Rahim Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olan rahim kanseri, menopoz sonrası dönemindeki kadınları daha çok etkiler. Ancak günümüzde kanserin görülme yaşı düşmeye başlamış ve menopoz öncesindeki kadınları da etkilemeye başlayan bir sağlık problemine dönüşmüştür. Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu bir hastalık olduğundan rahim kanserine yönelik belirtiler gözlemlenmesi halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Yapılan gerekli tetkiklerin ardından kişiye rahim kanseri teşhisi konulması durumunda ise tedavi aksatılmamalıdır.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanseri, rahim (uterus) dokusundaki anormal hücre büyümesi sonucunda oluşan bir kanser türüdür. Genellikle rahim iç tabakasında (endometrium) başlar, bu nedenle “endometriyal kanser” veya “endometrium kanseri” olarak da adlandırılır. Rahim kanseri genellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkar, ancak premenopozal (menopoza girmemiş) kadınlarda da görülebilir.
Sağlıklı hücreler vücudun normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için düzenli olarak büyür, bölünür ve ölürler. Ancak hücrelerde meydana gelen değişimler nedeniyle hücrelerin büyümesi kontrol dışına çıkabilir. Yeni hücre gerekmediği halde bile bölünmeye devam eden hücreler bölgede kitle oluşturabilir ve gelişen kitleler kansere dönüşebilir. Rahim kanserinde kanserleşme uterusun iç tabakasında başlar. Erken evrelerde tespit edilmesi ve müdahale edilmesi halinde kanserin vücudun farklı bölgelerine yayılmasının önüne geçilebilir. Ancak geç kalınan teşhislerde rahim kanseri de vücudun farklı bölgelerine yayılabilen bir kanser çeşididir.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim kanserinin gelişmeye başlaması ile vücutta çeşitli belirtiler açığa çıkabilir. Kanserin bulunduğu evreye göre meydana gelen belirtilerin şiddeti artabilir. Rahim kanseri nedeniyle açığa çıkan belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Vajinal kanama
- Aşırı âdet kanaması
- Pelvik ağrısı
- Alt karın bölgesinde ağrı veya basınç hissi
- Vajinal akıntı
- İdrar yaparken zorlanma
- İştah kaybı
- İstemsiz kilo kaybı
- Yorgunluk ve halsizlik
Rahim Kanseri Neden Olur?
Rahim kanserinin ortaya çıkış sebebinin ne olduğu günümüzde net bir şekilde bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalar bazı risk faktörlerinin rahim kanserinin gelişmesinde etkili olabileceğini göstermiştir. Bu risk faktörleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir.
- Hormonal dengesizlikler: östrojen hormonunda dengesizlikler rahim kanseri riskini artırabilir. Rahmin iç tabakası olan endometriumun büyümesini teşvik eden östrojen hormonu ve bu büyümeyi kontrol eden progesteron hormonu belirli bir düzenle çalışır. Östrojenin fazla olması ve progesteron az olması halinde bu denge bozulabilir ve rahim kanseri riski artabilir.
- Menopoz: menopoz sonrasındaki dönemde östrojen seviyesi düşebilir ve progesteron seviyesi azalabilir. Bu hormonsal değişimler yine rahim kanserine neden olabilir.
- Yaş: yaşın ilerlemesiyle beraber rahim kanseri riski artabilir.
- Obezite: fazla kilolu veya obez olmak östrojen seviyelerinde artışa neden olabilir ve bu rahim kanseri riskini artırabilir.
- Genetik faktörler: genetik mutasyonlar veya bazı ailevi sendromlar nedeniyle rahim kanseri riski artabilir. Lynch sendromu veya ailesel kanser sendromları olan bireylerde kanser gelişme riski daha yüksektir.
- Endometriyal hiperplazi: rahim iç tabakasında anormal büyümelere neden olan bu hastalık nedeniyle de rahim kanseri gelişimi artabilir.
Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?
Rahim kanseri genel olarak 4 evreden oluşur. Hastanın rahim kanseri teşhis alması kadar kanserin hangi evrede bulunduğunun da bilinmesi tedavi planlaması için son derece önemlidir. Rahim kanseri evreleri tümör alanının genişliğini ve rahim kanserinin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı gösterir. Buna göre evreler aşağıdaki şekildedir.
- Birinci evre: birinci evrede kanser sadece rahimdedir. Çevre dokulara veya vücudun herhangi bir bölgesine yayılım bir diğer deyişle metastaz yoktur.
- İkinci evre: kanser rahim ve serviks bölgesinde görülür. Bu kanserin rahim gövdesinden yayılmaya başladığını ve rahim ağzının destek bağ dokularına kadar ilerlediğini gösterir. İkinci evrede henüz lenf bezleri ve vücudun uzak bölgelerine metastaz söz konusu değildir.
- Üçüncü evre: üçüncü evrede kanser rahim dışına yayılmıştır. Yayılım rektum ve mesaneye ulaşmamış olup, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve rahmin yakındaki lenflere yayılım göstermiş olabilir. Kanserin yayıldığı yerlere göre üçüncü evre alt başlıklara ayrılabilir.
- Dördüncü evre: rahim kanserinin son evresi olan dördüncü evrede kanser; rektum, mesane ve vücuttaki daha uzak organlara yayılmıştır. Dördüncü evre 4A ve 4B olmak üzere 2 ayrı başlıkta incelenir. 4A evresinde kanser rektum ve mesanenin mukozasına yayılmıştır. 4B’de ise kanser kasık bölgesindeki lenflere, kemiklere ve akciğerler gibi uzak organlara sıçramıştır.
Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim kanserine yönelik belirti gösteren kadınların bu süreci aksatmadan derhal bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna gitmesi gerekir. Yapılan klinik muayene kısmında pelvik yapısı incelenir. Hekim gerçekleştireceği muayene esnasında vajinal ultrason çekerek rahim içindeki tümör ve yapıları görebilmek üzere ultrason görüntüleme tekniklerine başvurur. Ultrason probuyla rahim duvarı kalınlığı ve diğer anormallikler tespit edilebilir. Rahim kanseri teşhisinde histeroskopi denilen bir görüntüleme tekniğine başvurulur. Fiber optik kameralar aracılığı ile rahim içindeki yapılar incelenebilir. Rahim kanserinde kesin bir teşhis konulabilmesi adına patolojik değerlendirmeler uygulanır. Rahim içinden küretaj yöntemiyle doku örneği alınarak patolojik incelemesi yapılır. Patolojik değerlendirme, biyopsi histeroskopi ve anestezi eşliğinde gerçekleştirilir. Bu yöntemlerin yanı sıra bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleri ile rahim içindeki anormallikler görüntülenebilir. Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda rahim kanseri teşhisi konulabilir.
Rahim Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?
Rahim kanseri taraması Smear testi ile yapılır. Basit ve ağrısız olan bu test genellikle adetten 10 ile 20 gün sonrasındaki aralıkta uygulanır. Test sırasında küçük bir fırça rahim ağzına sürülür ve bu sayede hücre örnekleri alınır. Alınan örnek laboratuvar ortamında incelenir. Yapılan incelemeler ile rahimde kanser gelişimi olup olmadığına yönelik ön bulgulara ulaşım sağlanabilir.
Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim kanseri tedavisinde, kanserin türü ve bulunduğu evre uygulanacak olan tedavi şeklini etkiler. Hekim hastanın genel sağlık durumu ve yaşını da göz önünde bulundurarak çeşitli tedavi yöntemleri planlayabilir. Rahim kanserinin tedavisinde en sık başvurulan yöntem cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi yöntemler ile kanserli doku bölgeden uzaklaştırabilir veya rahim alma ameliyatı ile rahim vücuttan uzaklaştırılır. Bu işlemlerin ardından radyoterapi ve kemoterapi ile metastaz yapma riskini önlemek adına yoğun ilaç tedavileri de uygulanabilir. Bazı vakalarda immün tedaviye de başvurulur. Cerrahi müdahaleler ve immün tedavi bir arada uygulanarak kanserli hücrelerin yeniden çoğalmasını önlemede etkili bir tedavi uygulanabilir.
Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim kanseri ameliyatı hastanın bulunduğu kanser evresine göre planlanır. Ancak kanserin yayılmasını ve yeniden gelişimini önlemek adına genellikle histerektomi adı verilen yönteme başvurulur. Bu yöntem ile rahim alınır. Rahim alınması işlemi açık, kapalı veya robotik cerrahi teknikleriyle uygulanabilir. Rahim kanseri ameliyatı 1- 2 saat aralığında sürer ve uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi halinde zor bir ameliyat olarak kabul edilmez.
Rahim Kanseri Ölümcül Bir Hastalık Mıdır?
Rahim kanserinde erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir. Hastalığın ilerlemesi ve 4.evreye ulaşması halinde rahim kanseri ölümcül bir hastalıktır.
Rahim Kanseri Ağrı Yapar Mı?
Rahim kanseri belirtileri arasında pelvik bölgesinde ağrı yer alır. Alt bölgede gelişen karın ağrısı ve huzursuzluk hissi sık karşılaşılan rahim kanseri belirtilerindendir.
Rahim Kanseri Tekrarlar Mı?
Rahim kanserinde erken teşhis ve müdahale son derece önemlidir. Erken evrede kanser tespit edilmesi ve doğru ameliyat ile kanserli bölgenin temizlenmesi halinde hastalığın tekrarlama ve ölüm riski oldukça düşer. Ancak bazı hastalarda rahim kanserinin tarayabilme ve ilerleyebilme ihtimali olabilir.
Rahim Kanseri Genetik Mi?
Rahim kanserinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak rahim ağzı kanserinin genetik olarak aktarıldığı düşünülmemektedir. Ailesinde kanser vakası geçmişi bulunan bireylerin birçok kanser türüne olduğu gibi rahim kanserine yakalanması riski daha yüksek olabilir.
Rahim Kanseri Yaş Aralığı Nedir?
Rahim kanseri genellikle menopoz sonrasında açığa çıkan bir hastalıktır. Ancak günümüzde menopoz öncesi dönemde de görülme sıklığı artmıştır. Bu durum rahim kanseri yaş aralığını 30- 50 yaş aralığına indirmiştir. Cinsel yaşamı aktif olan bazı kadınlarda 30 yaşının altında da rahim kanseri gelişebilir.
Rahim Kanseri Olan Kişi Cinsel İlişkiye Girebilir Mi?
Rahim kanseri olan kadınlar cinsel ilişkiye girebilir. Kanser, cinsel ilişki ile bulaşabilecek bir hastalık değildir. Kanser tedavisi kapsamında kemoterapi gören kadınlar genellikle tedavi sonrasında gelen 3-4 gün ardından cinsel ilişkiye girebilir.
Rahim Kanseri Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Rahim kanseri olan bireylerin tedavi sırasında ve tedavi sonrasında dikkat etmesi gereken başlıklar bulunur. Tedavi sürecinde sağlıklı beslenmek, uyku düzenini sağlamak ve ideal kiloyu korumaya çalışmak son derece önemlidir. Kemoterapi nedeniyle iştah kaybı sık karşılaşılabilecek problemlerden biridir. Besin yetersizliği nedeniyle bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilenmesinin önüne geçmek adına bu tür durumlarda bir onkoloji diyetisyenden destek alınabilir.
Rahim kanseri geçmişi olanlar ise sağlıklı beslenmeyi ve ideal kiloyu korumayı yaşamının bir parçası haline getirmelidir. Hayatlarında düzenli egzersize yer vermeli, stresten uzak sakin bir yaşam tarzına geçiş yapmalıdırlar. Düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalı ve doktorun önerileri doğrultusunda kanser taramaları yapılmalıdır.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR