Whatsapp

Safra Kesesi Kanseri Nedir ?

Anasayfa » Blog » Safra Kesesi Kanseri Nedir ?

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri kötü huylu kanserli hücrelerin safra kesesi dokularında oluşmasıyla başlayan bir hastalıktır. Safra kesesi kanserinin başlıca nedenleri safra kesesinin içindeki polipler, safra kesesi iltihabı, nitrozamin gibi kimyasallar ve obezitedir.

Safra Kesesi Kanseri Nedir?

Kendini genelde safra taşlarıyla gösterir ancak farklı belirtilerle de ortaya çıkabilir. Ancak bu kanser türü teşhis edilmesi en zor kanser türlerinden biridir çünkü vücut safra kesesi olmadan da normal fonksiyonlarını sürdürebilir. Safra kesesi kanseri safra taşları belirtisi olmadığında çoğunlukla daha ileri evredeyken teşhis edilir. Tüm bunların yanı sıra belirtiler bazen farklı rahatsızlıkları da gösterebilir. Erkeklere göre kadınların safra kesesi kanserine yakalanma olasılığı çok daha fazladır.

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi kanseri daha çok altmış yaş ve üzeri kişilerde görünse de genç kişilerde de görülme olasılığı vardır. Vücut safra kesesi olmadan da yaşamaya devam edebileceği için teşhisi zor bir kanser türüdür. Bazen belirtiler farklı hastalıkları gösterebilir bu nedenle hasta bireyin çok sıkı bir kontrolden geçmesi gereklidir. Safra kesesi kanseri genelde kendini safra taşlarıyla belli eder ancak çoğu zaman aşağıdaki belirtiler de safra kesesi kanserinde görülür:

  • Sarılık,
  • Karın ağrısı,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Sindirim sorunları,
  • Yiyeceklere tahammül edememe,
  • Zayıflama,
  • Koyu renkli idrar ve beyaz renkte dışkı.

İlerlemiş safra kesesi kanserinde safra kesesinin bulunduğu bölgede büyük bir ağrı ve kitle hissi ve sarılık görülür. Hastalığın belirtileri başlangıcından en geç altı ay önce kendini hissettirir ancak bazı hastalarda bu süre bir yıl olabilir. İstatistiklere göre safra kesesi kanseri %75 oranında kadınlarda görülür ve bu %75’lik dilimde yer alan hastaların %80’inde safra taşları görülür. Görülen taşlar 3 santimetreden büyükse safra kesesi kanseri olma riski artar. Böyle bir durumda gecikmeden donanımlı bir hastanenin genel cerrahi kısmına başvurulmalıdır.

  Kas Kaybı Nedir? Neden Olur?

Safra Kesesi Taşı Kanser Yapar Mı ?

Yukarıda da belirtildiği gibi safra kesesi kanseri olan hastaların büyük bir çoğunluğunda safra kesesi taşları bulunur ancak buradan  hareketle her safra kesesi taşı kanser yapar diye bir yorum yapmak yanlıştır. Evet, safra kesesi kanserlerinde safra taşı çoğunlukla görülür ancak safra kesesi taşlarının sebep olduğu hastalıklar içinde kanser en son sıralardadır. Safra kesesi taşları öncelikle safra yollarının tıkanması, pankreas iltihabı, sarılık ve enfeksiyona sebep olur, kanser ise tüm bunlardan sonra gelir.

Safra Kesesi Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir ?

Safra kesesi kanseri risk faktörlerinden en yaygın olanları safra kesesi polipleri ve porselen safra kesesi adı verilen bir hastalıktır. Porselen safra kesesi, kronik safra kesesi kanserinin bir çeşididir ve genellikle safra kesesinde kireçlenmeyle kendini gösterir.

Obezite, zararlı kimyasallara maruz kalınması da safra kesesi kanserine sebep olan önemli faktörlerdir. Bunlara ek olarak safra kesesinde sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar olduğunda da safra kesesi kanserinden şüphelenilir. Bu tarz enfeksiyonlar genelde hafif başlar ancak zamanla şiddetlenir, belirtilere sarılık, ateş yüksekliği ve ağrı eşlik eder.

Safra kesesi taşlarının safra kesesi kanserine dönüşmesi düşük bir olasılıktır ancak safra kesesi taşlarından muzdarip olan kişilerin kontrollerini aksatmaması ve düzenli gözetim altında tutulması gereklidir. Belli aralıklarla kontrole gitmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak safra kesesi taşlarının kansere dönüşmemesi için önem taşır, kansere dönüşse bile erken teşhisle kişinin hayatı kurtulabilir.

Safra Kesesi Kanserinde Tanı Nasıl Konur ?

Safra kesesi kanserinde erken tanı çok önemlidir ancak çok sinsi bir kanser türü olması bu kanserin genelde ileri evredeyken teşhis edilmesine sebep olur. Safra kesesi kanseri teşhis edilirken birçok yöntem kullanılabilir. En doğru yöntemi doktor hastada görülen belirtilere göre belirler ancak en kesin tanı için en son aşama biyopsidir. Safra kesesi kanseri teşhisi için genel olarak şu yöntemler kullanılır:

  • Kan tahlili: Kanda bilirubin adı verilen maddenin yüksek olması safra kesesi kanserini işaret edebilir ancak tek başına bilirubin yüksekliği safra kesesi kanseri teşhisi konulması için yeterli değildir. Kandaki diğer değerlere de bakılır, daha sonra hasta biyopsiye gönderilir.
  • Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografide vücut üç boyutlu olarak görülür. Bu taramada tümör veya başka herhangi bir şeyin olup olmadığı kontrol edilir ve eğer tümör varsa boyutu da net bir şekilde anlaşılır.
  • Manyetik rezonans görüntüleme: Halk arasında MR olarak bilinen manyetik rezonans görüntülemede kanserli hücrenin safra kesesinin dışına çıkıp çıkmadığı ve tümörün boyutu öğrenilebilir.
  • Biyopsi: Biyopside safra kesesi dokusundan alınan örneğin mikroskopla incelenmesidir. Biyopsi sayesinde hastaya kesin tanı konulabilir. Biyopsi kişiden kişiye değişmekle beraber farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bu yöntemler minimal inzivatif cerrahi, ince iğne aspirasyonu ve kalın iğne aspirasyonudur.
  • Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi: Halk arasında endoskopi olarak bilinen bu yöntemde hastanın yemek borusundan aşağıya bir hortum salınır. Bu hortumun ucuna takılı olan endoskop aletiyle vücudun içi görüntülenir. Bu yöntem daha çok safra yolu kanserinin teşhisinde kullanılsa da safra kesesi kanseri yayılımı olduğunda da kullanılabilir.
  • Laparoskopi: Safra kesesi başta olmak üzere diğer iç organlara bakmak için endoskop aletinin karına küçük bir kesi aracılığıyla sokulması ve görüntülenmesidir.
  • Perkütan Kolanjiografi: Bu yöntemde net bir görüntü oluşması için ucu boyalı bir iğne deriden safra kesesine sokulur. Röntgen altında X-Ray ışınlarına bakılarak safra kesesinde tümör olup olmadığı anlaşılır.
  • Endoskopik Ultrasonografi: Bu ultrason türünde daha geniş kapsamlı bir endoskop ağızdan safra kesesine salınır ve görüntüleme gerçekleşir.
  Kendinize Uygun Zayıflama Yöntemine Nasıl Karar Vermelisiniz?

Safra Kesesi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir ?

Safra kesesi kanserinde kesin tedavi diğer kanser türlerinde olduğu gibi tümörün çıkartılmasıdır. Bu prosedürde karaciğerin bir kısmının alınması gerekebilir. Erken aşamada ameliyatla hasta hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilirken ileri evredeyse ameliyat edilmez, hastaya ağrı tedavisi ve sarılığı kesecek bazı endoskopik girişimler yapılabilir. Son dönemde bulunan sıcak kemoterapi ve bazı akıllı ilaçlar tümörün ilerlemesini engelleyebilir. Böylece hasta hayatını olabildiğince az acılı geçirir.

Safra Kesesi Kanseri Evreleri Nelerdir ?

Safra kesesi kanseri dört evreden oluşur:

  • Evre: Bu evrede safra kesesi tümörü sadece kas içine yerleşmiştir.
  • Evre: İlk evrede kas içinde yerleşik olan tümör yayılarak safra kesesinin kas tabakasına tutunmuştur.
  • Evre: Bu evrede tümör safra kesesinin duvarının her yerine yayılmıştır. Hastadan hastaya değişmekle beraber zaman zaman duktus sistikus lenf nodülleri gözlenebilir.
  • Evre: Bu evre safra kesesi kanserinin son evresidir, kanserli hücreler karaciğer ve diğer organlara yayılmıştır. Safra kanalı ve diğer lenf nodüllerinde tutulma gözlenir.

Safra Kesesi Kanseri Ameliyatı

Safra kesesi kanseri yayılım göstermeden, erken evrede fark edildiğinde kanserli olan dokuyu çıkartmak için ameliyat olma şansı olabilir. Bu ameliyatta genelde safra kesesinin tamamı çıkartılır. Hastadan hastaya değişmekle beraber diğer organların bazı kısımları (yayılmaya bağlı olarak) ve çoğunlukla bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf nodülleri de ileride sorun yaratmaması için alınır. Böylece hastanın vücudu kanserli hücrelerden tamamiyle arınmış olur.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR