Whatsapp

Mide Kanseri Nedir?

Anasayfa » Blog » Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri günümüzde oldukça sık rastlanan bir kanser türüdür. Her 116 kişiden 1’i yaşamı boyunca bir kez bu hastalıkla savaşmıştır. Mide kanserinin ortaya çıkmasındaki en yaygın sebep Helikobakter pilori adı verilen bir virüstür. Bu virüs mideye yerleşerek normal şekilde işleyen hücrelerin yapısını bozarak, anormal bir  bölünmeye sebep olur. Teknolojinin ve bilimin ilerlemesiyle mide kanserinin daha ilk evrelerinde önlenmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Mide kanserinin neden olduğu faktörler, belirtileri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında merak edilen konuları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Mide Kanseri Türleri

Mide kanseri ortak belirti ve risk faktörleri bulunmasına rağmen kendi içerisinde çeşitli türlere ayrılmaktadır. En yaygın olarak görülen mide kanseri türleri şunlardır:

Adenokarsinoma: Mide kanseri türleri arasında en yaygın olarak görülenidir. Midenin iç yüzeyini örten glandüler yapı bulunmaktadır.  Bu bölgeye yerleşen tümör kansere sebebiyet verir.

Lenfoma: Lenfoma adı verilen hücrelerdeki tümör oluşmasıdır. Lenfoma hücresi doğrudan bağışıklık sisteminin işleyişinde görev almaktadır.

Metastatik Kanser: Diğer kanser türlerinin mideye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Meme kanseri, akciğer kanseri gibi midede başlamayan kanser türlerinin yayılarak mideye ulaşmasıdır.

Sarkoma: Yağ,bağ,kas dokularında ve kan damarlarında tümör oluşumunun meydana getirdiği kanser türüdür.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri belirtileri hastalığın evresine göre hafif semptomlardan daha ağır semptomlara kadar çeşitlilik göstermektedir.  Özellikle hafif semptomlar diğer rahatsızlıkların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Böyle durumlarda hastalığın doğru teşhis edilebilmesi için uzman doktorlardan görüşler alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki tüm kanser türlerinde erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Mide kanserinin belirtileri şunlardır;

  •   Bulantı,
  •   Kusma,
  •   Hazımsızlık ve midede yanma hissi olması,
  •   Yemek miktarı ile alakalı olmayan şişkinlik hissi,
  •   Mide ve etrafında hissedilen yersiz ağrılar,
  •   Yemek yerken, su içerken yutmada zorluk yaşama,
  •   Yemek esnasında erken doyma,
  •   Kansızlık,
  •   Sürekli yorgun ve halsiz hissetme,
  •   Geğirme,
  •   Kanda pıhtılaşma,
  •   İştah kaybı yaşanması,
  •   Göğüs bölgesinde yaşanan yanma hissi,
  •   Kilo verme ve ani kilo kayıpları
  •   Dışkılama yoluyla kan gelmesi,
  •   Cilt renginde değişmeler,
  •   Göz akının sarımtırak bir renge dönmesi,
  •   Boşaltım sisteminde yaşanan sorunlar, ishal veya kabızlığın sıklıkla görülmesi en yaygın mide kanseri belirtileri arasındadır.
  Hollywood Diyeti Nedir?

Bu belirtilerden bir veya birkaçını gösteriyorsanız mutlaka uzman bir yardım almalısınız. Mide kanseri çoğunlukla sinsi ilerleyen ve kendini çok geç belli eden bir rahatsızlıktır. Maalesef ki hastalar genellikle kanserin semptomlar çok ağırlaştığında hastaneye gelmektedir. Fakat son evrelerde kansere yapılacak müdahale hastanın sağlıklı yaşamına dönmesini zorlaştırmaktadır. Yapmanız gereken tek şey belirtileri göz önünde bulundurarak doktorunuza başvurmaktır.

Mide Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Risk faktörleri hastalığın oluşmasına zemin hazırlayan ve hastalık oluştuktan sonra devam edilirse daha kötü sonuçlara yer açan faktörlerdir. Bunlar genellikle hastaların günlük alışkanlıkları, kalıtsal özellikleri gibi hastanın yaşamına bağlı olan ve doğuştan taşıdığı faktörlerdir. 

  •   Kanser türlerinin çoğunda olduğu gibi tütün ürünleri kullanmak en büyük risk faktörüdür.
  •   Midede kronik olarak olarak H.Pylori adı verilen enfeksiyonun bulunması,
  •   Midede kronik bir iltihabın alınması,
  •   Mideyi rahatsız edecek aşırı tuzlu gıdaların tüketilmesi,
  •   Aşırı yağlı besinlerin tüketilmesi,
  •   Ailede mide kanserine yakalanmış bireylerin olması,
  •   50 yaşın üzerinde olunması,
  •   İş yaşamında  kömür, metal gibi maddelerle çalışmak,
  •   Vücut kitle indeksine göre aşırı kilolu ve obez olmak,
  •   Alkol tüketimi gibi birçok olumsuz faktöre mide kanserinin oluşmasında etkin rol oynamaktadır.

Mide Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Mide kanserinin risklerini yukarıda maddelendirdik. Peki, mide kanserine sebebiyet oluşturan bu  riskleri en aza indirmek ve korunmak için neler yapılmalıdır?

  • İlk olarak yapılması gereken şey aile geçmişiniz de daha önce mide kanseri başta olmak üzere herhangi bir kanser türüne yakalanmış biri var ise sık sık kontrole gitmelisiniz. 6 ayda bir yapacağınız bu kontroller olası bir durumda erken teşhisi sağlayacaktır.
  • Eğer tütün ürünleri kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Hem mide kanseri hem de diğer kanser türlerinden korunmanın etkili bir yoludur.
  • Tütün ürünlerinin yanı sıra alkol tüketimini de en aza indirmelisiniz.
  • Beslenme alışkanlıklarının kötü olması mide kanserinin riskini arttırdığı gibi doğru beslenme ile korunabilirsiniz. Bunun için aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı ve işlenmiş gıdaları tüketmeyi bırakmalısınız.
  • Halihazırda mide ülseri rahatsızlığınız varsa ertelememeli ve tedavi olmalısınız.
  • İlaç kullanıyorsanız gereksiz ise bırakmalısınız. Günümüzde özellikle bir çok ağrı kesici ihtiyaç olmadığı halde kullanılmaktadır ve bu mide için oldukça zararlıdır.
  Protein Diyeti

Mide Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Mide kanserinin erken fark edilmesi hayati önem taşımaktadır. İlk evrelerde fark edilirse hasta eski yaşamına oldukça kolay dönebilir. Bu nedenle belirtilerden birkaçını gösteren kişiler mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir. Eğer kanser şüphesi var ise endoskopi uygulaması ile hastaya tam bir teşhis konulabilir. Endoskopi ile yemek borusu mide ve ince bağırsağa içerisinde kamera bulunan bir tüp gönderilir. İncelenen organlarda eğer bir anormallik bulunursa biyopsi alınır. Endoskopi uygulaması ile oldukça kısa sürede anormallik olan bölge tespit edilir. Bu durum erken teşhis için oldukça önemlidir. Endoskopiye ek olarak Bilgisayarlı Tomografi, Laparoskopi, MR gibi pek çok teşhis yöntemi ve testi bulunmaktadır. Doktor hasta için en uygun olan yöntemi uygulanmaktadır.

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanseri 116 kişiden birinde görülen yaygın bir hastalıktır ve erken teşhisin önemli olduğu kanser türlerinin başında gelmektedir. Çoğunlukla hastalar bu hastalığa yakalandıkları ya son evrelerde ya da rutin kontrollerde fark etmektedirler. Bazı durumlarda ise hastalar mide kanseri belirtilerini başka hastalık ile karıştırıldığı için doktora başvurulmalıdır.

Mide kanseri tedavisi için ilk olarak tanının net bir şekilde konulması için endoskopi, biyopsi gibi uygulamalar yapılır.  Bu uygulamalar sonucunda kanserin kaçıncı evrede olduğu tespit edilir ve ona göre tedavi süreci başlatılır. Mide kanserinin  4 evresi bulunmaktadır. İlk evre genellikle tedavi sonrasında iyileşmenin en yüksek olduğu evredir. 4. evre ise hastalar için yapılacak bir tedavinin neredeyse imkansız olduğu evredir. Bu aşamada olan hastaların genellikle semptomlarının hafifletilmesine yönelik bir tedavi uygulanmaktadır.

Eğer mide kanseri son evrelerinde değilse cerrahi bir müdahale ile midenin belirlenen bölümü ve lenf düğümleri çıkarılmaktadır. Hastalığın evresine ve midedeki tümörün yayılma durumuna göre midenin bir kısmı çıkarılabileceği gibi midenin tamamı da çıkarılabilir.  Cerrahi müdahale sonrası  hastalığın tekrar nüksetmesi durumu bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için genellikle kemoterapi tedavisinin başlanması ve düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekemektedir.

  Karaciğer Kanseri Nedir?

Mide kanseri ile ilgili en çok merak edilen sorular şunlardır:

Sıcak içecekler mide kanserine neden olur mu?

Özellikle sıcak içilen  çay, kahve gibi gıdalar mide kanseri riskini arttırmaktadır.

Mide kanseri ağız kokusundan anlaşılır mı?

Ağız kokusu mide kanserinin son evrelerinde karşılaşılan bir durumdur. Çoğunlukla bu evreye gelinmeden kanser teşhis edilir.

  Mide kanserine gençler de yakalanabilir mi?

Mide kanseri çoğunlukla 50 yaş üzerinde görülmektedir. 40 yaşının altında görülme oranı ise %2-8 arasıdır.

  Ameliyat sonrası ne zaman tam iyileşme olur?

Mide kanseri sonrasında beslenme şekliniz tamamen değiştiği için bu sürece uyum sağlamanız uzun sürebilir. Tam bir zaman dilimi belirtmek için hastalığın kaçıncı evresinde ameliyat olduğunuz ve ameliyatınızın nasıl geçtiği önemlidir. Doktorunuz bu konuda size en doğru bilgiyi verecektir.

  Mide kanserinde saçların dökülmesine neden olur mu?

Mide kanseri doğrudan saçların dökülmesine neden olmamaktadır. Uygulanan kemoterapi tedavisi saçların dökülmesine neden olur. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR