Whatsapp

Mide Balonu Ne Kadar Süre Kullanılır?

Anasayfa » Blog » Mide Balonu Ne Kadar Süre Kullanılır?

Mide Balonu Ne Kadar Süre Kullanılır?

Mide balonu, mideye yerleştirilen bir balondur. Bu balon yerleştirildikten sonra hava veya sıvı ile 400-700 cc hacme kadar şişirilir. Şişirilen silikon balon, diyet ve egzersizle kilo veremeyenlerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bu yöntemde, ameliyat riski yüksek olan hastalara endoskopik olarak uygulanır. Geçici bir kilo verme yöntemi olduğunu unutmamakta fayda var. Mide balonu 6 ay ile 1 yıl arasında kullanılabilir. Kullanım süreleri markadan markaya farklılık gösterir. Mide balonu markaları:

  • Medsil; Medsil marka balonlar, midede 6 ay boyunca kalabilir. Rus marka bir balondur. Endoskopik yöntemle, hastaya anestezi verildikten sonra ağzından yerleştirilir ve aynı şekilde ağızdan çıkarılır. Türkiye’de en çok kullanılan balon markalarından biridir.
  • Spatz3; Spatz, ayarlanabilir balon sistemi balonun hacminin ayarlanabildiği tek sistemdir. Balona bağlı şikâyetleri en aza indirmek üzere tasarlanmıştır. Balon şikâyetler doğrultusunda havası alınabilir. Aynı şekilde kilo vermeyi artırmak için tekrar hacmi artırılabilir. 12 ay boyunca kullanılabilir.
  • Orbera; Orbera mide balonu, Amerika’da klinik kullanımı için FDA tarafından onaylanmıştır. 2015 yılında onay alan bu balon 12 ay boyunca midede kalabilir. 1991 yılından itibariyle de Avrupa’da kullanımı yaygındır.
  • Elipse; Elipse mide balonu, endoskopi ve anestezi gerektirmemesi bakımından diğerlerinden farklılık gösterir. Yutularak yerleştirilen balon, sindirim sistemi yardımıyla dışkı ile beraber atılır. Yutularak oral yoldan yerleştirilen bu balon, 4 ila 5 ay boyunca midede kalır sonrasında ise kendiliğinden erir.

Mide Balonu Neden Delinir?

Mide balonu, endoskopi ile uygulanarak mideye yerleştirilir. Midede hacim alması sağlanan silikon bir balondur. Hasta sedasyon altında olduğu için yapılan işlemlerin acısını veya ağrısını hissetmez. Balonun silikon yapıda olması, diğer silikonlar gibi delinmesine, içerisinde bulunan hava veya sıvının dışarıya çıkmasına neden olur. Bilinenin aksine patlamayan balonlar, delinmesinin birçok nedeni vardır. Her ne kadar mide asidine oldukça dayanıklı üretilse de, mide asidinin yüksek seviye de olmasından kaynaklı delinebilir. Mide asidinin yükselmesi veya düşmesinin birçok nedeni vardır. Hastanın gastrit problemi varsa ve bu neden dolayı mide asidinde dengesizlikler oluşuyorsa bunu doktoruna söylemesi gerekir. Buna bağlı olarak hastaya diyet listesi yapılır ve en uygun balon bulunması sağlanır.

  Sıcak Çarpması (Hipertermi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mide asidi dışında dış etkenler ile mide balonu delinmesine sebebiyet verir. Dışarıdan alınan bir darbe mide balonun delinmesine neden olabilir. Hasta mide balonun delindiğini gözlemleyerek rahatlıkla anlayabilir. Mideniz, nasıl ameliyat sonrasında mide balonuna tepki veriyorsa, aynı şekilde değişiklik olduğunda da tepki verir. Karın ağrısı, şişkinlik, kramp, reflü artışı, bulantı gibi yan etkiler ise operasyondan sonra görülebilen olası etkilerdir ve ortalama 24 ila 72 saat içerisinde kaybolabilirler. Vücudu hassas kişilerde ise bu rahatsızlık devam ettiği takdirde gerekli ilaç verilir. Aynı şekilde balon takıldıktan sonra karın ağrısı 24 saati geçen hastaların doktora görünmesinde fayda vardır. Mide balonun delindiği saptanan hastaların balonu tekrardan takılır. Tekrardan hastanın durumu kontrol edildikten sonra balon mideye yeniden yerleştirilir.

Mide Balonu Hangi Durumlarda Takılır?

Mide balonu, uzun süredir kullanılan, 4-6 ayda kilolarının %10 ila %15’ini verebilen bir obezite tedavi yöntemidir. Vücut kitle indeksi 27 ve üzeri olan, 18-70 yaş arası, daha önce obezite cerrahisi geçirmemiş bireylere uygulanabilir. Ayrıca mide balonu, ameliyat olmak istemeyen veya anestezi almasını engelleyecek bir hastalığı (yutulabilir mide balonu olanlar hariç) için alternatif bir tedavi yöntemidir. Mide balonunu bir hastanın kullanabilmesi için, ciddi bir mide rahatsızlığının bulunmaması önerilir. Eğer ciddi bir reflü veya gastrit problemi varsa balonun delinmesi ve tekrardan balonun yerleştirilmesi gerekebilir. Aynı zamanda vücut kitlesi 27 altında olan bireylerin kullanımı önerilmez.

Hastaların mide balonu ile edindikleri beslenme alışkanlıklarını gelecekte de sürdürmeleri çok önemlidir. Böylece verdikleri kiloları geri alamazlar. Mide balonuyla sağlıklı yaşama adapte olma süreci başlatılır. Mide balonu sonrasındaki süreç oldukça önemlidir. Hastaların doktorlarının ve diyetisyenlerin dediklerine harfiyen uyulması gerekir. Uyulmadığı takdirde, midede küçülmenin aksine genişleme olması mümkündür. Buna bağlı olarak kilo alma veya ciddi mide, bağırsak rahatsızlıklarıyla karşılaşma durumları olabilir. Bu yüzden taktırmadan önce bütün sağlık koşullarınızı gözden geçirmeli yaşanabilecek riskleri hesaplamanız tavsiye edilir.

  Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirmeniz İçin 5 Neden

Kimler Mide Balonu Taktırabilir?

Kilolarından rahatsız olan, diyet ve egzersiz gibi yöntemlere rağmen kilo veremeyen veya obezite şikâyeti olan kişiler mide balonunu taktırabilir. Kişilerin bu yöntemle genellikle 10 ila 30 kilo arasında bir kilo kaybı yaşamaları beklenir. Yasal olarak bir kişinin kendi iradesi ile mide balonu ameliyatı olması için yasal alt sınır 18 yaş olarak bilinmektedir. Eğer 18 yaşından büyük ve sağlıklı kilonuzda değilseniz kullanabileceğiniz alternatif bir yöntemdir. Başka kilo verme ameliyatı olmamış ve diğer yöntemlere uygun olmayan kişiler mide balonu işlemi önerilmektedir. Mide ülseri, geniş mide fıtığı varlığı veya gebelik durumlarında mide balonu uygulanmaz. Mide bulantısı, ağrı, ülser, mide kanaması, mide delinmesi, bağırsak tıkanıklığı çok nadir de olsan ameliyat ile görülen kısa süreli komplikasyonlardır. Önceden bu gibi şikâyetleriniz olduysa doktoranıza ileterek sonrasında oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önüne geçmiş olursunuz. Eğer bilinen bir mide rahatsızlığınız yoksa ve yaşınız 18’den büyükse aşağıdaki durumlarda intragastrik balon sizin için bir seçenek olabilir:

  • Vücut kitle endeksiniz (BMI) 30 ile 40 arasında
  • Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini taahhüt etmeye, düzenli tıbbi takip yaptırmaya ve davranış terapisine katılmaya isteklisiniz.
  • Daha önce mide veya yemek borusu ameliyatı geçirmediyseniz
  • Mide balonları, fazla kilolu olan herkes için doğru bir seçim değildir. Bir tarama süreci, doktorunuzun prosedürün sizin için faydalı olup olmayacağını görmesine yardımcı olacaktır.

Mide Balonu Patlarsa Ne Olur?

Obezite diyet, davranış değişikliği, ilaç tedavisi ve cerrahi gibi tedavi seçenekleri ile yaygın bir hastalıktır. Daha geleneksel bariatrik ameliyatlar için aday olmayan hastalar, endoskopik olarak yerleştirilmiş intragastrik balonlardan (IGB) yararlanabilir. Yaralanan hastaların bilmesi gereken birkaç yanlış bilgiden biri de mide balonu hakkındadır. Mide balonları, süs balonları gibi patlamaz. Mideye yerleştirilen silikon balonlar zamanla mide asitine bağlı veya dış etkenlere bağlı olarak delinebilir, ama patlamaz. Patlamayan bu balona, bu ismin verilmesinin tek nedeni yapısının balona benzemesidir. İsminden patlayabilir imajı sergilese de öyle bir durum yoktur. Bu yüzden hastalar gönül rahatlığı ile balonu kullanabilirler. Günümüze kadar herhangi bir hastanın midesindeki balonun patladığına dair bir şikâyette bulunduğuna rastlanılmamıştır.

  Fodmap Diyeti Nedir? Fodmap Diyeti Örnek Menü

Mide Balonu Çıkarılmazsa Ne Olur?

Mide balonları, mideye yerleştirilerek bireylerin kilo verme sürecini hızlandıran bir yöntemdir. 18 yaşını geçmiş ve kilo sorunları yaşayan kişilerin, sağlık yaşama geçerken alabilecekleri yardımlardan biridir. Mide balonu yapısına bağlı olarak 6 ila 12 aya kadar midede erimeden durabilir. Bazı mide balonları kendiliğinden eriyerek midede yok olabiliyorken, bazıların ise mideden ameliyat yardımıyla çıkarılması gerekir. Zamanında çıkarılmamış balonlar, midede rahatsızlık vermeye başlar. Aynı zamanda balonun delinme riski de artmış olur. Çünkü bahsettiğimiz gibi balonlar midede 6 ila 12 aya kadar kalabilecek şekilde ayarlanmıştır. Çıkarılamayan balonun sindirim yoluyla veya ameliyat ile çıkarılması sağlanır. Böylelikle hastanın midesi, az besinle doyar. Bu şekilde mide balonu çıkarsa da kilo vermesi devam edebilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR