Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalı?
Havaların ısınmasıyla beraber beslenme alışkanlıklarında değişimler görülmeye başlanabilir. Kişiler istemli veya istemsiz bir şekilde daha hafif besinlere yönelebilir veya iştah kaybı problemiyle karşılaşabilirler. Bazı kişiler ise yazın vermiş olduğu coşku ile yüksek şekerli gıdalara yönelim sağlayabilir veya alkol tüketimini arttırabilirler. Her bir davranışın beraberinde bazı getirileri veya götürüleri olabilir. Dengeli bir beslenme planı uygulamak yaz aylarında beslenmenin de temel noktası olurken bu süreç içerisinde özellikle belirli besinlerden daha fazla faydalanılabilir. Su tüketimi başta olmak üzere çeşitli başlıklara dikkat edilerek yaz aylarında da sağlıklı beslenme üzerine çalışılabilir.
Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yaz aylarının gelmesiyle beraber artan sıcaklık ve günlük fiziksel aktivite miktarı beslenme üzerinde çeşitli değişiklikler yaratılmasına neden olabilir. Sıvı tüketimi, hafif ve dengeli öğünlerin tercih edilmesi gibi başlıklar yaz aylarında beslenmenin temelini oluşturur. Sıcaklığın artmasıyla beraber bazı bireylerde iştah kayıpları gelişebilir. Ancak mevcuttaki kiloyu korumak veya kas kütlesi kaybını önlemek adına ihtiyaç duyulan besin alımı aksatılmamalıdır. Sıcaklarla beraber gelişen iştah kaybı zayıflamak isteyen bireyler için bir avantaj haline dönüşebilir iken bu tür kişilerde dengeli bir beslenme planı uyguladığından emin olmalıdır.
Yaz aylarında beslenmede değinilmesi gereken ilk başlık sıvı tüketimi olabilir. Yaz aylarında terleme yoluyla kaybedilen su miktarı artar. Bu durum vücutta dehidrasyon gelişmesine neden olabilir ve bazı olumsuz problemler yaratabilir. Tansiyon dengesizlikleri, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler ilk sırada yer alırken yeterli miktarda sıvı alımı sağlanarak bu tür olumsuz durumların gelişmesi önlenebilir.
Yaz aylarında ağır yemeklerden kaçınmak ve bunun yerine protein, yağ ve karbonhidrat dengesine sahip hafif öğünler tercih etmek önemlidir. Sindirim sisteminin de sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan bu durum kişilerin kendilerini daha dinç hissetmesini destekleyebilir.
Yaz aylarında taze sebze ve meyve çeşitliliği artar. Hem besleyici hem de lezzetli sebze ve meyve çeşitleriyle günlük beslenme zenginleştirilebilir. İhtiyaç duyulan vitamin ve mineraller sebze ve meyvelerden ciddi ölçülerde alınabilir.
Tuzlu ve şekerli besinler vücutta ödem tutumuna neden olur. Gelişen ödem kişilerin kendilerini sağlıksız hissetmesine neden olabilir veya vücuttaki elektrolit dengesini bozabilir. Bu nedenle fastfood veya aşırı şeker içeren paketlenmiş ürünlerden uzak durulması önerilir.
Yaz Aylarında Hidrasyonun Önemi Nedir?
Vücuttaki sıvı dengesinin korunması adına hidrasyonun verimli bir şekilde sağlanması gerekir. Sıcaklık nedeniyle artan terleme ve artan fiziksel aktivite miktarı vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olur. Kaybedilen suyun geri alınması ise son derece önemlidir. Vücudun sıvı dengesini korumak, fizyolojik süreçlerin verimli bir şekilde işlemesini desteklemek üzere hidrasyon ihmal edilmemelidir. Yaz aylarında hidrasyonun önemi birkaç madde ile açıklanabilir.
- Sıcak havalarda vücut terleme yolu ile vücut ısısını düzenlemeye çalışır. Terleme esnasında vücuttan su ve elektrolit kaybedilir. Su tüketimini ihmal edilmesi halinde vücut aşırı derecede ısınabilir ve sıcak çarpması gibi bir problemler açığa çıkabilir.
- Fiziksel aktivitenin sürdürülebilmesi ve performansın korunması için yeterli miktarda su tüketilmelidir. Hidrasyon seviyesinin düşmesi halinde enerji düzeyleri azalabilir ve kas krampları gelişebilir.
- Su tüketimiyle cildin nem seviyeleri korunabilir ve cilt sağlığı desteklenebilir.
- Sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesi için su tüketimine ihtiyaç vardır. Böylece yiyecekler daha kolay bir şekilde sindirilebilir ve emilebilir.
- Yeterli su alımı ile böbreklerin toksik etkili bileşenleri ve atık ürünleri vücuttan atması desteklenir.
- Beyin fonksiyonları için de hidrasyon gereklidir. Su alımının yetersiz olması halinde konsantrasyon kaybı veya hafıza problemleri yaşanabilir.
Su İçeriği Yüksek Yiyecekler Nelerdir?
Su içeriği yüksek yiyecekler tüketilerek günlük ihtiyaç duyulan sıvı alımı desteklenebilir. Sıvı tüketimi denildiğinde ilk akla gelen su, taze meyve suları, bitki çayları gibi sıvılar akla gelir. Bu tür sıvılara ek olarak aşağıdaki besinler de günlük beslenmeye eklenerek sıvı alımı besin yoluyla da desteklenebilir.
- Karpuz
- Salatalık
- Marul
- Çilek
- Portakal
- Ananas
- Kavun
- Domates
- Üzüm
- Limon
Unutulmamalıdır ki vücut için ihtiyaç duyulan sıvı alımının en temel kaynağı sudur. Su tüketimi ihmal edilmeyerek besinlerden veya diğer sıvılardan yararlanılması daha sağlıklı bir hidrasyon sağlayabilir.
Yaz Aylarında Hangi Sebzeleri Tüketmeliyiz?
Yaz aylarında hafif ve su içeriği yüksek sebzeleri tüketmek hem sindirim sistemi sağlığı hem de hidrasyon sağlamada önemlidir. Lif ve çeşitli vitamin mineral bakımından zengin sebzeler ile ihtiyaç duyulan vitamin mineral alımının büyük bir kısmının besin yoluyla alınması desteklenir. Yazın hafif ve besin değeri açısından zengin bir beslenme için aşağıdaki sebzelerden faydalanabilir.
- Salatalık
- Domates
- Marul
- Biber
- Kabak
- Mısır
- Enginar
- Taze fasulye
Yaz Aylarında Hangi Meyveleri Tüketmeliyiz?
Yaz aylarında taze meyve çeşitliliği oldukça yüksektir. Mevsiminde yetişen meyveleri tüketerek vitamin ve mineral içeriği daha yüksek olan meyveler tüketilebilir. Yaz aylarındaki meyvelerin birçoğu su içeriği yüksek, besleyici ve serinletici özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile ön plana çıkan ve yaz aylarında tüketilebilecek olan meyveler ise aşağıdaki gibidir.
- Karpuz
- Kavun
- Çilek
- Vişne
- Kiraz
- Erik
- Mango
- Ananas
- Kayısı
- Şeftali
- Böğürtlen
Yaz Aylarında Besinleri Güvenli Bir Şekilde Nasıl Muhafaza Edebiliriz?
Havaların ısınmasıyla beraber gıdalar üzerindeki bakterilerin veya vücutta toksik etki yaratabilecek farklı mikroorganizmaların üreme miktarı artabilir. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda besinlerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesine ekstra özen gösterilmelidir. Aksi takdirde gıda zehirlenmesiyle karşılaşılabilir.
Besinleri güvenli bir şekilde muhafaza etmede ilk adım gıdaları düşük sıcaklıkta saklama olarak düşünülebilir. Perakende alışveriş sonrasında gıdaları hızlı bir şekilde eve götürmek ve buzdolabında veya gerekli durumlarda dondurucuda muhafaza etmek ihmal edilmemesi gereken bir adımdır.
Muhafaza edilen buzdolabı sıcaklığının 4 derece veya daha düşük olduğuna dikkat edilmelidir. Bu sıcaklıklarda mikroorganizmaların çoğalması yavaşlatılabilir. Buzluktan çıkarılmış ve çözülmüş gıdalar tekrar dondurulmamalıdır. Bu tür gıdalar kısa süre içerisinde tüketilmelidir.
Besinler dışarıda uzun süre bekletilmemelidir. Pişirilmiş bir yemek oda sıcaklığına gelmesiyle beraber mutlaka buzdolabına alınmalıdır. Oda sıcaklığında uzun süre bekletmek içerisinde mikroorganizma gelişmesine neden olabilir.
Buzdolabında muhafaza edilirken gıdaların her biri hava geçirmez kaplarda muhafaza edilmelidir. Böylece buzdolabı içerisindeki mikroorganizmaların birbirine geçmesi önlenebilir.
Özellikle hayvansal ürünlerde çiğ ve pişmiş gıdaların birbirleriyle kontamine olması önlenmelidir. Doğrama tahtaları gıdalar için ayrı olmalıdır. Yemek hazırlanırken kullanılan ekipmanlar ayrı tutulmalıdır.
Yaz Aylarında Plajda ve Tatilde Sağlıklı Beslenme Nasıl Sağlanır?
Plajda ve tatilde sağlıklı beslenmeye özen göstermek tatilden alınacak olan keyfi artırabileceği gibi, vücudun genel sağlık durumunun korunmasında da büyük bir öneme sahiptir. Özellikle deniz kenarında tüm gün güneşin altında vakit geçirirken vücutta ciddi bir su kaybı söz konusudur. Bundan dolayı su içmek ihmal edilmemelidir. Su kaybının önlenmesini sağlayarak vücudun dehidrasyona uğraması önlenmelidir.
Ara öğün olarak taze meyve ve sebzelerden faydalanabilir. Salatalık, üzüm, marul veya karpuz gibi sıvı içeriği yüksek meyve veya sebzeler atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
Çabuk bozulma imkanı olan tavuk veya deniz ürünü gibi gıdalar güvenilir restoranlar olmadığı müddetçe tercih edilmemelidir. Özellikle ısı dengesini koruyamayan mekanlar nedeniyle kontamine olmuş gıdalar tüketilebilir.
Plaja giderken tüketilecek olan yiyecekler evden hazırlanarak götürülebilir. Ara öğün olarak yağlı tohumlar tercih edilebilir. Uzun süre açıkta beklemediği müddetçe evde hazırlanan sandviçler plajda da güzel bir öğün yerini tutabilir.
Alkollü içecekler vücudun ekstra dehidrasyona uğramasına neden olabilir ve sıcak çarpması gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle alkol tüketiminden uzak durulması önerilir.
Tatilin etkisiyle beraber tatlı tüketimine yönelim artabilir. Vücudun ödem tutması başta olmak üzere aşırı tatlı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Tatlı tüketimini ölçülü tutarak veya tatlı ihtiyacını taze meyvelerle karşılayarak daha sağlıklı bir beslenme düzeni sağlanabilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR