Paleo Diyeti Nedir?
Paleo Diyeti Nedir?
Paleo Diyeti, Paleolitik dönemde yenilen yiyecekleri tüketmeye verilen isimdir. Paleolitik çağdaki avcı-toplayıcı insanların tükettiği besinleri tüketip modern işlenmiş gıdalardan uzak durulan bir beslenme çeşididir. Taş Devrindeki insanların tükettiği şekilde düşük karbonhidratlı, çiğ besinlerin ön planda olduğu bir diyettir. Genellikle son dönemlerde insanların bu diyeti uygulamak istemesinin sebebi sağlıklı olduğunun düşünülmesidir. Paleolitik çağdaki insanlar doğada buldukları yabani bitkilerle ve avladıkları hayvanların etleri ile besleniyorlardı. Bilim adamları Taş Devrinden bugüne insanların anatomik yapısının çok az değiştiğini söyleyerek Paleo diyetinin insanlık için en sağlıklı beslenme biçimlerinden biri olduğunu vurguluyor.
Paleo Diyetinde Neler Yasak?
Bu diyetin temelinde işlenmiş her türlü gıdadan uzak durmak ve mümkün olduğunca doğal yiyeceklere yönelmek yatıyor. İşlenmiş, paketli her türlü gıda (kek, pasta, dondurma vs.) ,tüm tahıllar (çavdar,yulaf, un vb.) , süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, stevia/şeker, bal, tatlandırıcılar, margarin, bitkisel ve trans yağ, tuz, mısır şurubu, light ve diyet adı altında geçen her türlü işlenmiş gıda bu diyet programında tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Süt ürünlerinden yalnızca kefir yasak değil, onun dışında tereyağ ve krema gibi tüm süt ürünleri tüketilmemesi gereken besinler arasında. Paleo Diyetinin temel amacı işlenmiş gıdaların hepsinden kaçınarak doğal gıdalara yönelmek olduğu için, işlem görmüş hiçbir gıda tüketilebilecek besinler arasında yer almıyor. Sabit bir diyet listesi olmamasına rağmen, serbest ve yasak besinler olarak iki kategoriye ayırmamız mümkün.
Paleo Diyet Yararları Nelerdir?
Paleo diyetinde alınan makrolara bakıldığında bu diyetin aslında düşük karbonhidrat diyetiyle benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Hayvansal gıdalara dayalı bir beslenme türü olduğu için protein alımı oldukça yüksektir. Et tüketiminin artmasının sonucunda sporcularda kas gelişimi olumlu yönde etkilenir. Sporcularda antrenman esnasında oluşan hasarları iyileştirmek için gerekli olan protein ihtiyacı karşılanmaktadır. Ayrıca tüketilen sebzeler de bireyin mikro besin öğesi alımına da yardımcı olacaktır.
Paleo diyetinin son zamanlarda bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de sağlığımıza katkı sağlayabilmesidir. Kan lipid profillerini iyileştirmede, kan basıncını düşürmede ve kilo vermede etkili olduğuna inanılmaktadır. Paleolitik diyetin karbonhidrat metabolizması ve insülin dengesi üzerinde faydalı etkileri olabileceği öne sürülmüştür ve bu nedenle özellikle tip 2 diyabetli hastalarda özellikle yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Paleo Diyeti Zararları Nelerdir?
Yukarıda her ne kadar bu diyetin sporculara olan faydalarından bahsetsek de, karbonhidratlar enerji almamız açısından çok önemlidir ve onları beslenmesinden çıkaran sporcular enerji anlamında performans düşüklüğüyle karşılaşırlar. Peynir altı suyu proteini sütten elde edildiği için peynir altı suyu proteini kullanmak isteyen sporcuların peynir altı suyu proteinini atlamaları gerekebilir. Süt ve süt ürünlerini diyetten çıkarmak birçok sporcu için zor bir durum olabilir. Özellikle kefir ve yoğurt gibi besinler içerdikleri probiyotik organizmalar nedeniyle sporcu sağlığını korumada önemli rol oynamaktadır. Ayrıca karbonhidratlar enerji kaynağımız olmakla birlikte, kasların onarımında proteinle birlikte görev alırlar. Hedefe göre, glisemik indeksi düşük olan kompleks karbonhidratlar da kişinin ihtiyaçlarına göre beslenmeye dahil edilmelidir.
Paleo Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?
Paleo diyetinin kilo vermenize yardımcı olabileceği iyi bilinmektedir. Protein oranı yüksektir, karbonhidrat oranı düşüktür, iştahı azaltabilir ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları ve ilave şekeri ortadan kaldırabilir. Kalori saymayı sevmiyorsanız, kanıtlar paleo diyetinin harika bir seçenek olabileceğini gösteriyor. Diyete başladığınızda, muhtemelen ilk haftada yaklaşık iki ila dört kilo arasında hızlı kilo kaybı göreceksiniz. Bu cesaret verici olsa da, çoğunlukla vücudunuz sadece su kaybeder. Bu olduğunda cesaretiniz kırılmaz çünkü diyete bağlı kalırsanız yine de kilo verirsiniz. Kilonuzdaki ilk düşüşten sonra, muhtemelen yavaş ve sabit bir kilo kaybı hızı göreceksiniz. Standart kilo kaybı haftada yaklaşık bir ila iki kilodur.
Paleo Diyeti Menüsü
Paleo diyeti uygulamak isteyenler için örnek bir paleo diyeti menüsü oluşturduk. 7 günlük bir program olarak oluşturulan bu örnek diyet listesinde küçük değişiklikler yaparak uygulayabilirsiniz. Özellikle meyveler ve kuruyemişler bahsettiğimiz küçük değişikliklerin gizli öznesidir.
1. Gün
- Kahvaltı: Ton balığı, avokado, yeşillik.
- Öğle Yemeği: Kızarmış levrek, zeytinyağlı salata.
- Akşam yemeği: Kızarmış tavuk.
2. Gün
- Kahvaltı: Ispanaklı omlet, domates.
- Öğle yemeği: Kızarmış tavuk, salata.
- Akşam yemeği: Somon, brokoli.
3. Gün
- Kahvaltı: Yaban mersini, muz.
- Öğle Yemeği: Somon, salata.
- Akşam yemeği: Kızarmış tavuk, zeytinyağlı salata.
4. Gün
- Kahvaltı : Brokoli, badem, yumurta.
- Öğle Yemeği : Ton balığı, yumurta, salata.
- Akşam yemeği : Tavuk kanat, brokoli.
5. Gün
- Kahvaltı : Karışık meyve tabağı.
- Öğle yemeği : Brokoli, omlet, salata.
- Akşam yemeği : Kırmızı biber, somon.
6. Gün
- Kahvaltı : Yumurta, zeytinyağı.
- Öğle Yemeği : Tavuk çorbası, salata.
- Akşam yemeği : Izgara tavuk veya kuzu pirzolası.
7. Gün
- Kahvaltı : Soğan, domates, omlet.
- Öğle Yemeği : Tavuk, avokado, salata.
- Akşam Yemeği : Karışık meyve tabağı.
Paleo diyeti herkes için güvenli olmayabilir, bu nedenle önemli diyet değişiklikleri yapmadan önce bir doktor veya diyetisyenle konuşmak en iyisidir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR