Whatsapp

Yaz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Yaz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yaz aylarında ortaya çıkan ve sıkça karşılaşılan sağlık problemlerinden biri yaz gribidir. Her ne kadar kış aylarında gündeme gelen mevsimsel grip ile karşılaştırıldığında daha az görülen bir durum olsa da yaz aylarının gelmesiyle beraber yaz gribi kavramı da birçok kişinin hayatına girer. Her yaş grubunu etkileyebilen bu durum çeşitli belirtileri beraberinde getirebilir. Kış gribine göre belirtileri daha az şiddetli olma eğilimindedir. Ancak çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Açığa çıkan semptomların şiddetlenmesi halinde bu durum aksatılmamalı ve bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

Yaz Gribi Nedir?

Yaz gribi, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu bir grip türüdür. Kış gribine benzer şekilde öksürük, boğaz ağrısı veya ateş gibi belirtilere neden olabilir. Her yaş grubunda görülebilen yaz gribi riski çeşitli önlemler alınarak önlenebilir. Grip aşısı yaptırmak alınabilecek olan ilk önlem olurken bulunulan ortamın hijyenine ve kişisel hijyene dikkat etmek diğer önlemler olarak sıralanabilir.

Yaz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Yaz gribi, mevsimsel grip ile benzer belirtilere sahiptir. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Aşağıda yer alan belirtilerin şiddetlenmesi halinde mutlaka bir sağlık uzmanından destek alınmalıdır.

  • Yüksek ateş
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Kas ağrıları

Yaz Gribi Nasıl Bulaşır?

Yaz gribi, influenza virüsleri nedeniyle gelişen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Diğer grip türlerine benzer bir şekilde solunum yolu ile bulaşan grip, bulunulan ortamda hasta birinin olmasından veya temas sonucu bulaşabilir. Hastalığı olan birinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ardından çevreye yayılan damlacıkların solunum yolu ile vücuda alınması ardından yaz gribi gelişebilir. Virüsler partiküller halinde havada asılı kalabilir ve birinden başka birine solunum yoluyla aktarılabilir.

  Bağırsak Ameliyatı Sonrası Beslenme | Örnek Menü

Yaz gribi benzer bir şekilde temas sonucu da bulaşabilir. Grip virüsü ile temas etmiş ellerin ağza, burna veya gözler ile temas ettirilmesi ardından virüs vücuda alınabilir.

Yaz Gribi Bulaşıcı Mıdır?

Diğer grip türlerinde olduğu gibi yaz gribi de bulaşıcıdır. Solunum yolu veya virüs ile enfekte bir kişi ile temas sonucu virüs bulaşabilir. Bir nesneye virüs bulaşması halinde bu nesneye temas ardından ellerin ağza veya gözlere değdirilmesi nedeniyle virüs alımı söz konusu olabilir. 

Yaz gribinin bulaşmasını önlemek için ellerin sık sık yıkanması, öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil veya dirseğe kapatılması, hasta kişilerle yakın temasın azaltılması ve grip aşısının düzenli olarak yaptırılması gibi önemli hijyen ve korunma önlemleri alınabilir. 

Yaz Gribi Kaçıncı Günden İtibaren Bulaşıcılığını Kaybeder?

Yaz gribi bulaşıcılığı mevsimsel grip bulaşıcılığı ile benzerdir. Grip bulaşıcılığı, hastalığın belirtileri başladıktan kısa bir süre önce, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan 1 veya 2 gün öncesinde başlayabilir ve belirtilerin başlamasından sonraki ilk birkaç gün en yüksek düzeyde olabilir. Kişiler hastalığın belirtilerini göstermeye başladığında ise virüsün bulaşıcılığı da en yüksek seviyededir.

Grip virüsünün bulaşıcılığı kişiden kişiye ve sahip olunan virüs çeşidine göre değişkenlik gösterebilir. Virüs ile temastan belirli bir süre ardından bulaşıcılık başlayabileceği gibi hastalığın iyileşme sürecinin tamamlanmasına kadar bulaşıcılık devam edebilir. Gün sayısı genellikle 5 ila 10 gün aralığındadır.

Yaz Gribi Teşhisi Nasıl Konulur?

Yaz gribi belirtileri ile bir sağlık kuruluşuna başvuran kişiler öncelikle hekim tarafından inceleme altına alınır. Gerçekleştirilecek olan muayene sırasında hekim semptom ve hastalığın başlangıcı hakkında detaylı bir öykü alır. Hangi belirtilerin ne süredir devam ettiği öğrenilerek kişilerin geliştirdiği semptomlara yönelik bir öngörüye sahip olunabilir. Gerçekleştirilecek olan fiziksel muayenede ise doktor grip ile ilişkili belirtileri değerlendirilir. Klinik incelemeler sırasında gribe yönelik birçok uyarı rastlamak mümkün olurken bu bulguları doğrulamak adına laboratuvar testlerine başvurulabilir. Boğaz burun sürüntüsü alınarak virüs varlığı ve virüsün yapısı tespit edilebilir. Bazı durumlarda hızlı antijen testlerine de başvurulabilir.

  Pankreas İltihabı (Pankreatit) Nedir?

Tüm yapılan incelemelerin ardından elde edilen bulgulara göre hastaya yaz gribi teşhisi konulabilir.

Yaz Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yaz gribi viral bir enfeksiyon olduğundan hastalık için direkt olarak bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak uygulanacak olan tedavi ile semptomların hafifletilmesi ve komplikasyonların önlenmesi hedeflenir. Bu noktada en önemli unsur öncelikle hastaların istirahat etmesidir. Vücudun enfeksiyonla savaşabilmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hastalık sürecinde su tüketimine ekstra özen göstermek ve vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı almasını sağlamak önemlidir. Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları gibi sıvı kaynaklarından faydalanılabilir.

Semptomlar arasında ateş bulunması halinde ateşi düşürmek üzere ilaç kullanılabilir. Ancak ilaçlar mutlaka doktordan veya eczacı önerisiyle alınmalıdır. Diğer semptomların şiddetlenmesi halindeyse bu semptomları hafifletmek üzere farklı ilaçlara başvurulabilir.

Semptomların şiddetlenmesi veya iyileşme süresinin uzaması halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle yüksek risk grubunda olan çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerin komplikasyon riski daha yüksek olduğundan hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmelidir.

Yaz Gribi Hangi Bölgelerde Yaygın Görülür?

Yaz gribi özellikle tropikal bölgelerde ve yüksek nemin bulunduğu sıcak bölgelerde görülür. Görülme sıklığı kış gribi kadar yaygın olmasa da enfeksiyon riski taşıyan bir hastalık olduğu için dikkatli olunması gereken bir hastalıktır. Hastaların, uzun süreli veya şiddetli semptomlar geliştirmeleri halinde profesyonel bir sağlık desteği alması gerekebilir.

Yaz Gribi Riskli Midir?

İnfluenza virüsleri nedeniyle gelişen yaz gribi ilerlemesi ve çeşitli komplikasyonlara yol açması halinde riskli bir hastalığa dönüşebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığa sahip bireyler için gelişebilecek olan komplikasyonlar normal sağlıklı bir bireye göre daha ciddi boyutta olabilir. Yaz gribi enfeksiyonun nedeniyle gelişebilecek olan komplikasyonlar aşağıdaki gibidir.

  • Zatürre
  • Astım ve kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesi
  • Solunum sıkıntısı
  • Kalp komplikasyonları
  • Sinüzit ve kulak enfeksiyonları
  • Nörolojik komplikasyonlar
  Polip Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yaz Gribi Ne Kadar Sürer?

Yaz gribi genellikle kısa süreli ve hafif semptomlarla seyreden bir hastalıktır. Ancak gelişen semptomların şiddeti ve miktardaki bireyden bireye değişkenlik gösterebileceğinden kişilerin tam olarak iyileşme süreci de değişebilir. Bireyin bağışıklık sisteminin güçlü olması, komplikasyon riskini önlemeye yönelik tedavi alması hastalık sürecini etkileyen diğer faktörler arasında yer alır. 

Yaz gribi nedeniyle gelişen semptomların iyileşmesi genellikle 1 ila 2 hafta aralığında zaman alır. Semptomların 2 haftadan daha uzun süre devam etmesi halinde mutlaka bir sağlık desteği alınmalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR