Whatsapp

Mide Tembelliği

Anasayfa » Blog » Mide Tembelliği

Mide, tüketilen besinlerin sindirilmesi ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin ihtiyaçlarının karşılanması için çalışan önemli organlardan biridir. Bağırsaklar ile koordineli bir şekilde çalışan mide sindirim sisteminin temel üyesidir. Mide üzerinde gelişen hastalıklar tüm vücudu olumsuz yönde etkileyebilir. Hücrelerin yeteri kadar enerji alamaması veya ihtiyaç duyduğu besinlere erişememesi birçok fonksiyon bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bundan dolayı, mide hastalıkları kısa süre içerisinde tedavi edilmeli ve aksatılmamalıdır. 

Mide tembelliği bir diğer adıyla gastroparezi, sindirim sisteminin yapı taşlarından biri olan mide fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Görülme sıklığı yüksek olan bu hastalık çeşitli organ fonksiyonlarının da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Mide tembelliğinden şüphelenilmesi halinde bir gastroenteroloji uzmanına danışılmalı ve hastalığın tedavisi sağlanmalıdır.

Mide Tembelliği Nedir?

Mide tembelliği, midenin olağan süreden daha yavaş bir şekilde besinleri sindirmesi halidir. Mide kaslarının hareketlerini etkileyen bir durumdur. Mide kaslarının kasılması midede bulunan gıdaların parçalanmasını sağlar. Bu kas hareketlerinde meydana gelen yavaşlamalar gıdaların daha yavaş bir şekilde parçalanması hatta yeteri kadar parçalanmasıyla sonuçlanabilir. Yeteri kadar parçalanmayan gıdalar bağırsaklardan rahat bir şekilde geçemez. Mide boşalma süresi yavaşlar. Mide tembelliğinde mide çalışmaz duruma gelebilir.

Mide Tembelliği Neden Olur?

Mide tembelliğinin altında yer alan temel neden günümüzde hala daha bilinmemektedir. Bilim dünyası, geçirilen bir cerrahi müdahale veya diyabet hastalığına bağlı gelişen bir komplikasyon olarak geliştiğini düşünür. Bazı durumlarda, fazla ağrı kesici kullanımına bağlı olarak da gelişebildiği görülmüştür. Bu etkenlerin yanı sıra; yüksek tansiyon, antidepresan kullanımı ve alerji ilaçlarına bağlı olarak da mide tembelliği oluştu gözlemlenmiştir. 

  Hepatit B Nedir?

Mide Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Mide tembelliğinin oluşma nedenine bağlı olarak açığa çıkardığı semptomlar da değişkenlik gösterebilir. Ancak çoğunlukla görünen semptomlar birbiriyle benzer semptomlardır. Mide tembelliği belirtisi olarak en sık karşılaşılan semptom besinlerin sindirilmesine bağlı olarak gelişen kusmalardır. Yine sindirilemeyen besinlere bağlı olarak; mide ekşimesi, mide asidinin artmasına bağlı olarak gelişen reflü, karın ağrısı veya şişliği, midede şişkinlik, az besinle doyma hissi görülen diğer belirtileri arasında yer alır. Besinlerin sindirilmemesi kan şekerinde değişimlere, ani kilo kayıplarına ve iştahsızlığa da yol açabilir.

Mide Tembelliği Nasıl Geçer?

Mide tembelliği kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bir gıdayı sindirmeye karşı geliştirilen bir semptom olarak düşünülmemelidir. Mide tembelliği genel olarak mide hareketlerinin yetersiz olması halidir. Semptomların uzun süreli olması halinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

İlaç kullanımına bağlı mide tembelliği görülmesi halinde bu ilaç kullanımına devam edilmesi mide tembelliği semptomlarını arttırabilir. Bundan dolayı doktor eşliğinde yeni bir ilaç planlanması yapılmalı veya ilaç kullanımı bırakılmalıdır.

Mide Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mide tembelliği ilaç ve diyet ile tedavi edilen bir hastalıktır. Bazı durumlarda psikolojik destek alınması da önerilir. Mide tembelliği tedavisinde kullanılan ilaçlar mide fonksiyonlarının desteklenmesine yönelik ilaçlardır. Planlanan tedaviden tam bir verim alınabilmesi için doğru ilaç kullanılması ve bu ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşır. İlaçların sonlandırılması doktorunuzun uygun gördüğü takdirde, doğru zamanda yapılmalıdır. 

Belirli durumlarda bitkilerden destek alınarak mide tembelliği tedavisi desteklenebilir. Ihlamur gibi mideyi rahatlatan ve mide hareketliliğini artıran bitkiler, gastroparazi semptomlarının hafiflemesini sağlar. Defne yaprağı, karanfil ve ıhlamur içeren bitki çayı karışımları mide tembelliği tedavisinde kullanılan bitkiler arasında yer alır. Bitkisel takviyelere veya çaylara başlanmadan öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Bitkilerin güvenilir kaynaklardan tedarik edildiğinden emin olunmalıdır.

  Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide Tembelliğine İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Mide tembelliği tedavisinde beslenme büyük bir öneme sahiptir. Özellikle, sağlıksız beslenme alışkanlığına sahip kişilerin mutlaka sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemesi gerekir. Bu noktada diyetisyenlerden destek alınarak süreç kolaylaştırabilir. Mide tembelliğini de mide hareketliliğini arttıracak besin tüketimine özen gösterilmelidir. Günün her önüne posalı gıdalara eklenmesi bu durumda dikkat edilmesi gereken ilk başlıktır. Ancak bu posanın hangi gıdadan geldiğine de dikkat edilmesi gerekir. Ispanak, pazı veya lahana gibi yeşil yapraklı sebze tüketimi mide tembelliğine iyi gelen besinler arasında yer alır. Protein kaynağı olarak yumurta önerilir. Az yağlı yiyeceklerin tüketimine özen gösterilmelidir. Fast food gibi mideyi zorlayacak gıdalardan kaçınılmalıdır. Mide tembelliği olan kişilerin alkol tüketimi kesinlikle önerilmemektedir. Sindiriminin kolay olması ve enerji sağlaması adına beyaz ekmek tüketilebilir.

Yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin sindirimi daha zordur. Mide tembelliği üst derecelerde olan kişiler bu tür lifli gıdaların tüketimini sınırlandırmalıdır. Tereyağı gibi veya sağlıklı olsa bile zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağının tüketim miktarı da sınırlandırılmalıdır. Olabildiğince hafif yemekler tercih edilmelidir. Besin açığının önlenmesi adına taneli, içerik bakımından zengin çorbalar günlük beslenmeye eklenebilir. Ara öğün olarak meyve püreleri ile zenginleştirilmiş yoğurt tüketilebilir. Kabukları arındırılmış meyvelerden meyve suları yapılarak içilebilir. Bazı durumlarda protein tozu kullanımı da gerekli olabilir. Protein tozu kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Et tüketimi yoğun olan kişilerin günlük ihtiyaç duyduğu kadar protein aldığına özen göstermesi gerekir. Fazla hayvansal kaynaklı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Tavuk veya balık gibi daha rahat yenebilen protein kaynakları tercih edilebilir. Bu protein kaynakları mide tarafından da daha rahat sindirilebilir.

Gün içerisinde çay ve kahve tüketimi miktarına dikkat edilmelidir. 1 veya 2 bardaktan daha fazla çay ve kahve tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

  Glisemik İndeks Nedir? Nasıl Ölçülür?

Tüketilen besinler kadar besinlerin ne şekilde tüketildiğine de dikkat edilmelidir. Mide tembelliği olan kişilere tek öğünde çok fazla yemek yemeleri önerilmez. Bunun yerine az az sık sık beslenme daha doğru bir beslenme şeklidir. Tek seferde mideye giren besin miktarının kısıtlanması ile midenin zorlanma derecesi azaltılır. Yemekler daha çok çiğnenmeli ve mideye olabildiğince küçük ve yumuşak parçalar halinde iletilmelidir. İleri derece mide tembelliği görünen kişilerde çeşitli besin açıkları meydana gelmiş olabilir. Bu noktada doktor kontrolüyle vitamin ve mineral takviyeleri kullanılabilir. Sağlıklı enerji kaynağı olarak meyve püreleri veya meyve suları tüketilebilir.

Tuz tüketimi ve rafine şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. Vücudun dehidrede olmasına izin verilmemelidir. Su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR