Whatsapp

Mide Ekşimesi Nedir?

Anasayfa » Blog » Mide Ekşimesi Nedir?

Mide Ekşimesi Nedir?

Mide ekşimesi yaygın olarak görülen ve günlük hayatı zorlaştıran rahatsızlıklar arasında yer alır. Beslenme alışkanlıkları ve diğer etkenlere göre kimi zaman etkilerini daha şiddetli olarak gösteren bu rahatsızlık çeşitli tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Besinleri sindirme işlevini yerine getiren midede bulunan asidik sıvı yemek borusunda iltihaba neden olur. Mideyi koruyan iç çeper yemek borusunda bulunmaz.

Bu nedenle yemek borusuna ulaşan mide asidi bu alanın yıpranmasına ve ilerleyen dönemlerde iltihaplanmasına yol açar. Mide asidini arttıran yiyecek ve içecekler ekşime ve yanma hissinin çoğalmasına neden olabilir. Dolayısıyla bu rahatsızlığı yaşayanların bazı beslenme kurallarına uyarak şikayetlerin etkisini azaltabileceği uzmanlar tarafından belirtilir.

Mide Ekşimesi Neden Olur?

Mide asidi ve diğer sindirim sıvılarının yemek borusunu iltihaplı hale getirmesi sonucunda mide ekşimesi meydana gelir. Ayrıca midede oluşan iltihaplanmalar da mide yanması ve ekşime sorununun oluşmasına neden olur. Sık rastlanılan mide rahatsızlıklarından olan Helicobacter Pylori mide koruyucu çeperinin içine yerleşerek çoğalmaya başlar. Hazımsızlık, bulantı ve diğer etkilerin yanında mide ekşimesi de bu bakteriyi taşıyanlarda görülen şikayetler arasında yer alır. Antibiyotiklerle tedavi edilen bu bakteri midede görülen ülser, gastrit ve diğer rahatsızlıkları tetikleyen etkenler arasında gösterilir. Buna benzer olarak mide ekşimesine neden olan birçok neden bulunur. En sık gözlemlenen mide ekşimesi nedenleri şunlardır:

  • Reflü,
  • Helicobacter Pylori,
  • Gastrit,
  • Ülser,
  • NSAID türü ilaçlar,
  • Yanlış beslenme,
  • Alkol,
  • Sigara,
  • Gebelik,
  • Yemek borusu rahatsızlıkları.

 

Portakal ve greyfurt suyu gibi asidik içecekler sık tüketildiğinde mide ekşimesine yatkın olan kişileri olumsuz etkiler. Bununla birlikte domates  gibi asit yönünden zengin olan besinler de az tüketilmesi gerekenler listesine alınabilir. Alkol ve sigara diğer hastalıklarda olduğu gibi mide ekşimesi rahatsızlığı yaşayanlar için de tüketilmemesi tavsiye edilenler arasında yer alır. Mide kapakçığının işlevini yerine getirmesini zorlaştırdığı belirtilen sigara tüketimi dolaylı yoldan mide ekşimesine sebebiyet verir. Gebelik durumunda da benzer semptomlar gözlemlenir. Beslenme ve diğer günlük alışkanlıklarınızı tavsiye edilen hususlara göre düzenleyerek mide ekşimesi probleminin etkilerini azaltabilirsiniz.

  Lifli Gıdalar Nelerdir?

Mide Ekşimesi Belirtileri Nelerdir?

Midede oluşan ekşime rahatsızlığı genellikle yemekten sonra kendisini gösterir. Göğüs bölgesi ve üst karında etkilerini gösteren bu rahatsızlık uyuma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle hastalarda sık görülen belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız en kısa sürede uzmanlardan destek almanız hayat kalitenizi arttıracaktır. Çoğu hastalık gibi mide ekşimesinin belirtileri de kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimi hastalarda belirtiler ağır seyrederken kimilerinde beslenme alışkanlıklarına dikkat etme sonucunda bahsi geçen şikayetler daha az gözlemlenir. Mide ekşimesi belirtileri içerisinde en sık gösterilen durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemek sonrasında oluşan göğüste ağrı ve yanma hissi,
  • Ağza gelen asit ve acı su,
  • Şiddetli gece mide ağrıları,
  • Yemek yerken ve sonrasında yemek borusunda oluşan yanma,
  • Yatarken artan yanma ve ağrı,
  • Hazımsızlık hissi.

Bu belirtilerin gözlemlenmesi her zaman ciddi rahatsızlıkların habercisi olmak zorunda değildir. Kimi zaman reçetesiz mide koruyucularla da belirtilerin etkisi azaltılabilir. Ancak etkiler sürekli tekrarlayan ve şiddetini gün geçtikçe arttıran bir hal aldığında en kısa sürede uzmanlara başvurmanız tavsiye edilir. Midede oluşabilecek diğer rahatsızlıklar hakkında da uyarıcı nitelikte olan bu belirtileri doğru beslenme ve tedavi süreciyle birlikte hafifletebilirsiniz.

Mide Ekşimesi Nasıl Anlaşılır?

Besinleri sindirme işlevini yerine getiren midede yer alan asidik sıvı için koruyucu bir çeper bulunur. Mideyle bağlantılı olan yemek borusunda ise bu asidik sıvıya karşı herhangi bir koruyucu katman yer almaz. Bu nedenle mide sıvısı ile karşılaştığında belirli bir süre sonra yıpranarak iltihap kapabilir. Baharatlı, acılı ve ekşi yiyecekler tüketildiğinde salgılanan sıvının yemek borusuna ulaşması sonucunda hastaları zorlayıcı etkiler meydana gelir. Genellikle yemek sonrasında kendisini şiddetli olarak gösteren bu etkiler nedeniyle günlük hayattaki temel aktiviteler dahi zor hale gelir. Göğüs kısmında yanma ve acı hissiyle kendisini gösteren mide ekşimesi kimi zaman üst karında da hissedilir.

  Hiperaktivite Nedir? Kimlerde Görülür?

 

Uyumak için yatağa uzandığınızda ekşime hissine eşlik eden ağrı mide ile ilgili bir sıkıntı yaşadığınızı işaret eder. Genellikle reflü hastalığının bir belirtisi olan mide ekşimesi diğer rahatsızlıklar hakkında da uyarıcı bir nitelik taşır. Eğilme ve uzanma pozisyonlarında bu hissin artması yemek borusu ve mide arasında kalan kısım olan özofagus sfinkteri bölümünün sıkışmasından kaynaklanır. Bu bölüm yemek borusu ve mide arasında koruyucu bir nitelik taşır. Gevşemesi durumunda ise mide sıvısının yemek borusuna ulaşması kaçınılmaz olur. Bu nedenle eğilme gibi durumlarda ağza gelen mide acı tatlı suyunun nedeni bu kasın işlevini artık yerine getirmemesinden kaynaklanır. Yanma, ağrı ve diğer belirtiler gözlemlendiğinde mide ekşimesine dair semptomların olduğu söylenebilir.

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Mide ekşimesi reflü ve peptik gastrit gibi hastalıklar nedeniyle sık rastlanılan rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu rahatsızlık için uzmanlar tarafından tavsiye edilen tedavileri uygulamak etkilerinin azalmasını sağlar. Bununla birlikte reçetesiz ilaçlar, bitki çayları ve antiasit tablet gibi alternatif yollar da bulunur. Ancak bu seçenekler rahatsızlığın seyri ve diğer hastalıkların varlığına göre değişiklik gösterir. Mide ekşimesi rahatsızlığından muzdarip olanların sık tercih ettiği zencefil hem çay olarak hem de diğer yöntemlerle tüketilir.

Bununla birlikte bal, badem, elma ve süt gibi besinler de yemek sonrasında ekşime ve ağrı hislerini yaşayanlar için tavsiye edilir. Mide asidini dengeleyici bir nitelik taşıyan bu seçenekler uygun beslenme alışkanlıkları ile birlikte tercih edildiğinde etkilerini gösterir. Belirtiler ve test sonuçlarınızı temel alarak sizin için uygun olan beslenme ve tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?

Mide ekşimesi günlük hayatı oldukça zor bir hale getirse de yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarında gidilen değişiklik hastalığın etkilerini azaltabilir. Reflü, peptik gastrit, ülser ve mide fıtığı gibi diğer hastalıkların varlığı mide ekşimesinde uygulanacak tedavi yöntemlerine dair belirleyici olur. Belirtileri taşıyanların yaptıracağı endoskopi uygulaması diğer rahatsızların varlığı hakkında bilgi verici olacaktır. Mide mukozası içinde yaşayan Helicobacter Pylori bakterisinin varlığı durumunda ise antibiyotik tedavisi ile süreç yönetilir. Gebelik sırasında görülen mide ekşimesi durumunda rahatsızlığı tetikleyecek besinlerin bu süreçte tüketilmemesi tavsiye edilir. Buna ek olarak gün içinde öğünleri sık ama porsiyonları az hale getirmek de verilen öneriler arasında yer alır. Mide mukozası içinde yaşayan Helicobacter Pylori bakterisinin varlığı durumunda ise antibiyotik tedavisi ile süreç yönetilir.

  Sindirim Sistemi Hastalıkları

Mide ekşimesi için eczanelerde satılan reçetesiz ilaçlar ve şuruplar rahatsızlığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yemekten önce antiasit tablet olarak belirtilen ürünler çiğnenerek sindirim faaliyetini destekleyebilirsiniz. Yemeklerde yağlı, baharatlı ve ekşi seçeneklerden uzak durarak ekşime ve ağrı gibi etkilerin oluşma ihtimalini azaltabilirsiniz.

Diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi tetikleyici bir etkisi bulunan sigarayı hayatınızdan çıkararak önlem alabilirsiniz. Öğünlerde porsiyonları büyük tutmak sindirimi zorlaştıran etkenler arasında yer alır. Bu nedenle mide ekşimesi problemi yaşamamak için porsiyonları küçültüp öğün sayısını arttırarak daha rahat bir gün geçirebilirsiniz. Son olarak belirtileri gözlemlediğinizde uzmanlara başvurarak doğru tedavi yöntemleriyle mide ekşimesi nedeniyle yaşam kalitenizin düşmesini engelleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR