Whatsapp

Safra Kesesi Ameliyatı

Anasayfa » Blog » Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi operasyonu, safra kesesine cerrahi olarak müdahale edilmesi işlemidir. Safra kesesinde iltihap, kanser, taş oluşumu ve bunların neden olabileceği komplikasyon tespit edildiğinde ameliyat gerçekleştirilir. Safra kesesi ameliyatı açık veya kapalı olarak gerçekleştirilir. Safra kesesi ameliyatı sürecinde en sık tercih edilen yöntem kolesistektomidir.

Safra kesesi ameliyatı süreci öncesinde rahatsızlığın sebebi, şiddeti ve belirtileri incelenmelidir. Safra kesesi rahatsızlığının belirtileri farklılaşmaktadır. Hastalık belirtileri incelendiğinde en başta midede yanma ve ekşime gibi mide şikayeti bulunmaktadır. Bu belirtileri inceledikten sonra kişinin ameliyat olup olmamasına karar verilebilir. Eğer taş ve iltihap oluşumu var ise hastaya ameliyat önerilebilir.

Safra kesesi rahatsızlıkları belirtileri şunlardır:

  • Şişkinlik, gaz
  • Hazımsızlık
  • Yemeklerden sonra üst karın bölgesinde, omuzda ve sırtta ağrı
  • Sürekli ağız kokusu
  • Cilt ve göz akında sarılık
  • Midede ekşime, yanma
  • Halsizlik, üşütme, ateş ve şiddetli ağrı
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma

Eğer bu tarz belirtiler tekrarlanıyorsa kişinin yaşam kalitesi düşer. Ayrıca safra kesesinde bulunan taşa müdahale edilmezse ileriki dönemlerde sarılık hastalığı ortaya çıkabilir. Safra kesesi ameliyatı öncesinde hastaların yaşı göz önüne alınarak çeşitli tetkikler yapılır. Yapılan tetkikler arasında kan ve idrar tahlili, göğüs ve kalp grafisi ve başka hastalıkları bulunan kişilere ek tetkikler uygulanır.

Özellikle astım, tansiyon ve diyabet hastalarının ameliyat olup olamayacakları detaylı bir şekilde incelenir. Ameliyat olacak kişilerin bir anestezi uzmanı kontrolünden geçmesi de çok önemlidir. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa en az 1 hafta önceden ilacı kesmelidir. Ameliyattan önceki gece boyunca hasta gıda ve su tüketmemelidir.

  Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Safra kesesi ameliyatı sonrası ise hasta uzun bir süre ağır kaldırmaktan, yüksek yerlere uzanmaktan kaçınmalıdır. Ameliyat bölgesinde iltihap oluşması durumunda doktora başvurmalıdır. Ameliyat sonrası hasta en az 1 ay boyunca safra diyeti uygulamalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Olur?

Safra kesesi ameliyatı genel anestezi altında açık ya da kapalı teknik uygulanarak yapılan cerrahi işlemler arasında yer alır. Ancak güvenilir ve etkili bir yöntem olması sebebiyle genellikle kapalı ameliyat tercih edilir. Operasyon gerçekleştirilirken safra kesesi bölgesine 1-1.5 santimetrelik 3-5 tane küçük delik açılır ve cerrahi aletlerle içeri girildikten sonra karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Karın içine yerleştirilen kamera yardımı ile safra kesesi çıkarılır, gaz boşaltılır ve dikiş atılır. Ameliyat yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Kapalı ameliyatlarda iyileşme süresi kısadır ancak ilk birkaç gün özellikle sağ kaburganın altında ağrı görülebilir. İlaç kullanımı da bu süreyi daha da kısaltabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri

Her cerrahi müdahele riskler taşır, ancak bu ameliyat riskleri safra kesesi tedavi edilmediğinde çok daha büyük boyutlara ulaşır. Ameliyat riskleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kesi bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon
  • Safra kanalı yaralanması ve buna bağlı olarak sızma
  • Kanama
  • Safra kanalı daralması
  • İnce bağırsak ve karaciğerde oluşabilecek deformasyon ve yaralanmalar
  • Kan pıhtıları ve zatürre
  • Kalp problemleri

Ancak bu riskler nadiren karşılaşılan durumlardır ve genelde bu ameliyatlarda ciddi bir risk söz konusu değildir. Ameliyat sırasında ve sonrası oluşabilecek komplikasyon riskleri hastanın genel sağlığına, ameliyatın gerçekleştirilme nedenine, hastanın yaşına bağlı olarak değişebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Safra kesesi ameliyatı yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir, ancak bu süre hastanın yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Açık ameliyat ve tedavisi çok geciktirilmiş ameliyatlar ise süre 1 saatten fazla sürebilir.

  Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirmeniz İçin 5 Neden

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Yenir?

Hasta ameliyat sonrasında sıvı gıdalarla, ertesi gün ise katı gıdalarla beslenebilir. Ameliyat olan kişinin hazımsızlık gibi sorunlar yaşamaması, taş oluşumunun tekrar etmemesi ve komplikasyon gelişmemesi için en az 1 ay safra diyeti yapması gerekir. Safra diyeti komplikasyon gelişiminin büyük bir oranda önüne geçecektir. Hastanın besin yetersizliği sorunu ile karşılaşmaması için diyet programının diyetisyen tarafından hazırlanması önemlidir. Ameliyat sonrasında uygulanan diyet programında aşırı yağlı ve gaz yapıcı gıdalar (çiğ sebze, bakliyat vs.), hazır ve paketli gıdalar, çikolata, baharatlar, yumurta, alkollü ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı lifli gıdalar tüketmek, günde en az 2 litre su tüketmek önemlidir.

Ameliyat sonrasında tüketilebilecek besinler:

  • Sebze yemekleri,
  • Yağsız et, tavuk ve balık,
  • Yağsız süt, peynir, yoğurt,
  • Açık ve şekersiz siyah çay, bitki çayları, sade veya sütlü kahve,
  • Tahıllı besinler,
  • Sütlü tatlılar,
  • Meyve (Kabuksuz şekilde tüketilecek muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm vs.)

Açık Safra Kesesi Ameliyatı

Açık kolesistektomi ameliyatı, hastaya genel anestezi uygulanarak yapılır. Operasyon sırasında karın duvarından açılan bir kesi ile karın boşluğuna girilerek safra kesesinin çıkarılması işlemine açık safra kesesi ameliyatı denir.  Hastanın tamamen iyileşebilmesi için yaklaşık 57 günlük bir süreye ihtiyacı vardır.

Açık ameliyat gerektiren bazı sebepler şunlardır:

  • Safra kesesi iltihabına bağlı olarak dokuları cerrahi aletlerle kavrama ve tutma zorlukları.
  • Safra yollarındaki yapısal anormallikler veya ek sorunlar.
  • Laparoskopik yöntemle güvenli bir cerrahi işlem uygulanabilmesi için yeterli görüntünün sağlanamaması.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı

Kapalı kolesistektomi ya da laparoskopik kolesistektomi standart safra kesesi ameliyatı yöntemidir. Kapalı ameliyat yönteminde karın duvarına kesi açılmaz. Bu işlemde göbek deliği çevresine açılan 1-1.5 santimetrelik 3 ila 5 kadar delikten karın içine girilerek kamera yardımı ile safra kesesi alınır. İşlem yapılırken hastaya genel anestezi uygulanır. Laparoskopik kolesistektominin avantajları şunlardır:

  • Hasta günlük aktivitelerine kısa sürede dönebilir.
  • Vücutta kesi bulunmadığı için ağrı daha azdır.
  • Hasta ameliyattan birkaç saat sonra ayaklanabilir.
  • Taburcu olma süresi kısadır.
  • Karında bazen çok az iz kalır, bazen de hiç iz kalmayabilir.
  • Ameliyat yarası komplikasyon oluşumundan kaçınılmış olur.
  • Karın içi organlarda manipülasyon çok az olacağından karın içi yapışıklık daha az gelişir.
  Dehidrasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu ameliyatta büyük bir kesi işlemi olmadığı için hastanın iyileşmesi çok daha kısa sürer ve hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilir. Kapalı ameliyat sonrasında hasta hızlı iyileşir, daha az ağrı çeker ve estetik görüntü açısından iz kalma ihtimali düşüktür. Kapalı kolesistektomi ameliyatı her hastaya uygulanmaz.

Hastanın kapalı ameliyat olabilmesi için daha önce üst karın bölgesi ameliyatı (mide, karaciğer vs.) olmamış olması gerekir. Çünkü üst karın bölgesi olan kişilerde karın içerisinde yapışıklıklar olabilir ve kapalı ameliyat yönteminin uygulanması zorlaşır. Bazı kalp hastalıklarına sahip hastalarda da kapalı safra kesesi ameliyatı uygun yöntem  olmayabilir. Bazı durumlarda da ameliyata kapalı olarak başlansa bile ameliyat sırasında açık ameliyata dönülmek zorunda kalınabilir. Safra kesesi ameliyatı süreciyle ilgili uzman desteği almak için buraya tıklamanız yeterli.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR