Whatsapp

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Anasayfa » Blog » Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak ve özellikle belirli besinleri günlük beslenmeye eklemek tüp bebek tedavisi başarısı ile yakından ilişkilidir. Kişilerin ideal kilosunda olması tedavi başarısını ciddi ölçüde arttırır. Fazla kilolu veya düşük kilolu bireylerin ideal kilosuna ulaşması için gerek tedavi öncesinde gerekse tedavi sırasında bir diyetisyen desteği alması önerilir. İdeal kilo ile hormon salınımı desteklenebilir, yumurta ve sperm kalitesinin artması sağlanabilir. Beslenme sırasında tercih edilen besinler de tüp bebek tedavisinin başarı oranı ile yakından ilişkilidir. Kişiler tercih edecekleri besinler sayesinde süreci destekleyerek bebek sahibi olma hayallerine daha kısa süre içerisinde ulaşabilirler. 

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp bebek tedavisinde besin çeşitliliği ve ideal porsiyon ölçüleri ön planda tutulmalıdır. Liften zengin, antioksidan değeri yüksek beslenme planı uygulanmalı ve kişinin günlük alması gereken protein miktarı tam ölçüde sağlanmalıdır. DNA sentezinden üreme hormonu salınımının ideal bir şekilde olmasına kadar etkili olan protein; süt ürünleri, yumurta ve yağsız et, tavuk, balık kaynaklarından sağlanabilir. Çeşitli vitamin ve minerallere sahip olmaları ve önemli bir lif kaynağı olmaları sayesinde nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller günlük beslenmeye eklenmelidir. Beslenme planında en az haftada 2 gün olacak şekilde kuru baklagillere yer verilmesi önerilir. Somon ve sardalya gibi Omega 3 bakımından zengin yağlı balıklar haftada en az 2 gün olacak şekilde beslenmeye eklenebilir. Böylece Omega 3 alımı desteklenerek yine tüp bebek tedavisinin başarı oranı artırılabilir.

Gerek bebek sağlığı gerekse anne adayının sağlığı için folik asit alımı önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve badem gibi kuru yemişler folik asit bakımından zengin yiyeceklerdir. Günlük beslenmeye eklenmeleriyle günlük ihtiyaç duyulan folik asit alımı desteklenebilir.

Tüp bebek tedavi süreci içerisinde rafine şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Rafine şeker içeren paketli ürünler tercih edilmemeli hamur işi tüketimi sınırlandırılmalı mümkünse beslenmeden basit karbonhidrat kaynakları çıkarılmalıdır.

Taze sebze ve meyvelere günlük beslenmede yer verilmelidir. Antioksidan ve anti inflamatuar özelliğe sahip olan taze sebze ve meyveler anne adayı sağlığı için gerekli yiyeceklerdir.

Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine; ızgara, haşlama veya buğulama gibi pişirme yöntemlerine yönelinmelidir. Makarna ve sebzeler çok fazla miktarda haşlanmamalı besin içeriğinin kaybolmasının önüne geçilmelidir.

  Pritikin Diyeti

Günlük ihtiyaç duyulan kadar su tüketimi de tedavi başarısını ciddi ölçüde etkilemektedir. En az 2 litre olacak şekilde anne ve baba adayı günlük su tüketim miktarına özen göstermelidir.

Kişilerin sigara içmesi halinde bırakması ve sigara içilen ortamlarda bulunmaması önerilirken alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Tüp Bebek Transfer Öncesi Beslenme

Tüp bebek tedavisinde en önemli adımlardan biri tüp bebek transferidir. Embriyo transferi olarak da adlandırılan bu süreç içerisinde laboratuvar ortamında döllenmiş olan yumurta annenin rahmine yerleştirilir. Başarılı bir transfer için yerleştirilmiş olan embriyonun rahme tutunması gerekir. Bu süreç çeşitli yaşamsal değişiklikler ile desteklenebilir ve transfer başarı oranı arttırılabilir. Tüp bebek tedavisi genelinde yapılacak olan beslenme düzeni değişiklikleri tüp bebek transfer öncesi için de geçerlidir. Transfer öncesinde annelerin genellikle Akdeniz diyeti uygulaması önerilir. Akdeniz diyeti kapsamında taze meyve ve sebze tüketimini beslenmede yer verilmesi balık ve kümes hayvanları gibi yağsız protein kaynaklarının tüketilmesi gerekir. Beyaz un yerine tam buğday unu veya kuru baklagil unları tercih edilmesi basit karbonhidrat kaynakları yerine kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi ön planda tutulur. Yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller başta olmak üzere yüksek lifli gıdalar yine beslenmede bulunmalıdır. Düşük yağlı süt ürünleri tüketimi önerilir. Zeytinyağı ve avokado yağı gibi sağlıklı bitkisel yağların tercih edilmesi önemlidir. Tuz kullanımının sınırlandırılması bunun yerine zerdeçal, zencefil, kırmızı biber, karabiber gibi baharatların tercih edilmesi önerilmektedir.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Beslenme

Tüp bebek transferi sonrasında anne adayının kendini iyi hissetmesi ve motivasyonunu yüksek tutması oldukça önemlidir. Bu noktada annenin beslenmesine sevdiği sağlıklı yiyecekleri eklemesi önerilir. İhtiyaç duyulan kadar protein alınması, vitamin ve mineral alımının desteklenmesi ve besin çeşitliliğinin sağlanması gerekir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yeteri miktarda östrojen ve progesteron hormonu salınımını da destekleyerek tüp bebek transferi başarı oranını arttırabilir.

Sperm Kalitesini Artıran Yiyecekler Nelerdir?

Baba adayına yapılacak olan öneriler ile anne adayına yapılacak olan öneriler benzerdir. Sperm kalitesini artırılabilmesi için baba adayının da Akdeniz tipi beslenmesi önerilir. Taze sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme planı uygulanmalı, sağlıklı protein kaynakları tercih edilmelidir. Günde ihtiyaç duyulan kadar protein alımı erkek için de önemlidir.

Erkekler sperm üretebilmek için proteine ihtiyaç duyar. Bu noktada yumurta hem protein alımını desteklemesi hem de sperm kalitesini artırma üzerinde etkisi olduğu bilinen bir besindir. Yumurtanın yanı sıra günlük beslenmeye aşağıdaki besinler eklenerek sperm kalitesinin ve sayısının artması desteklenebilir.

  • Ispanak
  • Ceviz
  • Sarımsak
  • Muz
  • Nar
  • Kırmızı et
  • Keçi boynuzu
  • Bitter çikolata
  Sarılık Nedir?

Kadınlarda Yumurta Kalitesini Artıran Besinler Nelerdir?

Yumurta kalitesinin artması tüp bebek tedavisinin başarı oranını ciddi ölçüde arttırır. Bu noktada anne adayının yeteri kadar protein alması ve vitamin mineralden zengin beslenmesi gerekir. İçeriği bakımından yumurta kalitesini artıran bazı besinler bulunur. Anne adayının tüp bebek tedavisi süreci öncesinde veya sırasında bu tür besinleri günlük beslenmesine eklemesi tedavi başarı oranını arttırabilir. Bu besinler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Yumurta
  • Karaciğer
  • Fındık badem ceviz gibi yağlı tohumlar
  • Somon ve sardalya gibi Omega 3 değeri zengin balıklar
  • Yağsız süt ürünleri
  • Ispanak kara lahana Brüksel lahanası kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler

Tüp Bebeğin Tutunması İçin Ne Yenilmeli?

Embriyo transferinin gerçekleştirilmesi ardından transfer embriyonun rahme tutunması bebeğin gelişimi için gerekli bir adımdır. Aksi takdirde tedavinin bu basamağı başarısız sonuçlanır ve kişiler bebek sahibi olma hayallerini bir süre daha ertelemek durumunda kalır. Bebeğin tutunabilmesi için çeşitli besinler ile yine bu süreç desteklenebilir.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için anne adayının yeteri kadar protein alması büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada yine başta yumurta olmak üzere yağlı balıklardan destek alınabilir. Vücutta üreme sistemi için önemli bir role sahip olan çinko minerali yine bu süreçte de önemlidir. Kepekli tahıllar, yağsız etler, balık, kurubaklagiller, süt ürünleri ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar çinko bakımından zengin besinlerdir. Transfer süreci öncesinde ve sırasında bu tür besinler günlük beslenmeye eklenebilir.

Taze sebze ve meyve tüketimi yine embriyonun tutunması için de gerekli gıdalardır. İncir, çilek, yaban mersini gibi antioksidan içeriği zengin besinler günlük beslenmeye eklenmelidir. İncir, dut, balkabağı gibi yiyeceklerin embriyonun rahme yerleşme başarısını arttıracağı düşünülür.

Mercimek, nohut, elma, muz, pancar gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarının da günlük beslenmeye eklenmesi önemlidir. Gerek enerji gerekse hormonla dengenin sağlanabilmesi için sağlıklı karbonhidrat kaynakları günlük beslenmede bulunmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Sürecinde Uzak Durulacak Besinler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi sürecinde uzak durulması gereken belirli besinler bulunur. Bu besinler arasında öncelikle

  • Kızartma yiyecekler,
  • Şeker içerikli paketli ürünler,
  • İşlenmiş etler yer alır.

Olası bir hastalığı önlemek üzere çiğ deniz ürünleri, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş çiğ süt ve süt ürünleri tüketiminden kaçınılmalıdır. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

Tüp bebek tedavisi süreci içerisinde kafein alımına da dikkat edilmelidir. Günde 200 miligramı geçmeyecek şekilde kafein alımına devam edilebilirken aşırı miktarda kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Kafein hormonlar üzerinde etki yaratan bir bileşen olduğundan bu süreç içerisinde istenmeyen etkilere sebep olabilir.

  Evde Diyet

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Vitamin ve Antioksidanın Etkisi Nedir?

Yumurta ve sperm kalitesinin yüksek olması tüp bebek tedavisinin başarı oranını da arttırır. Birçok vitamin ve mineral vücut için önemli role sahipken özellikle tüp bebek tedavisi sürecinde belirli vitaminlerin ve antioksidanların ekstra önemi bulunur. Süreç içerisine girmeden öncesinde ve süreç sırasında doktorunuz çeşitli besin takviyeleri alımını önerebilir. Bazı vitamin ve minerallerin alımı ise beslenmeye eklenecek olan gıdalar ile de desteklenebilir. Bu vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir.

  • Folik asit: folik asit yumurta gelişimi ve olgunlaşması üzerinde olumlu etkilere sahip bir vitamindir. Günde 400 mikrogram kadar folik asit alımı önerilir. Folik asit beslenme yoluyla alınabilecek olan bir vitamin olurken genellikle bu süreç içerisinde takviye olarak alınması önerilmektedir.
  • Koenzim Q10: son dönemde yapılan çalışmalar koenzim Q10’un antioksidan etkisi sayesinde yumurta ve sperm kalitesini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Düşük yumurta kalitesine sahip olan kadınların koenzim Q10 kullanması yumurta kalitesini artırabilir. Yapılan çalışmalar tüp bebek tedavisi öncesinde koenzim Q10 takviyelerine başvurulmasının tedavi başarısını artırabileceğini göstermiştir.
  • Omega 3: Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri olup deniz ürünlerinde bulunan bir yağ asididir. İdeal miktarda Omega 3 kullanımına yönelik yapılan çalışmalar Omega 3’ün yumurta kalitesini artırdığı ve rahim iç zarının embriyo tutma kapasitesini artırdığını göstermiştir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde anne adaylarının Omega 3 takviyesi alınması önerilebilir.
  • C vitamini: C vitamini vücut için önemli bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan özelliği vücuttaki oksidatif stresi azaltmasının yanı sıra yumurta kalitesini artırmada ve sperm kalitesini iyileştirmede de etkilidir. Genellikle turunçgiller, çilek, limon, yeşil biber, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarının günlük beslenmeye eklenmesi ile ideal C vitamini alımı sağlanabilir. Bazı durumlarda doktorunuz ek olarak da C vitamini takviyesi almanızı önerebilir.
  • D vitamini: D vitamini üreme sistemi üzerinden doğrudan ilişkili bir vitamindir. Tüp bebek tedavisi başarı oranını artırdığı gibi yumurta kalitesini artırmada etkisi olduğu bilinir. D vitamini eksikliği bulunan kişilerin sperm üretiminin olumsuz yönde etkilendiği, sperm hareketinin yavaşladığı, kadınlarda ise adet düzeninin bozulduğu ve yumurtaların büyüme ve gelişme sürecinde problemler yaşandığı gözlemlenmiştir. Bundan dolayı tüp bebek tedavisi gören kişilerin D vitamini seviyelerinin yeteri kadar olması büyük bir öneme sahiptir.
  • Çinko: multivitamin takviyeleri kullanılan tüp bebek tedavi süreci içerisinde çinko takviyesine de yer verilir. Antioksidan etkisi sayesinde tüp bebek sürecinin olumlu yönde etkileyen çinko, günlük beslenmede yeteri kadar alınması gereken bir mineraldir.
  • Magnezyum: magnezyum da antioksidan etkisi bulunan önemli bir mineraldir. Gebelik sırasında bebeğin beslenmesini sağlayan plasentanın gelişmesinde rolü olan magnezyum hem tüp bebek tedavisini hem de hamilelik süreci içerisinde anne ve bebeğin sağlığını destekler.
  • E vitamini: yumurta ve sperm kalitesini artırmada etkili olan E vitamini önemli bir antioksidan kaynağıdır. E vitamininin rahim zarının embriyo tutma kapasitesini artırmada etkili olduğu düşünülür. E vitamini, tüp bebek tedavisinin başarı oranını yakından etkileyen bir vitamindir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR