Whatsapp

Mide Balonu Takıldıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Anasayfa » Blog » Mide Balonu Takıldıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide Balonu Takıldıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide içi balon, midenin içine yerleştirilen ve have veya su ile doldurulan silikon bir balondur. Balon, midende yer kaplayarak, daha az miktarda yiyecek ile tok hissetmeye yardımcı olur. Mide balonu, 18 yaşından büyük 70 yaşından küçük, kilo şikayeti olan bireylerin yaptırması tavsiye edilir. Mide balonu ameliyatı gibi operasyonlarda, öncesinde, sırasında ve sonrasında beslenme oldukça önemlidir. Şunu unutmamak gerekir, mide balonu sizi sağlıklı bir yaşama hazırlar.

Ameliyattan 12 saat önce katı 8 saat önce de sıvı besin tüketilmemeli aynı zamanda da bolca su içilmelidir. Ameliyat bittikten 2 veya 4 saat arasında hastanin midesinde kramp ve ağrı olabilir. Kramp ve ağrıların boyutu hastanın acı eşiğine bağlı olarak değişmektedir. Mide balonu takıldıktan sonra ilgili sağlık kurumundaki diyetisyen hastasına özel diyet listesi hazırlar. Hastanın bu listeye harfiyen uyması beklenir. Hasta mide balonu ameliyatı sonrasında beslenmesine dikkat etmeli. Etmediği takdirde, hastanın çektiği o kadar acı boşuna gitmiş olur. Hasta kilo veremez ve sağlıklı beslenmeye geçiş yapamaz. Hastanın midesinde balon olduğu dönemdeki beslenmesini üç döneme ayrılabilir. Birinci dönem sıvı diyet, ikinci dönem püre diyeti, üçüncü dönem ise katı gıdalara zenginleştirilmiştir.

Birinci Dönem; Sıvı Diyet

Hastanın erken dönemde katı gıda tüketmesi, ağrı gibi semptomların artmasına neden olur. Bu yüzden hastanın özellikle ilk 4 gün sadece sıvı besinler tüketmelidir.

  • Kahvaltı: şekersiz tanesiz el yapımı meyve suyu.
  • Öğle ve akşam: Et veya tavuk suyundan (içerisinde salça, baharat, yağ, limon, soğan ve sarımsak olmadan) çorba.
  • Ara öğünler: Laktozsuz süt veya ayran.
  Huzursuz Bacak Sendromu ve Beslenme

İkinci Dönem; Püre Diyeti

Hastanın ameliyat sonrası bulantıların kesilmesi beklenir. Bulantıları geçene kadar sıvı gıda tüketilmesi tavsiye edilir. Yaklaşık 3 ila 4 gün arasında geçen bulantılardan sonra püre dönemine geçilmelidir. Püre döneminde, yumuşak, ezilen veya blenderdan geçirilmiş gıdalar tüketilmelidir. Bu besinlerin şeker ve yağ bakımından fakir olmasına dikkat edilmeli.

  • Kahvaltı: Çatalla veya blenderla ezilmiş haşlanmış yumurta ve peynir
  • Öğle ve Akşam: Blender edilmiş et, tavuk, sebze veya balık suyu çorbaları. Haşlanmış yağsız ve baharatsız ezilmiş balık veya et yemekleri.
  • Ara öğün: Süt, ayran, yoğurt, kefir, meyve püresi, kısacası protein bakımından zengin gıdalar.

Üçüncü Dönem; Katı Gıda Takviyesi

Mide, balonun varlığına alıştıktan sonra normal beslenmeye yani katı gıdalarla beslenmeye geçilir. Bu dönemde porsiyonların boyutu ve sıklığı oldukça önemlidir. Protein bakımından zengin kalori bakımından fakir besinler tavsiye edilir. Bura dönemde yiyeceğini ürünleri, doktorunuz tarafından size özel hazırlanan listelerde bulabilirsiniz.

Mide Balonu Çıkarıldıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide balonu öncesi ve takılıyken beslenme kadar çıkarıldıktan sonraki dönem de oldukça önemlidir. Ameliyat ile hastanın düzenli, sağlıklı bir hayata geçiş yapması beklenir. 6 ila 12 ay midede kalan balon çıkarıldıktan sonra yenilen sağlıklı yemekler yerini sağlıksız, yüksek kalorili yiyeceklere bırakmamalı. Bu yüzden eğer kendinizi ayarlayamıyor gibi hissediyorsanız bir doktor yardımıyla diyetinize devam edebilirsiniz. Unutmayın ki diyet sadece kilo kaybetmek için yapılmaz. Diyet de mide balonu gibi sağlıksız bir yaşamı tercih etmeyen herkes tarafından uygulanabilir.

Mide balonuyla birlikte edinilen bir diğer alışkanlık ise dengeli beslenmedir. Günlük kalori ihtiyacını yağ, karbonhidrat, protein, sebzeler ve meyvelerle zenginleştirilmiş yiyeceklerden karşılanması gerekir. Bu yüzden, bireylerin balonları alındıktan sonra da abur cubur ve fastfood ürünlerinden olabildiğince az sıklıkla tüketilmesi önemlidir. Mide balonu sonrasında yenilen yiyeceklerin dikkat edilmemesi, verilen kiloların tekrardan geri alımına neden olabilir. Kalori bakımından zayıf olduğu kadar vitamin ve protein bakımından da oldukça güçlü ürünlerin tüketilmesi, mide balonu sonrasında da kilonuzu korumanıza yardımcı olur.

  Hemoroid (Basur) Nedir?

Mide Balonu Varken Neler Yenmelidir?

Mide balonu, sıvı veya hava ile dolu olan silikon yapıda bulunur. Mideye yerleştirilerek kilo sorunu yaşayan bireylerin sağlıklı yaşama geçişi beklenir. Mide balonu ameliyatı sonrasında midede bulunan balona zarar verilmemeli. Bu yüzden de beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşama geçiş için tercih edilen balon, midede bulunurken neler yenildiğine ve içildiğine dikkat edilmeli. Midenizde en az 6 ay size eşlik edecek olan balon varken kalori bakımından fakir, besin değeri bakımından da oldukça zengin ürünler tercih edilmelidir.

İlk 3 ila 4 gün arasında hastaların alışma süresine bağlı olarak, sıvı gıdalar tüketilmelidir. Bolca su tüketimi, şekersiz çay veya kahve alımı, laktozsuz süt ve ayran gibi ürünler, hastanın ağrıların ve krampların azalmasına yardımcı olur. Hastanın diyet listesinde katı besinlerin yer alabilmesi için en az 10 gün geçmesi gerekir. Katı ve sıvı gıda tüketimi arasında püre formunda tüketilecek gıdalar yer alır. Bu dönemlerin hiçbirinde hazır, paketlenmiş gıdalar (çikolata, cips, kek veya fastfood) kullanımı önerilmez. Püre döneminde tane halinde bulunan çorbaları blender edilerek tüketilebilir. Aynı zamanda, yoğurt, meyve püreleri ve sebze püreleri de bu dönemde hastaya oldukça yardımcı olacaktır.

Mide Balonu İle Neler Yenmez?

Midede bulunan asit düzeyi içerisine balon yerleştirildikten sonra belirli bir düzeyde kalması gerekir.  Asit değerindeki artışların boyutuna bağlı olarak balon delinebilir veya kusmaların artmasına sebebiyet verebilir. Mide balonu takılmadan 12 saat önce katı gıdaları bırakmalı, 6 saat önce de sıvı tüketimi durmalıdır. Ameliyat ile birlikte sağlıklı bir yaşama adım atılacağı için öncesi, sırasında ve sonrasındaki tüketilen besinler de önemlidir.

Mide balonuna alışma süreci üç başlıkta toplanabilir. Mide balonu takıldıktan sonra, hastaya bağlı olarak olarak, 3 ila 4 gün boyunca katı veya püre halde gıda tüketemez. Onun yerine, yağsız, baharatsız, şekersiz ve içerisinde tane bulunmayan sıvılar tüketilmelidir. Anide katı gıdalar tüketilmesi, midede yer alan balonun alışma sürecine sıkıntı çıkarır. Bu sıkıntıyla birlikte ameliyat başarısızlıkla sonuçlanabilir veya hastanın beklenenden fazla ağrı çekmesine sebebiyet verebilir.

  Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Sıvı gıda tüketiminin ardından püre dönemi başlar. Püre döneminde hasta püre haline getirilmiş yağsız ve şekersiz ürünler tüketir. Aşırı kalorili veya dengesiz besinler püre halinde tüketilemez. Paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Katı gıda tüketimine geçildikten sonra hastaların sıvı veya püre şekilde gıdaları ayırmasına gerek kalmayacaktır. Ama yine de paketlenmiş gıdalardan ve aşırı yağlı ürünlerden uzak durması gerekir.

Mide Balonu Varken Oruç Tutulur Mu?

Mide balonu varken düzenli beslenmek çok önemlidir. Ara öğünlerle zenginleştirilmiş besinler tercih edilmelidir. Mide bir süre aç kaldıktan sonra aniden besin alımında bunu depolamak isteyecektir. Depolama sonrasında kilo vermeye çalışırken kilo alabilirsiniz. Aynı zamanda uzun zaman aç kalmak bünyenizi zayıf düşürebilir. Bundan dolayı da mide balonu varken oruç tutmak tavsiye edilmez. Özellikle sıkı bir diyet yaparken, bir anda besin alımı en iyi ihtimalle mide ağrısına sebep verir. Ramazan ayı ile birlikte mide balonu varken oruç tutulmaması sağlığınız için daha iyi olacaktır. Mide balonu çıkarılmış ve üzerinden bir yıl geçtikten sonra, doktorunuz tarafından hazırlanmış Ramazan menüleri ile sağlıklı oruç tutmanızda herhangi bir sakınca bulunmaz.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR