Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı
Kanser vakaları her geçen gün artarken kişiler vücutlarında gelişen semptomlara yönelik daha hassas davranmaya başlamıştır. Özellikle kadınlarda meme yapısında meydana gelen değişimler veya ağrı hissi direkt olarak meme kanseri endişesi yaratabilmektedir. Meme dokusunda dolgunluk veya ağrı hissedilmesi meme içerisinde gelişen bir nodül durumuna bağlı olarak gelişebilir. Bu bilgi doğrultusunda sağlığı riske atmamak ve erken tanı şansı yakalamak için semptomların gözlemlenmesi önerilir. Memede dolgunluk hissi veya ağrı farklı sebeplerden kaynaklı da açığa çıkabileceğinden endişe duyulmamalı ancak mutlaka doktora danışılmalıdır.
Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı Neden Olur?
Meme dokusu, ergenlik döneminden itibaren üreme hormonlarına karşı hassasiyet gösteren bir dokudur. İçerisinde bulunan süt salgı bezleri, bezlere ait kanallar, yoğun yağ ve bağ dokuları hormonlarla bağlantılıdır. Bu duyarlılık ve değişimler genellikle kadınlarda gözlemlenir. Kadın fizyolojisinde doğurganlık hamilelik ve emzirme dönemlerinde hormon düzeylerinde değişimler görülür. Her bir meydana gelen değişim meme dokusundaki duyarlı dokularda da değişimler olmasıyla sonuçlanır. Değişimlerle birlik sayısı çeşitli meme rahatsızlıkları açığa çıkabilir.
Meme dokusu içerisinde kas, damar ve sinir dokusu arasında bağlantı vardır. Memede hissedilen ağrı ve şişkinlik şikayetleri bu dokulardan kaynaklı olabileceği gibi dokular arasındaki bağlantı sayesinde çevre dokulara ait hastalıklardan kaynaklı da açığa çıkabilir. Memede dolgunluk ve ağrı hissi genellikle menstrüel döngü ile gözlemlenir. Adet dönemi öncesinde meydana gelen hormonsal değişimler döngüsel meme ağrısı bir diğer adıyla mastaljiye sebebiyet verir. Döngüsel olmayan meme ağrısında ise meme dokusunda gelişebilecek bir travma veya diğer hastalıklar üzerine yoğunlaşılır. Memede gelişen hassasiyet ile şişkinlik ve ağrı hissiyatı genellikle birbirine eşlik eder. Meme dokusunda meydana gelen değişimler, menstrüel döngünün dışında aşağıda yer alan nedenlere bağlı olarak gözlemlenebilir.
-
- Hormonsal Düzensizlikler: Adet döngüsüne bağlı olarak östrojen ve progesteron seviyelerinde değişimler meydana gelir. Bu değişimler ise meme dokusuna ait hücrelerin büyüme ve gelişmeleri üzerinde etkilidir. Adet döngüsünün belirli dönemlerinde artan östrojen miktarına bağlı olarak progesteron seviyeleri azalır. Bu tür durumlarda memede dolgunluk hissi ve ağrı oluşabilir. Hormon seviyelerinde genel bir düzensizlik olan kişiler menstrüel döngüleri dışında da bu tür semptomlar gözlemleyebilir.
- Memedeki Fibrokistik Yapılar: Yine hormonlara bağlı olarak dokulardaki büyüme ve gelişme dönemlerinde farklılıklar oluşabilir. Bu farklılıklar ise zaman içerisinde meme içinde kistler veya fibrotik doku oluşumuna neden olabilir. Memede gelişen kistler veya fibrotik dokular meme içerisinde kitle olarak hissedilir. Bu hissiyatla beraber memede ağrı ve şişkinlik hissi de beraberinde gelir. Memede oluşan fibrokistler genellikle iyi huylu olsa da mutlaka kontrol altına alınmalı gerekli durumlarda doku örneği ile kanser taraması yapılmalıdır.
- Beslenme Alışkanlıkları: Yağlı ve işlenmiş gıda tüketimi fazla olan kişilerde meme dokularında gelişen şikâyet miktarı artabilir. Tüketilen besin öğelerinin fazla olması ve kişinin bununla beraber kilo almasıyla birlikte memede hassasiyet ve ağrı gelişebilir.
- Kas İskelet Problemleri: Egzersiz sırasında veya günlük hayatta yapılan ters bir harekete bağlı olarak göğüs kaslarının fazla kasılması meydana gelebilir. Bu durumda kaslarda gelişen ağrı memede gelişiyormuş hissiyatı yaratabilir. Özellikle büyük meme boyutuna sahip olan kadınların sırt, boyun ve omuz kaslarına yönelik fazla egzersiz yapmasına bağlı olarak meme dokusunda da ağrı gelişebilir.
- Travma: Meme dokusunda fiziksel olarak bir travma gerçekleşmesi sonucunda da ağrı ve şişkinlik şikâyeti oluşabilir.
- Kitlesel Lezyonlar: Nadir olarak görülen sebeplerden biri ise kitlesel lezyonlardır. Meme içerisindeki iyi veya kötü huylu kitlelerin çevre dokulara baskı geliştirilmesine bağlı olarak ağrı ve şişlik hissi açığa çıkabilir.
- Emzirme ile İlişkili Durumlar: emziren annelerde süt salgısında artış görülür. Bu artışla beraber meme başı ve süt bezlerinde mastit olarak adlandırılan iltihaplanmalar gözlemlenebilir. Mastit dışında egzama ve doku hassasiyeti de gelişebilir. Tüm bu travmalara bağlı olarak meme ağrısı veya şişkinlik şikayetleri meydana gelebilir.
- İlaç Yan Etkisi: Meme dokusunda meydana gelen değişimler nadir olarak ilaç yan etkisi olarak da açığa çıkabilir. Kullanılan hormon ilaçları, antibiyotikler veya antidepresanlar yan etki olarak meme dokusunda şişlik ve ağrı yaratabilir.
- Mondor Hastalığı: Meme çevresinde bulunan toplar damarları etkileyen bir hastalıktır. Damar içi pıhtılaşmaya bağlı olarak dolaşım yetmezliği açığa çıkması şeklinde bir ilerleyişe sahiptir. Dolaşım bozukluğu ise beraberinde memede ağrı ve şişkinlik hissiyatı yaratır.
Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir?
Memede dolgunluk hissi ve ağrı hormonsal değişimlere kaynaklı gelişebildiği gibi bazı durumlarda meme içerisinde gelişen kistler veya lezyonlara bağlı gözlemlenebilir. Kistlerin ve lezyonların onkolojik incelemeye alınması gerekir. Genellikle iyi huylu olarak tespit edilirler ancak bazı durumlarda kötü huylu kitleler tespit edilebilir. Bu tür durumlarda kişi kanser vakasıyla karşı karşıya kalır. Kanserin ilerlemesini önlemek ve farklı dokulara yayılmasını durdurmak için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulur. Radyoterapi ve kemoterapi gibi medikal tedaviler ile kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenir. Bazı durumlarda meme kanseri ameliyatı gerçekleştirerek meme dokusu alınır. Bu sayede kanserin tekrarlanmasının önüne geçilmesi hedeflenir.
Memede dolgunluk hissi ve ağrı çok ciddiye alınmaması gereken bir sağlık durumundan kaynaklı da olabilir. Anlık olarak bir travma gelişmesi, fazla göğüs kası egzersizi yapılması veya regl dönemlerine bağlı olarak hormonsal değişimler meme hissiyatında değişiklikler yaratabilir.
Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Memede dolgunluk ve ağrı hissetmesine bağlı olarak kadınların ilk aklına gelen sağlık birimi kadın hastalıkları ve doğum birimidir. Ancak jinekolojik inceleme yerine meme dokusunda meydana gelen değişimler genel cerrahi ve gerekli durumlarda onkoloji birimi tarafından incelenmelidir. Genel cerrahi ile yapılacak görüşme ardından cerrahın ihtiyaç duyması halinde daha kapsamlı tetkikler için onkoloji ve radyoloji birimine sevk gerçekleştirilir.
Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı Nasıl Geçer?
Memede dolgunluk hissi ve ağrının nasıl geçeceği neden oluştuğuna göre yine değişkenlik gösterir. Vücudun adet döngüsüne bağlı olarak gelişmesi halinde, adet döneminin başlamasıyla normal düzeylere gelen hormon seviyeleriyle beraber semptomlar da azalır. Bölgedeki kaslara bağlı gelişmesi halinde ise kas dokusunun kendisini iyileştirilmesiyle beraber yine bu hissiyat geçer.
Kist veya nodüle bağlı gelişmesi halinde cerrahi müdahalelerle kist ve nodüllerin alınmasına bağlı olarak da semptomlar azalabilir. Şişkinlik ve ağrı hissinin altında neyin olduğunun bulunamaması ancak kişinin şiddetli bir ağrıyla mücadele etmesi durumunda ise ağrı kesmesine yönelik çeşitli ilaç tedavilerine başvurulabilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR