Whatsapp

Nasıl Diyet Yapılır?

Anasayfa » Blog » Nasıl Diyet Yapılır?

Nasıl Diyet Yapılır?

Kilolarından memnun olmayan her insanın genellikle Pazartesi başladığı ama sonunu bir şekilde getiremediği diyeti nasıl yapılmasından daha çok sağlıklı şekilde nasıl yapılır diye sorulmasında fayda var. Diyet, insanların kilolarından az yiyerek veya günlük kalori ihtiyacın altında alarak zayıfladıkları bir yöntemdir. Diyet yapacak kişilerin, başlamadan önce sağlık kontrollerini yaptırması önerilir. Bazı durumlarda insanların kilo alma sebebi sağlıksız yaşam tarzı değildir. Hormonal sıkıntılar, aşırı stres ve kaygı, psikolojik travmalar, vitamin eksikliği veya diyabet gibi kronik rahatsızlıklar da kilo problemi yapar. Genellikle kilo vermek için kullanılan bir yöntem olsa da kilo alma sorunu yaşayan bireylerin de başvurduğu bir yöntemdir. Bu yüzden her diyet herkes için uygulanamaz.

Bireylerin, doktorlarıyla birlikte belirledikleri birkaç kriter vardır. Bunlardan ilki kilo vermeye neyin neden olduğunu saptanmasıdır. Diyet yapmaya neden ihtiyacınızı olduğunuzu kendinize hatırlatırsanız, amacınızı daha iyi belirlemiş ve bu yönde hareket etmenizi daha kolay hale getirmiş olursunuz.

İkinci olarak kişilerin dikkat etmesi gereken husus dengedir. Haftanın her gününü dengeli ve birbirini destekleyici besinler tüketerek geçirmelidir. Bir gün bol yağlı, bol karbonhidratlı besinler yerken sonraki gün, bol sebzeli veya proteinli gıdalar tüketmemek oldukça önemlidir. Arada kaçamak yapmak oldukça doğaldır. Ama burada unutulmaması gereken ana husus, kaçamakların sıklığı ve düzenli hale dönüşmüş olmamasıdır.

Üçüncü olarak da diyet günlük aktivitelerle desteklenmelidir. Evden işe giderken bir durak önce inmek veya marketten dönerken yolunuzu uzatmak, fazladan kalori yakımıdır. Düzenli spor yapabilecek durumda değilseniz, haftanın dört günü yürüyüş yaparak bu açığı kapatabilirsiniz.

Diyet Yapmak Neden Önemlidir?

Her şeyin fazlasının sorun olduğu gibi, kilolun da fazlası insan vücuduna oldukça zararlıdır. Bu yüzden yenilen ürünlerin kalitesine ve sağlıklı olmasına dikkat etmek de bir o kadar gereklidir. Diyet, insanları sağlıklı yaşama alıştırmaya yönelik yapılan bir yeme düzenidir.  Diyet sayesinde sağlıklı kilonuza gelerek, kronik çoğu hastalıktan korunabilirsiniz. Sağlıklı bir diyet, kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi uzun süreli (kronik) hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bazı kanserlere yakalanma riskinizi azalmasına ve sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur.

  Mide Kanaması

Peki dengeli beslenme tam olarak nedir? Basit bir deyişle, vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olacak besinleri sunan diyettir. Diyetin önemi, doğru miktarda kalori alımında yatmaktadır. Taze meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve proteinler gibi kalori bakımından zengin çok çeşitli yiyecekleri tükettiğinizde vücudunuz doğru besini alır. Her insanda farklı besin eksiklikleri veya vitamin azlığı olabilir. Kilo alımın bir nedeni olan hormonal sıkıntılar da diyet ile desteklenerek kısa sürede geçebilir. Sağlıklı bir diyette, kalorinin dengeli olması oldukça önemlidir. Günlük kalori ihtiyacının altında veya üstünde kalori alımı, hastalıklara karşı sizi dirençsiz kılabilir. Bunu diyet yaparak önleyebilir ve sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.

Nasıl Diyete Başlanır?

Diyet, insanların fazla kilolarından kurtulmak veya kilo almak için kullandıkları sağlıklı beslenme biçimidir. Bu yüzden diyete başlamak yeni bir hayat tarzını benimsemek anlamına gelir. Yenilikleri hayatımıza dahil etmek, alışkanlıkları değiştirmek hem fiziken hem de zihnen oldukça zordur. Bundan dolayı diyete başlama kararı almak aynı zamanda günlük yaşantınızı değiştirme kararı da denilebilir. Başlama kararı almak, devam ettirebilmek ve sonrasında diyet yaşamına uygun beslenmek oldukça zorlayıcı olabilir. Peki diyete nasıl başlanır?

Diyete başlamadan önce hem mental hem de fiziksel anlamda kendinizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekir. Yapılan araştırmalara göre; günümüzde insanlar sağlık problemlerinden dolayı gıda tüketimi kadar zihinsel hastalıklarından dolayı da yemek yer veya yiyemez. Bu yüzden kilo alma nedenini öncelikle saptamak ve onun üzerine yoğunlaşmak oldukça önemlidir.

Diyete başlarken sıkı kurallar koymanız gerekmiyor. Aniden az besin tüketimine geçmek, spor yapmak oldukça zordur. Bir zaman sonra bırakılmasına neden olabilir. Bu yüzden diyete başlarken aşamalı ilerlemeniz önerilir. Karbonhidrat çok tüketiyorsanız ilk karbonhidratı azaltabilir veya su tüketiyorsanız ilk su içmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde bedeninize şok etkisi yaratmadan kalıcı kilo alımı veya kilo verimi sağlayabilirsiniz.

  Gece Yeme Sendromu Nedir? Neden Olur?

Diyet Ne Zaman Etkisinin Gösterir?

İnsanların kişilikleri gibi sindirim sistemleri de farklılık gösterir. Bu yüzden yedilen ve içilen besinlerin bedeninize yansımasının nasıl olacağını dışarıdan anlaşılır bir durum değildir. Yapılan testlerle ile kişiye özel hazırlanan diyet listeleri devam ettirmesi gerekiyor. Kilo kaybı iki aşamada oluşuyor. Birinci aşama hızlı kilo, ikinci aşama ise yavaş kilo vermedir.

Diyet etkisini ilk haftadan göstermeye başlar. Tabi buradaki diyetin etkisi sadece kilo kaybı değildir. Daha fazla hareket edilmek,  mutlu olmak,  hızlı doymak, sık tuvalete gitmek gibi birçok etkisi olur.  İlk aylarında diyet yapan kişinin kilosuna bağlı olarak genellikle 0,5 ila 1 kilo arasında bazı kişilerde ise bu 2 kiloya kadar çıktığı gözlemlenmiştir. Kilo vermenin ilk aşaması, en fazla kilo verme eğiliminde olduğunuz ve görünümünüzde ve kıyafetlerinizin nasıl oturduğundaki değişiklikleri fark etmeye başladığınız zamandır. Genellikle ilk 4-6 hafta içinde, eski kıyafetleriniz bol gelmeye ve eskisi gibi canınızın bir şeyler istenmediği fark edilir. Bu aşamadaki kilo kaybının çoğu karbonhidrat depolarından, proteinden ve sudan ve daha az oranda vücut yağından gelir.

Düşük karbonhidrat veya keto diyeti uygulayan kişilerde kilo kaybı, düşük yağlı diyet uygulayanlara göre daha hızlı gerçekleşir, çünkü bu kişiler vücutlarının karbonhidrat depolarını suyla birlikte daha hızlı tüketir. Yaş, cinsiyet, başlangıç ​​kilosu ve fiziksel aktivite seviyesi gibi diyet dışındaki faktörler de kilo verme hızını etkileyebilir.

Diyet Ne Kadar Sürmeli?

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori yediğinizde, vücudunuz farkı kapatmak için yağ yakar ve yavaş yavaş kilo verirsiniz. Bir kilo vücut yağı yaklaşık 3.500 kaloriye eşittir. Yedi gün boyunca, günde 500 ila 1000 kalorilik bir eksiklik, haftada yaklaşık 1 ila 2 kg kilo kaybı sağlar. Kalori alımı aynı zamanda yaş, cinsiyet, başlangıç kilosu ve fiziksel aktivite seviyesine bağlı olarak hesaplanmalıdır. Egzersiz kalori yakmanıza yardımcı olur ve kilo vermenin sağlığa etkilerini artırır. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmaya çalışın. Böylelikle ideal kiloya daha hızlı ulaşarak diyet süresi kısaltılabilir.

  Kemoterapide Beslenme

Sonuçları daha hızlı görünür kılmak için direnç antrenmanı (mekik, plank, squat gibi) ekleyin ve böylece daha sıkı bir fiziğe sahip olunacaktır. Her ana kas grubunu hedef alan, en az bir set sekiz ila 12 tekrardan oluşan, haftada en az iki seans yapmak, özellikle başlangıçta yeterli olur. Diyet, bireylerin arzuladıkları kiloya ulaşana kadar sürmelidir. Diyet bitiminde de diyet döneminde uzak durulan gıdalara yönilmemelidir. Böylece tekrardan kilo alınmayarak, sağlıklı bir yaşam sürülebilir.

Emziren Anneler Ne Zaman Diyet Yapabilir?

Birçok emziren anne, yedikleri gıdaların anne sütünü etkileyip etkilemeyeceğini merak eder. Belki de bebeğin sindirim problemleri veya alerjileri önlemek için belirli gıdalardan kaçınmanın gerekli olup olmadığı oldukça edilen bir konudur. Diğer bir emziren anne endişesi de bebeklerin doğru miktarda ve kalitede sütü yapmak için özel olarak yenilmesi gereken bir besin olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre, emziren anne ne yerse yesin sütünü etkilemez. İnsan vücudu, gelişimin her aşamasında bebeğin neye ihtiyacı olduğunu tam olarak bilir.

Diyet, sağlıklı yaşamı desteklediği için diyet sırasında uyku düzeni oldukça önemlidir. Bu yüzden uzmanlar tarafından her ne kadar yenilen gıdaların süt üzerinde etkisi olmasa da, ilk dört ay diyet yapılması tavsiye edilmez. Bunun nedeni bebeğin uyku düzeninin tam oturtması ve annenin de bu uyku düzenine göre kendini ayarlamasıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR