Whatsapp

Memede Kist

Anasayfa » Blog » Memede Kist

Meme üzerinde yapılan elle muayene sırasında kişi tarafından fark edilebilen kitle oluşumları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Ele gelen kitle ve kitleler iyi huylu kistler, fibroadenomlar veya travmaya bağlı gelişen yağ nekrozu gibi olgulardan kaynaklı oluşabilir. Bunların yanı sıra kanser belirtisi olarak da gözlemlenen kitleler kadınlarda endişeye neden olabilir. Öncelikle, memede gelişen her kitlenin kanser olmadığı bilinmelidir. Hissedilen kitleler genellikle iyi huylu meme kistleridir. Ancak genel tedbirin elden bırakılmaması sağlıklı bir yaşam için son derece kıymetlidir. Bundan dolayı memede bir kitle hissedilmesi halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Gerekli tetkikler ve incelemeler ile hissedilen kitlenin neyden kaynaklı oluştuğu öğrenilir. Kitlenin oluşumu altında meme kisti yatması halinde ise bilinmesi gereken başlıklar bulunur. Meme kistinin ne olduğunun bilinmesi ve hangi aşamadan sonra tehlikeli olabileceğini bilmek endişe duymak yerine doğru bir şekilde hareket etmenin temelini oluşturacaktır.

Memede Kist Neden Olur?

Meme kistleri, yuvarlak şekillere sahip içi sıvı dolu kistik yapılardır. Meme içerisinde oluşan kitlelerin büyük bir çoğunluğu meme kistidir. Meme kistleri genellikle kırklı yaşların ardından gelişir. Çoğu zaman kadınlarda görülmesiyle beraber bazı durumlarda erkeklerde de görülebilir. Kistlerin boyutları da kişiden kişiye değişir. Mikrokist olarak adlandırılan küçük yapıda kistler olduğu gibi büyük yapıda kistler de bulunabilir. Mikrokistler özel görüntüleme teknikleri sırasında açığa çıkarken büyük boyuttaki kistler ise kişinin kendisinin gerçekleştireceği bir fiziksel muayenede bile hissedilebilir. 

Meme kisti, vücutta meydana gelen hormonsal dalgalanmalara bağlı meme dokusu içerisinde sıvı birikmesi doğrultusunda gelişir. Meme kisti gelişiminde hormonsal dalgalanmalar temel neden olarak düşünülürken kistlerin asıl oluşum nedeni günümüzde hala bilinmemektedir. Ancak bazı durumların meme kisti oluşumunda etkili olduğu düşünülür. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Süt kanallarında tıkanıklık oluşması
  • Meme dokusunda enfeksiyon gelişmesi
  • Menstrüel döngüye bağlı olarak meydana gelen hormonsal değişiklikler
  İstemsiz Kilo Kaybı Neden Olur?

Meme kistlerinin%80’i iyi huylu kitlelerdir. Ancak kötü huylu ihtimalinin değerlendirilmesi ve gerekli tetkikler ardından kesin iyi huylu olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu sayede kitleler hastayı rahatsız edene kadar sadece hastanın gözlem altında tutulması yeterlidir. Ancak kötü huylu bir kitlenin tespit edilmesi halinde kitle mutlaka meme dokudan uzaklaştırılmalıdır. Kanserleşmenin tespit edilmesi halinde bazı durumlarda kemoterapi gibi ilaç tedavilerine de ihtiyaç duyulabilir.

Memede Kist Belirtileri Nelerdir?

Meme kistleri çeşitli belirtiler açığa çıkarabilir. En sık karşılaşılan belirtisi meme dokusunda hissedilen kitle oluşumudur. Meme kistinin iyi huylu olması halinde hissedilen kitle pürüzsüz bir yumru şeklindedir. Ancak meme kistinin boyutu ve türüne göre gözlemlenen belirtiler değişkenlik gösterir. Basit meme kistleri de ağrı oluşumuna neden olabilir. Ağrı oluşumunun temelinde kist boyutu ve oluştuğu yer oldukça önemlidir. Çevredeki damar veya süt kanallarına baskı yapması halinde kadınlarda meme kistine bağlı olarak ağrı gelişebilir.

Memede gelişen kistlerin mikrokist olması halinde kişiler kitle oluşumu hissetmeyebilir. Bu durum kist boyutu büyüyene kadar kistin fark edilmemesi ile sonuçlanır. Gelişen kistin kötü huylu olması halinde geç teşhis edilmesi hastanın sağlığı için tehlike oluşturabilir. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı unutulmamalıdır. Bundan dolayı meme kisti belirtileri gözlemlenene kadar beklenmemeli yıllık rutin muayeneye gidilmelidir. 

Memede Kist Çeşitleri Nelerdir?

Meme kistleri genellikle ultrasonografik görüntüle teknikleri ile açığa çıkar. Görüntüleme sırasında elde edilen bulgular kistin yapısı ile ilgili bilgi verir. Elde dilen bulgular meme kistinin hangi çeşide ait olduğunun tespit edilmesini sağlar. Meme kist çeşitleri, hastanın durumunun ciddiyetinin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Meme kist çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

  • Basit Meme Kisti: Kansere dönüşme ihtimali olmayan kistlerdir. Meme dokusunda herhangi bir değişime neden olmayan bu kistlerin içi sıvı doludur. İçerisinde damar yapısı bulunmaz.
  • Komplike Meme Kisti: Meme kistinin komplike bir kist olması halinde kist içerisinde debris, kan, protein ve epitel hücreler yer alır. Meydana gelen kist görünümü üzüm salkımına benzerdir.
  • Yoğun İçerikli Meme Kisti: Kist içerisinde biriken sıvının çok yoğun olduğu haldir. Yoğunluk nedeni ile kist içerisinde meydana gelen birikimin sıvı mı yoksa hücre ile mi dolu olduğu anlaşılmayabilir. Düzenli takip gerektiren bir kist şeklidir. 
  • Meme Çeperinde Çıkıntı Yaratan Kistler: Basit meme kistlerinin hatları belirgin ve yuvarlaktır. Bazı kist türlerinde ise bu durum farklı olabilir. Çıkıntı yaratan kistler, kist duvarından kistin içerisine doğru çıkıntılı olan kistlerdir. Kanser taraması gerektiren bir kist türüdür.  
  • İç Yapısı Düzensiz Meme Kisti: Bu tür kistlerin içerisinde kanama veya doku artığı birikimi söz konusudur. İçerisindeki sıvının düzenli olmamasına bağlı olarak takip altına alınması gereken bir kist türüdür.
  B12 Vitamini Ne İşe Yarar? B12 Eksikliği Nedir?

Memede Kist Kaç Cm Tehlikelidir?

Meme kistleri farklı boyutlarda olabilir. Bir meme kisti hep aynı boyutta kalabileceği gibi zaman içerisinde büyüyebilir. Meme kistinin güvenli kabul edildiği herhangi bir santimetre yoktur. Ancak 2- 3 cm’den fazla olan kistler çevredeki dokulara baskı yapacağından ağrı oluşabilir. Gelişen kistin boyutu ve yapısı doktor tarafından detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bu sayede kistin iyi veya kötü huylu olduğu anlaşılabilir.

Memede Kist ve Kitle Arasındaki Fark Nedir?

Meme kisti ve kitlesi farklıdır. Her ikisi arasında bulunan farklar kişide gelişen durumun kist mi veya kitle mi olduğunu gösterir. Ancak ayrımın tam olarak yapılabilmesi için detaylı inceleme gerektiği unutulmamalıdır. Kistler, çoğu zaman iyi huyludur. Kitleler ise tümör olarak adlandırılır. Meme kistleri, düzgün kenarlı, pürüzsüz, hareketli ve adet döngüsüne bağlı olarak yapısında değişimler meydana gelen oluşumlardır. Çoğu durumda ağrıya sebebiyet verebilir.

Meme kitleleri bir diğer adıyla tümörleri ise çoğu zaman ağrısızdır. Sert, kolay bir şekilde hareket ettiremeyen, adet döngüsünden bağımsız gelişen ve değişime uğramayan yapılardır. Bu 2 yapı arasındaki fark hastanın kendisi tarafından fark edilmeyebilir. Bundan dolayı meme yapısında bir değişim hissedilmesi halinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Memede Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme kistlerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazılarına müdahale edilmesi gerekir. Hormonsal dalgalanmalara bağlı olarak açığa çıkan kistler herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bu kistler zaman içerisinde kendiliğinden küçülerek kaybolurlar. Ancak kistin müdahale edilmesi gereken bir boyutta veya yapıda olması halinde tedavi planlanması yapılmalıdır. Kist yapısının belirlenmesi tedavi planlanmasında son derece önemlidir. İçi sıvı dolu, büyük boyutta olan kistlerin içeriği aspire edilir. Gerekli boşaltma işleminin yapılması ardından kist 6 ay kadar ultrasonografik yöntemler ile takip edilir. Kist yapısının komplike olması halinde kanser gelişimi riskini tespit etmek adına biyopsi yöntemiyle tarama yapılır. Kistin gelişimini önlemek veya kanserleşme riskini önlemek için cerrahi müdahalelere başvurulur. Yapılan cerrahi müdahaleler kapsamında kitle memeden alınır.

  Terleme Nedir, Neden Terleriz? Aşırı Terleme Neden Olur?

Meme kistinin enfeksiyona bağlı gelişmesi durumunda ise antibiyotik tedavisine başvurulur. Yapılan drenaj işlemi sonrasında tedavi antibiyotik ile desteklenerek hastanın şikayetleri tamamıyla ortada kaldırılır.

Memede Kist Ameliyatı Riskli Midir?

Memede kist ameliyatına ihtiyaç duyulması halinde ameliyat ertelenmeden kısa süre içerisinde gerçekleştirilmelidir. Meme kisti ameliyatı hastane koşullarında genel anestezi altında yapılır. Kistin boyutuna ve yapısına göre ameliyat süresi 3 saate kadar uzayabilir. Meme kisti ameliyatı anestezi içeren bir ameliyat olmasına bağlı olarak, anestezi ile gelişen risklere sahiptir.

Ameliyat sırasında kanama görülme ihtimali düşüktür. Kistin çıkarılması sırasında kanama gerçekleşmesi durumunda ise kistin mutlaka patolojik taramaya gönderilmesi gerekir. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR