Whatsapp

Migren Nedir? Etkileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Migren Nedir? Etkileri Nelerdir?

Baş ağrısı, toplumdaki birçok kişide görülen yaygın şikayetler arasında yer alır. İnsanların %90’ını etkileyen bu durum Uluslararası Baş Ağrısı Derneği tarafından 14 farklı gruba ayrılır. Baş ağrıları, herhangi bir hastalıkla ilişkili olmayabilir ve kendiliğinden gelişebilir. Bu tür baş ağrıları primer yani birincil baş ağrıları olarak kategori edilir. Birçok baş ağrısı birincil kategori kapsamında gelişir. Nedeni bilinen bir hastalık ile ilişkili olan baş ağrıları ise sekonder yani ikincil baş ağrılarıdır.

Migren, primer baş ağrıları arasında yer alır. Hayatın her döneminde açığa çıkabilen bu durum genellikle ilerleyen yaşlarda azalır. Migren sürekli ve tekrarlama eğilimindeki baş ağrısı ile karakterize bir baş ağrısı türüdür. 

Migren Nedir?

Migren, günlük yaşamı ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilen, herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilemeyen bir baş ağrısıdır. Primer baş ağrıları arasında yer alan migren uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilir. Atak şeklinde gelişen ve kronik seyreden migren klinik bir sendromdur. Genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülen migren genellikle ergenlik döneminden itibaren açığa çıkar. Çoğu vakada ise 30 yaşından önce migren atakları başladığı gözlemlenir. 35 39 yaşları arasında ise migren ataklarında azalmalar görülmeye başlar. 

Migren kadınlarda daha sık görülür. Çoğu vakada menopozla beraber migrenin azalmaya başladığı gözlemlenir. Menopoz sonrası dönemde ise genellikle migren başlangıcı ile karşılaşılmaz.

Migren Belirtileri Nelerdir? 

Migren şiddetli baş ağrılarıyla karakterizedir. Ataklar halinde gelişen baş ağrıları genellikle günlük yaşamın kalitesini ciddi ölçüde düşürecek şiddettedir. Bu tür durumlarda baş ağrısına ek olarak farklı semptomlar da gelişebilir. Gelişen semptomlar mevcutta bulunan baş ağrısının migren olduğunun bir belirtisi olabilir. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir;

  • Işığa ve sese karşı hassasiyet
  • Mide bulantısı
  • Bulanık görme
  • Işık çakmaları
  Ülseratif Kolit Nedir?

Migren Nelere Sebep Olur?

Bir kişinin migren atağı geliştirilmesi halinde kişiler günlük yaşamlarında ciddi zorluklar ile karşılaşabilir. Öncelikle şiddetli baş ağrısı nedeniyle bireyler halsiz düşebilir. Yüksek ışığa veya sese karşı hassasiyet geliştirebilirler. Özellikle sinema ve konser alanı gibi alanlarda bulunmak migren hastaları için zorlayıcı olabilir.

Şiddetli baş ağrısı nedeniyle mide bulantısı gelişebilir ve kişiler iştahsızlık ile karşılaşabilir.

Ağrı nedeni ile uyku düzeninde değişiklikler meydana gelebilir. Bu durum ağrı düzeyini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Migren atağının tamamlanması ardından kişiler bitkin hale düşebilir. 

Migren Nasıl Geçer?

Migren rahatsızlığının kesin bir tedavisi yoktur. Atak gelişmesi halinde kişilerin dinlenmesi ve doktor kontrolünde reçete edilen ilaçları kullanması önerilir. Akut ataklarda ağrı kesici etkili ilaçlar etkili ve hızlı bir şekilde tedavi sağlayabilir. Ancak ilaçlar migren ataklarının tamamıyla geçmesinde etkili değildir. İlaç tedavileri ile atakların süresinin kısalması ve yaşam kalitesinin artması hedeflenir.

Rahatlama teknikleri, egzersizler, sağlıklı ve düzenli beslenme ve düzenli uykuya sahip olma da atak gelişimini azaltabilir veya atakların daha hafif atlatılmasını destekleyebilir.

Migreni Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan farklılıklar sonucunda açığa çıkar. Sinir iletimini veya kan dolaşımını etkileyen durumlarla karşılaşılması migren ataklarını tetikleyebilir. Çevresel faktörler migren ataklarının başlamasında etkili olabilir. Alkol tüketimi, yoğun şeker tüketimi, susuz kalma gibi durumlarda migren tetiklenebilir. Yeterli miktarda uyku alınamaması, stresli bir yaşam veya fiziksel güce dayalı yoğun bir günün yaşanması ardından da ataklar tetiklenebilir.

Migren, vücutta meydana gelen hormonsal değişiklikler sonucunda da açığa çıkabilir. Özellikle hormon içeren ilaçların kullanımı migren ataklarını arttırabilir.

Mevsimsel değişiklikler, öğün atlama, yüksek ses maruziyeti veya parfüm ve sigara dumanı gibi yoğun kokulara maruz kalma da migren ataklarını tetikleyebilir.

  Enteral Beslenme

Bazı besinlerin tüketimi de migren ataklarını etkileyebilir. Yoğun kafein alımı, işlenmiş gıdaların tüketimi veya sodyum glutamat içeren yiyecekler migreni kötüleştirebilir.

Migren Atağı Ne Kadar Sürer? 

Migren ataklarının süresi kişiden kişiye ve atağın şiddetine göre değişkenlik gösterir. Ataklar genellikle 4 ila 72 saat aralığında sürebilir. Bazı kişilerde bu süre uzayabileceği gibi bazı ataklarda ise bu süre daha da kısa olabilir.

Migren atağı ile gelişebilen; mide bulantısı, kusma veya kokuya hassasiyet gibi diğer belirtiler de atağın geçmesiyle azalarak iyileşir. Ancak bir atak ardında kişiler genellikle kendilerini yorgun ve bitkin hissederler.

Migren Kendiliğinden Geçer Mi?

Migren atakları genellikle kendiliğinden geçerler. Kullanılan ilaçlar ile atağın şiddetinin azalması ve kısa sürmesi desteklenebilir. Migren atağını tetikleyici faktörlerin devre dışı bırakılması da yine baş ağrılarının geçmesini destekleyebilir. Düzenli olarak doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ile atakların arasının açılması sağlanabilir. Ancak migren tedavisinde kesin bir yöntem olmadığı unutulmamalıdır.

Bir atağın geçmesi ardından yeni bir atağın tekrarlanabileceği de unutulmaması gereken bir diğer noktadır. Baş ağrılarını tetikleyen faktörlerin günlük hayatta devre dışı bırakılması yine ataklar ile sıkça karşılaşılmasının önüne geçebilir.

Migren Ağrısına Neler İyi Gelir? 

Migren ağrısını hafifletmek ve migren atağını yönetmek için bir dizi farklı yöntem ve tedavi bulunmaktadır. Migren atağı sırasında ağrıyı hafifletmek ve semptomları kontrol altına almak için doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar migren ağrısını hafifletmek için ağrı kesiciler, triptanlar, ergotaminler ve diğer migren spesifik ilaçları içerebilir. Triptanlar, migren atağını hafifletmek için yaygın olarak kullanılan spesifik ilaçlardır. İlaçlar, migren nedeni olan damar genişlemesini daraltarak çalışır. Ergotaminler de benzer bir etkiye sahiptir.

Migren atağı sırasında sakin bir ortamda dinlenmek, ışık, ses ve kokulara karşı hassasiyeti azaltabilir ve ağrıların hafiflemesini destekleyebilir.

  Diyet Hataları

Stres yönetimi teknikleri uygulayarak atak gelişim sıklığı azaltılabilir. Kişiler migreni tetikleyen besinleri belirleyerek bu tür besinleri günlük beslenmelerinden uzaklaştırabilir. Böylece farklı çevresel faktörlerin geliştirebileceği ataklardan korunulabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Migren Kimlerde Olur?

Migren genellikle genetik faktörler ile ilişkilendirilir. Aile öyküsünde migren bulunan kişilerin migren rahatsızlığına sahip olma olasılığı daha yüksektir. 

Migren Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Migren teşhisi genellikle bir sağlık profesyoneli tarafından yapılan incelemeler ardından konulur. Yapılan değerlendirme ağrı şiddeti, eşlik eden semptomlar, baş ağrısının ne kadar sürdüğü ve ne sıklıkla tekrarladığı değerlendirilir. Bazı noktalarda MR gibi görüntüleme tekniklerine başvurulabilir. Tüm incelemeler ardından migren teşhisi konulabilir. 

Migren Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Migren hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kullanılan ilaçlar ve yapılan yaşamsal değişiklikler ile atak şiddeti azaltılabilir veya her iki atak arasındaki süre uzatılabilir. Herhangi bir iyileşme yöntemine başvurulmadığı noktada ise sıkça atak gelişebilir ve atakların şiddeti artabilir. Bu durum kişinin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. 

Migren Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır? 

Migren genellikle tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak şiddetli baş ağrısı ile karakterize olduğundan bu durum kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Kronikleşmesi halinde ise kişilerin hayat kalitesi uzun vadeli olarak etkilenebilir. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR