Tatil Diyeti
Tatil Diyeti
Günlük hayatlarında diyet programı uygulayan veya beslenmesine son derece dikkat eden kişiler sürecin sekteye uğramaması adına tatilde de beslenmelerine dikkat ederler. Ellerinde uyguladıkları hali hazırda bir diyet programı olması halinde tatil yerlerinde bu listeyi uygulamaya devam etmektedirler. Ancak bazı durumlarda diyeti uygulamak zor olabilmektedir. Bu zorluk altında hem diyet listesine uygun yiyeceklerin bulunmaması hem de kişilerin çok sevdiği yemeklerle bir arada bulunması yer almaktadır. Bu noktada diyetin bozulmaması için ekstra bir çaba sarf edilmesi gerekir.
Doğru bir ilerleyiş için diyetisyenler tarafından önerilen fikirler değişkenlik göstermektedir. Bazı diyetisyenler çok sevilen yemekten porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmesini ve bir sonraki porsiyonda hafif yiyecekler tercih ederek günlük kalorinin dengelenmesini önermektedir. Bir diğer görüş ise bu hareketten tamamı ile uzak durulması yönündedir. Kişilerin bir kez dahi olsa liste dışına çıkmaları, diyet dışına çıkma psikolojisi yarattığından diyet sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu noktada kişiler diyeti bırakarak kontrolsüz bir beslenme şekli sergilemektedir. Bu durum ise diyet sürecinin tamamı ile olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu görüşler doğrultusunda kişinin iradesiyle ilgili bir başlık açılır. Tek öğün ihmalle sınırlandırabilecek kişiler ilk adımı uygularken kontrolü kaybedeceğini düşünenler için ikinci adım önerilmektedir.
Tatil diyeti geniş bir başlıktır. Kişinin kendi yemeğini kendi hazırladığı bir tatil durumunda kişiler sağlıklı ve hafif yemekler pişirerek rahatlıkla tatilde de diyet yapabilmektedir. Ancak farklı tatil konseptlerinde durum farklı olabilmektedir.
Tatilde Diyet Nasıl Yapılır?
Tatilde uygulanılabilecek diyet son derece değişkendir. Kişilerin gittikleri tatil konseptine göre ulaşabilecekleri yemek çeşitleri değişecektir. Söz konusu tatil bir yurtdışı tatiliyse bu durumda gidilen yerin yemek kültürü devreye girmektedir. Yemek çeşitleri arasından damak tadına uygun lezzetler seçilirken bu lezzetlerin kızartma yemekler olmamasına özen gösterilmelidir. Yağ oranı yüksek ve çok şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tür yiyecekler yerine daha hafif yemek seçeneklerine yönelim sağlanmalıdır. Izgara tavuk veya et çeşitleri kurtarıcı öneriler olmaktadır. Sabah kahvaltıları için ise yumurtalı ve peynirli bir kahvaltı yapmak gün içerisindeki tokluk süresini dengeleyecektir.
Tatilin tatil köyü veya aile ziyareti konseptine hakim olması halinde diyet yapmak doğru yemeğe ulaşmak adına daha kolay olacaktır. Bu durumda kişinin lezzetli görünen yemeklere karşı kendi içlerinde bir kontrol oluşturması gerekmektedir. Birkaç seçenek sunulması halinde sağlıklı ve hafif yemeklerden yana tercihlerini yapmalıdırlar. Çok sevilen ancak çok yüksek kalorili bir yemek olması halinde küçük bir porsiyonla bu yemeğin sınırlandırılması ve bir sonraki öğünde hafif bir öğün yaparak dengelemeye gidilmesi önerilmektedir.
Az az sık sık beslenme uygulanabileceği gibi kişilerin güne başlangıç saatine göre bu düzen değişebilmektedir. Ancak akşam yemeklerinin olabildiğince erken saatlerde yenilmesi ve ardından küçük bir ara öğün dışında yemek yemenin bırakılması önerilmektedir.
Tatilde diyet yapmak adeta bir disiplin işidir. Her öğünde dengeli beslenilmesi ve porsiyon miktarlarına dikkat edilmesi gerekir. Tatilin bir tatil köyünde olması halinde açık büfeden sağlıklı tabaklar kolaylıkla hazırlanabilir. Tabağın 1/4’nün karbonhidratlardan 1/4’nün proteinden, diğer yarım kalan kısmın ise yarıya yarıya olacak şekilde süt ürünlerinden ve sebzelerden oluşması önerilir. Bu öneri “örnek tabak modeli” olarak geçmektedir. Kişiler 16 cm’lik bir yemek tabağını üst üste doldurmayacak şekilde söylenilen şekilde dörde bölerek dengeli bir beslenme sağlayabilir.
Sabah kahvaltılarında yumurta, peynir, mevsim yeşillikleri ve tam buğday, çavdar vb. esmer ekmeklerden oluşan bir kahvaltı yapılabilir.
Gün içerisinde tatlı tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunun yerine porsiyonlara dikkat edilerek taze meyve tüketilebilir. Dondurma severler için ise öğle saatlerindeki bir ara öğünlerinde meyve yerine 1 top dondurma yeme seçeneği sunulabilir.
Günlük egzersiz ve hareket miktarına özen gösterilmelidir. Söz konusu bir yaz tatiliyse ara vermeden düzenli bir ritimle 30 dakika yüzmek güzel bir egzersiz olarak adlandırılır. Kış tatillerinde havuz bulunması halinde bu havuzda da sağlanabilir.
Diğer mevsimler için ise kişiler gidilen yerdeki spor salonlarından yararlanabileceği gibi her gün düzenli olarak 45 dakikalık yürüyüşler de yapabilir. Yapılan tüm bu hareketler metabolizmanın hızlanmasını destekleyerek zayıflama sürecini olumlu yönde etkilemektedir.
Tatilde Diyeti Bozmamak İçin Neler Yenilebilir?
Tatilde diyet yapılması halinde kişilerin akıllarında ne tür yemekler yiyebileceklerine yönelik sorular oluşmaktadır. Öncelikle ilk olarak, öğün düzeni oturtulmalıdır. Öğün düzeni oturtmak diyet uygulamak için önemli bir adımdır. Gün içerisinde sürekli olarak bir şeyler atıştırılmamalıdır. Bu durum kan şekerinde sürekli değişim olmasına ve daha çabuk acıkma hissi oluşmasına neden olabilmektedir. Öğün düzenlerinde ise dengeli ve sağlıklı bir beslenme şekli sağlanmalıdır. Hem diyete uygun hem de besleyici yiyeceklere verilebilecek örnekler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Az yağlı et, tavuk veya balık eti
- Yoğurt, ayran, süt, kefir vb. süt ürünleri
- Kurubaklagillerden hazırlanmış yemekler
- Az yağlı peynirler
- Taze sebzelerden yapılmış yemekler ve salatalar
- Taze mevsim meyveleri
- Çiğ fındık, badem, kaju veya ceviz gibi yağlı tohumlar
Her bir besin seçeneğinin tüketilmesi gereken porsiyon kişiden kişiye değişmektedir.
Tatilde Diyet Menüleri Listesi
Bir diyet listesi kişiye özel hazırlanmalıdır. Her bir bireyin yaşı, kilosu, boyu, cinsiyeti ve sağlık durumu gibi değişkenlere bağlı olarak alması gereken günlük besin miktarı değişir. Ancak tatilde genel hatları ile ne tür bir beslenme programı izlenilebileceğine yönelik örnek bir menü oluşturmak mümkündür. Örnek menüde yer alan öğünler, kişilerin güne başlangıç saatleri ve yatış saatlerine göre eksilebilir veya artabilir. Bu noktada daha doğru bir ilerleme için diyetisyenden destek alınması önerilmektedir. Tatilde uygulanabilecek örnek diyet menü aşağıdaki gibidir;
Kahvaltı İçin:
- Yağsız tavada yapılmış omlet veya haşlanmış yumurta
- Az yağlı peynir
- Domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri
- Esmer ekmek
- Yeşil çay
Öğle Yemeği İçin:
- Zeytinyağı sebze yemeği veya tahıllı salata
- Yoğurt, ayran veya cacık
- Esmer ekmek veya kinoa pilavı
Akşam Yemeği İçin:
- Izgara et, tavuk veya balık
- Yoğurt, ayran veya cacık
- Mevsim yeşilliklerinden yapılmış salata
- Esmer ekmek veya kinoa pilavı veya maş fasulyesi salatası
Ara Öğün İçin:
- Taze meyve
- Süt
Veya
- 1 top dondurma
Tatilde Alınan Kilolar Kalıcı Mıdır?
Kısa süre içerisinde alınan kiloları verilmesi daha kolaydır. Alınan fazla kalori mevcutta bulunan yağ hücrelerinin gelişmesine neden olmaktadır. Bu durum bu yağların tekrardan yakılabilmesini sağlar. Ancak tatilin uzun süreli olması halinde bu durum bir an önce kontrol altına alınmalıdır.
Tatil döneminde beslenmede yapılan değişimler vücutta ödem tutumuna neden olabilmektedir. Daha yağlı, tuzlu veya şekerli beslenme vücudun ödem miktarının artmasına neden olur. Bununla birlikte tatil telaşesi ile kişiler su tüketimini ihmal ediyorsa bu durum ödem tutum miktarını daha da arttırır. Su tüketimin günde en az iki litre olacak şekilde arttırılması halinde ödem tutumunda azalışlar görülebilir. Kişinin sağlık durumun uygun olması halinde yeşil çay, mısır püskülü çayı gibi diüretik etkisi olan bitki çaylarından yararlanılabilir. Böylece ödem atımı hızlandırılır.
Tatil köyü veya aile ziyareti gibi tatillerde tüketilen yemek miktarında artış olmaktadır. Tatil ardından kişilerin normal beslenme düzenlerine dönmeleri de tatil sonunda alınan kiloların tamamının veya bir kısmının verilmesini sağlayacaktır.
Tatilde Alkol Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Tatille birlikte kişilerde alkol tüketimine yönelim artabilmektedir. Gün içerisinde veya akşam yemekleri yanında alkol tüketimi bir aktivite haline dönüşmektedir. Alkol tüketimi, diyet sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Günde tolere edilebilen alkol miktarı kadınlar için bir erkekler için iki birimdir. Bir birim 33 cl’lik bir bira veya bir kadeh şarap olarak düşünülebilir. Bu porsiyon içerisinde yer alan alkol miktarı vücuda ciddi zararlar vermeden vücuttan atılabilir. Ancak tüketim kısmının kalori boyutu da vardır. Diyette zayıflamak için kalori açığı yaratılması gerekir. Alkol tüketimi birkaç bardak olması halinde özellikle yanında bir şeyler atıştırılma durumunda yüksek kalorili bir tüketime dönüşmektedir. Bu durum diyet sürecini tamamı ile olumsuz etkilemektedir. Birkaç gün içerisinde yaratılan kalori açığı, bir alkollü plan ile sıfırlanabilmektedir.
Tatilde alkol tüketimi yasak olarak düşünülmemelidir. Ancak dengelenmesi büyük önem taşır. Gün içerisindeki öğünlerde protein kaynaklarına yer verilip karbonhidrat kaynakları tüketimi sınırlandırılabilir. Alkol yanında atıştırmalıklar tüketilmemelidir. Söz konusu yemek yanında alınacak bir alkol ise yemek hafif yemekler arasından seçilmelidir. Tatilin her günü alkol alınmamalıdır.
Alkol sonrasındaki günlerde yürüyüş gibi egzersiz yapılmalı ve su tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR