Rektum Kanseri Nedir?
Rektum Kanseri Nedir?
Vücudun bir kısmına verilen bir isim olan rektum vücuttaki konumu itibariyle, kalın bağırsağın en son kısmı bir başka ifade ile bağırsağın anüse yakın olarak konumlanan kısmı olarak bilinmektedir. Vücudun önemli bir bölümü olan rektum, hem kalın bağırsağı hem de anüsü etkileyen rahatsızlıklardan etkilenmektedir. Daha detaylı açıklamak gerekirse: Bireylerin vücutlarındaki hayati kısımlarından birisi olan rektum, kalın bağırsak ile ilgili hastalıklardan etkilenebildiği gibi; konum itibariyle yakın olduğu anüste ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan da etkilenebilen yapıya sahiptir.
Kalın bağırsağın yapısına bakıldığında kolondan ve rektumdan oluştuğu görülmektedir. 4 kısımdan oluşan kolon organı, bireylerin vücutlarında hemen hemen 1.5 metre olarak bulunmaktadır. Kolonun bölümleri ise; ascendens bir diğer ifade ile çıkan kolon, transvers, inen kolon anlamına gelen descending ve sigmoid olarak sıralanmaktadır.
Rektum boyutu itibariyle 10 cm ile 15 cm aralığında bir uzunluğa sahiptir. Çap açısından bakıldığında rektum, kolon ile benzer özelliğe sahip olmasına ek olarak; konum olarak anüse yakınlaştığı noktada daha geniş çapa sahip olmaktadır. Anüse yakınlaşan nokta isim olarak rektal ampulla olarak adlandırılmakla beraber; bireyin dışkısının geçici olarak tutulduğu bir merkez niteliği taşımaktadır. Bireyin dışkısındaki artış ile orantılı olarak rektal ampulla içerisinde basınç yükselmektedir.
Yukarıda belirtilen durum nedeniyle bölgedeki duvar gerilme yaşamakta ve bireye dışkılama ihtiyacı hissettirmektedir. Rektal ampulla olarak isimlendirilen bölgede yaşanan tam dolma sonucunda ilgili dışkının dışarı atılacağı anal kanalda genişleme meydana gelmektedir. Rektum kanseri, kalın bağırsağın sonu olan rektumda en sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir. Rektum olarak isimlendiren kısmın içerisinde bulunan hücrelerin gereğinden fazla çoğalması rektum kanserine neden olmaktadır. Kolon kanseri ile genellikle beraber gözlenen kanser türü olan rektum kanseri, kök itibariyle rektuma dayanan kötü huylu tümörler olarak da tanımlanabilmektedir. Diğer bir ifade ile rektum kanseri yaşayan bireylere bakıldığında bireylerde genel itibariyle hem rektum kanseri hem de kolon kanseri birlikte var olduğu gözlenmektedir. Her iki hastalığın beraber vücutta ortaya çıkması durumuna da kolorektal kanser adı verilmektedir.
Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bireyin vücudunda özellikle dışkılama açısından büyük öneme sahip olan rektumda meydana gelen bir hastalık olan rektum kanseri birçok farklı evreye sahiptir. İlgili evreler itibariyle de rektum kanserinin kendisini gösterdiği belirtileri ve ortaya çıkan bulguları da farklılaşabilmektedir. Rektum kanserinin erken dönemine bakıldığında bireylerde herhangi bir belirti gözlenmeyebilmektedir. Bireylerde oldukça sık rastlanan kanser türü olan rektum kanseri ilerleyen evrelerde çeşitli belirtilerle kendisini göstermektedir. Rektum kanserinin varlığını hissettirdiği belirtilerinden ve bireyin vücudunda meydana gelen bulgularından bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Bireyin vücudunda güçsüzlük ve halsizlik hissinin kendisini göstermesi rektum kanseri bulgularından birisidir.
- Bireyin vücudunda istemsiz olarak kilo kaybının meydana gelmesi de belirtilerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Rektum kanseri belirtilerinden bir diğeri de bireyde ortaya çıkan karın ağrısıdır.
- Bireyin dışkılama sürecinde tamamen yapamamış gibi hissetmesi de ilgili kanserin habercilerinden biridir.
- Bireyde normale kıyasla daha az dışkılama meydana gelmesi de belirtiler arasında yerini almaktadır.
- Bireyin dışkısının üzerinde kan görülmesi de rektum kanserinin belirtileri arasındadır.
- Rektum kanserinde görülen belirtilerden bir diğeri de ishal veya kabızlık yaşanmasıdır. Diğer bir ifade ile ilgili rahatsızlıklarda gözlenen bağırsak hareketlenmesinde değişiklik hissedilmesi rektum kanserinin belirtilerinden biridir.
Yukarıda ifade edilen rektum kanseri belirtileri her bireyde kesin olarak ilgili kanserin olduğunu göstermemektedir. Rektum kanseri belirtileri arasında sıralanan bulgular tam anlamıyla rektum kanseri olduğunu göstermemekle beraber; ilgili kanserin habercisi de olabilmektedir. Bireylerin düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi doğru tanının konulması açısından büyük öneme sahiptir. Erken teşhisin bireyin hayatını kurtaracağı bu noktada unutulmamalıdır.
Rektum Kanseri Evreleri Nedir?
Rektum kanseri evreleri incelendiğinde ilk evre, ilgili kanserin gözlendiği en erken dönem olarak tanımlanmaktadır. Kalın bağırsak içerisinde ve ortasında kanserli hücrelerin yer aldığı evre ilk evredir. Rektum kanserinin erken döneminde lenf bezine ve çeşitli organlara yayılma olmamaktadır. Kalın bağırsağın katlı yapıya sahip olması göz önüne alındığında rektum kanserinin ikinci evresinde ilgili katlara kanserli hücrelerin yayılımı söz konusudur.
Rektum kanserinin ikinci evresi ya da ikinci aşamasında kanserli hücrenin en son en dış tabakaya ulaştığı görülmektedir. İkinci evrede dış tabakaya ulaşan kanserli hücreler başka organlara da yayılma riski taşımaktadır. Rektum kanserinin üçüncü aşamasında, kalın bağırsağın içerisinden yayılmaya başlayan kanser hücrelerinin başka bölgelere de yayıldığı görülmektedir. Rektum kanserinin üçüncü evresinde lenf düğümlerine bakıldığında ilgili kanser hücrelerinin burada da yer aldığı görülmektedir. Rektum kanserine yönelik son evre olarak bilinen dördüncü evre içerisinde, üçüncü evrede gözlenen lenf düğümlerindeki kanserli hücrenin yayılımı tamamlanmakta ve bireyin vücudu içerisindeki konum itibariyle kalın bağırsağa uzak diğer organlara da tümörün yayıldığı görülmektedir. Rektum kanseri evrelerinden olan dördüncü evrede kanserli hücrenin yayılabileceği uzak bölgeler arasında; karaciğer, akciğer ve karın içerisinde bulunan zar yer almaktadır.
Rektum Kanseri Neden Olur?
Tanımı, evreleri ve belirtilerini sıraladığımız rektum kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber; rektum kanserinin bireyde ortaya çıkmasını tetikleyen bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Kesin olarak rektum kanserine neden olan faktörlerin bilinememesine ek olarak; ilgili kansere neden olabilecek belirli risk faktörleri de bulunmaktadır. Rektum kanserine neden olan risk faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Bireyin yaş olarak ileri yaşlarda olması rektum kanseri riskini arttırmaktadır.
- Bireyin alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklara sahip olması rektum kanserini tetiklemektedir.
- Bireyin beslenme düzeni itibariyle sürekli hayvansal kaynaklı beslenmesi ilgili kanser türüne neden olabilmektedir.
- Günlük hayatta bireyin çok fazla hareket etmemesi ve bireyde obezite gözlenmesi de rektum kanserine neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
- Bireyin aile bireylerinde kolon kanseri ve rektum kanseri geçmişi bulunması da ilgili kanserin bireyde de görülme riskini arttırmaktadır.
- Diyabet bir başka ifade ile bireyin şeker hastası olması da rektum kanserine yakalanma riskini arttıran faktörler arasında bulunmaktadır.
- Bireyde kolorektal kanser görülmesi rektum kanserine yakalanma riskini artırmaktadır.
Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Yaşam Nasıl Olur?
Rektum kanseri ile mücadelede en iyi tedavi yöntemlerinden birisi olarak rektum kanseri ameliyatı öne çıkmaktadır. Rektum kanseri ameliyatında, ilgili kanser hücrelerinin kalın bağırsak içerisinden çıkarılması söz konusudur. Rektum kanseri ameliyatı olan bir kişinin ilgili kanserin tekrarlayabileceğini de bilmesi gerekmektedir. Kalın bağırsak içerisinden kanserli hücrelerin alınması işleminin gerçekleştirildiği rektum kanseri ameliyatının ardından birey aynı hastalığa tekrar yakalanabilmektedir.
Ameliyatın gerçekleştirildiği tarih itibariyle 2 yıl boyunca ilgili kansere yönelik bireyin vücudunda sıklıkla takip yapılmalıdır. Rektum kanserinin bireyde kendisini tekrar göstermesi 10 yıl içerisinde gerçekleşebilmektedir. Bireyin tekrar aynı kanser türü ile karşılaşmasına yönelik takip en az 10 yıl devam etmelidir. İlgili 10 yıldan sonra takip programının tamamen bitmemesine ek olarak; bireyin vücudu geçmiş 10 yıla kıyasla daha az takip edilmektedir. Yeni takip süresini onkoloji doktoru belirlemektedir.
Rektum Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Vücudunda rektum kanseri bulunan bireylerin genele kıyasla daha fazla halsiz hissettikleri gözlenmektedir. Güçsüzlük ve halsizliğe ek olarak; kalın bağırsakların içerisinde normale göre farklı bir hareketlenme yaşanması rektum kanserinin anlaşılmasında büyük rol oynamaktadır. Bireylerin herhangi bir çaba harcamamasına rağmen aşırı kilo kaybı yaşaması da ilgili kanserin bireyin vücudunda var olduğunu anlatmaktadır. Karında meydana gelen dayanılmaz ağrının varlığı ve dışkıda normale göre farklılık gözlenmesi de ilgili rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Rektum kanserine ilişkin bulguların gözlenmesinin ardından kesin tanı konulabilmesi için kolonoskopi ve biyopsi yapılabilmektedir. Rektum kanseri teşhisinde öne çıkan ilk yöntem olan kolonoskopi işleminde, anüsün içerisinden rektum ve kolonun görüntülenebilmesi amacıyla bir ucunda kameranın yer aldığı tüp gönderilmektedir.
İlgili teşhis yöntemi sayesinde kameradan izlenen bölgelerde kanserli hücrelerin olup olmadığına bakılmaktadır. Rektum kanserine yönelik tanı konulurken kullanılan ikinci yöntem biyopsi olarak adlandırılmaktadır. Biyopsi işleminde ise, kolonoskopi de kanserli olduğu düşünülen kalın bağırsağın ilgili kısmından parça alınması söz konusudur. Biyopsi ile alınan şüpheli parça laboratuvarda incelenerek kesin tanı konulmaktadır.
Rektum Kanseri Ne Yememelidir?
Vücudunda rektum kanseri bulunduğuna dair teşhis konulan bireylerin uzak durması gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Rektum kanseri olan bireylerin yememesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Şekerli yiyecekler ve içecekler,
- Kızarmış yiyecekler,
- Gazlı içecekler,
- Kafein,
- Alkol,
- Sigara.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR