Whatsapp

Meme Hastalıkları

Anasayfa » Genel Cerrahi » Meme Hastalıkları

Meme Hastalıkları Nelerdir?

Meme hastalıkları, kadınların yaşadığı meme bölgesindeki probleme işaret eder. Bu rahatsızlıklar, oldukça çeşitli olmakla birlikte hafif veya ağır olarak geçirilebilmektedir. Meme hastalığı belirtileri sonucunda yapılan erken teşhis, her zaman hayat kurtarır. Bu rahatsızlıklardan biri olan meme kanseri, zamanında teşhis edilmediğinde ilerleyerek hayati risk taşıyan bir noktaya gelir. Bu sebeple, her kadının düzenli olarak doktor kontrolüne girmesi ya da “kendi kendine kontrol” yöntemini uygulaması önemlidir. Erken meme kanseri teşhisi, hayat kurtarır!

Meme ve meme ucu hastalıkları birçok sebepten kaynaklanabilir ve bu rahatsızlıkların oluşmasında rol oynayan faktörler bulunur. Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

  • Cinsiyet,
  • Yaş,
  • Genetik faktörler,
  • Regl ve menopoz yaşları,
  • Tüketim alışkanlıkları.

Memede Oluşan Yaygın Kitleler

Meme kanseri de diğer kanserler gibi bir dizi tedavi sürecini içinde barındırır . Ancak erken tanı her zaman hayat kurtarır ve süreci kolaylaştırır. Bu sebeple risk faktörlerine dahil değilseniz veya meme kanseri belirtileri göstermiyor olsanız dahi kontrollerinizi düzenli olarak sağlamanız gerekir. Bir doktoru düzenli görmek ya da evde kendi kendinizi kontrol etmek, uygulayacağınız basit ama etkili adımlardır. Peki, karşı karşıya olduğumuz bu meme hastalıkları nelerdir?

Memede oluşan kitleler, iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu kitleler hasta için bir zararı olmayan ve hayati riski olmayan kitlelerdir. Ancak kötü huylu kitleler, meme kanseri anlamına gelir. Memede oluşan kitleleri şu şekilde ifade etmek mümkündür: 

  • Fibroadenom: Fibroadenom nedir? Fibroadenom memede gelişen iyi huylu kitle olarak ifade edilebilir. Kadınlarda yaygın olarak görülen bu kitleler, kansere dönüşme riski taşımaz. Katı meme tümörleri olan fibroadenom belirtileri ise kolayca fark edilebilir. Bu kitleler; kolayca hareket eden, ağrısız, sert ve yuvarlaktır. Genellikle tedavi gerektirmese de çoğu kadın şüpheye yer olmaması için fibroadenom ameliyatı olarak kitleleri aldırır. 
  • Filloides Tümörü: Sıklıkla iyi huylu olarak karşılaştığımız bu tümörler, bazen kötü huylu da olabilir. Bu tümörlerin şüphe uyandırması durumunda cerrahi müdahele gerekir.
  • Memede Kitle: Memede yağ bezesi, gözle fark edilebilir. Yağ kitlelerinin tedavisi için en kesin uygulama, tamamının çıkarılmasıdır. Bu durum, sadece kadınlarla görünmez. Erkeklerde memede yağ bezesi tespit edilebilir. Kadın ya da erkek fark etmeden tüm bireyler bu hastalık için kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır. 
  • Memede Yağ Nekrozu: Ender görülen bu rahatsızlık, klinik bakımdan önemlidir. Memede yağ nekrozu teşhis edildiğinde, daha kötü sonuçlar doğurmaması için ameliyat ile alınması tercih edilir. 
  • Hamartom: Hamartom nedir? Tümör görünümlü ve oldukça yaygın olan hamartomlar, vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşabilir. Hamartomun normal dokudan farkı ise dağınık bir kütle hâlinde büyümesidir. 

Meme Hastalıkları Tedavileri Nelerdir?

Günümüzde meme hastalıkları, ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir. Meme kanseri ameliyatı temelde üç şekilde olur:

  • Mastektomi: Tümörle birlikte memenin tamamı alınır.
  • Cilt Koruyucu Mastektomi: Bu yöntemde tümörle birlikte meme ucu ve meme ucu çevresi alınır. Ancak memenin geri kalanı büyük oranda korunulur.
  • Meme Koruyucu Ameliyat: Tümör ve etrafındaki bir miktar meme dokusu çıkarılır. Bu sayede meme yapısı bozulmaz.

Erken meme kanseri teşhisinin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Meme kanseri haftası ve meme kanseri farkındalık ayı dahil olmak üzere erken teşhisin öneminin altı birçok kez çizilir. Peki, meme kanseri nasıl anlaşılır

Düzenli doktor muayenesine gitmeseniz de evde bizzat yapabileceğiniz kontrol yöntemleri ile her ay bir kez memeleri gözlemlemeli ve çevresinde bir kist hissedip hissetmeyeceğinizi kontrol etmelisiniz.  Kontroller sırasında bir farklılık sezildiğinde vakit kaybetmeden hemen doktora başvurulmalıdır. Peki, meme hastalıklarına hangi doktor bakar? Bu rahatsızlıklarla ilgilenen bölüm, genel cerrahi bölümüdür.

Meme Hastalıkları Kimlerde Görülür?

Meme kanseri neden olur ve hastalığın nedeni nedir? Hastalığın sebepleri tam olarak bilinmese de risk altında olan gruplar vardır. Bu hastalık riskini taşıyan gruplar şöyle sıralanabilir:

  • Erken adet gören (12 yaşından önce) ve menopoza geç giren (55 yaş) kadınlar. 
  • Hiç çocuk sahibi olmayan ya da 30 yaşından sonra doğuran kadınlar. Emzirmeyen kadınlarda meme hastalıkları daha sık teşhis edilmektedir.
  • Aşırı miktarda alkol ve sigara tüketenler.
  • Hareketsiz bir yaşama sahip bireyler.
  • Ailede, teyze/hala, anne, anneanne ve babaanne gibi yakınları daha önce meme hastalığı geçiren kişiler. 
  • İleri yaşa sahip bireyler.

Meme kanseri, yaş açısından ele alındığında ilerleyen yaştaki kadınlarda görülmesi daha yüksek bir olasılıktır. Peki, erkeklerde meme kanseri olur mu? Nadir görülse de erkeklerde de meme kanseri olabilir. Bu rahatsızlık herhangi bir yaşta görülebileceği gibi risk faktörü ileri yaş grubundadır. Erken meme kanseri teşhisi kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de her zaman hayat kurtarır. Bu sebeple, kadın ya da erkek fark etmeksizin meme kanseri kontrolü aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Kontroller sırasında olağanın dışında bir durum ile karşılaşıldığında derhal bir uzmandan randevu alınmalıdır.

Meme Hastalıkları Tehlikeli Midir?

Ölümcül kanser türleri arasında meme kanserinin birinci sırada geldiği bilinmektedir. Elbette meme hastalıkları tehlike arz eder ancak iyi huylu kistler ve erken tanının önemi ile bu tehlikenin önüne geçilebilir. İyi huylu kistler, hayati bir tehlikeye işaret etmese de meme kanseri ve kötü huylu diğer tümörler tehlikelidir. 4. evre meme kanseri ve 3. evre meme kanseri, ileri evre meme kanseri olarak değerlendirilir.

Rahatsızlığın tanısının erken konulması, tehlikeyi büyük oranda azaltır. Meme kanseri haftası ve meme kanseri farkındalık ayında da vurgulandığı gibi erken teşhis hayat kurtarır. Meme kanseri ameliyatından sonra daha sağlıklı bir yaşam stili benimsemek, ilerideki oluşabilecek tehlikelerin önüne geçer. Bu hastalık, mutlaka takibinin yapılması gereken mühim bir hastalıktır. Erken tanının gerçekleştirilmediği durumlarda tedavi süreci zorlaşabilir. Bu yüzden, erken teşhis ile zor bir süreçten kaçınılması mümkündür. Bu durum ile hem tedavi kısa sürede daha etkili gerçekleşir hem de kişi olabildiğince en az fiziksel ve psikolojik hasarı alır. 

Meme Hastalıkları Tedavileri Sancılı Mıdır?

Meme hastalığı tedavisi; hastalığın derecesi, türü, hastanın hassasiyeti gibi konularda değişkenlik gösterir. Kanserli meme iyileşme sürecinde sancılar ortaya çıkarabilir. Ameliyat sonrası ya da kemoterapi sürecinde kişinin sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da yorulması mümkündür. Ancak her zaman umut etmek ve olumlu düşünmek gerekir. Stres faktörü en aza indirildiğinde rahat ve ağrısız bir süreç elde edilir.

Meme kanseri tedavisi kadar, koruyucu tedavi de oldukça önemlidir. Erken tanının hayati bir rol oynadığı bu hastalıkta, herkes düzenli olarak kendi kontrolünü yapmalı ya da bir doktora görünmelidir. Tedavi sonrasında ise daha sağlıklı bir yaşam stili hasta tarafından benimsenmelidir. İleride oluşabilecek komplikasyonlardan böylelikle kaçınılması mümkündür. Siz de meme hastalıklarının erken teşhis edilebilmesi için kontrollerinizi aksatmadan gerçekleştirmeli ve olası bir kitle ile karşılaşma durumunuzda, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalısınız. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR