Yumurta Diyeti Nedir?
Yumurta Diyeti Nedir?
Yumurta diyeti, temel besin kaynağının yumurta olduğu ve dolayısıyla protein açısından zengin bir diyettir. Bunun yanında karbonhidrat ve kalori açısından oldukça düşüktür. Yumurta diyetinde sabah, öğle ve akşam öğünleri dışında ara öğünler gibi ek başka öğünler yoktur. Bu diyet genelde yedi günlük bir diyettir alternatif olarak daha kısa sürelerde de yapılabilir. Fakat yumurta diyeti bir şok diyettir bu yüzden bu diyetin uzun süre boyunca yapılması farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yumurta diyetini yapmaya karar vermeden önce diğer şok diyetlerinde ve klasik diyetlerde olduğu gibi bir diyetisyene danışılması çok önemlidir.
Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?
Yumurta diyeti diğer birçok diyetten farklı olarak üç temel öğünden başka bir öğün içermez. Çoğu diyette çoğunlukla iki veya üç tane ara öğün bulunurken yumurta diyetinde sabah, öğle ve akşam öğünleri dışında herhangi bir şekilde ek öğün yenmez. Bu da yumurta diyetinin oldukça ağır olduğunun bir kanıtıdır. Karbonhidrat alımı oldukça az hatta neredeyse hiç yoktur. Ana besin kaynağı yumurta olan diyette yumurtanın yanına ek olarak ise kırmızı et ve çeşitli balıkların, düşük karbonhidratlı sebzelerin ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Yumurta diyeti çoğunlukla 7 günlük bir diyet olsa da daha kısa süreli versiyonları da bulunmaktadır. Ve diyetin yedi günden daha uzun yapılmaması kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Yumurta Diyeti İle Kilo Verenler
Yumurta diyeti ile kilo verenler yüksek proteinli besinlerin tüketimi ağırlıklı olduğu için diğer şok diyetlerine kıyasla açlıkla daha az mücadele ederler. Ama bunların yanında yumurta diyeti ile kilo vermeyi düşünenlerin sağlık açısından çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü her ne kadar yumurta diyeti kısa sürede hızlı kilo verimini sağlasa da bazı hastalıkları olan insanlar için oldukça tehlikeli bir diyet olabilmektedir.
Yumurta Diyeti Sağlıklı Mı?
Yumurta diyeti yaparken ana besin maddesi yumurta ve kırmızı et gibi proteini yüksek yiyeceklerdir. Bu açıdan bakıldığında her ne kadar ara öğünlerin bulunmadığı bir diyet programı olsa da çok daha fazla tok tutucu besinlerin yenilebilmesinden dolayı daha uzun soluklu tok kalınabilir. Bu da diyeti gereken uzunlukta yapıldığı sürece sağlıklı bir diyet yapmaktadır.
Yumurta Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?
Yumurta diyetinin yapılabileceği en uzun zaman aralığı yedi gündür. Yumurta diyeti ile kilo vermek isteyenler bu diyeti daha kısa sürelerde yapabilseler genel olarak yedi günlük yumurta diyeti tercih edilir. 7 günlük yumurta diyeti ile 1-6 kilo arası verilebilir. Bazı kaynaklarda 14 günlük yumurta diyeti ile yirmiden fazla kilo verilebileceği iddia edilse de bu kesinlikle sağlıklı değildir. Hem yumurta diyetinin 7 günden uzun süre yapılması önerilmez hem de on dört gün gibi kısa bir sürede yirmiden fazla kilo verimi kesinlikle sağlıklı değildir.
Yumurta Diyetinin Zararları Var Mıdır?
Yumurta diyeti yaparken vücuda yeteri kadar karbonhidrat giremez. Bu da kişi de enerji düşüklüğüne neden olabilir. Enerji düşüklüğünün yanında ise yumurta diyeti yeterince lifli yiyeceklerin tüketilememesinden kaynaklanan kabızlık ya da mide bulantısı gaz ve ağız kokusu gibi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar yumurta diyeti yapanların başlıca gözlemleyebileceği zararlardandır. Bu zararlı yan etkiler görülürse diyeti sonlandırılması önerilmektedir.
Yumurta Diyetini Kimler Yapamaz?
Yumurta diyeti her ne kadar çoğu kısa süreli diyetten daha uzun süreli tokluk sağlayan besinlerin tüketimi ile yapılsa da bu diyet herkes için uygun değildir. Bazı hassasiyet veya rahatsızlıklara sahip veren kişilerin bu diyeti yapması kesinlikle önerilmemektedir. Aşağıdaki rahatsızlıklardan birine veya birkaçına sahipseniz yumurta diyetini uygulamanız çok tehlikeli durumlara yol açabilmektedir.
- Safra kesesi çeşitli nedenlerden dolayı alınmış yani safra kesesi olmayan kişilerin yumurta diyeti yapması önerilmemektedir.
- Kolesterol rahatsızlığından dolayı kolesterolü yüksek olan kişiler de yumurta diyeti yapması kesinlikle önerilmeyenler listenin en başında geliyor.
- Herhangi bir hastalıktan dolayı düzenli ilaç kullanması gereken kişilerin de bu diyeti yapması önerilmiyor.
- Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler yumurta diyetini kesinlikle yapmamalıdırlar.
- Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler gibi kalp rahatsızlığı olan kişiler de yumurta diyetinden uzak durması gereken kişilerin arasında.
- Yumurta diyetini kesinlikle yapmaması gereken kişiler sınıfının bir diğer üyeleri ise alerjik bünyesi olan kişiler. Özellikle yumurtaya alerjisi olan kişilerin bu diyetten uzak durmaları gerekmektedir.
Yumurta Diyeti Listesi
Yumurta diyeti listesi çok fazla çeşitlilik göstermese de bazı farklı versiyonları da bulunabilmektedir. Ama yumurta diyeti listesine genel bir örnek verilebilir.
Diyetinizin ilk gününde ve diyetiniz boyunca her gün ilk öğünlerde yani kahvaltılarda iki adet haşlanmış yumurta ve onun yanına meyve tercih edebilirsiniz. Meyve olarak ise portakal ya greyfurt en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Yemeklerde veya yemeklerden sonra içecek olarak su ve kalorisiz içecekler tüketilebilir.
1. Gün
Sabah öğünü ile öğle öğünü arasında herhangi bir şeyin yenmediği bu diyette öğle yemeği olarak bol yeşillikli bir salata ve tercihen az yağda ya da ızgarada pişirilmiş tavuk tercih edilebilir. Yumurta diyetinde özellikle bol yeşillikli salataları tüketmek diyet sırasında oluşabilecek yan etkileri de önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Günün son öğünü olan akşam yemeğinde ise yine öğle yemeğine benzerlik gösterecek şekilde bol yeşillikli salata yanında bir portakal ve iki yumurta tercih edilebilir.
2. Gün
İkinci güne gelindiğinde kahvaltı yine ilk günkü gibi yapılır. Öğle yemeği için ise iki adet haşlanmış yumurta ve yanında buharda pişirmiş sebzeler yenilebilir. Salata tüketiminin önemli olduğu kadar sebze tüketiminin oldukça önemli olduğunun altını çizmekte fayda var. Ama sebze yerken seçtiğiniz sebzelerin düşük karbonhidratlı olmasına dikkat edilmesi gereklidir.
Akşam yemeğinde ise bir porsiyon tercihen ızgara balık ve yanına mevsime uygun malzemelerle yapılmış salata önerilmektedir.
3. Gün
Kahvaltınızı diğer günlerdeki gibi iki yumurta ve bir meyve ile yaptıktan sonra öğle öğünü için salata ve yanında ızgara tavuk tercih edilebilir.
Akşam öğününde ise bir portakal ya da greyfurt da olabilir yanına iki adet haşlanmış yumurta yenilebilir. Bu öğüne yine salata eklenmesi önerilmektedir.
4. Gün
Öğle yemeğinde karbonhidrat açısından düşük düşük değerlere sahip olan sebzeleri buharda pişirme yöntemi ile pişirerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Buharda pişirilmiş sebzelerin yanına ek olarak az yağlı peynir ve yine iki yumurta yenilebilir.
Günün son öğününde ise bol yeşillikli ve tercihen çeşitli baharatlarla hazırlanmış salatanın yanına yine az yağda ya da ızgarada pişirilmiş tavuk tüketimi tercih edilebilir.
5. Gün
5.güne gelindiğinde sabah kahvaltıları aynı şekilde devam ederken öğle yemeği için light ton balıklı salata tercih edilebilir.
Akşam yemeği için salatanın yanına iki yumurta tüketilebilir.
6. Gün
Öğle yemeğinde yine salata ve yanına tavuk yenilebilir. Tavuk yaparken az yağ kullanımına dikkat etmek önemlidir. Yumurta diyeti boyunca tavuk tüketiminin fazla olacağını göz önünde bulundurursak tavuğunuzu yaparken çeşitli baharat kullanımı öğünlerinizi daha keyifli bir şekilde yemenizi sağlayacaktır.
7. Gün
Yedinci ve son günde öğle yemeği için buharda pişirilmiş düşük karbonhidratlı sebzelerle birlikte yine tavuk tercih edilebilir.
Akşam yemeğinde ise yine öğle yemeğinde yendiği gibi buharda pişirilmiş sebzeler ve tavuk tercih edilebilirken eğer tercih ederseniz sebze yerine salata da tüketebilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR