Whatsapp

Vajinal Mantar Nedir? Nasıl Oluşur?

Anasayfa » Blog » Vajinal Mantar Nedir? Nasıl Oluşur?

Vajinal mantar bir diğer adıyla kandidiyazis, kadınlarda yaygın olarak görülen sağlık problemlerinden biridir. Sağlıklı bir kadının vajinal florasında bazı bakteri ve mantar hücrelerinin bulunması normaldir. Ancak bakteri ve mantar dengesinin değişmesi ardından kandil dağı adı verilen maya türündeki mantar hücreleri miktarında artış görülebilir ve bu durumda vajinal mantar rahatsızlığı gelişebilir. Kaşıntı, bölgesel şişme, akıntı ve tahriş gibi belirtilere neden olan bu hastalık ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.

Vajinal Mantar Nedir?

Kadınlarda yaygın olarak görülen vajinal mantar, vajina ve çevresinde bulunan vulva olarak adlandırılan dokularda tahrişe ve akıntıya neden olan bir enfeksiyon çeşididir. Kaşıntı ile karakterize olan bu hastalık vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılır. Kadınların yaşamı boyunca karşılaşabilecekleri bu problem cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kategorisine girmemektedir. Hastalık cinsel yolla yayılabildiği gibi farklı etkenlerden de bulaşabilir. Vajinal mantar, cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda daha sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Ancak düzenli cinsel aktivitenin vajinal mantar enfeksiyon riskini artırdığı da bilinmelidir.

Vajinal Mantar Kimlerde Oluşur? 

Kandida mantar türü vajinal bölgede doğal olarak bulunur. Bu bölgede yer alan lactobacillus bakterileri kandida sayısını tolere edilebilir değerler aralığında tutar. Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler veya bakterilerin sayısını azalmasının nedeni olan bir faktör varlığı kandida sayısının artmasına ve vajinal mantar problemi gelişmesine neden olabilir. Vajinadaki bakteri ve mantar dengesi çeşitli faktörler nedeniyle değişebilir. Antibiyotik kullanımı vajinada doğal olarak bulunan lactobacillus bakterilerinin azalmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra aşağıdaki durumların söz konusu olması halinde kadınlarda vajinal mantar gelişimiyle karşılaşılabilir;

  • Gebelik
  • Diyabet
  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Şekerli yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Hormonal dengesizlikler
  • Doğum kontrol hapları
  • Uykusuzluk
  • Stres
  Kortizol (Stres Hormonu) ve İnsülin Arasındaki İlişki

Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer Mi?

Kişinin bağışıklık sistemine göre vajinal mantar kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlıktır. Ancak semptomların şiddetlenmesi ve uzun süreli olması hâlinde mutlaka tıbbi bir destek alınmalıdır. Gerekli ilaç tedavileri ile mantar enfeksiyonu kontrol altına alınmalıdır. Hastalığın ilerlemesi semptomların şiddetini artırabileceğinden kişilerin günlük hayatında ciddi olumsuzluklar yaratabilir. Bu nedenle vajinal mantar problemi göz ardı edilmemelidir.

Vajinal Mantar Tedavi Edilmezse Ne Tür Sıkıntılar Meydana Gelir? 

Vajinal mantar, kontrol altına alınması gereken bir sağlık problemidir. Hastalığın ilerlemesi halinde vulva bölgesinin haricinde makat ve kalçalarda da mantar enfeksiyonu varlığı görülebilir. Tedavinin aksatılması halinde enfeksiyon kronikleşen ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Vajinal mantar da birçok hastalıkta olduğu gibi erken müdahale edilmesi gereken sağlık problemlerinden biridir. Doğru tedaviye başlanması ve doktorun önerilerine uyulması halinde vajinal mantar kısa bir süre içerisinde tedavi edilebilen bir sağlık problemidir.

Vajinal Mantar Cinsel İlişkiye Engel Olur Mu? 

Mantar enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almamaktadır. Ancak partnerin mantar enfeksiyonu geçirmesi halinde cinsel birliktelik ardından diğer partnerde de benzer belirtiler açığa çıkabilir. Bu nedenle mantar enfeksiyonunun tedavisinin tam olarak tamamlanmadığı noktalarda çiftlerin cinsel birliktelik yaşaması önerilmemektedir. Tedavi süresince cinsel ilişki yaşanmaması iyileşme sürecini de destekleyecektir.

Vajinal Mantar İçin Evde Ne Yapılabilir? 

Vajinal mantar problemi evde çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir. Hastalar çay ağacı yağı ile doğal bir tedavi sağlayabilir. Çay ağacı yağıyla ısıtılmış bir tampon vajinaya yerleştirilerek bir gece vajinada bekletilebilir. Bu uygulama vajinal duvarlara zarar verebileceğinden dikkatli olunması gereken bir tedavidir. Çay ağacı yağı güçlü bir yağ olduğundan mutlaka bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmalıdır. Direkt olarak vajinaya uygulanmamalıdır. Taşıyıcı yağ olarak Hindistan cevizi yağı kullanılabilir.

  Lifli Gıdalar Nelerdir?

Yabani kekik yağı da matar çoğalmasını önleyebilir. Kekik yağı içeren kapsüller vajinaya yerleştirilerek mantar tedavisi sağlanabilir. Benzer bir şekilde yabancı kekik yağında da taşıyıcı yağlar kullanılmalıdır.

Genel vajinal sağlığı desteklemek için ve bakteri mantar dengesini yeniden koruyabilmek adına probiyotik takviyeleri alınabilir. Bazı probiyotik takviyeleri maya enfeksiyonu için etkili bir çözüm olabilir.

Vajinal Mantar Ortalama Hangi Yaş Aralığında Görülür? 

Vajinal mantar, bir kadının yaşamının her döneminde gelişebilen bir sağlık problemidir. Kadınların %75’’i yaşamları boyunca en az bir kez vajinal mantar problemiyle karşılaşır. Vajinal mantar cinsel birliktelik yaşamayan insanlarda da gelişebilen bir sağlık problemidir. Antibiyotik tedavileri, hormonal dengesizlikler veya stres vajinal mantar gelişmesine neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Vajinal Mantar Vücutta Yayılır Mı? 

Vajinal mantar tedavisinin aksatılması halinde makat ve kalçalara yayılabilen bir sağlık problemidir. Bu nedenle mantar belirtilerinin geçmemesi halinde mutlaka bir tıbbi destek alınmalıdır. Aksi takdirde mantar problemi kronik bir sağlık sorunu haline dönüşebilir.

Vajinal Mantar Akıntısı Kendiliğinden Geçer Mi?

Kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması hâlinde vajinal mantar problemi kendiliğinden geçebilir. Enfeksiyonun azalması beraberinde gelen akıntı gibi şikayetlerin de iyileşmesini sağlar. Özellikle evde yapılabilecek olan bazı müdahaleler ile ilaç kullanımına gerek kalmadan vajinal mantar akıntısını iyileştirebilmek mümkün olabilir.

Sıkça Duş Almak Vajinal Mantarı Geçirir Mi? 

Vajinal bölgenin temiz tutulması ve gerekli hijyenin sağlanması oldukça önemlidir. Adet dönemlerinde sıkça duş alınması pet nedeniyle gelişebilecek olan nemi azaltabilir ve vajinal mantar gelişmesini önleyebilir. Ancak flora dengesini koruyabilmek adına vajina içinin su ile yıkanması önerilmemektedir. Bölgeyi temizleme esnasında kullanılan kimyasalların vajina bölgesi ile uyumlu olduğuna özen gösterilmelidir. Özel bir temizleyici kullanılması halinde bu tür temizleyicilerin iyi bir şekilde bölgeden uzaklaştırıldığına dikkat edilmelidir.

  Kendinize Uygun Zayıflama Yöntemine Nasıl Karar Vermelisiniz?

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR