara yayılım gösterebilir.
  • Meme Kanseri:
    • Evre IIIA: Bu aşamada 5 cm ve daha büyük boyutlara ulaşan tümör, koltuk altı lenf bezlerine çok sayıda yayılmıştır ancak çevre dokulara yayılım gerçekleşmemiştir.
    • Evre IIIB: Bu evrede kanser lenf bezleri ve cilde yayılım göstermektedir. Kanserli dokunun boyutları değişkendir. Kanserli hücre uzak bölgelere yayılmamıştır.
    • Evre IIIC: Bu aşamada boyutları değişiklik gösteren kanserli hücre köprücük kemiğinin altına ve üstüne, boyun bölgesine, koltuk altı lenflerine yaygın olarak yayılmıştır. Meme kanserine yakalanan kişilerde çok sayıda lenf bezinde kanserli hücre bulunur.
  • Metastatik Meme Kanseri:
    • Evre IV: Bu aşamada kanserli hücreler karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi organlara ve lenf bezlerine yayılmıştır.
  Boğaz Ağrısı Nedir? Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisinde bazı yöntemler uygulanır. Uygulanacak yöntemin belirlenmesinde kanserin hangi evre olduğu önemli bir etkendir.  Erken teşhis edilen meme kanserinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. İleri evre meme kanserinde kanserli dokunun küçültülebilmesi için kemoterapi ile başlayıp cerrahi, radyoterapi, hormonoterapi şeklinde devam eden bir tedavi süreci vardır. Metastatik evre kanserde ise cerrahi operasyon yapılmaz, tedavi ağırlıklı olarak tıbbidir. Uygulanan tedavi yöntemleri şöyledir:

  • Cerrahi Girişimler: Kanserli meme dokuları sebebiyle memenin tamamının veya bir kısmının alınması işlemidir.
  • Segmentel Mastektomi: Hastalıklı hücrelerin alınması işlemine verilen isimdir. Segmentel mastektomi, memenin ciltle beraber alınması (total mastektomi) ve cildi koruyarak (cilt koruyucu mastektomi) olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
  • Kemoterapi: Vücuda yayılan fakat tanı konulamayan kanserli hücreleri yok etmek için damar yoluyla uygulanan ilaç tedavisidir.
  • Radyoterapi: Tespit edilemeyen kanserli hücre topluluklarını yok etmek için kullanılan tedavi yöntemidir. Bu yöntem genellikle meme, koltuk altı ve çevre lenf bezleri için uygulanır.
  • Hormonoterapi: Bu tedavi yönteminde meme dokusuna etki eden hormonların etkisini azaltmak ve hastalığın yayılmasını önlemek amaçlanır.

Meme Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Meme kanseri tedavisinde kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavide başarı oranı o kadar artmaktadır. Meme kanserinde erken teşhis yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Meme kanseri ameliyatı amacı tümörün tamamen vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu aşamada hastalık ne kadar erken teşhis edilebilirse başarı oranı orantılı olarak yükselecektir. 3 farklı ameliyat süreci mevcuttur.

  1. Mastektomi: Memenin de kötü hücreler ile birlikte alınmasına mastektomi denir. Bu ameliyat sonrasında hastaya silikon protez veya kendi dokularından yeni meme yapılabiliyor.
  2. Cilt Koruyucu Mastektomi: Bu ameliyat türünde meme dokusu alınır fakat meme derisi korunabilir. Kalan derinin içine silikon protez yerleştirilebilir. Bu yöntem özellikle risk azaltıcı ameliyatlarda tercih edilir.
  3. Meme Koruyucu Ameliyat: Sadece tümörün ve bir miktar meme dokusunun alındığı ameliyat yöntemidir. Bu ameliyatta memenin yerinde bırakılarak estetik görüntüsünün bozulmaması ve hastanın bedensel ve psikolojik olarak etkilenmesi en aza indirebilmek amaçlanmaktadır. Bu ameliyat sonrasında 5-7 hafta süren radyoterapi tedavileri uygulanabilir.
  İdrardan Kan Gelmesi: Hematüri Nedir?

Günümüzde meme kanseri ameliyatlarında, zorunlu haller dışında memenin tamamının alınması gerekmiyor. Ancak memenin tamamının alınmasını gerektiren durumlarda meme onarım ameliyatları yapılarak hastaya yeni bir meme yapılabiliyor.

Meme Kanseri Ameliyatı Ücretleri

Her ameliyatta olduğu gibi meme kanseri ameliyatlarında da ameliyatı yapacak doktorun uzmanlığı, ameliyat yapılacak hastane, hastanın sosyal güvenlik durumu gibi faktörler ameliyat ücretlerinin değişmesine sebep olmaktadır. Ameliyat ücreti ile ilgili en doğru bilgiye doktorunuzdan ve hastanenizden ulaşabilirsiniz. Dilerseniz hemen buraya tıklayarak profesyonel bir destek alabilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR