Obezite Tedavisi Sonrasında Saç Dökülmesi Normal Mi?
Çağımızın hastalığı olan obezite için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Her tedavinin temel amacı kalori kısıtlaması yaratarak kişilerin kilo vermesini sağlamaktır. Bazı tedavi yöntemleri mide hacmini küçültme üzerine şekillenirken, bazı tedavilerde ise iştah kontrolü sağlanması hedeflenir. Tedaviler esnasında doğru diyet uygulanması büyük önem taşır. Aksi takdirde vücutta ciddi besin eksiklikleri oluşabilir. Oluşan eksiklikler kas kemik sistemini, bağışıklık sistemini, büyüme ve gelişmeyi ve daha birçok sistemi olumsuz yönde etkileyebilir. Açığa çıkan vitamin mineral eksikliğine bağlı olarak direkt olarak gözle görülür değişimler yaşanır. Tırnak yapısında ve saç yapısında değişimler obezite tedavileri ardından sıkça görülen değişimlerdir. Özellikle, mide küçültme ameliyatları gibi bariyatrik yöntemler ardından kişilerin günlük aldığı besin miktarında çok ciddi azalmalar oluşur. Bu durum besin eksikliğine sebebiyet vererek saç dökülmesine neden olabilir. Obezite tedavisi ardından veya tedavi esnasında vitamin mineral takviyeleri kullanılarak saç dökülmesinin önüne geçilebilir.
Obezite Tedavisi Çeşitleri
Obezite tedavisinde çeşitli yöntemler mevcuttur. Tedavilerin ortak amacı günlük besin tüketiminin dengelenmesi ve kişinin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamaktır. Kilo kaybı ile kronik hastalıkların tedavisi desteklenir veya kişilerin özellikle, metabolik sendroma yakalanma riskinin azalması hedeflenir. Obezite tedavisinde başvurulan yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Diyet tedavisi: Diyetisyen ve gerekli durumlarda dahiliye veya endokrin doktorları ile bir arada çalışarak yürütülen bir süreçtir. Hastanın günlük ihtiyaçlarına göre alması gereken kalori miktarı hesaplanır ve bu kalori kapsamında besin planlaması yapılır. Uzun süreli bir tedavi süreci olup kişilerin dirayetli olması gerekir. Egzersizler ile desteklenerek süreç hızlandırılabilir. Doğru bir diyet listesi uygulanması ve diyetin yeri geldiğinde çeşitli vitamin ve minerallerle desteklenmesi ile saç dökülmesinin önüne geçilir.
- İlaç tedavisi: Günümüzde birçok doktor ilaç tedavisi kullanımını önermemektedir. Ancak uygulamaya devam eden kişiler ve doktorlar hala daha bulunur. İlaç tedavisi ile iştah kaybı veya metabolizma hızının artması sağlanır. Böylece kişiler diyet tedavisine kıyasla daha hızlı şekilde kilo verir. Ancak ilaç kullanımının bırakılması ardından, özellikle bağırsak sağlığının olumsuz yönde etkilendiği görülür. Ani iştah kaybına balı olarak daha az yemek yemeğe bağlı olarak saç kaybı görülebilir.
- Bariyatrik cerrahi: Bariyatrik cerrahi çeşitli yöntemlerden oluşan, obezite tedavisine getirilmiş cerrahi müdahalelerdir. Tüp mide ameliyatı kapsamında midenin %80’i kadarı alınır ve mide hacmi küçültülür. Bu sayede kişiler küçük bir yemek porsiyonu ile rahatça doyar. Gastric Bypass ise hem mide hem de bağırsak üzerinde değişimlere giden bir ameliyattır. Küçük bir kese haline getirilen mide doğrudan ince bağırsağın besin emiliminin minimum olduğu kısmına bağlanır. Bu sayede hem besin tüketimi hem de besin emilimi azaltılır. En yoğun saç dökülmesi ile karşılaşılan operasyonlardan biridir. Mide kelepçesi ise bir diğer bariyatrik cerrahi müdahalesidir. Bu operasyonda mide çevresine kelepçe takılır ve mide hacminin küçültülmesi sağlanır. Mide kelepçesinin çıkartılması ile geri dönüşü olan bir operasyondur.
- Mide Balonu: Son dönemlerin en çok tercih edilen obezite tedavilerinden biri mide balonudur. Endoskopi ile uygulanan bu yöntem pratik ve zahmetsizdir. Kişilerin midesine içi sıvı dolu bir mide balonu yerleştirilir. Bu sayede mide hacmi küçültülür. Sağlıklı bir diyet uygulanması halinde saç kayıbı minimum düzeye indirilir.
Obezite Tedavisinin Yan Etkileri
Obezite tedavilerinin çeşitli yan etkileri bulunabilir. Yan etki göstermeden kişinin sağlık durumu üzerinde olumsuz etki yaratmayan yöntem diyet tedavisidir. Ancak bu noktada diyetisyenle çalışmak büyük önem taşır. İnternet üzerinden bulunan tek tip beslenme düzeni veya sadece belirli bir gıda tüketimine odaklanan beslenme şekilleri ciddi vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir. Standart bir diyet tedavisinin aksine bu durum saç dökülmesine, kas kayıplarına, yağ dokusunun artmasına, bağırsak sağlığının bozulmasına ve mide asiditesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Saç dökülmesi, tırnak yapısında değişimler, depresyona eğilim, halsizlik gibi yan etkiler bariyatrik cerrahinin getirisi olabilir. Bariyatrik cerrahi müdahaleleri ardından da mutlaka bir diyetisyen kontrolü ile sağlıklı ve kişinin ihtiyacına uygun diyet listeleri uygulanmalıdır. Kısa süre içerisinde çok fazla kilo kaybı sağlanmasına bağlı olarak kişilerde vitamin ve mineral eksiklikleri oluşabilir. Bahsedilen yan etkiler bu eksikliklere bağlı açığa çıkar. Gerekli vitamin ve mineral takviyeleri ile saç dökülmesi minimum düzeye indirilebilir.
Mide balonunda ise görülen yan etki klasik bir diyet tedavisi ile benzerdir. Ancak operasyon ardından birkaç gün içerisinde geçen mide ağrısı veya sancı hissi diyet tedavisi ile arasındaki büyük farklılıktır.
Bağırsak düzeninde değişim tüm obezite tedavileri ardından görülebilir. Bağırsak emilimine de müdahalede bulunan cerrahi operasyonlar ardından bağırsak düzeninde çok daha büyük bir değişim oluşabilir. Bu dönemde yoğun ishal oluşumunun önüne geçecek bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Obezite Tedavisi Saç Döker Mi?
Obezite tedavilerinde özellikle de bariyatrik cerrahi müdahaleleri ardından günlük alınan besin miktarında değişimler olur. Sağlıksız besinler yerine sağlıklı besinlerin eklenmesi bu büyük değişimleri iyi şekilde etkiler. Ancak bazı durumlarda besin tüketiminin yeterli olmamasına bağlı olarak saç dökülmesi görülebilir. Bu duruma “Telogen Effluvium” denir. Altı aydan kısa süre içerisinde sonlanan bir durumdur. Belirli bir süre sonra saçlar tekrar çıkar ancak başlangıç için bu durum hastalarda can sıkabilir. B vitamini ve çinko takviyeleri kullanılarak dökülme minimuma indirilebilir. Ancak tedavi öncesinde veya sırasında bu semptomu tamamı ile kesecek bir yöntem olmadığı bilinmelidir. Saç dökülmesi başlaması halinde bu durumun geçici olduğu ve altı aylık bir süre ardından dökülen saçların yeniden çıkacağı bilinmelidir.
Bariyatrik cerrahi dışındaki diğer obezite tedavisi yöntemlerinde saç dökülmesi daha nadir görülen bir durumdur. Küçük gıda takviyeleri ile saç dökülmesi durdurulabilir.
Obezite Tedavisi Sırasında Saç Dökülmesini Engellemek İçin Ne Yapılabilir?
Obezite tedavilerinde sağlıklı bir diyet ile beslenmek son derece önemlidir. Tek tip beslenmeden kaçınılmalı besin çeşitliliğine yer verilmelidir. B vitamini, çinko gibi saç sağlığı üzerinde etkili olan vitamin ve minerallerin tüketimine özen gösterilmelidir. Gerekli durumlarda vitamin ve mineral takviyeleri alınarak besin açığı oluşumunun önüne geçilebilir. Beslenme programına çiğ sebze ve meyveler, yağlı tohumlar ve sağlıklı protein kaynakları eklenmelidir. Bariyatrik cerrahi müdahaleleri ardından belirli bir süre katı gıda yerken besin seçimi daha kısıtlı şartlarda yapılır. Bu nedenle gıda takviyeleri ve gerekirse protein ile zenginleştirilmiş mama kullanımı gerekli olabilir. Besin çeşitliliğinin artması ile doktor ve diyetisyen kontrolü altında tolere edilebilecek gıdalar ile besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Doktor ve diyetisyen eşliğinde daha karmaşık besin takviyelerinden yararlanılabilir. B vitamini, çinko ve kolajen ile zenginleştirilmiş gıda takviyeleri bulunur. Bu takviyeler ile saç dökülmesinin önüne geçerken, cilt ve eklem sağlığı da desteklenmiş olur. Ancak bazı bünyelerde bu tür gıda takviyeleri yan etki yaratabileceğinden mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır. Demir eksikliği olması halinde, demir takviyeleri ile demir eksikliği giderilmelidir.
Omega 3 içeriği yüksek olan gıdaların tüketimine başvurulabilir. Balık tüketemeyen kişiler Omega 3 takviyelerinden destek alabilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR