Whatsapp

Yaz Diyeti

Anasayfa » Blog » Yaz Diyeti

Yaz Diyeti

Yazın yaklaşmasıyla birlikte kişilerde fit görünme telaşesi başlar. Farklı diyet programları uygulayarak kısa süre içerisinde zayıflamayı hedefleyen kişiler bulunduğu gibi, sağlıklı beslenme alışkanlığını benimsemeye yönelik davranış değişikliklerine giden kişiler de bulunmaktadır. Diyet yapmak, kilo almak veya kilo vermek amacına sahip olabilmektedir. Yaz diyeti ise çoğu zaman kilo vermeye odaklıdır. Kişilerin fazla kilolardan kurtularak, fit bir görünüme sahip olması için uygulanır. Yaz diyeti, kişiye özel hazırlanan bir program olmalıdır. Tek düze bir diyet programı uzun süreli uygulanması halinde bazı sağlık problemlerine neden olabileceği gibi her kişinin günlük alması gereken enerji ve besin miktarı farklıdır. Ancak yaz diyetinde genel olarak dikkat edilmesi gerekenler veya tüketilebilecek besin önerileri ortaktır.

Yazın Diyet Yapılır Mı?

Diyet yapmak istikrar ve motivasyonla son derece yakından ilişkilidir. Kişinin sağlık durumunun uygun olduğu ve kendini hazır hissettiği her mevsimde diyet yapılabilmektedir. Günlük alınması gereken besin ihtiyacının karşılanmasına özen gösterilmelidir. Yetersiz protein alımı kas kaybına neden olabildiği gibi zayıflama sürecinde istenilen etkinin görülmesini önler. Düşük kalorili diyetler uygulamaktan kaçınılmalı kişisel ihtiyaçlara uygun içeriklerden oluşan bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Yazın kilo alma diyeti de yapılabilmektedir. Özellikle metabolizma hızı yüksek olan kişilerin yazın fiziksel hareketliliğin artması ile metabolizma hızları artabilir. Kilo alma için ihtiyaç duyulandan daha yüksek kalorilerle beslenilmesi gerekir. Besin tercihlerinin sağlıklı gıdalardan yana yapılması gerekir. Aksi takdirde vücutta yağ artışı görülür. Yağ artışı iç organ yağlanmasıyla beraber beraberinde birçok farklı hastalığa neden olabilmektedir.

Diyetin mevsimi yoktur. Yazın tüketilebilecek sebze ve meyve çeşitleri değişir. Kişilerin tüketmesi gereken porsiyon miktarı değişkenlik gösterir. Sağlıklı bir diyet programı için diyetisyenden destek alınması önerilmektedir. Şok diyet başlığı gibi başlıklar altında çıkan diyetler, ciddi oranda kalori kısıtlaması yaptığından uzun vadede kilo vermenin durmasına ve kas kayıplarına neden olabilir. Başlangıçta kişiler hızlı bir şekilde kilo veriyor olsa da bu kilo verme bir süre sonra durmaktadır. Diyetin bırakılmasıyla ise kilo artışı tekrar görülebilir.

  Mide Şişkinliği Nedir?

Dengeli ve yeterli beslenmek tüm beslenme planlarında önemli noktadır. Yazın sağlıklı beslenmeye adım atmak güzel havaların getireceği motivasyon artışı nedeniyle beklenenden daha kolay olabilmektedir.

Yaz Diyeti Nasıl Yapılır?

Yaz diyetinin temelini oluşturan öğelerden biri su tüketimidir. Yazın havaların ısınması ile terleme oranı artar. Bu durum vücudun daha fazla su kaybettiği anlamına gelir. Su tüketiminin ihmal edilmesi halinde vücutta yüksek oranda ödem tutumu, halsizlik veya yorgunluk gibi sorunlar görülebilir. Tüketimin uzun süreli ihmal edilmesindeyse daha ciddi sağlık problemleri açığa çıkabilir.

Sıcağın etkisiyle metabolizma hızında değişimler görülmektedir. Kışın vücudun sıcak kalması için metabolizma hızı artar. Yazın ise bu durum değişkenlik gösterir. Sıcağın etkisiyle metabolizma hızı yavaşlayabilir. Ancak, yüksek sıcaklıklarla vücudun kendini serinletmesi için de metabolizma hızında artışlar olabileceği bilinmektedir. Her iki durumda da ihtiyaç duyulan enerjiyle beslenmek ve bu enerjiyi sağlıklı kaynaklardan almak son derece önemlidir.

Yazın hafif yemekler tüketimine odaklanmak sindirim açısından da daha kolay olmaktadır. Yoğun yağlı, şekerli, baharatlı ve tuzlu yemekler tüketim ardından rahatsızlık hissi yaratabilir. Sadece zayıflama odaklı değil kolay sindirim sağlamak adına da hafif yemekler seçilmesi önerilmektedir.

Az az sık sık yemek veya iki ana bir ara öğün tüketmek gibi beslenme şekilleri benimsenebilmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişir. Aralıklı oruç diyeti de yaz döneminde daha rahat uygulanabilmektedir.

Yazın Diyette Neler Yenmelidir?

Yazın diyette hafif yemeklere yer vermek hem sindirim hem de kişinin kendisini iyi hissetmesi açısından son derece önemlidir. Yaz döneminde farklı çeşitlerde taze sebze ve meyveler çıkar. Her bir sebze ve meyvenin sağlık üzerinde olumlu birçok etkisi bulunur. ürünlerin yeterli besin içeriğine sahip olmadığına yönelik birçok araştırma bulunur. Doğal süreç ile gelişen ve doğru zamanda hasat edilen sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriği daha yüksektir. Bu etkilerden yararlanmak için yaz en ideal mevsimdir. Yazın diyette yenilebilecek besinler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Taze meyveler: Yazın gelmesi ile tezgahlarda; kiraz, kayısı, üzüm, armut, karpuz, çilek, kavun ve daha birçok renkli meyveler görülür. Meyveler vitamin, mineral ve antioksidanlar tarafından oldukça zengindir. Meyvelerde her renk grubundan meyve tüketmek farklı türlerde antioksidanlar alındığını simgelemektedir. Ancak meyve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar bulunmaktadır. Meyveler, meyve şekeri içeriği denilen früktozdan zengindir. Yüksek miktarda meyve tüketimi kalori alımının artmasına neden olmaktadır. Bu durum zayıflama sürecini olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra, şeker hastalarının meyve tüketirken porsiyon kontrolüne ekstradan ilgi göstermesi gerekir. Kan şekerinde oluşan değişimler diyabet hastalarında ani açlık hissi oluşması ve kan şekeri düşüşlerine neden olabilmektedir. Karpuz ve kavun şeker içeriği yüksek meyvelerdir. Bundan dolayı porsiyon kontrolüne ekstradan özen gösterilmelidir.
  • Taze sebzeler: Meyvelerde olduğu gibi sebzelerde de taze hasat bulma oranı artar. Rengarenk sebzelerden zengin tabaklar birçok farklı antioksidanı tüketme imkanı tanır. Taze yeşilliklerden yapılan salatalar, fırında veya haşlama olarak tüketilen sebzeler hem hafif birer yemek hem de sağlık deposu olarak düşünülebilir.
  • Az yağlı etler: Etler iyi birer protein kaynağıdır. Ancak et tüketimi sırasında az yağlı etlerin tercih edilmesi önerilir. Izgara, fırında veya haşlama şeklinde pişirilerek tüketimine özen gösterilmelidir. Balık tüketimine yazın da önem verilmelidir. Haftada 2 gün olacak şekilde protein kaynağı olarak balık tüketimi önerilir.
  • Süt ürünleri: Süt ürünlerine hem tokluk hissini uzatması hem de kalsiyum kaynağı olması nedeniyle günlük beslenmede yer verilmesi önemlidir. Yazın sıcaklarında soğuk süt veya yoğurtlarla yapılan smoothieler iyi bir ara veya ana öğün olabilir. Süt ürünleri tüketimi ardından şişkinlik oluşması halinde laktozsuz süt ürünleri tercih edilebilir.
  • Bitkisel yağlar: Hayvansal kaynaklı yağlar yerine bitkisel kaynaklı yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı, avokado yağı veya Hindistan cevizi yağı bitkisel yağlara verilebilecek sağlıklı öneriler arasındadır. Yemeklere yağ eklenirken, ölçüler kullanılmalı yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  Kısırlık Nedir? Neden Olur?

Yaz Diyeti Menüleri

Yaz diyeti menüleri hafif yemeklerin bir araya gelmesinden oluşur. Vejetaryen kişiler için hayvansal proteinler yerine bitkisel protein kaynakları gündeme gelir. Süt ürünlerinde de benzer şekilde bitkisel süt ürünleri tercih edilir. Tüketilmesi gereken porsiyonlar kişiden kişiye değişmektedir. Genel hatlarıyla bir yaz diyetinde olabilecek menüler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Kahvaltı Menüsü:

  • Süt
  • Yulaf
  • Çilek veya kiraz

Veya

  • Yumurta
  • Avokado
  • Tam buğday ekmek

Öğle Yemeği Menüsü:

  • Mevsim yeşilliklerinden oluşan haşlanmış mercimek, nohut veya fasulyeli salata
  • Fesleğenli ayran

Veya

  • Izgara tavuklu veya köfteli salata
  • Fesleğenli ayran

Akşam Yemeği Önerisi:

  • Mevsim sebzelerinden yapılmış zeytinyağlı yemek
  • Yoğurt veya cacık

Ara Öğün Önerisi:

  • Ceviz
  • Erik, kayısı veya şeftali vb. meyve

Veya

  • Kefir
  • Armut, karpuz, kavun vb. meyve

Günde minimum 2 litre olacak şekilde su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Yazın Mı Daha Çok Kilo Verilir Kışın Mı Daha Çok Kilo Verilir?

Kışın genellikle kilo artışı görülmektedir. Spor yapmayan kişilerin soğuk havalara bağlı olarak günlük fiziksel hareketleri daha da azalır. Bu durum günlük yakılan kalori miktarının azalmasına neden olabilmektedir. Soğuk havalarda vücudun sıcak kalmak için harcadığı enerji miktarı artar. Bu durum kişilerin daha çok acıkmasına neden olur. İhtiyaç duyulan enerji ve alınan enerji arasında dengesizlik olması halinde ise kilo artışı görülmektedir.

Yazın ise hem havanın etkisiyle hem de fiziksel aktivite miktarının artmasıyla vücudun enerji miktarı artabilir. Ancak kişilerin kışa oranla daha az yemek yemeğe eğilimi olması halinde zayıflamalar görülür. Buna ek olarak terleme miktarı arttığı için vücuttan ter atımı artmaktadır. Bu durum vücutta biriken sıvı miktarının da azalmasına katkıda bulunur.

Her iki mevsimde de kilo verilebilir. Diyet sürecini egzersiz ile desteklemek sürecin başarını ve hızını arttırır. Sıcağın etkisiyle ağır yemeklere yönelim miktarı azalır. Her iki etken zayıflama sürecini kolaylaştırır. Bundan dolayı yazın kilo vermenin daha kolay olduğu söylenebilir.

  Prolaktin Nedir? Temel Görevleri Nelerdir?

Sıcakta Kilo Verilir Mi?

Sıcakta kilo verilir. Metabolizma hızının sıcaktan etkilenme şekli kişiden kişiye değişmektedir. Ancak her mevsimde olduğu gibi yazın da kilo rahatça verilebilir. Yazın diğer mevsimlere kıyasla bir avantajı da bulunur. Havaların güzel olması kişilerin fiziksel aktivite miktarını arttırır. Bu durum, günlük harcanan kalori miktarını arttırmasıyla kalori açığı yaratılmasını sağlar. Kilo verebilmek için vücutta kalori açığı yaratılması gerekir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR