Whatsapp

Zatürre Nedir? Nelerden Kaynaklanır?

Anasayfa » Blog » Zatürre Nedir? Nelerden Kaynaklanır?

Zatürre, bakteri veya mikroorganizmalara bağlı olarak akciğerlerde yer alan hava keselerinin iltihaplanması ile karakterize olmuş bir solunum yolu enfeksiyonudur. Akut bir sağlık problemi olan zatürre ihmal edilmemesi ve derhal tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Hastalığın ilerlemesi halinde nefes almada zorluk gibi ciddi belirtiler görülebilir. Hayati tehlike oluşturabilen zatürre çeşitli tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. 

Zatürre Nedir?

Zatürre, akciğer enfeksiyonu olarak bilinen ciddi bir tıbbi durumdur. Tıpta pnömoni olarak adlandırılır. Bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları sonucunda açığa çıkan bu durum, akciğerlerdeki hava kesecikleri olan alveollerin sıvı ve iltihap ile dolmasına neden olur. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş gibi belirtiler başta olmak üzere zatürre ciddi semptomlara neden olabilen bir hastalıktır. 

Zatürre yaygın olarak streptococcus pneumoniae adlı bakteri, influenza virüsü, rinovirüs, rsv virüsü veya mantar enfeksiyonları sonucunda gelişir. Bunların yanı sıra; koronavirüs, kızamık, adenovirüs, KOAH, astım, suçiçeği, lejyoner hastalığı ve pnömokok hastalığı nedeniyle de zatürre gelişebilir. Ancak bu hastalıkların gelişmesi zatürre hastalığının da gelişeceği anlamını taşımamaktadır. Sayılan hastalıkların tedavi edilmemesi veya çok geç fark edilmesi halinde zatürre gelişimi gözlemlenebilir.

Zatürrenin tedavi edilmemesi veya ihmal edilmesi halinde açığa çıkan sonuçlar tehlikeli olabilir. Bu nedenle zatürre belirtisi gözlemlenmesi halinde mutlaka tıbbi bir destek alınmalı ve tedavi planı aksatılmamalıdır.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre belirtileri; hastalığın şiddetine ve başlamasına neden olan enfeksiyon tipine göre değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda, yaşlı bireylerde veya bağışıklık sistemini zayıflatan sağlık problemi olan kişilerde zatürre belirtileri daha şiddetli olabilir. Belirtilerin şiddeti değişkenlik gösterirken sıkça karşılaşılan hastalık şikayetleri arasında aşağıdaki başlıklar yer alabilir.

  Holozoik Beslenme Nedir? Kimler Yapar?

Zatürre Hangi Evrede Tehlikeli Olur?

Zatürrenin tehlikeli olup olmadığı, genellikle enfeksiyonun şiddeti ve etkilediği kişinin sağlık durumuyla ilişkilidir. Hastada şiddetli solunum güçlüğü gelişmesi halinde bu durum ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç vardır. Aksi takdirde yetersiz oksijen alımı ile hayati risk içeren durumlar gelişebilir.

Zatürre ciddi nörolojik komplikasyonlara neden olabilir. Nöbet geçiren bir kişi derhal tıbbi destek almalıdır. Aksi takdirde vücutta kalıcı hasarlar açığa çıkabilir.

Zatürre, vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilen sistemik bir durumdur. Düşük kan basıncı şikayetleri gelişmesine neden olabilecek bu durum organlara yeterli miktarda oksijen gitmemesiyle sonuçlanabilir. Uzun vadede bu durum organlarda hasar gelişmesine neden olabilir.

Zatürre nedeniyle açığa çıkabilecek olan tahribat kişinin genel sağlık durumuna göre de değişir. Yaşlı bireylerde, küçük çocuklarda, hamilelerde veya hali hazırda bağışıklık sistemini baskılayan farklı bir hastalığı olan kişilerde zatürre daha ciddi sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle bahsedilen kategorilere dahil olan kişilerin zatürre gelişmesini önlemesi büyük bir öneme sahiptir.

Zatürre Ne Kadar Sürede Atlatılır?

Zatürre süreci, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Zatürrenin tedavi süresi, enfeksiyonun tipi, şiddeti, kişinin genel sağlık durumu ve tedaviye ne kadar erken başlandığı gibi faktörlere bağlıdır. Genellikle, antibiyotikler veya antiviral ilaçlar gibi ilaçlar zatürre tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar enfeksiyonun nedenine bağlı olarak belirlenir. Tedaviye hemen başlanması, zatürreyle mücadelede önemlidir. Erken tedavi, hastalığın ilerlemesini durdurabilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.

Zatürre tedavi süreci genellikle birkaç hafta sürebilir. Ancak, bu süre, enfeksiyonun ciddiyetine ve tedavinin etkinliğine bağlı olarak değişebilir. Bazı kişiler hızla iyileşirken, diğerleri daha uzun bir süre boyunca semptomları yaşayabilir. İyileşme süreci boyunca, dinlenme, yeterli sıvı alımı, düzenli beslenme ve doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir. Ayrıca, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda takip muayeneleri ve radyolojik incelemeler, iyileşme sürecinin izlenmesine yardımcı olabilir.

  Osteoartrit (Kireçlenme) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ancak, zatürre belirtileri devam ediyorsa veya kötüleşiyorsa, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçilmelidir. Ayrıca, kronik sağlık sorunları olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde iyileşme süreci daha uzun sürebilir ve daha fazla dikkat ve takip gerektirebilir.

Zatürre En Hızlı Nasıl Geçer?

Zatürre tedavisi sürecinde ilaç tedavisinin yanı sıra ilaçların kullanım şekline dikkat edilmesi, yeterli sıvı alımına ve dinlenmeye özen gösterilmesi, bağışıklık sistemini destekleyecek gıdaların günlük beslenmeye eklenmesi tedavi başarısını ve hızını arttırabilir. Bağışıklık sisteminin verimli bir şekilde çalışabilmesi için zatürre hastalarının yeterli miktarda dinlenmesi gerekir. Ciddi vakalarda hastalık süreci boyunca yatak istirahati gerekebilir.

Taze sebze ve meyvelerin dahil edildiği, günlük protein alımına özen gösterildiği bir beslenme planı uygulanabilir. Bu sayede besinlerden ihtiyaç duyulan enerji alınabilir ve iyileşme süreci desteklenebilir. Yeterli sıvı alımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Doktorun önerdiği sıklıklarda kontrol muayenelerine gelmek, gerekli durumlarda radyolojik incelemeler ile hastalığın son durumunu takip etmek gerekebilir. Bu sayede hastalığın seyrine göre ideal dozajda ilaç tedavileri uygulanabilir ve iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Zatürre İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Zatürre tedavisinde hastalığın gelişiminde rol alan ana sağlık probleminin tespit edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Yapılan laboratuvar tetkikleri, göğüs röntgeni veya bronkoskopi gibi görüntüleme teknikleriyle hastalığa yönelik detaylı inceleme yapılabilir. Elde edilen bulgular ışığında zatürre tedavisinde çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon olması halinde antibiyotikler, mantar enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar ve viral enfeksiyonlarda ise anti viral ilaçlar kullanılabilir.

Hasta yeterli miktarda oksijen alamıyorsa oksijen tedavisine başvurulabilir. Bir tüp ve yüze yerleştirilen maske yardımıyla günlük oksijen alımı desteklenebilir. Hastalık nedeniyle açığa çıkan semptomların tedavisini sağlamak üzere ise intravenöz sıvı tedavileri uygulanabilir. Bu sayede dehidrasyon gelişmesi önlenebilir veya tedavisi sağlanabilir.

  İsveç Diyeti Nedir?

Zatürrenin ilerlemiş olması halinde akciğer ile göğüs duvarı arasında sıvı birikimi söz konusu olabilir. Doktor tarafından yapılacak olan bir müdahaleyle bu sıvı boşaltılabilir. Boşaltma işlemi kateter veya cerrahi müdahale ile gerçekleştirilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zatürre Hastalığı İlerlerse Ne Olur?

Zatürre hastalığı ilerlemesi ve kontrol altına alınmaması halinde ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Hastalık nedeniyle hava yollarında genişleme açığa çıkabilir. Bu durum ömür boyu enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırabilir. Daha da ilerleyen vakalarda ise akciğerlerde kalıcı hasar gelişebilir ve volüm kaybı görülebilir. Kişiler hayatlarının geri kalanında nefes alma performansında düşüş yaşayabilir. Tüm bunların haricinde zatürre dünya genelinde en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alır.

Zatürre Kana Karışırsa Ne Olur?

Zatürre gelişiminde rol alan ana mikrop bazı vakalarda kana karışabilir. Bu durum sepsis olarak adlandırılır. Enfeksiyonun kana karışması tüm vücudun etkilenmesiyle sonuçlanabilir ve kişilerde septik şok gelişebilir. Septik şok ölüm ile sonuçlanabilecek bir sağlık problemidir. Bu nedenle zatürrenin kans karışması halinde hastaların yoğun bakımda tedavi alması gerekebilir.

Bronşit ile Zatürre Aynı Şey Mi?

Zatürre ve bronşit aynı şey değildir. Zatürre akciğerlerde bulunan hava kesecikleri olarak adlandırılan alveollere gelişen iltihaplanmadır. Bronşit ise yine akciğerlerde bulunan bronş tüplerinde oluşan iltihaplanmadır. Her iki hastalığın belirtileri birbirleriyle benzer olduğundan toplumda zatürre ve bronşit birbiriyle karıştırılabilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR