Whatsapp

Reflü

Anasayfa » Blog » Reflü
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin tincidunt nunc lorem, nec faucibus mi facilisis eget. Mauris laoreet, nisl id faucibus pellentesque, mi mi tempor enim, sit amet interdum felis nibh a leo.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Reflü Nedir?

Mide asidinin normal dışı bir şekilde yemek borusuna veya ağıza doğru geri kaçışına reflü denir.  Bu hastalıkta, yemek borusunda yanmanın yanı sıra ağıza gıda ve acı su gelmesi şikayetleri görülür. Midede yanma ve ağıza gelen gıda durumu, sıklıkla yemeklerden sonra ortaya çıkar. Atipik reflü yemek borusundaki ödemin sebebiyet vermesiyle boğazda oluşan zorlanma hissine verilen isimdir. Hastalığın oluşumunun asıl sebebi mide kapakçığında meydana gelen gevşekliktir. Mide kapakçığının görevi midede bulunan gıdaların ve asitlerin yemek borusuna ve ağıza geri kaçmasını engellemektir. Ancak kapakçığın gevşemesi sonucunda mideden geri kaçan gıdalar, yanma ve rahatsızlık hissine sebep olur.

Reflü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık rastlanan bir hastalıktır. Reflüye bağlı şikayetler çok ciddi ve ağrılı bir şekilde olabilir. Reflü ve gastrit hastalıkları birbirlerinden farklıdır ve birbirine karıştırılmamalıdır. Ve bir kişide iki hastalığa da rastlanabilir. Gastrit, mide asidinin artması ve koruyucu mide duvarının bozulması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Reflü hastalığı beslenme alışkanlıklarına ve mide fıtığına bağlı olarak gelişebilir. Gastrit hastalığına ise çoğu zaman kontrolsüz olarak kullanılan romatizmal ilaçlar ve ağrı kesiciler neden olur.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflünün belirtileri arasında en sık görülen “heartburn” olarak adlandırılan göğüste yanma şikayetidir. Bu yanma hissi zaman zaman midede, boyunda, omuzlarda, sırtta ve kollarda hissedilebilir. Heartburn semptomu kalp ağrısı ile karıştırılmamalıdır. Reflü belirtileri arasında sıklıkla karşılaşılan bir diğeri ise “regürjitasyon” olarak adlandırılan boğazda ve ağızda oluşan kötü tat hissidir. Bu şikayet yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır. Reflünün diğer belirtileri ise;

  • Midede ekşime ve yanma
  • Midedeki gıdaların ağza gelmesi
  • Midede şişkinlik,
  • Hıçkırık,
  • Geğirme
  • Boğazda yanma ve ağrı
  • Gıcık hissi,
  • Kronik öksürük,
  • Ağız kokusu,
  • Kilo kaybı,
  • Bulantı ve kusma
  Safra Kanalı Kanseri

Bu belirtiler genellikle yatar pozisyonda olduğunuz zaman ortaya çıkar. Hastaya reflü tanısı koyabilmek ve hastalığın şiddetini tespit edebilmek için endoskopi, özofagus-yemek borusu PH ölçümleri yapılır.

Reflü Neden Olur?

Reflü, uzun bir süre yemek borusunda kalan fazla miktarda mide asidini temas etmesinden dolayı ortaya çıkar. Yemek borusu hasarlarının meydana gelmesinde mide asidinin yemek borusu ile teması bulunur ve bu da yanma hissi oluşturur.

Tek seferde aşırı miktarda yenilen yemek ve tüketilen yiyecek-içecekler hastalığa sebep olmaktadır. Özellikle aşırı yağlı ve kızartılmış gıdalar, fast-food ve paketli hazır gıdalar, çok baharatlı yiyecekler, asitli meyveler ve meyve suları, sigara ve tütün ürünleri, alkol, kafeinli içecekler ve yiyecekler, hamilelik, bazı ilaçlar hastalığa neden olmaktadır.  Stresli iş ve yaşam koşulları da hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer alır.

Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü tedavisi kişinin yaşam tarzının değiştirilmesi ile başlar. Doktor tarafından önerilen beslenme düzeninin yanı sıra ilaç tedavisi uygulanır. Reflü tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar yemek borusunu korur ve mide asidini bastırarak tedaviye yardım eder. Ancak bu ilaçlar doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. İlaç kullanımının yanı sıra uygulanacak reflü diyeti de hastalığın şiddetini azaltmada yardımcı bir rol oynar. Diyet uygulanırken bol miktarda sebze, tahıllar ve az yağlı proteinler tüketilmelidir. Diğer bir tedavi yöntemi olan reflü ameliyatı ise her hastaya uygulanmaz. Ameliyatın yapılabilmesi için şu nedenlere dikkat edilir: Hastanın ilaçları yeterli gelmiyorsa, hastanın şikayetleri her gün devam ediyor ve şiddetleniyor ise, kişiye mide fıtığı ve yemek borusu iltihabı teşhisi konulmuş ise, hasta uzun yıllardır ilaç tedavisi ile yanıt alamıyor ise ameliyat yapılabilir.

Ameliyat olmadan, özellikle ilaç ile reflü tedavisi gören kişilerin aşağıda bulunan maddelere çok dikkat etmesi gerekir. Reflüye ne iyi gelir şimdi inceleyelim:

  • Uzun süre aç kalmamak.
  • Yemekleri iyi çiğneyerek, az miktarda ve sık sık tüketmek.
  • Yemek sırasında sıvı tüketmemek. Onun yerine yemekten yarım saat önce ve sonra sıvı tüketmek.
  • Yemek sonrasında en az 2 saat dik pozisyonda kalmaya özen göstermek.
  • Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi kesmek ve tok karnına uyumamak.
  • Yüksek yastıkta uyumak.
  • Fazla kilolardan kurtulmak.
  • Bol ve sık su içmek.
  • Hareketli bir yaşam sürmek.
  • Doktorun önerisi ile alınan asit giderici, yemek borusu ve mide koruyucu ilaçlar kullanmak.
  • Özellikle bel bölgesini sıkmayan giyecekler giymek.
  • Reflü diyeti uygulamak.
  • Çok sıcak ve soğuk yiyecek-içeceklerden uzak durmak.
  Şeker Bağımlılığı Nedir? Neden Oluşur?

Reflü hastalarının tüketebileceği besinler:

  • Sağlıklı yağlar (avokado, zeytinyağı, susam yağı, ceviz yağı vs.)
  • Yağsız beyaz et, az yağlı veya yağsız balık, yağsız kırmızı et
  • Lif açısından zengin meyveler (şeftali, elma, armut, muz, kavun)
  • Yüksek lif oranına sahip sebzeler (lahana, brokoli, kuşkonmaz, kereviz, yeşilfasulye, salatalık)
  • Yüksek lifli ve sebze proteinli bakliyatlar (sarı mercimek, yeşil mercimek, siyah fasulye vs.)
  • Tahıllı gıdalar (özellikle yulaf)

Reflü Yatağı

Reflü yatağı, yatış pozisyonunun doğru şekilde olmasını destekler ve reflüden dolayı ağızda meydana gelen kötü tadın oluşmasının önüne geçer. Yetiş pozisyonu alındığında reflü için kullanılacak yastığın 15-25 cm yüksekte olması gerekir. Reflü yastığı sırtüstü veya yan yatmaya uygundur. Reflü yastığı seçilirken kaliteli bir uyku için ortopedik olmasına, yastık boyutunun kişinin fiziksel özelliklerine uygun olmasına, yastığın terletmeyen kumaştan üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Reflü Ameliyatı

Reflü ameliyatı, uzun yıllar ilaç kullanan hastalar için idealdir. Özellikle yemek borusu iltihabı teşhisi konulmuş olan hastalar oldukça uzun yıllar ilaç kullanmaya devam etmektedir. Ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak gerçekleştirilir. Genellikle 20 ila 50 yaş arasındaki hastalara önerilen tedavi yöntemidir. Ameliyat, karın bölgesinde açılan 1 santimetrelik delikler içerisinde gerçekleştirilir.  Reflüye sebep olan bölgeye anti-reflü düzeneği uygulanır ve mideye kapak sistemi yerleştirilerek gıdaların ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçışı önlenir. Laparoskopik reflü ameliyatı, hastalık için kalıcı çözüm sunar.

Laparoskopik ameliyat günümüzde %90 başarı sağlamaktadır. Ancak bu ameliyat sürecinin başarı geçmesi doktor seçimi ve ameliyat ekibinin tecrübesi ile ilgilidir. Laparoskopik ameliyat yaklaşık 1-1.5 saat sürmektedir. Kapalı olarak yapılan ameliyatlar daha avantajlıdır. Kapalı ameliyatlarda; daha az ağrı ve kısa sürede iyileşme görülür. Ameliyat sonrası risk oldukça düşüktür. Ameliyat ile ilaç kullanımı, yemek borusu iltihabı, mide fıtığı, kanser riski gibi sorunlar ortadan kalkar ve hasta daha kaliteli bir yaşam sürdürür.

  Hamile Diyeti Nedir?

Ameliyat sonrası beslenme düzenine ve yaşamına dikkat eden kişilerin ilaç kullanmasına bile gerek kalmamaktadır. Ameliyat sonrası hasta, yaklaşık 3-4 gün içerisinde günlük yaşamına devam edebilir. Ameliyat sonrası ise doktor reçetesine uyulması, ameliyat bölgesinin hijyenik tutulması, bağışıklık sistemini güçlendirmek, ilk 1 hafta çok sıcak ve çok soğuk olmayan yumuşak gıdalar tüketmek, ilk 1 ay boyunca gıdaları çok iyi çiğnemek ve yemeği yavaş yemek çok önemlidir. Et, ekmek gibi zor sindirilen gıdaların ise 3. haftadan sonra tüketilmesi önerilir.

Reflü ameliyatı sonrasında karşılaşılan en büyük sorun geçici yutma güçlüğüdür. Bu sorun ameliyat sonrası süreçte çoğu zaman birinci haftada geriler, ancak 6 aya kadar sürebilmesi de ihtimaller dahilindedir. Ameliyat sonrası hasta şişkinlik hissedebilir ancak bu durumda geçicidir. Reflü ameliyatı ile ilgili tüm önemli bilgileri buradan edinerek profesyonel bir destek alabilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR