Whatsapp

Tiroid Fırtınası Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Tiroid Fırtınası Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tiroid bezi vücutta birçok farklı sistemle görev alan tiroid hormonunu salgılayan önemli bir organdır. Boğazda âdem elması olarak da bilinen bölgenin altında bulunan tiroid bezi t3 ve t4 hormonu sentezlenmesinde görev alır. Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak bu hormonların salınım miktarı bazı dönemlerde değişiklik gösterilebilir. Halk arasında tiroit hormonunun yükselmesi veya düşmesi sıkça duyulan bir sağlık problemi olurken tiroid fırtınası bir diğer adıyla tiroid krizi daha az karşılaşılan bir durumdur. Kontrol altına alınmaması halinde beraberinde farklı sağlık problemlerine sebep olabilecek bu kriz hali çeşitli belirtileriyle kendini açığa çıkarabilir. Tiroid bezinin sağlıklı bir şekilde çalışması sağlıklı bir beden için son derece önemlidir. Tiroid krizi gelişmesinin ise bazı hayati riskleri beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. 

Tiroid Fırtınası Nedir?

Tiroid bezi tarafından salgılanan t3 ve t4 hormonları vücutta sindirim, kalp hızı, tansiyon seviyesini düzenleme, yürüme ve konuşma gibi çeşitli fonksiyonlarda görev alan hormonlardır. İdeal seviyelerde vücutta bulunması büyük bir öneme sahipken azalması veya eksilmesi halinde çeşitli sağlık problemleri açığa çıkar. Tiroid krizi olarak adlandırılan tiroid fırtınası ise acilen kontrol altına alınması gereken önemli bir durumdur.

Tiroid fırtınası t3 ve t4 hormonlarının gereğinden fazla ve hızlı bir şekilde kana verilmesi durumudur. Çeşitli sebeplerden kaynaklı gelişen bu durum beraberinde bazı belirtiler açığa çıkar. Kişilerin bu belirtileri göstermesi halinde mutlaka bir endokrinoloji uzmanına danışması gerekir. Tiroid fırtınası teşhisi konulması halinde ise tedavi planlaması yapılarak kriz kontrol altına alınmalıdır.

  Vitamin Nedir? Vitamin Ne İşe Yarar?

Tiroid Fırtınasının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid fırtınası, kişinin direkt olarak hissedileceği belirtiler açığa çıkarabilir. Bazı vakalarda ise daha sinsi bir ilerleyiş sergileyebilir. Yaygın olarak tiroid fırtınası belirtisine kalp çarpıntısı meydana gelir. Kişiler sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını şiddetli bir şekilde hissedebilirler. Nabzın artması ile nabız ritminde değişimler meydana gelir. Her bir nabız atımının arasındaki süre kısalabilir veya uzayabilir. Çarpıntıyla beraber tansiyon yüksekliği ve buna bağlı olarak baş ağrısı da gözlemlenebilir. Yüksek tansiyona bağlı olarak tiroid fırtınası yaşam riski oluşturabilir. Özellikle damar sertliği bulunan kişilerde tiroid fırtınası gelişmesi halinde kişilerin damarlarında çatlamalar gelişebilir ve beyin kanaması görülebilir.

Tiroid fırtınasından kaynaklı olarak uyku düzeninde bozulmalar meydana gelebilir. Kişilerin geceleri sık sık uyanma veya sıcaktan rahatsız olma gibi şikayetler ile sağlık kuruluşlarına başvurduğu görülmüştür.

Tiroid fırtınasının etkisi olarak kişiler istemsiz bir şekilde kilo kaybedebilir veya kilo almaya çalışsalar dahi kilo alamayabilirler. T3 ve T4 hormonu metabolizma hızını artıran hormonlardır. Tiroid fırtınasıyla yoğun miktarda kandaki seviyelerinin artmasıyla beraber organların işleyişinde hızlanma gelişebilir. Tiroid fırtınasının uzun süreli olması halinde bu durum ciddi organ yetmezliğine sebebiyet verebilir. 

Tiroid hormonları ve kişinin psikolojik sağlığı arasında da yakından bir ilişki vardır. Kandaki tiroid seviyelerinin artmasıyla beraber kişilerin depresyona eğilimi artabilir veya kişilerde anksiyete gelişebilir.

Tiroid fırtınasını bağlı olarak sık sık tuvalete çıkma ve ishal atakları geçirme de gözlemlenebilir.

Tiroid Krizinin İlk Bulgusu Nedir?

Tiroid krizinin en yaygın görülen bulgusu çarpıntıdır. Hastalar kalp bölgelerinde şiddetli bir çarpıntı hisseder. Çarpıntıyla beraber tansiyon yüksekliği gözlemlenir. Damarlarında sertleşme bulunan kişiler tansiyon yükselmesi ve tansiyon değerlerinde düşüş olmaması halinde derhal bir sağlık kuruluşuna danışmalıdır.

  Apandisit Nedir?

Tiroid Fırtınası Nasıl Teşhis Edilir?

Tiroid fırtınasına yönelik belirti gösteren kişilerin bu sorunu aksatmadan bir endokrinoloji doktoruna danışması gerekir. Endokrinoloji doktoru tarafından istenilecek olan kan tahlillerinde t3 ve t4 hormonlarının seviyesine bakılır. T3 ve t4 hormonlarının çok yüksek seviyelerde olması bununla birlikte TSH hormonun düşük bir seviyeye sahip olması tanı konulması için yeterli bulgulardır. Tiroid fırtınası teşhisi konulması ardından bu sağlık problemine neden olan ana neden incelenir. Bu noktada çeşitli görüntüleme tekniklerine başvurulur. Tiroid ultrasonu ile tiroid bezinde anormal bir durum olup olmadığı saptanır. Yapılan incelemeler ile tiroid bezinin tamamının hızlı çalışıp çalışmadığına yönelik veya tiroid bezindeki bir nodülden kaynaklı bu durumun meydana gelip gelmediği tespit edilir. Bulunan bulgular ile tedavi planlaması yapılır.

Tiroid Fırtınası Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid fırtınası tedavi edilebilen bir sağlık problemidir. Tedavinin ilk aşaması olarak ilaçlara yönelinir. Tiroid hormonlarını bloke edecek ilaçlar reçete edilerek kişilerin kana pompalanan t3 ve t4 hormonlarının ideal seviyelerde olması sağlanır. İlaç tedavisiyle iç organların korunması ve hayati risk taşıyan bir durumun meydana gelmesinin önüne geçilir. Ardından radyoaktif iyotla veya cerrahi müdahalelerle tedavi gerçekleştirilir. Kişi için ideal yöntem doktor tarafından yapılacak inceleme ardından teşhis edilebilir.

Tiroid Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

T3 ve t4 hormonları vücutta güçlü etkilere sahip olan hormonlardır. Kandaki değerlerin ideal seviyelerin dışında olması halinde hayatı tehdit edici sıkıntılar açığa çıkabilir. Bu sıkıntılardan ilki hipertansiyona bağlı olarak kalp krizi geçirme riskinin artmasıdır. Bununla beraber tiroid krizine bağlı olarak beyin kanaması geçirme ihtimali de artabilir. 

Tiroid yüksekliğine bağlı olarak metabolizma hızı artar ve organlar daha çok çalışır. Organların normalin dışında çalışmasına bağlı olarak ileri aşamalarda organ yetmezliği meydana gelebilir. Organ yetmezliği gelişmesi halinde bu durum kalıcı bir durumdur ve geri döndürülemez. 

  Genetik Kanser Testi

Tiroid yüksekliğiyle beraber kişiler istemsiz bir şekilde kilo kaybedebilir. İdeal kilo değerinin çok daha altında bir vücut kütlesine sahip olmak kişilerin başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok farklı sistemini etkiler. Kişide sindirim problemleri gelişebileceğinden malnütrisyon riski açığa çıkabilir.

Tiroid Yüksekliği Nasıl Düzelir?

Tiroid yüksekliği genellikle ilaç tedavileriyle kontrol altına alınan bir sağlık problemidir. Tiroid hormonu üretimini baskılayıcı ilaçlar kullanılarak kan seviyelerinde ideal miktarda hormon bulunması sağlanır. Bazı durumlarda cerrahi müdahalelere başvurularak tiroid bezi alınabilir. Tiroid bezinin çıkarılması ardından yine kişinin kanında ideal seviyelerde tiroid hormonu bulunması için hormon tedavileri uygulanır. Bazı durumlarda radyoaktif iyot bir diğer adıyla atom tedavisiyle tiroid bezi fonksiyonlarının iyileştirilmesi hedeflenir. Yapılan doğru müdahalelerle tiroid seviyelerinin düzelmesi sağlanabilir.

Tiroid Kalp Krizine Neden Olur Mu?

Tiroid hormonu çeşitli açılardan kalp sağlığını etkileyebilen bir hormondur. Özellikle uzun sürede tedavi edilmeyen tiroid hormonu bozuklukları kalp sağlığını yakından etkiler. Tiroid hormonlarında artış olması halinde kişinin nabzı yükselir ve hipertansiyon gelişim ihtimali artar. Bu her iki durum da kontrol altına alınmaması halinde kalp krizi ihtimalini arttırabilir. Tiroid hormonu seviyelerinde düşüş ise beraberinde kolesterol seviyelerinde artışı getirebilir. Kolesterol seviyelerinin yükselmesi kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkileyerek kalp hastalıkları gelişim riskini artırır. Sağlıklı bir kalp damar sağlığı için tiroid seviyeleri ideal değerler arasında olmalıdır.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR