Whatsapp

Obezite Doğurganlığı Etkiler mi?

Anasayfa » Blog » Obezite Doğurganlığı Etkiler mi?

Obezite, vücuttaki yağ kitlesinin yağsız kütleye oranla çok daha fazla olması durumudur. Yağ dokularından salınan hormonlarda dengesizliğe sebep olabilecek bu durum birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Obezite, hormon dengesi üzerinde ciddi rollere sahip bir hastalık olurken bu durumdan üreme hormonları da etkilenmektedir. Yapılan çalışmalar obezite ve doğurganlık arasında önemli bir ilişki olduğunu gösterir. Aşırı kilolu veya obez olmak bir çiftin hamile kalma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Amerikan Üreme Tıbbi Derneği, daha öncesinde hamile kalmamış kadınların %6’sında obeziteden kaynaklı kısırlık geliştiğini gözlemlemiştir. Obezite, bir kadının vücudunda bulunan seks hormonlarının depolama şeklini değiştirerek kısırlığa sebep olabilir.

Obezite ve Doğurganlık İlişkisi

Bir çiftin bebek sahibi olabilmesi için vücudundaki çeşitli hormonların ideal seviyelerde bulunması gerekir. Obezite, özellikle kadın vücudundaki seks hormonlarının depolama şeklini değiştirir. Obez kadınlarda kısırlık görülme oranının her geçen gün yaygınlaşmasıyla beraber kişiler obezite ve doğurganlık arasındaki ilişkiye özen göstermeye başlamıştır. Özellikle bilinçli ebeveynler çocuk sahibi olmayı planlıyorken öncelikle sağlıklı kilo değerlerine ulaşmayı göz önünde bulundurur. Bu sayede hem sağlıklı bir hamilelik süreci hem de sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelme oranı arttırılabilir.

Fazla kilo hem kadın hem de erkek üreme sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak obezite nedeniyle kısırlık gelişimi kadınlarda daha sık karşılaşılan bir tablodur.

Obezite Doğurganlığı Nasıl Etkiliyor?

Yağ hücreleri, androstenedion olarak bilinen bir erkeklik hormonunu estron adlı bir kadınlık hormonuna dönüştürür. Estron beynin yumurtalık ve testis fonksiyonunu düzenleyen kısımların metabolizmasını etkileyen bir hormondur. Obezite ile bu dengede bozulmalar meydana gelmesi üreme fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu durum kadın üreme sistemini olumsuz yönde etkilerken yapılan çalışmalar obezitenin erkeklerde düşük sperm sayısına sahip olmaya veya hiç sperm üretememeye neden olabileceğini göstermiştir. Bu durumun temelinde ise stratum çevresinde vücut ısısının yükselmesi yer alabilir. Vücut ısısının yükselmesi ile üretilen spermlerin kalitesi azalabilir veya sperm üretimi durabilir.

  Kortizon Kullananlar Nasıl Beslenmeli?

Yağ dokusunun yükselmesiyle beraber vücuttaki östrojen seviyelerinde artış gözlemlenebilir. Bu durum da beraberinde erkeklik hormonlarının baskılanmasına ve sperm üreten hormon seviyelerinde düşüşler meydana gelmesine sebep olabilir. Bazı kişilerde ereksiyon problemi de yaratabilmektedir.

Obezitenin önlenemediği veya tedavisi sağlanmadığı durumlarda gelişen kısırlık kontrol altına alınması gereken bir durumdur.

Obezite Doğurganlığı Neden Etkiliyor?

Obeziteyle beraber leptin seviyelerinde yükseliş ve adiponektin seviyelerinde düşüş gözlemlenebilir. Hormonsal dengesizlikler gebe kalma oranlarını azaltabilmektedir.

Obezite ile insülin direnci gözlemlenmesi çok büyük bir olasılıktır. İnsülin direnci yumurta üretimi ve anovülasyon süreciyle yakından ilişkilidir. İnsülin direnci nedeniyle yumurtlama düzeninde dengesizlikler meydana gelmesi doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir.

İnsülin direnci, cinsiyet hormonlarının seviyelerinde değişimlere neden olabilir. Erkeklik hormonlarında ve yüksek seviyelerde serbest büyüme faktöründe artışa neden olarak yine doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

Obezite Kısırlık Yapar Mı?

Obezite çeşitli üreme sorunlarına yol açabileceği gibi bu durumların arasında kısırlık da yer almaktadır. Obeziteyle beraber doğal gebe kalma döngülerinde başarılı gebelik oranları azalmaktadır. Kilo kaybı sağlanması ile doğurganlık kısmen geri kazanılabilir. Kısırlığın geri döndürülemez bir duruma ulaşmasından önce obezite tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Kilolu Kadınlar Hamile Kalamaz Mı?

Fazla kilo veya obezite üreme sağlığını olumsuz yönde etkiler. Hormon seviyelerinde meydana gelen değişimler hamile kalmayı zorlaştırabilir. Dengesiz hormon seviyeleri her zaman hamile kalmakta sorun yaşanacağı anlamına gelmez. Ancak artan kiloyla beraber yumurtlama düzeni bozulabilir veya adet döngülerinde aksaklıklar gelişebilir. Bu da hamile kalmayı zorlaştırabilir. Fazla kilo hamile kalmayı zorlaştırabildiği gibi bu durum bireyin hamile kalamayacağı anlamını taşımamaktadır.

Annenin Kilolu Olması Bebeği Etkiler Mi?

Fazla kilo hamilelik sürecini de olumsuz yönde etkileyebilir. Fazla kilo ile erken doğum veya ölü doğum ihtimalinin artması arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Gebelik sürecinin olumsuz yönde etkilendiği kadar fazla kilo, bebeğin anne karnındaki gelişimini de etkileyebilir. Spina Bifida olarak adlandırılan nöral tüp defekti fazla kilolu annelerin bebeklerinde daha sık karşılaşılan bir sağlık problemidir.

  Omega 3'ün Faydaları

Yüksek kilolu kadınlarda gestasyonel diyabet gelişme oranı daha yüksek olduğu gibi bu durumun bebeğe de yansıması olasıdır. Bebeğin ilerleyen zamanlarda tip 2 diyabet ile karşılaşma riski bu nedenle artmaktadır. Şeker hastası olan annelerin bebekleri yüksek kiloyla doğabilmektedir. Bu durum bebeğin ilerleyen yaşlarında kalp damar hastalıkları ve yine tip 2 diyabet ile karşılaşma oranını arttırabilmektedir.

Hamilelik sırasında yüksek vücut kitle indeksine sahip olmak bebekte çocukluk çağında obezite gelişme riskini arttırmaktadır. Bilişsel sorunlar ve gelişimsel gecikmeler gözlemlenebilir ve bebeğin fiziksel olarak büyüme problemleriyle karşılaşma riski artmaktadır. Yapılan çalışmalar obez ebeveynlerin çocuklarında çocukluk astımı riskinin de daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Fazla Kilo Yumurtlamaya Engel Mi?

Her fazla kilolu kadında yumurtlama döngüsünde değişiklik olmayabilir. Ancak yapılan çalışmalar obeziteye sahip olan kadınların yumurtlama düzensizliği ile karşılaşmalarının daha yaygın olduğunu gösterir. Bu durumun temelinde östrojen hormonunun miktarında artışlar yer alabileceği gibi çeşitli hormonlarında obeziteden olumsuz yönde etkilenmesi yer alabilir.

Kilo Vermek Hamile Kalmayı Kolaylaştırır Mı?

Yüksek kilo sebebiyle hormon dengelerinde olumsuzluklar meydana gelen bireylerin zayıflaması, hamile kalma sürecini kolaylaştırabilir. Kısırlığın ciddi ve geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmadığı takdirde yapılacak müdahaleler ile kadının hamile kalması sağlanabilir. Bu durum erkekler için de geçerlidir. Kilo kaybı ile sperm üretimi ve sperm kalitesi yeniden sağlıklı düzeylere ulaşabilir.

Hamile Kalmak İçin İdeal Kilo Nedir?

Bir kişinin fazla kilolu olup olmadığını saptamak üzere vücut kitle indeksi değerlerine bakılır. Vücut kitle indeksi hesaplanırken kişinin kilosu boyunun metre cinsinden karesine bölünür. İdeal vücut kitle indeksi değerleri genellikle 20- 25 kg/m2 arasında kabul edilir. Ancak bir bireyin obezite teşhisi alabilmesi için vücut kitle indeksinin 30 kg/m2’nin üzerinde olması gerekir. 25- 30 arasındaki VKI değerine sahip olan bireyler ise fazla kilolu olarak tanımlanır. Doktorlar hamile kalmak için vücut kitle indeksinin 25 kg/m2’nin altında olmasını önerir. Ancak bireyin geçmiş kilosu da göz önünde bulundurularak hastaya özgü bir değer belirlenmesi daha sağlıklıdır. Bundan dolayı hamile kalmak için ideal bir kilo spesifik olarak verilememektedir.

  B12 Vitamini Ne İşe Yarar? B12 Eksikliği Nedir?

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR