Whatsapp

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur? Nasıl Geçer?

Anasayfa » Blog » Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bir elin bakımlı ve temiz görünmesinde tırnakların sağlıklı bir yapıya sahip olması son derece önemlidir.  Tırnağın sağlıklı görünümü elbette ki sadece estetik görünümle ilgili değildir. Tırnak yapısındaki değişimler vücuttaki bazı olumsuz durumların da habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süreli beyaz leke oluşumunun gözlemlenmesi halinde bu durum göz ardı edilmemelidir. Beyaz lekelerin gelişiminde bazı durumlarda sağlık faktörleri yer alırken bazı durumlarda ise tırnak bakımında yapılan yanlışlar yer alıyor olabilir. Lekelerin temelindeki sorunun bulunması halinde ne tür adımlarla bu lekelerden kurtulunabileceği de öğrenilebilir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nedir?

Tırnaktaki beyaz lekeler tıpta leukonychia olarak adlandırılan dönemsel veya sürekli olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Beyaz lekeler genellikle zararsız olarak kabul edilir. Tırnakta gelişen bir travma sonucu gelişebilen bu durum, bazı vakalarda bir hastalığın habercisi olabildiği gibi bazı durumlarda ise çeşitli vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı gelişiyor olabilir. Temelinde yatan problemin tespit edilmesi halinde gelişen beyaz lekeler genellikle tamamı ile ortadan kaldırılabilir. Beyaz leke gelişimlerinin neden olduğu ve ne şekilde bir önlem alınması gerektiği konusunda ise dermatologlardan destek alınabilir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Oluşur?

Tırnak üzerinde gelişen küçük beyaz lekelerin meydana gelmesinin temelinde çeşitli nedenler yer alabilir. Bu nedenler açıklamalarıyla birlikte aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Travma veya darbe: tırnağın alacağı bir darbe sonucunda travma geliştirmesi halinde tırnak üzerinde küçük ve geçici beyaz lekeler oluşabilir.
  • Çinko eksikliği: çinko eksikliği tırnak yapısının sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bir durum olup beraberinde beyaz lekeleri getirebilir.
  • Selenyum ve kalsiyum eksikliği: hem selenyum hem de kalsiyum tırnak sağlığını etkileyen diğer minerallerdir. Özellikle kalsiyum eksikliği nedeniyle tırnak yapısında değişimlerle karşılaşılması sıkça rastlanan bir durumdur.
  • Beslenme problemleri: dengesiz ve yetersiz beslenme sonucunda vücutta çeşitli vitamin ve minerallerin açığı gelişebilir. Bu durum ise tırnak yapısının bozulmasına neden olarak beyaz lekelerin gelişimiyle sonuçlanabilir.
  • Kimyasal maruziyet: agresif kimyasallara maruz kalmak veya belirli kimyasallara uzun süre boyunca temas edilmesi halinde tırnak yüzeyi bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir. Tırnak yapısında meydana gelen değişimler beyaz lekelerin gelişmesine neden olabilir.
  • Tırnak mantarı: tırnak mantarı nedeniyle tırnaklarda enfeksiyon gelişmesi halinde beyaz lekeler görülebilir. Mantar enfeksiyonları hem tırnak yapısını hem de rengini bozabilir.
  • Psoriasis: bir cilt hastalığı olan psoriasis tırnaklarda beyaz lekeler oluşturabilir.
  • Genetik faktörler: tırnaklarda gelişen beyaz zekiler bazı vakalarda genetik faktörler nedeniyle gelişiyor olabilir.
  Crohn Hastalığı Nedir?

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Tırnaklardaki beyaz lekeler genellikle kendiliğinden geçerler. Ancak bazı durumlarda ekstra tırnak bakımı ve tırnak kullanımına dikkat etmek gerekebilir. Bu noktada atılması gereken ilk adım sağlıklı beslenmeye özen göstermektir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeniyle ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral alımı sağlanarak tırnak yapısı sağlığı desteklenebilir. Kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri, yumurta ve avokado gibi selenyum kaynakları, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller gibi çinko kaynakları günlük beslenmeye eklenerek tırnak sağlığı için ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller alınabilir.

Tırnak yapısının sağlıklı olması adına düzenli tırnak bakımları yapılabilir. Tırnakların ideal nemini sağlamak için bakım ürünlerinden destek alınabilir. Çok sık tırnak kesme işlemi yapmaktan kaçınılabilir. Tırnak mantarı şüphesi olması halinde bir dermatologdan destek alınarak mantar enfeksiyonu ilerlemesinin önüne geçilmesi gerekir. Sürekli olarak agresif temizlik maddeleri ile temasın söz konusu olması halinde eldiven gibi destekleyici gereçlerden faydalanarak ellerin bu kimyasallar ile temas etmesi önlenmelidir.

Beyaz lekelerin alınan önlemlere rağmen geçmemesi veya büyüklüklerinin ve meydana gelme sıklıklarının artması halinde bu durumun temelinde yatan ana problemi çözebilmek adına bir sağlık uzmanından destek alınması önerilir.

Tırnaktaki Beyaz Lekelerin Oluşumu Nasıl Önlenir?

Tırnaktaki beyaz lekelerin oluşumunu çeşitli faktörlere dikkat ederek önleyebilmek mümkündür. Beyaz lekelerinin geçmesinde etkili olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile beyaz lekelerin geçmesi sağlanabileceği gibi hali hazırda devam eden bir sağlıklı beslenme alışkanlığı bu problemin gelişmesini önleyici etki de yaratabilir. Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin besinler günlük beslenmeye eklenerek tırnak sağlığı desteklenebilir.

Tırnak makası kullanarak tırnakları kısaltmak yerine törpüleme ile tırnak bakımı yapmak beyaz leke oluşumunu önleyebilir. Tırnaklar düzenli olarak nemlendirilmeli kuruluk nedeniyle gelişebilecek olan kırılmaların önüne geçilmelidir.

  Sporcu Beslenmesi Nedir?

Tırnakların havasız kalması önlenerek de beyaz lekelerin gelişimi engellenebilir. Sürekli oje kullanan bireylerin bir sonraki oje sürme işleminden öncesinde tırnaklarını belirli bir süre havalandırılması önerilir. Sürekli ojeyle kalan tırnaklar havasız kalarak beyaz leke oluşturabilir.

Stres faktörü vücuttaki birçok doku ve organı olumsuz yönde etkilerken tırnakları da etkileyebilir. Stres yönetimi sağlanarak hem tırnak sağlığı hem de genel sağlık desteklenebilir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Hangi Hastalıklar Sonucu Ortaya Çıkabilir?

Tırnaktaki beyaz lekelerin uzun süreli olması ve sürekli tekrarlaması bazı hastalıkların habercisi olabilir. Ancak beyaz lekeler genellikle tek başına bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmez. Belirli bir hastalıktan şüphelenilmesi için beyaz lekelerin yanı sıra farklı semptomların gelişme durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Tırnakta beyaz leke gelişmesine neden olabilecek hastalıklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Psoriasis: ciltte kızarıklık, pullanma ve döküntüye neden olan bir cilt hastalığıdır.
  • Onikomikozis: bir diğer adıyla tırnak mantarı enfeksiyonu, tırnak yapısını bozarak tırnaklarda beyaz leke gelişmesi gibi bir semptoma neden olabilir.
  • Sarı humma: bir diğer adıyla Leishmaniasis olan sarı humma bir tropikal hastalıktır. Tırnak yapısında değişimler meydana getirebilir.
  • Kronik böbrek yetmezliği: kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde tırnaklarda beyaz lekeler görülebilir.
  • Trikosistin: genetik bir hastalıktır ve tırnak yapısında değişimler yaratabilir.

Tırnaktaki beyaz lekeler, yukarıda belirtilen hastalıkların dışında da çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Eğer tırnaktaki beyaz lekeler kalıcı veya diğer semptomlarla birlikte görülüyorsa, bir sağlık uzmanıyla görüşmek ve doğru bir teşhis almak önemlidir. Uzman, tırnaktaki lekelerin altında yatan nedeni belirleyebilir ve uygun tedavi planını önerir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Kozmetik Ürünleri Kullanımı Sonucu Oluşur Mu?

Tırnaktaki beyaz lekelerin gelişiminde kozmetik ürünler rol alabilir. Kozmetik ürünler, tırnak ve tırnak etlerini olumsuz yönde etkileyerek tırnak sağlığını bozabilecek etki yaratabilirler. Ojelerin kimyasal içeriğe sahip olması halinde, bu tür ojelerin uzun süre kullanımı tırnakları kurutabilir veya lekelenmelere yol açabilir. Yapay tırnak gibi tırnak uzatma ürünleri tırnak yüzeylerini tahriş ederek beyaz lekeleri oluşturabilir. Aseton içeren oje çıkarıcılar yine tırnak yüzeyine zarar vererek tırnakları kurutabilir ve zayıflatabilir. Bu durumun sonucunda da beyaz leke oluşumu gözlemlenebilir. Uzun süre tırnak cilası veya ojesi kullanmak da tırnakların havasız kalmasına neden olarak lekelenmeler yaratabilir.

  Dudak Kanseri Nedir?

Kozmetik ürünleri nedeniyle tırnak sağlığının bozulmasını önleyebilmek adına kaliteli kozmetik ürünleri tercih edilmeli, kullanılan ürünlerin içeriklerine dikkat edilmeli ve tırnakların dinlenebileceği zaman aralıkları bırakılmalıdır.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR