Whatsapp

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anasayfa » Blog » Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesi, sindirim sisteminde yer alan yağların sindiriminde görev alan karaciğerde üretilen safra sıvısının depolandığı organdır. Safra kesesinde biriken safra sıvısı, safra kesesi tarafından 12 parmak bağırsağına iletilir ve bu sayede yağların sindirimi gerçekleşir. Safra sıvısı içerisinde bulunan kolesterol, lesitin ve kalsiyum gibi maddeler denge içerisinde olmalıdır. Geçirilen enfeksiyon, kalp hastalıkları veya sindirim sistemini etkileyen hastalıklara bağlı olarak bu denge bozulabilir. Dengenin bozulmasıyla birlikte safranın akışkanlığı etkilenir ve sıvı içerisinde birikintiler oluşur. Bu birikintilerinin büyümesi ile safra taşları gelişir. Safra taşları bazı durumlarda müdahale edilmesi gereken noktalara gelebilir. Safra taşlarına bağlı safra kesesinde tıkanıklık veya enfeksiyon oluşması ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebileceğinden safra kesesi ameliyatına başvurularak safra kesesi alınır. Safra kesesi ameliyatı sayesinde hastanın bu tür bir sağlık problemi ile tekrar karşılaşmasının önüne geçilir.

Safra kesesi ameliyatı ardından sindirim sisteminde bazı değişimler meydana gelebilir. Vücudun yeni düzene alışması ve bu süre içerisinde kişinin herhangi bir zorluk çekmemesi için ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Hasta, dikkat edilmesi gerekenlere yönelik doktoru tarafından aydınlatılır. Bu sayede ameliyat sonrasındaki süreç kolay bir şekilde atlatılabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Safra kesesi ameliyatı sonrasında hasta ameliyata bağlı gelişebilecek komplikasyonları önlemek üzere bir gün hastanede bekletilir. Ameliyat ardından gelen 2-3 saat içerisinde hastanın yatağından doğrulmaması gerekir. Birkaç saat ardından ise hasta tek başına yataktan kalkabilecek noktaya gelir. Herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşılmadığı müddetçe hasta ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Ameliyattan sonraki 5 gün içerisinde ağrı kesici alınmaması önerilir. Ancak hastanın yoğun bir ağrı çekmesi halinde doktoru kontrolünde iğne yoluyla ağrı kesici uygulanabilir. Ameliyat ardından gelen bir hafta içerisinde ise kişiler günlük hayatına ve iş hayatına rahatlıkla dönebilir.

  Salmonella Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Safra kesesinin alınması ile vücut safra sıvısının salınımı miktarında değişikliğe uğrayacağından çeşitli sindirim problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu tür durumların önüne geçilmesi için ameliyat sonrasında beslenmeye özen gösterilmelidir. Ameliyat sonrasından gelen birkaç saat içerisinde sıvı beslenme önerilir. Ertesi gün katı gıdalara geçiş yapılabilir ancak tüketilen gıdanın ne oldu son derece önemlidir. Gaz yapmayacak, kolay sindirilebilir ve az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar tercih edilebilir.

Günde en az 2 litre kadar su içilmelidir. Kahve tüketiminden kaçınılmalı asitli içecekler ve alkol tüketilmemelidir.

Safra ameliyatı ardından en az bir ay boyunca vücudun yeni düzene alışması için vücuda zaman tanınmalıdır. Bu süre boyunca yumurta veya yumurta içeren gıdalardan uzak durmaya özen gösterilebilir. Baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Hazır paketli gıdalardan da uzak durulması önerilir. Ameliyat sonrasındaki süreç sağlıklı bir beslenme şeklini benimsemek için oldukça ideal bir süreçtir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Hangi Yiyecekler Tüketilebilir?

Safra kesesi ameliyatı ardından yağların sindirilmesinde bazı sorunlar açığa çıkabilir. Bundan dolayı ameliyat ardından yağ tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Başlangıçta yağlı gıdaların tamamıyla hayattan çıkarılması gerektiği düşünülebilir ancak yapılan uygulamalar ardından yağsız besinlerdeki tat kayıplarının hastalarda ciddi iştahsızlığa yol açtığı gözlemlenmiştir. Ameliyat sonrasında halihazırda bir iştahsızlık durumu söz konusu olurken yağsız gıdaların bu iştahsızlığı artırması besin yetersizliğine yol açabilir. Bu tür bir durumun oluşumunu önlemek için yağları komple hayattan çıkarmak yerine sınırlandırmaya gidilmelidir.

Ameliyat ardından hasta belirli miktarlarda küçük porsiyonlar olacak şekilde günlük beslenmesine yağ ekleyebilir. Zeytinyağı ve tereyağı gibi yağlar safra kesesi katılmasını arttıran gıdalar olduğundan ameliyat sonrasındaki şikayetleri arttırabilir. Hastalar kendilerini rahatsız etmeyecek porsiyonu gözlemleyerek tespit edebilir.

  Kolon Kanseri

Kızartma yöntemiyle pişirilmiş yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kızartma sırasında besinler ekstra yağ çekeceğinden yağ oranları artacaktır. Kızartma yerine az yağlı yiyecekler ızgara veya haşlama yönteminde pişirilmelidir. Yemek pişirirken kullanılacak yağların bitkisel yağları olması önerilir. Sıvı yağlar hayvansal yağlara kıyasla daha az besinlere geçer.

Yumurta kolegog etki yaratan besinlerden biridir. Kolegog maddeler, safra kesesinin kasılmasını artırarak safra salınımının artmasına neden olur. Safra kesesi koliği gelişmesi ise yine ameliyat sonrasındaki şikayetleri arttırabilir. Bundan dolayı ameliyat ardından yumurta ve yumurta içeren gıdalardan belirli bir süre uzak durulması veya sınırlı bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Ameliyat sonrasında tercih edilen balıklara da özen gösterilmelidir. Somon, sardalya ve ringa balığı gibi balıklar yüksek yağ içerdiğinden sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Bu tür balıklar yerine daha az yağlı balıklar tercih edilebilir.

Ameliyat sonrasında kuruyemiş tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Kuru meyveler yerine taze meyvelerin tüketilmesi önerilir. Sebzelerde ise yine kolegog eski nedeniyle ıspanak ve bezelyeden kaçınılmalıdır. Kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagillerin tüketimi zorlayıcı olabilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra porsiyonlara da dikkat edilmesi önerilir. Sindirim güçlüğü yaşamadan kolay bir şekilde beslenmek için az az sık sık beslenme şekli önerilmektedir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR