Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Tüketilen yiyeceklerin sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki önemi tartışılmazdır. Yapılan birçok araştırmada ciddi hastalıklar ile kötü beslenme düzeni arasında çok yakın ilişkiler bulunmuştur. Örnek verilecek olursa sağlıklı beslenme ile hipertansiyon, kalp ve diyabet gibi birçok hastalık engellenebilmekte veya geciktirilebilmektedir. Sağlıklı bir hayat için hem doğru spor ve egzersiz hem de bunlar ile birleştirilecek doğru bir beslenme türü çok önemlidir.
Temel olarak yeterli ve dengeli beslenmek demek, vücuda ihtiyacı olan yeterli düzeyde ve gerekli zamanda vermek anlamına gelmektedir. Beslenme tüm bunların yanında kişilerin büyümeleri, gelişmeleri, hem sağlıklı hem de üretken olarak uzun süre yaşamaları için ihtiyaçları olan besinleri tüketebilmesidir. İnsanların ihtiyaç duydukları besinler tam ve yeterli alınmadığında bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda büyüme ve gelişme engellenmekte, insan sağlığı hasar görmektedir.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Genel olarak insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için yaklaşık 50 civarı besine ihtiyaçları vardır. Bu besinlerin hepsi kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda hemen hemen her gün tüketilmelidir. Bu durum sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir. Bunların bu tüketimindeki eksiklikler birçok farklı fizyolojik ve psikolojik sağlık problemini beraberinde getirmektedir. Besinler vücutları ihtiyaçları olan oranlarda alınmadığı zamanlarda vücut dokuları tam olarak yapılamaz.
Bu sebeple de yetersiz beslenme durumu ortaya çıkar. Ancak ihtiyaçtan çok fazla yenmesi de yine olumsuz bir durumdur. Bu durumda da bu besinler gerektiğinden çok daha fazla alınmış olur. Bu durumlarda da vücut içerisinde yağ birikimi gerçekleştirilir. Bu durum sağlık açısından çok zararlıdır. Tüm ihtiyaç olan besinler yeteri kadar yense dahi uygun tercihler yapmadığında veya yanlış pişirme yöntemleri seçtiğinde de besinlerin içlerindeki faydalı öğelerden bazıları kaybolur. Bu durumda da ögeler vücudun çalışma sistemi içerisindeki işlevlerini tam olarak gerçekleştiremezler. Sonuç olarak da sağlıkta yine bozulmalar meydana gelir.
Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?
Sağlıklı beslenmenin ilk ve temel kuralı her zaman yaşa ve aktivite durumuna uygun bir kalori alımı gerçekleştirmektedir. Yaş ve aktivite durumuna uygun olandan daha fazla kalori alınması durumunda kilo alımı meydana gelecektir. Eğer daha az kalori alınırsa ise çok fazla zayıflama durumu meydana gelecektir. Genel olarak orta yaşta ve sağlık vücuda sahip erkeklerin günlük ortalama 2500, aynı durumundaki kadınların ise günlük ortalama 2000 kalori almaları gerekmektedir. Sağlıklı beslenme sisteminin en önemli unsurlarından biri un ve rafine şeker tüketmemektir. Örnek vermek gerekirse somon fırın ekmeği yerine tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi tercih edilmelidir.
Sağlıklı beslenmek için sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesi gerekmektedir. Sebzeler elden geldiğince pişirilmeden çiğ olarak tüketilmelidir. Meyvelerde de paketlenmiş meyve suları yerine taze meyveler tüketilmeli veya yine taze meyvelerin suyu sıkılmalıdır. Genel olarak günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Balık tüketmek de sağlık için oldukça fazla önem arz eden bir durumdur. Burada da önerilen haftada en az 2 porsiyon olacak şekilde balık tüketmektir.
Sağlıklı Beslenme Neden Önemlidir?
Genel olarak sağlıklı beslenme diyetlerini uygulayan insanlar hem daha sağlam hem de daha sağlıklı bir dış görünüşe sahip olur. Bedenleri dengesiz ve düzensiz beslenen insanlara kıyasla daha esnek ve hareketlidir. Ciltleri çok daha güzel, gözleri ile saçları çok daha canlı ve parlaktır. Kasları hem kuvvetlidir hem de gelişimleri oldukça normaldir. Dengeli beslenen kişiler çalışma konusunda çok daha istekli ve motive olurlar. Bu kişiler aynı zamanda ideal bir boy uzunluğuna ve vücut ağırlığına da sahiplerdir. Tüm bunların yanında bu kişiler sık sık hastalanmazlar. Ancak yetersiz ve sağlıksız beslenen kişilerde ise durum tam tersidir. Bu kişilerin hareketleri ağır ve isteksizdir. Dış görünüşleri genel olarak sağlıksızdır. Aşırı şişman veya aşırı zayıf olarak görünürler. Cilt yapıları da aynı şekilde sağlıksızdır. Ciltlerinin hem kuru hem de pürüzlü bir yapısı vardır. Bu kişiler aynı zamanda sık sık baş ağrısından da şikayet ederler. Genel olarak iştahsızlardır, isteksiz ve yorgun bir yapıları vardır.
Sağlıklı Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı beslenmenin birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan ilki kilo vermektir. Fazla kiloları olan bireyler sağlıklı beslenme sistemleri uygulayarak fazla kilolarından kurtulabilir. Fazla kilo ve obezite, şişmanlık aynı zamanda birçok farklı sağlık sorunun da en önemli sebeplerindendir. Bu hastalıkların en önemlileri de kemik erimeleri, kanserler ve şeker ve kalp hastalıklarıdır. Bu beslenme türünün diğer bir önemli faydası da kanser riskinde meydana gelen ciddi azalmadır. Meyve, sebze ve lif tüketimi artırılarak hem kalın bağırsak hem de karaciğer kanseri riski ciddi derecede azaltılabilir. Bunun yanında sağlıklı beslenme ile kan şekeri de dengede tutulabilir ve şeker hastalığı kontrol edilebilir.
İdeal kiloya ulaşılması ile birlikte de ilaç kullanımı azalabilir. Aynı zamanda diyabet kaynaklı komplikasyonlar önlenebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin kalp sağlığı üzerinde de çok ciddi faydaları bulunmaktadır. Çünkü düzgün ve dengeli bir diyet ile hem kan basıncı hem de kolesterol kontrol altına alınabilir. Tüm bunların yanında doymuş yağ kullanımını azaltmak da kalp sağlığı için çok önemlidir.
Sağlıklı Beslenme Önerileri Nelerdir?
Sağlıklı beslenme önerilerinin en başında her gün genel olarak beş temel besin grubunun da tüketilmesi gelmektedir. Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin bunu yaptığından emin olması gerekir. Bu beş temel gıda grubu tam tahıl içeren besinler, et, yağ, süt, meyve ve sebzedir. Aynı zamanda her gün yeterli derecede su içilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme listelerinde atlanmaya ve yok sayılmaya en uygun madde budur. Fakat sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin her gün kilolarına uygun miktarda hesaplayarak yeterli düzeyde su içmesi gerekmektedir. Sıvı alımı nemli bir cilde sahip olmak için çok önemlidir. Bunun yanında su içmek cilt sağılığını da korur ve metabolizmayı hızlandırır. Bir diğer öneri ise trans ve hayvansal yağların azaltılmasıdır.
Günlük alınması gereken belirli bir yağ miktarı vardır. Bu yağ miktarının içerisinden trans ve hayvansal yağlar çıkarılmalıdır. Bu yağ türleri genel olarak insanların cilt sağlığını bozmaktadır. Aynı zamanda bunlar sebum üretimini azaltır ve sivilceleri artırır. Bir diğer öneri aylık olarak beslenme planları hazırlamaktır. Bu planlarda A ve C vitaminleri, antioksidan ve selenyumun mutlaka olması gerekir. Alkol ve sigaradan da mutlaka uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara birçok sağlık sorunun en temel sebepleridir. Diğer bir önemli öneri de günlük olarak mutlaka çinko tüketilmesidir. Bunların dışında süt ve yoğurt tüketimini artırmak, lifli gıdaları düzenli olarak tüketmek, en az 5 porsiyon meyve tüketmek ve doğal besinleri tercih etmek gibi öneriler de sağlıklı beslenme için çok önemlidir.
Sağlıklı Beslenme Programı Nasıl Oluşturulur?
Sağlık ve dengeli beslenmek için mutlaka programlarda tam tahıllı ve lifli gıdaların yer alması gerekmektedir. Beslenme programlarına mutlaka yoğurdun da eklenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yumurtanın da beslenme listelerinde mutlaka olmalıdır. Çünkü yüksek kaliteli protein içeren besinler vücutlar için çok önemli ve faydalıdır. Aynı zamanda yüksek protein içeren besinler tokluk hissi yaratan besinlerdir ve sonraki öğünlerde daha az yemeye neden olur. Böylece de kilo kontrolü için olmazsa olmazdır. Bu listelerin aynı zamanda mutlaka D vitamini ve Omega 3 yağ asitleri açısından zengin besinleri içermesi gerekmektedir. Bu besinler hem beyin fonksiyonlarını harekete geçirmek hem de vücuttaki iltihabı atmak için çok önemlidir. Bu listelerde şekerli içecek tüketiminin de mutlaka sınırlandırılması gerekmektedir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR